Kedi maltı nedir ve ne işe yarar?

6 Temmuz 2021
3162
Kedi maltı nedir ve ne işe yarar?

Kedilerin ne denli temiz hayvanlar olduğunu bilmeyeniniz yoktur diye düşünüyorum. Günlerinin büyük çoğunluğunu uyuyarak ve kendilerini yalayarak geçirirler. Kendilerini yalarken tırtıklı dillerine takılan bazı tüyleri de böylelikle yutarlar. Bu da tüy yumaklarının oluşumuna sebebiyet verebilir. Böyle durumlarda en iyi çözüm malt kullanmak oluyor. Hem kedinizin sindirimini hem de bağırsaklarını iyileştirmek için oldukça yararlı bir üründür.  Kediler için malt hakkında daha fazla bilgi almak için yazımızı okumaya devam edin.

Kediler Kendilerini Neden Yalarlar ?

kendini yalayan kedi

Anatomik olarak vücutlarının neredeyse tamamını yalayabilen kediler, kendilerini yalayarak temizleyen varlıklardır. Dilinin dikenli bir yapıya sahip olması sayesinde adeta bir tarak görevi görerek her bir tüye temas eder ve temizleme işlemi gerçekleşir. Bu işlem esnasında kopmuş olan tüyler dillerindeki pütürlü yapıya takılır. Dillerindeki dikenlerin yapısından dolayı kediler buraya takılan tüylerini tüküremezler. Böylelikle bu kopan tüyleri yutarlar.

Kediler Neden Tüylerini Döker ?

Keratin adındaki protein içeren kıllar deriden beslenirler. Zamanla farklı nedenlerden ötürü dökülen kılların en büyük dökülme sebebi ise mevsim geçişleridir. Nasıl ki bizler yazın daha hafif kışın daha kalın kıyafetler giymeyi tercih ediyorsak, kedilerin kürk durumu da bununla aynı temele dayanır. Yazın tüy dökerken kışın tam tersi durum meydana gelir.

Malt Nedir ?

kedi maltı

Kedi Malt macunu yoğun bir kıvamda olması dışında bala benzer bir renkte ve dokuya sahiptir. İçerisinde malt özü, bitkisel yağlar, lif ilavesi, süt ürünleri ve maya vardır. Bunlara ek olarak renklendirici, koruyucu ve vitamin çeşitleri olduğu da bilinmektedir. Piyasa satışı yapılan pek çok marka mevcut. Bu ürün aynı bir diş macununu anımsatan tüp içerisinde yer alıyor. Her markanın içeriği farklı olsa da özünde malt özütü yer alıyor.

Malt Ne İçin Kullanılır ?

Gün içerisindeki büyük çoğunlukta kendini yalayan kediler bu işlem sırasında çok sayıda tüy yutarlar. Yutulan tüy miktarına bağlı olarak küçük ve büyük şekillerde yumaklar oluşur. Bu tüy yumakları bağırsak, mide ve hatta yemek borusunda meydana gelebilir. Eğer kediniz bir öksürük ile kolayca atabiliyorsa bu tüy yumağının henüz yemek borusunda geçmediği anlamına gelirken öksürük, mide bulantısı, iştahta kapanma, sindirilmemiş yemekleri kusması gibi durumlar meydana geliyorsa tüy yumağı mide ya da ince bağırsağa yerleşmiş demektir. Dolayısı ile malt macunu kullanarak kedinizin tüy yumaklarından kurtulmasına yardımcı olabilirsiniz. Bağırsak geçişini iyileştirmeye yarayarak, doğal müshil etkisi olması sebebi ile hafif bir kabızlık probleminin de üstesinden gelir.

Kedime Malt Macununu Nasıl Veririm ?

Her kedi kendine özgü bir davranış şekli oluşturduğu için kimi kedi doğrudan sıkılan kaptan yalarken, bazı kediler ise bundan hoşlanmazlar. Böyle durumlarda kedinizin ağız kenarına ya da patisine bir miktar malt sıkarsanız kediniz bunu yalayarak yutacaktır. Her ne kadar hoşlanmıyor olsalar da içgüdüsel olarak yalamaya çalışacakları için başarıya ulaşmış olursunuz. Bunun yanı sıra mamalarının içerisine koymayı da düşünebilirsiniz. Ancak malt yememekte inatçı olan bazı kediler kuru mamaların içinde iyi gizlenmemiş maltı ayrıştırabilir. Bunun için yaş mamalar daha iyi bir seçenek olabilir.

Kedime Ne Kadar Malt Vermeliyim ?

Kedinize vermeniz gereken malt macunu küçük bir badem ya da fındık kadar olmalıdır. Kedinizin tüyleri kısa ise haftada iki-üç kez düzenli vermeniz yeterlidir. Ancak uzun tüyleri sahip bir kediyse haftada dört kez verilmelidir. Kedi tüy döküyor ise iyileşene dek az miktarlarda tutulmalıdır.

Kediyi Fırçalama

fırçalanan kedi

Kedilerin düzenli şekilde fırçalanmaları oldukça önemli bir husustur. Kedi deri ve tüy bakımı için Kedi tüy toplayıcı rulolar bu işi kolaylaştırır bunu yaparak kedinizi kopmuş olan tüylerinden arındırır ve yutma olasılığını en aza indirgemiş olursunuz. Her kedi farklı şekillerde fırçalanır. Kısa tüylü bir kedi haftada 1 yada 2 kez fırçalanırken daha uzun tüylü bir kedi günlük olarak fırçalanmalıdır. Günlük olarak yapmak için zamanınız yoksa haftada en az 1 veya 2 kez yapmalısınız. Kedinizin kopmuş tüylerden arındırılması ve sağlıklı hale gelmesinin yanı sıra onları fırçalamanız, ikiniz arasındaki bağı da kuvvetlendirecektir. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde tüy döken kedilerin daha fazla fırçalanması gerektiği hususunu da unutmayın!

Sıkça Sorulan Sorular

Malt kediler için iyi mi ?

Malt kediler için oldukça yararlı bir üründür. Kedinizin tüy yumaklarından kolaylıkla kurtulmasına yardımcı olur.

Kedi maltı ne işe yarar ?

Kedinizin mide, yemek borusu ve bağırsaklarında meydana gelen tüy yumaklarını vücutlarından atması için kullanılır. Hatta bununla birlikte tüy yumağı oluşumunu da engeller.

Kedi maltı nasıl kullanılır?

Malt macununu yiyen kediler için direkt mama kabına konulabilir. Yemeyen kedilerin ise pati ve ağız kenarlarına bir miktar koyabilirsiniz.

Kedi maltı ne kadar sürede işe yarar?

Genel olarak 5 ya da 6 gün içerisinde etki eder. Tam etki etmesi için ise 2 hafta gerekebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Kadriye
Ağu 14, 2022 / 20:59

Hamile kedime malt zararlı olurmu


Veteriner Hekim
Ağu 15, 2022 / 12:35

Hayır, eğer kullandığınız maltın üzerinde özellikle hamile kedilerde kullanmayınız uyarısı yoksa, kullanmanızda bir sakınca yok.