Kedi çimi nedir? Ne işe yarar?

10 Eylül 2022
1379
Kedi çimi nedir? Ne işe yarar?

Kedilerin çim sevdiğini biliyor musunuz? Üstelik kendilerine özel olan çimleri bile var. Bunu yeni duyduysanız hiç üzülmeyin. Kedi çimi ile kısaca tanıştıktan sonra tohumunu alıp evinizde yetiştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra hazır bir tane de satın alabilirsiniz. Çünkü kedi çimi, kedilerin onunla oynayabileceği ve hatta yiyebileceği bir bitkidir.

Kedi çimi

Kedi çimi aslına bakarsanız doğal bir bitki değildir. Elbette bu onun sağlıklı olmadığı anlamına gelmez. Aksine diğer bitkilerden çok daha sağlıklıdır. Çünkü üretilirken herhangi bir ilaç kullanılmaz. Bu nedenle patili dostlara güvenle verebiliriz. Kedi otundan farklı olarak kedi çimi daha faydalıdır. Üstelik çeşit olarak da zengindir.

Kediler oldukça zeki canlılardır. Bu nedenle kendileri için neyin en iyisi olduğunu çok iyi bilirler. Kedi çiminin kediler için neden bu kadar cezbedici olduğu bizler için hala bir sır olsa da duyu yetilerinin, içgüdülerinin ve zekalarının bu konuda etkili olduğunu düşünmekteyiz.

Kedi çimi, özellikle kediler için yetiştirilen bir çim türüdür. Genellikle iç mekanlarda ve ya kedinizin çiğnemesi için bir tabakta yetiştirilir ya da kedinizin mamasına eklenir.

Kedi çimi nedir?

Kedi çimi, kediler için özel olarak yetiştirilen bir çim türüdür. Genellikle iç mekanlarda yetiştirilir ve kediye çiğneme oyuncağı olarak verilir veya kedinin mamasına eklenir. Birincil yararı, kedinin tüy yumağı geçirmesine yardımcı olmaktır. Aşağıda faydalarından bazıları listelenmiştir. Bunlardan birkaçını keşfedelim. Önce tüy yumağı hakkında konuşalım. Belirtmek isteriz ki, kedinizin tüy yumaklarından daha hızlı kurtulmasına yardımcı olur!

Kedi çimi ne işe yarar?

Kedi çimi kedi severler ve kediler için pek çok işe yarar. Bunlar;

  • Çim filizlendiği an itibari ile kediler onunla oynar.
  • Kedinize doğadan bir hediye sunmuş olursunuz.
  • Sağlık açısından da faydaları oldukça fazladır.
  • Atıştırmalık olarak harika bir seçenektir.

Kedi çimi çeşitleri

Evcil hayvanınızın beslenmesi söz konusu olduğunda, mükemmel bir seçimdir. Güvenlidir, önemli vitaminler ve besinler sağlar ve kedinize çiğnemesi için oyuncak ya da atıştırmalık vermek istediğinizde elinizin altında bulunan sağlıklı bir besindir. Ancak diğer bitkiler gibi özel dikkat gerektirir. Sıcaklık, güneş ışığı miktarı ve sulamaya dikkat edilmelidir. Sağlıklı bir bahçe, herhangi bir kedi ebeveyni için nihai ödüldür.

İster buğday çimi, ister arpa veya yulaf çimi tercih edin, bakarken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç faktör vardır. Bazı kedi çimleri diğerlerinden daha besleyicidir. Buğday çimi, yumuşak ve tatsız kedi mamasına lezzetli bir alternatif isteyenler için mükemmel bir seçimdir. Bir çim karışımı nemli olmalı ve çeşitli yeşillik türlerinin bir karışımını içermelidir.

Arpa çimi

Kedinize arpa çimi vermenin faydaları çoktur. Bunlar arasında;

  • Aktif enzimler, beta-karoten, protein, amino asitler, klorofil ve demir ve B vitamini de dahil olmak üzere esansiyel eser mineraller içerir
  • Sindirimi artırarak kedinizin sağlığını iyileştirebilir ve düzenli uygulanması ağız kokusunu ortadan kaldırabilir ve enerjiyi artırabilir. Arpa kedi otunun diğer faydaları arasında antibakteriyel ve antifungal özellikleri de vardır.
  • Tüy yumaklarını da önler.

Yetiştirilmesi kolaydır ve yüksek düzeyde vitamin ve mineral içerir. Arpa kedi çimi kolay büyür ve çok dayanıklı bir ev bitkisidir. Ev kedileri için en iyi seçeneklerden biridir. Kedinizin daha sağlıklı ve huzurlu olmasına yardımcı olabilir.

Yulaf çimi

Yulaf çim birkaç nedenden dolayı popüler hale geldi. Çünkü arpa çimi gibi buğday çimi de kediler için çok faydalıdır. Öncelikle doğal bir üründür, çözünür lif oranı yüksektir ve hafif tatlı bir tada sahiptir. Ayrıca;

  • Sindirime yardımcı olur ve özellikle hassas mideleri olan kediler için iyidir.
  • En iyi protein kaynaklarından biridir. Ucuz ve bakımı kolay olduğu için ticari kedi mamasına harika bir alternatiftir.
  • Yulaf çimi, dışarıda yeterince egzersiz yapmayan ev kedileri için mükemmel bir seçenektir.

Yulaf çimi kendi kendine büyüyen bir bitkidir. Çok hızlı çimlenir ve kediniz filizlenmeye başlar başlamaz onunla oynamaya başlar. Kediniz dışarı çıkmıyorsa bu ürün onun için idealdir.

Buğday çimi

Buğday çimi, bitkilerin yaşam gücü olan sıvı güneş ışığı olarak da bilinen klorofil açısından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudun toksinleri atmasına yardımcı olur ve kedilerin yaşlanma sürecini yavaşlatır. Buğday çimi, yaşlanmayla bağlantılı serbest radikalleri nötralize eden yüzde 70’e kadar klorofil içerir. Kediler için en etkili doğal ilaçlardan biridir. Buğday çimi ayrıca glutensiz ve organiktir.

Bazı kediler her gün buğday çimi bile yiyor! Ancak bu duruma izin vermemeniz gerekir. Çünkü mama dışındaki her şey sınırlı olmalıdır.  Ayrıca buğday çimi tüm kediler için güvenli değildir. Kedinize tanıtmadan önce veterinerinize danışın.

Kedi çimi faydaları

kedi çimi

Kedi çimi faydaları arasında tüy yumağı geçişine yardımcı olmak yer alır: Her şeyden önce, kedilerin tüy yumaklarını tedavi etmek için kedi çimi yediği rivayet edilir. Bu kısmen doğru olsa da, kusmaya neden olduğu söylenmektedir. Bu nedenle az miktarda tüketilmelidir. Bazı kediler kedi çimini müshil olarak kullanır! Ancak, kedinize kalori alımının %10’undan fazlasını vermeyin.

Besin değeri yüksektir: A vitamini ve D dahil olmak üzere önemli besinler içerir. Ayrıca kedinizin dolaşım sistemi işlevine yardımcı olur. Evcil hayvanınızın sağlığını geliştirmenin yanı sıra, bu yeşil bitkinin birçok besinsel faydası vardır. A, D, E vitaminleri ve çeşitli B vitaminleri bakımından yüksektir. Bu vitaminlerin çoğu sağlıklı deri, tüy ve bağışıklık sistemini destekler. Ayrıca, bu besinler evcil hayvanınızın çeşitli kanser türleri için riskini de azaltır.

Folik asit içerir:  Kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirmenin ve sindirime yardımcı olmanın yanı sıra, vücutta DNA ve hemoglobin sentezi de dahil olmak üzere birçok rol oynayan folik asit içerir.

Kediler neden kedi çimi yer?

Faydalıdır: Kedi çimi, kedilerde öforik bir etki yaratan nane ailesindeki bir bitki olan kedi nanesinden ve otundan tamamen farklıdır. Sindirim sürecini destekleyen vitaminler, antioksidanlar, klorofil, mineraller, lif ve diğer besinlerle doludur. Çoğu kedi, özellikle de genç olanlar, doğal olarak çim yemeye meyillidir ve kedinize etin sağlayamadığı bazı faydalar sağlayabilir.

Sağlıklı bir atıştırmalıktır: Kediler ayrıca sağlıklı bir atıştırmalık olarak çim yiyebilir. Zorunlu etobur olmalarına rağmen, ara sıra yeşil bitkiler veya çimenler üzerinde otlarlar. Bazı bitkileri ve otları yemek, avlarını sindirmelerine yardımcı olabilir, ayrıca vitamin ve mineraller sağlayabilir. Ancak, kedinizin her gün çim yemesine izin vermek her zaman iyi bir fikir değildir. Kedi çimi kediniz için zararlı olabilir, bu nedenle kedinizi çok fazla beslerseniz onu denetlediğinizden emin olun.

Nasıl Yetiştirilir?

Kedi çimi evde nasıl yetiştirilir sorusunu çok sık duyuyoruz. Kedi çimi dışarıda satıldığında da gayet sağlıklı olsa da bunu kendiniz yapmak isteyebilirsiniz. Bitkileri bizler gibi hayvanlar da çok sever. Ancak kediler için zararlı olan pek çok bitki var olması ve kedilerin bitkileri genellikle devirmesi gibi nedenler evcil hayvan sahiplerini bitki bakmaktan mahrum edebilir. Neyse ki kedi çimi yetiştirerek pek çok kazanım sağlamak mümkün. Çünkü;

  • Kediler için sağlıklıdır.
  • Kediler çimi yer mi yemez mi, diye endişelenmeyiz. Ki yemeleri için yetiştiririz. Elbet miktar önemlidir.
  • Evde bitki yetiştirerek psikolojimize katkı sağlarız.

Nedenler bu kadarla bitmiyor. Ancak biz işe başlayalım ve hadi gelin kemi çimi nasıl yetiştirilir sorusunu yanıtlayalım.

  1. Yetiştirmek için önce kedinizin sevdiği ve yiyeceği bir kap seçmelisiniz. Kedinize kabı tanıtın ve onu sevmesini sağlayın.
  2. Doğal güneş ışığı alacağı bir yer seçin. Eviniz güneşli değilse, çimlenmeyi teşvik etmek için kabın yanına bir büyüme ışığı yerleştirebilirsiniz.
  3. Kedi çimi tohumunu sulamak kolaydır, ancak onu fazla sulamadığınızdan emin olun. Toprağı nemli tutmanın en hızlı yolu, bir sprey şişesinden su püskürtmektir.
  4. Tohumları hafif nemli, ancak ıslak olmayan toprağa ekin. Onları birkaç hafta arayla ayrı saksılara ekin. İç mekanda yetiştirmeyi düşünüyorsanız, yetiştirme lambaları veya parlak pencereler kullanın

Sıkça sorulan sorular

Kedi çimi sürekli evde kalan kediler için gereklidir, diyebiliriz. Bitkiler her canlıya huzur verir. Ancak her bitki kediler için uygun değildir. Bu nedenle pek çok kedi sever için kedi çimi çok değerlidir. Üstelik faydaları oldukça fazladır. Özellikle tüy yumağı oluşumunda büyük bir destek verir.

Kedi çimini kedinize sade olarak ya da mamasının içine katarak verebilirsiniz. Ki çoğu kedi kendi günlük hakkını gidip saksısından uzanıp yiyebilir. Ancak miktarı abartmamaları için kendiniz koparıp vermelisiniz. Aksi takdirde ishal gibi sorunlara neden olabilir.

Sindirimi kolaylaştıran kedi çimikedilerin ishal ya da kabız olmasını önler. Aynı zamanda kedilerin boşaltım sistemlerini temizleme görevini de üstlenen kedi çimleri sayesinde bakteriler önlenmiş olduğundan kedilerin dışkılarının kötü kokmasının da bu yolla önüne geçilir.

Kedi çimenlerinin ortalama yetişme süresinin bir haftadır. Fakat siz yine de toplamda 10 gün geçtikten sonra kedinize verin. Bir süre boyunca kedi çimini her kuru gördüğünüzde sulayarak nemlenmesini sağlayın.

  • Çimler 6 – 7 cm uzunluğa eriştiğinde kedinize verebilirsiniz.
  • 10 cm’den fazla uzayan çimleri kesebilirsiniz.
  • Çimlendikten sonra 3 – 6 hafta dayanır.

Mide bağırsaklarda tüy yumağı oluşumu, Kendini her yaladığında mide bağırsaklarda bir tüy yumağı oluşturmaktadır. Bunların midede uzun süre durması her an mide öz suyu salgılanmasına ve midenin zorlanmasına sebep olur. Sonuçta da kediniz kusmak isteyecektir.

Kedi Otu Tohumu Çimlenmesi:7-12 gün arasında.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.