Yavru kedi annesinden ne zaman ayrılmalı?

15 Ağustos 2021
5016
Yavru kedi annesinden ne zaman ayrılmalı?

Henüz yavru olan bir kediyi annesinden ayırmak her ne kadar iyi niyetle yaparsanız yapın, onun için tehlike arz eden bir husustur. Aksi halde annesinden erken dönemde ayrılan bir kedinin uygunsuz davranışlarda bulunması, diğer kedi ve insanlar ile iletişimde zorluk çekme ve sağlıksal yönden riskli olmaları yüksek olasılıktır. Sokak kedileri genellikle cinsel olgunluğa gelene dek ve anne kedi yeniden hamile kalana kadar anneleriyle beraber kalırlar. Bir yavru kediyi evde evcil hayvan olarak beslemeden önce, annelerinden ayrılmadan gelişimlerinin zaman çizelgesi belirlenmelidir.

Gelişim Zaman Çizelgesi

Doğmalarından sonraki ilk 4 hafta boyunca, kediler temel ihtiyaçları ve beslenmeleri için tümüyle annelerine bağlıdırlar. Bu dönemde yavru kediler vücut sıcaklıklarını düzenlemedikleri için anneleri onları sıcak, güvenli ve temiz tutmak için yardım ederler. 4. haftadan sonra anne kedi, yavrularına kendi kendilerini hayatlarını idame ettirebilecekleri temel güdü ve becerileri öğretmeye başlar.

Bu dönem içerisinde yavrular, anneden bağımsız avlanma, yemek ve tuvalet ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklarını öğrenirler. Eğer evinizde yavru kedi besleyecekseniz, 4. haftadan sonra insan ile iletişimine girmeleri faydalı olacaktır. Anne kedi sütten kesme evresinde etkin rol oynadığından, hiç bir insan iletişimi annenin yerini dolduramaz. Anne kedi yavrularına nasıl davranmaları gerektiğine dair öğretime devam ederken, yapmamaları gereken davranışları düzeltirler.

8 haftalık olan kediler artık katı yiyecek ile beslenebilecek ve anne kedinin sütü kurumaya başlayacaktır. Ancak bazı anneler yavrularu 12 haftalık olana dek emzirmeye devam edebilirler. Bu durum kediyi doyurmaktan ziyade rahatlatmak amacıyla yapılır. Bir yavru kedinin 8 haftalık olduğu zaman annesinden ayrılması durumu tamamen yanlış bir yanılgıdan ibarettir.

Ek olarak, yavru kediler hala gelişimsel, sosyal ve sağlık sorunları açısından tehlike altında olmaya devam etmektedir. Dolayısıyla bir kedi 12-14 haftalık olana dek annesinin yanında kalmalıdır. Eğer bu şekilde olursa, kediniz kendi başına oyun oynayabilir, tuvalete gidebilir ve insanlar ile etkileşim sağlayabilirler. Sağlık yönünden de bağışıklık sistemi güçlü olacağından herhangi bir risk taşımaz.

Sokak Kedileri İçin Ne Yapılmalıdır?

yavru sokak kedisi

Barınaktan veya hali hazırda bir tanıdığınızın kedisinin yavrusunu almak oldukça kolay olsa da, sokaktaki bir yavru kediyi bulduğunuzda ne yapmalısınız?  Bu küçük yavruyu hayatta tutma, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sunmak için yapabilecekleriniz aşağıdaki gibidir:

Çevreyi incelemeye alın. Başıboş bir yavru kedi görmeniz, annelerinin onları terk etmesi demek değildir! Yiyecek aramak için uzaklaşmış olma ihtimalini göz ardı etmeyin. Eğer yavru kediler güvenli bir noktada ise, onlar ile aranızda belirli bir mesafede durun ve yetersiz beslenme ve tehlikeli durumlara dikkat edin. Bu durumlar:

  • Kedi iyi beslenmiş görünüyor mu?
  • Tüyleri kirli ve keçeleşmiş gibi mi?
  • Yoldan ya da saldırgan hayvanlardan uzakta güvenli ve kuru bir ortamda mı?

Eğer bunlardan herhangi birinin cevabı evet değilse, buradan uzaklaşabilirsiniz. Ancak 4 ila 6 saat içerisinde yeniden dönüp kontrol ederek aynı soruların cevabını arayabilirsiniz. Böylelikle anne kedinin dönüp yavrularını beslemeleri için zaman yaratmış olursunuz. Eğer anne hala ortada yoksa, bir sonraki gün tekrardan gelin. Eğer herhangi bir riskten şüphelenmiyorsanız, yuvaya yaklaşmayın. Aksi takdirde kokunuz anne kediyi korkutup kaçmasına neden olabilir. Bir sonraki gün geri döndüğünüz vakit, yavrular hala yuvada ancak anne kediden eser yoksa onlara mama verebilir veya hayvan barınağını arayarak yardım isteyebilirsiniz.

Yavru kedileri yıkamaya kalkışmayın! Kendileri henüz vücut ısılarını düzenleyemezler. Eğer evinizde beslemek isterseniz, ilk etapta onlara ihtiyaçları olan ekstra bakımı sağlayıp sağlayamayacağınız husununu gözden geçirmelisiniz. Eğer yapamayacaksanız, bu bakımı görebilecekleri bir barınağa vermek daha iyisi olacaktır. İyi bir barınak için araştırma yaparak aralarından yavru kediye en iyi olanakları sunabilecek olanını seçmeye özen gösterin. Fakat bu durum en son çare olmalıdır. Unutmayın ki, her canlı gibi yavru bir kedinin hayatta kalabileceği en güvenli nokta annelerinin yanıdır.

Beklemenin Önemi

Yukarıda belirttiğim üzere kediler, temel ihtiyaçlarını en erken yaşam evresinde daha iyi şekilde öğrenirler. Anne ve kardeşleriyle beraber oyun oynayarak ve sosyalleşerek yaparlar. Erken dönemde ayrılan bir kedi bu tür kazanımları öğrenemeyecekleri için yaşama adapte olma konusunda zorluk çekerler. Ayrıca çevreye karşı güvensiz olabilirler. Anne ve kardeşlerinden zamanından önce ayrılmaması için bazı önemli sebepler:

Emzirme

Doğru bir gelişim için ihtiyacı olan enzim ve hormanları alması adına emzirme önemlidir. İlk birkaç gün anne kedi ilk süt olan kolostrum salgılandığı için yavru kedilerin buna ihtiyacı vardır. Oldukça fayda sağlayan kolostrumun yanı sıra  immünoglobulinde içermektedir. Bu da, yavru kediye bulaşabilecek enfeksiyon ve hastalıklara karşı koruma sağlamak amacıyla bağışıklıklarını güçlendirir.

Sosyalleşme

Yavru kediler 2 ila 8. haftalarında çevrelerini keşfetmeye başlarlar. Bu evrede diğer kediler, insanlar ve evcil hayvanlar ile iletişim kurmayı öğrenirler. Böylelikle sosyal ilişkilerinde oldukça etkin hale gelebilirler. Bu dönemi başarılı şekilde tamamlamış olan yavru kediler, yeni evlerine geldikleri zaman daha sıcak ve arkadaş canlısı davranışlar sergilerler. Bunun yanında saldırma, utanma ve uygunsuz bazı davranışları sergileme olasılıkları oldukça düşütür.

Ayrılığa Hazırlanmak

Sütten kesilip katı mamaya geçiş yaptıkları dönem en önemli aımdır. Fakat her bir yavruya bağımsız olduğu konusunu aşılamak ayırma sürecini oldukça kolay hale getirir. Her bir yavruyu diğer yavrulardan ayırıp, belirli bir süreliğine uzakta yalnız kalabileceği bir odaya götürün. Tek başına oyun oynaması için oyuncaklar verin ve kendi başına gezinip keşfetmesini sağlayın. Hatta ikramlar verip, överek davranışını ödüllendirin. Yavrular 6 haftalıkken bağımsızlaştırmaya başlarsanız, 8 haftalık olduklarında artık anneden ayrılıp güvenli bir yuvaya verilmesi için hazır olacaktır.

Bir Yavru Kedi Annesinden Erken Ayrılırsa Ne Olur?

üzgün yavru kedi

Eğer bir yavru annesinden erken dönemde ayrılırsa, beraberinde birtakım ciddi problemleri de getirecektir. Az önce bahsini etmiş olduğum kolostrum ve laktasyon sütlerinden gelişim için yararlanamayacaklardır. Bu nedenle göz, kemik sağlığı ve organ gelişimlerinden yoksun kalırlar. Sağlık problemleri bir yana dursun, davranışsal problemlerde baş gösterecektir. Anne kediler, yavrularının temel ihtiyaçlarına ek olarak davranışsal problemlerini düzeltmeleri içinde fayda sağlarlar. Erken dönemde annesinden ayrılan yavru bir kedinin; tuvalet eğitimi, kişisel bakımı, saldırganlık vb. istenmeyen davranışları yapmalarına neden olabilir. Yeni evlerine uyum sağlamakta zorlanı ve aşırı dozda utangaçlık yaşamalarına sebep olabilir. Evdeki insan, kedi ve diğer hayvanlar ile etkileşim kurma yetileri olmayabilir.

Anne Kedilerde Depresyon

Yavru kediler, gerekli olgunluğa erişene dek anneleriyle beraber oldukları zaman anne kediler içgüdüsel olarak yavrularının o olmadan da güvende olacağını bilirler. Böyle bir durum, anne kedide sonrasında üzülme ve depresyona girme ihtimalini azaltır. Fakat yavrusu ayılırsa, ağır bir depresyona girerek, ümitsiz şekilde onu arayabilir. Eğer yavru kedi istenmeyen sebeplerden ötürü anneden ayrılmak zorunda kalırsa, uzmanlar anne kedinin hızlı şekilde kendini toparlaması için yavru kedinin kokusunun sindiği, yatak takımları, minder, mama kabı, su kabı gibi eşyaların yıkanmasını önerirler.

Anne Kedide Sağlık Sorunları

Anne kedi, yavrularını sütten kestikten sonra dahi onlardan ayrılmak istemez. Sütün birikmesiyle meme enfeksiyonu olan mastit meydana gelmiş olabilir. Bu durumda ayırma işleminin ayrı olarak yapılması gerekir. Yani yavrular annelerinden teker teker alınmalıdır.

Yeni Yavru Kediniz Geldiğinde

Yavru kediler doğaları gereği çekingen hayvanlardır. İlk geldiğinden ona sabır gösterin. Kibar şekilde yaklaşık ve istediği şeyleri keşfetmeleri için rahat bırakın. Uyuması için sağladığınız alanın aşırı ülçüde sıcak olmamasına özen gösterin. Detaylı bir inceleme için veteriner hekimine muayeneye götürmelisiniz. Böylelikle hem bir genel sağlık taraması yapılmış olur hem de gerekli aşılar güncellenir.

Yavru Kedinin Bir Annesi Yoksa

Hayatın getirdiği üzere kaza /doğumun ardından ölmüş, sağlık durumu kötüye giden ya da yavrularını terk eden bir anne varsa yavru kedi normal şekilde hayatına devam edebilir. Onlar için ihtiyaç olan beslenme, bakım ve rahat bir yuva olacaktır. İlk olarak beslenme için anne sütü gereklidir fakat bu durumda yavru kediler için özel olarak tasarlanmış süteri biberon yardımı ile verebilirsiniz. Biberon ile sık sık beslenilmeli ve temizlenmelidirler. Aynı zamanda çok genç yaşta bir veteriner bakımına ve besin takviyesine gerek duyulur.

Yavru kediler nasıl beslenir? İlk 12 ay için bir rehber

Sıkça Sorulan Sorular

Bir yavru kedi annesinden en erken ne zaman ayrılabilir?

Bir yavru kedi olması gerektiği sürece kadar annesinden ayrılmamalıdır. Ancak koşullar buna zorluyorsa, en erken 4 haftalıkken olmalıdır.

Yavru kedileri 6 haftalıkken vermek uygun mudur?

Net bir şekilde hayır. Bir yavru kediyi annesinden erken zamanda ayırmak birçok riski beraberinde getirir. Bu nedenle yavru kedierin olabildiğince anneleri ile kalmaları önerilir.

Bir yavru kediyi annesinden çok erken alırsanız ne olur?

Erken zamanda annesinden ayrılan bir kedi, temek ihtiyaçlarını öğrenme yetisinden mahrum kalacaktır. Nasıl temizlenmeleri gerektiğini, tuvalete nasıl çıkacakları gibi hususları öğrenemeden büyürler. Yastık ve battaniye emmek gibi çeşitli istenmeyen davranışları sergileyebilirler.

Anne kediler yavruları gidince üzülür mü?

Yavruları ilk defa ayrıldığı zaman kediler üzgün olabilirler. Onları umutsuz şekilde evde arayabilirler.

6 haftalık yavru kedi anneleri olmadan yaşayabilir mi?

6 haftalık bir kedinin yinede annesinin yanında olması gerekir. Her ne kadar büyük bir görünüme kavuşsalar da, gelişimleri için annelerine ihtiyaç duyarlar.

Bu Makale İlginizi Çekiyor Olabilir;

Sıkca Sorulan Sorular

Bir yavru kedi olması gerektiği sürece kadar annesinden ayrılmamalıdır. Ancak koşullar buna zorluyorsa, en erken 4 haftalıkken olmalıdır.

 

Yavruları ilk defa ayrıldığı zaman kediler üzgün olabilirler. Onları umutsuz şekilde evde arayabilirler.

Net bir şekilde hayır. Bir yavru kediyi annesinden erken zamanda ayırmak birçok riski beraberinde getirir. Bu nedenle yavru kedierin olabildiğince anneleri ile kalmaları önerilir.

Erken zamanda annesinden ayrılan bir kedi, temek ihtiyaçlarını öğrenme yetisinden mahrum kalacaktır. Nasıl temizlenmeleri gerektiğini, tuvalete nasıl çıkacakları gibi hususları öğrenemeden büyürler. Yastık ve battaniye emmek gibi çeşitli istenmeyen davranışları sergileyebilirler.

6 haftalık bir kedinin yinede annesinin yanında olması gerekir. Her ne kadar büyük bir görünüme kavuşsalar da, gelişimleri için annelerine ihtiyaç duyarlar.

Kedilerin sütten kesilmesi yaklaşık 2 aylık sürede tamamlanır. Fakat anneleri ile birlikte yaşamaya devam etmelerinin önerildiği süre 3-4 ayı bulabilir. Bu süre yavrular ve anne özelindeki değişkenler doğrultusunda şekillenebilmektedir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Koç
Nis 18, 2023 / 12:42

Merhaba. Sokakta beslediğimiz bir kedimiz var 3 yavrusu oldu ve sahiplenmek istiyoruz. 1 aylık oldular. Sütten kesilmeden ayırmak istemiyoruz. erkek kediler öldürür diye korkuyoruz ne yapabiliriz?


Veteriner Hekim
Nis 19, 2023 / 10:02

yavruları daha güvenli bir yerde tutarak 2 aylık oldukları zaman alabilirsiniz. 2 ayda yavrular annelerinden alması gereken bağışıklık etkenlerini almış olur. Bu süreden sonra süt emmeye devam etse de onun için bir anlamı olmayacaktır.