Köpeklerde tüy bakımı nasıl olmalıdır?

30 Ağustos 2022
1024
Köpeklerde tüy bakımı nasıl olmalıdır?

Köpek sahibi olmanın önemli kısımlarından biri patili dostlarımızı sağlıklı ve mutlu tutmaktır. Bunun için egzersiz yaptırmak, dengeli bir şekilde beslemek, onunla oynamak ve tüylerine bakım yapmak gerekir. Çünkü köpek sağlığı tüylerinde görülen farklılıklar ile fark edilebilir. Canlı ve parlak tüyler sağlıklı bir vücudun sinyalini verir. Köpeklerde tüy bakımı yapılması için bilinçli olmak önemlidir. Bilinçsiz şekilde yapılacak her şey patili dostunuzun yaşam kalitesini ve sağlığını etkileyecektir.

Köpek tüy bakımı

Köpeğinizin tüy bakımını yapmak zor bir iş olabilir, ancak süreci daha az acı verici ve daha az zaman alıcı hale getirebilecek bazı ipuçları var. Sağlıklı tüy ve cildi korumak için ilk olarak doğru beslenme şarttır. Doğru beslenmeyen köpekler, daha az çekici görünen kuru, donuk saç ve cilt geliştirebilir. Uygun bakım bu sorunları önlemeye yardımcı olabilir.

Köpeğinizin yıkanması ayda bir kez yapılmalıdır, ancak mümkünse iki haftada bir banyo yaptırabilirsiniz. Sık banyo yapmak, cildini sağlıklı ve parlak tutan doğal yağlardan arındırır. Köpeğinizi daha sık yıkamanız gerekiyorsa, hipoalerjenik bir köpek şampuanı kullanın. Köpeğinizi tamamen ıslatın ve cilde ulaştığından emin olarak göğüsten alt gövdeye kadar şampuanlamaya başlayın.

Köpek tüy bakımı nasıl olmalı?

Köpeğinizin tüylerini parlak ve sağlıklı tutmak için tüylerine iyi bakmanız gerekir. Cansız tüylere karşı ilk savunma hattı olduğu için düzenli olarak bakım yapmalısınız. Düzenli bakım, matlığı başlamadan önce önler ve herhangi bir cilt tahrişini veya rahatsızlığını erkenden tespit etmenize yardımcı olur.

Köpek tüy bakımı için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Bunlar arasında;

  • Sağlıklı bakım ürünleri kullanmak.
  • Köpeğin hassasiyeti varsa bunu göz önünde bulundurmak. ( Cilt yapısı, alerji…)
  • Bakım yaparken nazik davranmak.
  • Doğru mama seçimi yapmak.
  • Düzenli olarak tüyleri fırçalamak.
  • Varsa vitamin eksikliklerini ve hastalıkları göz önünde bulundurmak, yer almaktadır.

Köpeğinizi düzenli olarak yıkayın

köpek yıkama

Köpekler ve kediler için yıkanma derideki yağ miktarını azaltabilir. Bu nedenle gerektiğinde yıkanmalılar. Ancak çoğu köpek ayda bir kez banyoya ihtiyaç duyar, ancak bazılarının daha fazla ihtiyacı olabilir. Dışarıda çok zaman geçiren veya televizyon karşısında kıvrılan köpeklerin daha sık yıkanması gerekir. Belirli şeylerle temas ettikten sonra dezenfekte edilmeleri gerekebileceğinden, cilt sorunları veya alerjisi olan köpekler için düzenli banyo yapmak da önemlidir. Köpeğinizin cinsine ve aktivite düzeyine bağlı olarak, ayda ya da haftada bir kez banyo yapılması gerekebilir.

İşte tam burada Petibom Pet kuaför’den hizmet alabilirsiniz.

Sonbahar, yapraklar ve bitkiler ağaçlardan düştüğü için köpeğinizi yıkamak için harika bir zamandır. Bu yapraklar polen ve küf dahil olmak üzere çok çeşitli çevresel alerjenleri taşır. Bu alerjenler köpeğinizin kürküne yerleşebilir. Sonbahar ayrıca küf ve polen alerjilerini şiddetlendirir. Köpeğiniz yerdeki yaprak yığınlarını görmezden gelemez, bu yüzden onu mümkün olduğunca sık yıkamanız gerekir. Köpeğinizi yıkamak, özellikle yılın bu zamanında önemli olan çürüyen bitkilerden bakterileri de yok edecektir.

Köpeğinizi parazitlere karşı koruyun

Köpeklerde tüy bakımı sadece tarama ya da yıkama anlamına gelmez. Sevimli görünümüne rağmen köpeğiniz pire gibi dış parazitler açısından risk altındadır. Bu parazitler köpekler için yıl boyunca yaygın problemlerdir, ancak en çok ilkbahar ve yaz aylarında görülür. Pire ısırıkları köpeğiniz için sadece çok can sıkıcı olmakla kalmaz, aynı zamanda insanlar için de rahatsız edici olabilir. Pireler ayrıca kaşıntıya ve kabarık şişlikler ve tüy dökülmesi de dahil olmak üzere pire alerjisi dermatitinin diğer semptomlarına yol açabilir.

Çoğu dış parazit belirti vermese de köpeğiniz için zararlı olabilir. Bu yaratıklar, köpeğin derisi ve kürkü üzerinde yaşar ve köpeğin vücudunda bulunan besinlerle beslenir. Bu organizmalardan bazıları sadece küçük rahatsızlıklara neden olurken, diğerleri kalp kurdu ve akciğer kurdu gibi ciddi hastalıkları bulaştırabilir. Neyse ki, bu hastalıklar önleyici tedbirlerle kolayca tedavi edilebilir.

Köpeğinizin parazitlere bulaşmasını önlemek için tüylerini kısa tutun. Kısa bir kat daha çabuk kurur ve parazit tedavisini kolaylaştırır. Ayrıca, köpeğin kürkü sık sık ıslaksa parazit tedavilerinin uygulanması daha kolay olabilir.

Hindistan cevizi veya zeytinyağı kullanın

Köpeklerde tüy bakımı için doğal olan her şey etkilidir. Örneğin; hindistan cevizi veya zeytinyağının köpeklere faydaları çoktur, ancak esas olarak köpeğinizin cildini ve tüylerini içten dışa nemlendirebilirler. Veteriner hekimler, köpeğinizin kürkünü kışlamak ve dökülmeyi önlemek için bu yağları kullanmanızı önerir. Zeytinyağı, iltihabı azalttığı ve cildi serbest radikal hasarından koruduğu bilinen E vitamini ve polifenoller içerir. Aynı zamanda doğal bir nemlendirici olarak da kullanılabilir, bu da genellikle köpeğinizdeki hormonal değişikliklerin neden olduğu egzama ve pul pul deri gibi çeşitli koşullarla savaşabileceği anlamına gelir.

Zeytin ve hindistancevizi yağları, antioksidanlar ve tekli doymamış yağlar açısından zengin oldukları için köpeğinizin tüyleri için faydalıdır. Hindistan cevizi yağı pireleri 20 saniyede öldüren laurik asit içerir. Ayrıca artriti önlemeye yardımcı olduğu, köpeğinizi daha aktif hale getirebileceği ve evcil hayvanınızın bunamayı önlemesine yardımcı olabileceği için köpeğinizin sağlığı için de iyidir. Ayrıca köpeğinizin tüylerinin daha güzel görünmesine yardımcı olur.

Veteriner kontrollerini unutmayın

Köpeğiniz tüylerini kaybetmeye başladığında bir veterinere danışmak isteyebilirsiniz. Bir köpeği ev yapımı evcil hayvan şampuanlarıyla tedavi edebilirken, köpeğinizin bir hastalık geçirdiğinden veya herhangi bir alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız bir veterinere danışmak en iyisidir. Ek olarak, veterineriniz, köpeğinize en uygun köpek mont ürünlerinin hangileri olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir. Köpeğinizin kürkü için en iyi tedaviler konusunda kendinizi eğiterek, köpeğinizin sağlığı için mevcut olan en iyi seçeneklerden yararlanabilirsiniz.

Köpeğinizin genel sağlığını izlemenin en kolay yollarından biri kürkünü kontrol etmektir. Sağlıklı tüyler pürüzsüz ve parlaktır. Parazitler de dahil olmak üzere köpeğinizin tüylerini etkileyebilecek bazı hastalıklar ve durumlar vardır. Veterineriniz, köpeğinizin derisini ve tüylerini tedavi etmek için ilaç yazabilir. Köpeğinizi sağlıklı tutmanın yanı sıra, köpeğinizin dişlerini ve tüylerini uçtan uca tutmanız da önemlidir. Düzenli olarak fırçalamak, dolaşmaları ve diğer koşulları önleyebilir.

Sağlıklı atıştırmalıklar verin

Patili dostunuzun tüylerini sağlıklı ve parlak tutmak istiyorsanız, arada bir ona besleyici bir muamele yapmalısınız. Köpeğinizin kürkünün bakımı genel sağlık için çok önemlidir. Köpeğinizin tüyleri onun ne kadar sağlıklı olduğunu yansıtır. Gözlerine, kulaklarına, tırnaklarına ve cildine özen göstermelisiniz.

Köpeklerin kürkü keratin adı verilen proteinlerden oluşur. Bu proteinler, cildin iç tabakasındaki foliküllerden büyür. Ona sağlıklı atıştırmalıklar vererek, ona güzel ve parlak bir tüy yapısına sahip olması için en iyi fırsatı veriyorsunuz. Ancak köpeğinizin sağlığı konusunda endişeleriniz varsa veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Veterineriniz, sorunu tedavi etmenize ve köpeğiniz için mümkün olan en iyi kararları vermenize yardımcı olabilir.

Sağlıklı yiyeceklere ek olarak, yavrularınızın doğru türde yağları yemesi gerekir. Omega-3 yağ asitleri, köpeğinizin tüyü, derisi ve gözleri için önemlidir. Tüylerini besler ve sağlıklı bir bağışıklık sistemine katkıda bulunurlar. Yavrularınızın diyetinin Omega-3 açısından zengin yiyecekler içerdiğinden emin olun. Somon, yumurta ve bitkisel yağ, harika omega-3 kaynaklarıdır. Ayrıca bu yağları içeren bir veterinerden ek alabilirsiniz.

Tüylerini fırçalamayı ihmal etmeyin

köpek tüy bakımı

Köpeklerde tüy bakımı için fırçalamanın önemi büyüktür. Köpeğinizin tüylerini fırçaladığınızda tüy dökülmesini azaltabilir ve tüylerini sağlıklı tutabilirsiniz. Köpekler tüm yıl boyunca tüy döktüğü için düzenli bakım tüy dökülmesini azaltacaktır. Düzenli fırçalama aynı zamanda kiri ve otu tüylerden çıkaracak ve kokusuz kalmasını sağlayacaktır. Fırçalama ayrıca köpeğin cildindeki doğal yağları dağıtarak kuru lekeleri önler.

Köpeğinizin tüylerini tımar etmenin en önemli yönlerinden biri, dolaşma ve topaklanmalardan arınmış olduğundan emin olmaktır. Keçeler, köpeğinizin derisine ve tüylerine zarar verebilir ve kiri, böcekleri ve diğer kalıntıları çeker. Daha da kötüsü, şiddetli topaklanma yani keçeler köpeğinizin sağlığı için tehlikeli olabilir. Paspaslardan kurtulmak aynı zamanda köpeğinizin daha iyi hissetmesini ve daha temiz görünmesini sağlayacaktır. Ayrıca düzenli fırçalama, köpeğinizin hava almayan cilt nedeniyle aşırı ısınmasını önleyecektir.

Köpeğiniz için doğru mamayı satın alın

Köpeğinizin tüylerinin güzel ve parlak kalmasını sağlamak için, köpeğinize besin açısından dengeli bir diyet hazırlamalısınız. Köpeğinizin iyi bir cilt ve tüy sağlığı için omega yağ asitlerine ve proteine ihtiyacı vardır, bu nedenle bunlardan bol miktarda içeren bir diyet sağladığınızdan emin olmalısınız.

Tam ve dengeli bir diyet yüksek protein ve taze yağ içermelidir. Taze protein, köpeğinizin tüy sağlığı için çok önemlidir. Taze protein ve yağ, vücudun sağlıklı cilt ve saç üretme ve koruma yeteneğine de yardımcı olur. Köpeğinizin tüylerinde gözle görülür bir fark görmek istiyorsanız, tüy sağlığı için özel olarak formüle edilmiş kaliteli bir mama tercih etmelisiniz. Birçok gıda üreticisi, tüy sağlığı için özel kuru köpek maması sunar, ancak bazıları yüksek kaliteli bileşenler içerir. Bu nedenle en iyi köpek maması seçimi oldukça önemlidir.

Yüksek omega yağ asitleri içermesinin yanı sıra, köpeğinizin kürkü de sağlıklı olduğunu gösterir. Sağlıklı cilt parlak saçlar üretirken kuru cilt saç tellerinin ayrılmasına ve kırılmasına neden olur. Yeterli omega-3 yağ asitleri içeren gıdalar da kaşıntı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Köpeğinizin diyetinin yeterli omega-3 yağ asidi sağlamadığından endişeleniyorsanız, bir ek almayı düşünün.

Köpeğinizin mamasındaki omega yağ asitleri, köpeğinizin daha parlak ve sağlıklı olmasına yardımcı olabilir. Bu yağ asitleri, köpeğinizin nemi muhafaza etmesine ve çevrenin etkilerinden korunmasına yardımcı olur. Ayrıca, parlak tüyler ile sonuçlanan bağışıklık sistemini güçlendirirler. Ayrıca somon yağı, kril, balık unu ve keten tohumu açısından zengin yiyecekler tüketerek köpeğinizin sağlıklı bir tüy korumasına yardımcı olabilirler.

Köpeğinizin tüyleri için bir diğer önemli mineral ise çoğu kaliteli köpek mamasında bulunan çinkodur. Çinko iltihabı, kaşıntıyı ve enfeksiyonları önler. Çinko eksiklikleri ciltte kabukların oluşmasına neden olabilir. Sibirya huskies ve Alaskan malamutes gibi çeşitli köpek ırkları yüksek düzeyde çinko gerektirir. Kürkteki pigmentlerin üretimi için gerekli olan bakır, köpeğinizin cildinin sağlıklı görünmesine yardımcı olur.

Pet kuaför ziyaretlerinin önemi

Köpeklerde tüy bakımı için pet kuaförleri gerekli olan her şeyi sizlere sunabilir. Köpeğinizin yıkanması, parazitlerden arınması ya da önlenmesi ve tıraşa uygunsa tıraş bakımının yapılması gibi pek çok konuyu bilinçli bir şekilde uygular. Elbette Petibom Pet Kuaförü gibi tecrübeli ve sevgi dolu bir ekibe sahip bir kuaför tercih ettiğinizden emin olmanız gerekir.

Sıkça sorulan sorular

Köpek tüylerine sağlıklı beslenme, zeytinyağı ya da hindistan cevizi masajı, düzenli fırçalama ve gerektiğinde yıkama iyi gelir. Köpeğinizin tüy yapısında sorunlar varsa ilk önce diyetini gözden geçirmelisiniz. Gerekirse mamasını değiştirmelisiniz. Beslenmesine omega 3 eklemeli ve tüylerine düzenli olarak bakım yapmalısınız.

Köpek tüy dökülmesine düzenli olarak bakım iyi gelir. Tüylerin dökülmesindeki azalma, uygun mama seçimi, düzenli fırçalama, gerektiğinde köpeği yıkama, sağlıklı atıştırmalıklar ve bu gibi pek çok faktör ile kısa sürede gözle görülür bir şekilde ortaya çıkacaktır. Altta yatan bir sağlık sorunu yoksa köpeğinizin tüy bakımına daha fazla özen göstermelisiniz.

Köpekler günlük olarak taranmalı yani fırçalanmalıdır. Köpeğiniz tüy dökümü mevsiminde ise günde en az bir kere bakımını yapmalısınız. Sağlıklı ek besinler sunmalı ve tüy dökme mevsimini daha kolay atlatmasını sağlamalısınız.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.