Köpek pire ilaçları kedilerde kullanılabilir mi?

12 Haziran 2021
2382
Köpek pire ilaçları kedilerde kullanılabilir mi?

Kedilerde pire tedavisi gerçekleştirilirken en uygun yöntemi ve ilacı belirlemek çok önemlidir. Bu süreçte köpeklerde kullanılan pire önleme yöntemlerinin kedilerde kullanılıp kullanılamayacağı ise sıklıkla karşılaşılan tartışma konularından biridir. Kediniz için en güvenli pire önleme yöntemini belirlemek sadece pirelerden kurtulmanızı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kedinizde oluşabilecek ciddi zararları da önlemeye yardımcı olur.

Pire ilaçlarının türleri

pire ilaç türleri

Pire ilaçları hem kedilerde hem de köpeklerde sıklıkla aşağıdaki yöntemlerle uygulanabilmektedir:

Deri yoluyla

Pire ilaçları için topikal yöntem dediğimiz deriden uygulama şekli en sık tercih edilen yöntemdir. Bu uygulama yapılırken kedinizin yalayamayacağı bir yere, örneğin ense kısmının biraz üstüne uygulanabilmektedir. Topikal olarak uygulanan ilaçlar veterinerden temin edilebileceği gibi reçetesiz de temin edilebilmektedir. Fakat internet sitesi, evcil hayvan mağazaları gibi yerlerden temin edilen pire damlalarının, veteriner kliniğinde satılanlar kadar etkili olmadığı unutulmamalıdır. Topikal yöntemle uygulanan ilaçlar kedilerde pire tedavisi için en güvenli ilaçlardandır.

Ağızdan

Oral yolla alınan pire ilaçları çoğunlukla veterinerlerden temin edilebilmektedir ancak bazıları reçetesiz olarak da alınabilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi internet sitesi, evcil hayvan mağazaları gibi yerlerden temin edilen pire damlalarının, veteriner kliniğinde satılanlar kadar etkili olmadığı unutulmamalıdır. Topikal ilaçların evcil hayvanınız tarafından emildiğinden emin olamıyorsanız ya da birkaç saat boyunca hayvanınızın üstünün ıslak kalmasına tahammül edemeyecekseniz, oral pire ilaçları sizin için daha iyi bir seçim olacaktır.

Spreyler

Çoğunlukla tek bir etken maddeye sahip olan ve enseden uygulanan pire damlalarına göre daha seyreltilmiş formda olan preparatlardır. Bu sebeple de çoğunlukla yavru hayvanlarda tercih edilir. Sprey ilaçlar doğrudan hayvanlara ve ortama püskürtülerek uygulanabilir. Bu spreyler evcil hayvan mağazalarından temin edilebilir ancak veteriner kliniklerinden temin edilenler kadar güvenilir  ve etkili değildir.

Şampuanlar

Şampuanlar ise ense damlası, oral ilaçlar ve spreylerin aksine sadece tedavi amacıyla dış parazit istilası olduğu zaman kullanılır. Evcil hayvanınızdaki dış parazit etkenlerini öldürmek için banyo esnasında uygulanır.

Tozlar

Tozlar kedinizin sıklıkla zaman geçirdiği halı ve diğer kumaş yüzeylerde bulunan canlı pirelerin öldürülmesi amacıyla kullanılan etkili bir yöntemdir.

Pire bombaları

Pire istilası olan bir ortamda pirelerin öldürülmesi amacıyla kullanılan pire bombaları, uygulandığı zaman bütün hacmi kaplar ve pirelerin kaçabileceği bir yer bırakmaz. Özellikle pirelerin yaşamaktan zevk aldığı küçük alanların temizlenmesinde oldukça etkilidir. Uygulandığı taktirde zehirli olabileceği için evcil hayvanların ve insanların bir süre bu ortama girmemesi gerekmektedir.

Tasmalar

Pire tasmaları geçmişten günümüze pireleri evcil hayvanlardan uzak tutmak amacıyla sıklıkla kullanılmıştır. Gelişen teknolojiyle pire tasmalarının bu özellikleri de önceki versiyonlarına göre çok daha etkili bir hale getirilmiştir.

Pire tedavisinde kullanılan ilaçlar

pire tedavisinde kullanılan ilaçlar

Bir önceki maddede bahsettiğimiz üzere çeşitli formlarda birçok pire ilacını piyasada bulmak mümkün olmaktadır. Bu ilaçların bazıları hem kedi hem de köpeklerde uygun dozajda kullanıldığında olumlu sonuçlar alınabilmektedir. İlaçların bazıları ise kediler için toksik olduğu için kedilerde kullanmak sakıncalı olmaktadır. Evcil hayvanlarla ilgili her geçen gün ilaç yelpazesi genişlemesine karşın pireler için kullanılan ilaçlar arasında en popüler olanlar şu şekildedir; selamektin, fipronil, afoxolaner, nitenpiram, spinosad, fluralaner, sarolaner, imidakloprid ve doğal yollarla hazırlanmış ilaçlar.

Evde hazırlayabileceğiniz doğal ilaçlar için: Kedilerde pire tedavisi için ev ilaçları

Köpek pire ilaçları kedilere verilebilir mi?

Kediler, sadece daha küçük olmasıyla köpeklerden ayrılan canlılar değildir. Bu nedenle köpekler için kullanılan pire ilaçları her zaman kediler için güvenli olmayabilir. Kedilerin ve köpeklerin metabolizması farklılıklar göstermektedir. Bazı ilaçlar köpekler için güvenliyken kediler için ölümcül sonuçlar doğurabilir. Aynı ilaç kedi için kullanılabiliyorsa bile farklı dozlarda kullanılması gerekebilir. Bu nedenle şüphelendiğiniz bir durumda ilacı kullanmadan önce veteriner hekiminize danışmanız en iyi seçim olacaktır. Fakat siz yine de mümkün olduğunca kedilere özel olarak hazırlanmış pire ilaçlarını kullanmaya gayret edin.

Kediler için güvenli pire ilaçları

kediler için güvenli pire ilaçları

Pire ilacını veteriner hekiminiz aracılığıyla temin ettiyseniz bu ürün büyük ihtimalle kedinize zararı olmayan bir üründür. Ancak pire ilacını evcil hayvan ürünleri satan bir mağazadan satın alıyorsanız ürünün içeriğinde kedinize zarar verebilecek bazı bileşenler bulunabilir. Bu nedenle ürün etiketini çok dikkatli bir şekilde incelemelisiniz.

Birçok pire ilacının etken maddesi olarak karşımıza permetrin çıkmaktadır. Buna karşın siz mümkün olduğunda bu etken maddeyi içermeyen ürünleri kullanmaya özen gösterin. Her ilacın yan etki gösterme ihtimali bulunmasına karşın uygun dozlarda kullanıldığı takdirde aşağıdaki etken maddeler kediniz için daha güvenlidir:

  • Selamektin
  • Fipronil
  • Nitenpiram
  • Spinosad
  • Fluralaner
  • Sarolaner
  • İmidakloprid

Bazı tamamen doğal içeriklerden elde edilen evde yapılan pire ilaçları da kedilerin sağlığı açısından zararsız olabilmektedir. Tabi bu ilaçlar pirelerin önlenmesinde ve öldürülmesinde az önce bahsettiklerimiz kadar etkili değildir. Bu tür ilaçların bileşenleri üründen ürüne farklılık gösterebileceği için bunları kullanmadan önce veteriner hekiminize danışmanızda fayda var.

Sıkça sorulan sorular

Köpek pireleri ile kedi pireleri aynı mıdır?

Köpek pireleri ve kedi pireleri birbirlerinden farklıdır ancak her ikisi de kedi ve köpekleri enfekte etme kabiliyetine sahiptir.

Kediye fazla dozda pire ilacı verirseniz ne olur?

Organofosfat toksisitesi ishal, kusma, göz bebeklerinin küçülmesi, titreme, salya akması gibi belirtilerle kendini gösterir. Pire ilacı zehirlenmesi doza bağlı olarak ölümcül de olabilmektedir. Etkiler 1-12 saat arasında kendisini göstermeye başlar ve 3 güne kadar devam edebilir.

Pire tedavisi etkisini ne zaman gösterir?

Kedilerde pire tedavisi başladıktan 24 saat sonra pireler büyük oranda evcil hayvanınızı terk etmiş olacaktır. İlaçların etki süresi ise kullanılan ilaca göre 1,5 ile 3 ay arasında değişmektedir.

Tedaviden ne kadar süre kedime temas edebilirim?

Pire ilaçlarının kalıntıları kediler üzerinde bir haftaya kadar varlığını korumaktadır. Bu nedenle bir hafta boyunca kedinize temas ettikten sonra ellerinizi yıkamanız gerekmektedir. Çocuğunuzun, parazit tedavisi gören kedinizle temasını olabildiğince azaltmanız da çocuğunuzun sağlığı açısından faydalı olacaktır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Nuh Gökçegil
Eyl 9, 2021 / 22:05

Kediler için kullanılan pire ilacı köpekler için de kullanılabilir mi?


Özkan
Eyl 10, 2021 / 11:52

Merhaba Nuh Gökçegil,

Kediler ve köpekler metabolizma olarak farklı canlılardır. Kediler için kullanılan bazı pire ilaçları olumlu sonuçlar doğurabilirken, bazı pire ilaçları ise ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle kedinizle böyle bir problemle karşılaşmışsanız veterinere danışarak en uygun ilacı belirlemeniz önemlidir.


Elif
Oca 2, 2022 / 01:26

Merhaba. Afrikada yaşıyorum. Kedilerim pirelendi ve az talep olduğu için kedi parazit damlası aşırı pahalı. Köpek damlasını düşük dozda kullansam tehlikeli olur mu?


Özkan
Oca 2, 2022 / 09:30

Merhaba Elif Hanım,
Bir önceki yorumumuzda da bahsettiğimiz gibi kedi ve köpekler farklı metabolizma yapılarına sahiptir. Bu nedenle köpeklerde kullanılan pire ilaçları kedilerde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle mümkünse veterinere danışarak, tavsiye etmiş olduğu tedavi yöntemini uygulamanız daha sağlıklı olacaktır.