Zeytinyağının köpekler için faydaları nelerdir?

29 Temmuz 2022
1172
Zeytinyağının köpekler için faydaları nelerdir?

Zeytinyağının köpekler için faydaları olduğunu biliyor muydunuz? Bizler için oldukça sağlıklı olan bu yağ çeşidi patili dostlar için de sağlıklıdır. Bu yağda bulunan yüksek tekli doymamış yağ içeriği, patili dostunuzun yağ hücrelerini parçalayarak kilo vermesine yardımcı olabilir. Ayrıca, sızma zeytinyağı, köpeğinizin kardiyovasküler hastalık, diyabet veya felç geliştirme riskini azaltabilecek antioksidan özellikler içerir. Bunları öğrenmek dahi bizleri şaşırtırken faydaların küçük bir kısmını yazdığımızı belirtmek isteriz. Ki her birini yazmak mümkün değil. Ancak en büyük etkilerinden bahsetmeye çalışacağız.

Köpekler için zeytinyağı faydaları

Zeytinyağının köpekler için faydaları oldukça fazladır. Çünkü içeriğinde bolca vitamin ve mineral bulunur. Bunlar arasında;

  • A,D, K ve E vitaminleri
  • Demir
  • Fosfor
  • Antioksidan
  • Kükürt
  • Magnezyum
  • Bakır
  • Fosfor
  • Potasyum
  • Yağ
  • Lif
  • Protein
  • Sodyum yer almaktadır.

Köpeğinize zeytinyağı vermeyi düşünüyorsanız, ona bir kaşık vermekle aynı şey olmadığını bilmelisiniz. Köpekler için zeytinyağı vermek güvenlidir, ancak başlamadan önce almanız gereken bazı önlemler vardır. Öncelikle köpeğinize ne kadar zeytinyağı vermeniz gerektiğini bilmelisiniz. Tipik olarak, bir çorba kaşığı 20 kiloluk bir köpek için güvenlidir. Ancak köpeğiniz bundan daha ağırsa miktarı artırabilirsiniz.

Yaşlanma sürecinde yer alan mekanizmalardan biri serbest radikal hasarıdır. Serbest radikaller oldukça reaktiftir ve köpeğinizin vücuduna hücresel düzeyde zarar verir. Antioksidanlar özellikle köpekler için önemlidir ve zeytinyağı en iyi kaynaklardan biridir. Zeytinyağı, E vitamini de dahil olmak üzere bol miktarda antioksidan içerir. Bu antioksidan, köpeklerde yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olur ve zeytinyağı bu besinin en zengin kaynaklarından biridir.

Köpekler için zeytinyağı oldukça lezzetli

Köpeğinizin diyetine zeytinyağı eklemenin birçok faydası vardır. Her şeyden önce, tadı lezzetli! Ve insan gıdalarından farklı olarak, herhangi bir önemli yan etkiye neden olmaz. Köpeğinizin ağırlığının her 20 kilosu için yedikleri mamasına bir çay kaşığı ekleyebilirsiniz. Zeytinyağını köpeğinizin atıştırmalık zamanlarında kullanabilirsiniz. Köpekler için sağlıklı olan sebzeler üzerine bir kaşık zeytinyağı ekleyerek hem lezzetini hem de besin değerlerini arttırabilirsiniz.

İkincisi, zeytinyağı besinlerle doludur. Tekli doymamış yağları kardiyovasküler hastalıklara karşı koyar ve diyabetin olumsuz etkilerini azaltır. Son olarak, antioksidan olan ve vücudu hastalıklara ve diğer sorunlara karşı koruyabilen terpenoidler ve polifenollere sahiptir. Köpeğinizin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesini istiyorsanız, diyetlerine zeytinyağı eklemeye değer. Ancak bunu yapmadan önce köpeğinizin kalori alımını izlediğinizden emin olun.

Kilo vermelerine yardımcı olur

Köpeğinizin mamasına az miktarda zeytinyağı eklemek fazla kilolarının azalmasına yardımcı olabilir ve mamadaki yağ miktarına dikkat etmelisiniz. Bunun nedeni, zeytinyağının kalori ve yağ açısından yüksek olması ve köpeğinize çok fazla vermeniz kilolarını artırabilir. Bunun yerine, zeytinyağındaki ekstra kalorileri telafi etmek için yiyeceklerdeki diğer yağların miktarını azaltın. Bununla birlikte, bazı evcil hayvan sahiplerinin köpeklerine zeytinyağı verdikten sonra kustuğunu bildirdiklerini unutmayın. Bunu önlemek için zeytinyağını küçük miktarlarda ekleyin ve uygun bir porsiyon boyutuna kadar çalışın.

Sızma zeytinyağı, zengin bir yağ ve besin kaynağıdır ve köpeğinizin yumuşak mamasını canlandırabilir. Köpeğinizin mamasını daha çekici hale getirmek için zerdeçal ve tarçın gibi diğer bileşenlere de eklenebilir. Zeytinyağının köpeğinizin kilo vermesine yardımcı olduğu da bilinmektedir ve tekli doymamış yağları kilo vermeyi teşvik edebilir. Ayrıca, köpeğinizin metabolizmasını hızlandırarak obeziteyi ve bununla ilişkili hastalıkları önleyebilir. Köpeğinizdeki obezite, hızla hastalığa yol açabilir ve daha yüksek felç ve diğer rahatsızlıklar ile ilişkilidir.

Köpekler için zeytinyağı optimal köpek sağlığını destekler

köpeğe zeytinyağı verilir mi

Evcil hayvanınızın bağışıklık sistemini geliştirme yeteneği de dahil olmak üzere, köpekler için zeytinyağının birçok faydası vardır. Antioksidanlar ve polifenoller açısından zengin olan zeytinyağı, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve köpeğinizin enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olabilir. Güçlü bir bağışıklık sistemi, köpeğinizin bir mevsimden diğerine daha iyi geçiş yapmasına da yardımcı olur. Zeytinyağı, köpeğinizin optimal köpek sağlığını korumasına yardımcı olmasının yanı sıra, artritin etkilerini tersine çevirebilir.

Köpekler için zeytinyağı, optimal köpek sağlığını desteklemenin yanı sıra evcil hayvanınızın daha sağlıklı bir kiloda kalmasına yardımcı olabilir. Zeytinyağının tekli doymamış yağları, yağ hücrelerinde depolanan yağları parçalayarak kolesterol seviyelerini düşürür. Ayrıca evcil hayvanınızın bağırsaklarının daha özgürce hareket etmesine yardımcı olabilir. Bu, özellikle köpeğiniz kabızlıktan muzdaripse önemlidir. Zeytinyağı, köpeğinizin sağlığını iyileştirmenin yanı sıra, köpeğinizin tüylerini, derisini ve saçını da iyileştirebilir.

Bağışıklık sistemini korur

Tat ve sağlık yararlarına ek olarak, köpekler için zeytinyağı, köpeğinizin hastalıklarla savaşmasına ve bağışıklık sistemini oluşturmasına yardımcı olabilir. Yüksek antioksidan içeriği, özellikle E vitamini, köpeğinizin hücrelerini enfeksiyonlardan kaynaklanan hasarlardan korur ve solunum yolu hastalıklarını önler. Yağ ayrıca kolesterol seviyelerini düşürebilir ve kardiyovasküler ve solunum hastalıklarını önleyebilir. Ayrıca ilaçlara kıyasla güvenli bir seçimdir. Köpeğinizin beslenmesinde zeytinyağı kullanmak, evcil hayvanınızın hastalığa yakalanmaya en yatkın olduğu grip mevsiminde iyi bir fikirdir.

Sızma zeytinyağı, köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlendiren polifenoller ve karotenoidler içerir. Bu besinler, köpeğinizi zararlı bakteri ve virüslerden korumaya ve vücudu yaşlanmaya karşı korumaya yardımcı olur. Köpekler için zeytinyağı, erken yaşlanmaya ve hastalığa neden olan serbest radikal hücre oksidasyonunu önleyen antioksidan özelliklere sahiptir. Yağ da çok lezzetlidir, bu nedenle köpeğiniz onu yemekten mutluluk duyacaktır. Herhangi bir hastalık belirtisi gösterip göstermediğini görmek için köpeğinize her gün bir yemek kaşığı zeytinyağı verebilirsiniz.

Hastalık riskini azaltır

Köpeklerde hasta olabilir. Bu nedenle bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için beslenmelerine dikkat etmek gerekir. Köpeğinizin zeytinyağından faydalanabileceğini düşünüyorsanız, o zaman çok fazla kalori içerdiğini bilmelisiniz. Ayrıca ishale neden olabilir. Ayrıca zeytinyağında yağ oranı yüksektir, bu nedenle miktarı sınırlandırdığınızdan emin olun. Bu sağlıklı gıda en iyi şekilde yavaş ve küçük miktarlarda verilir. Bununla birlikte, sindirim rahatsızlığına ve muhtemelen pankreatite neden olabileceğinden, köpeğinize asla çok miktarda zeytinyağı vermemelisiniz. Bu nedenle, köpeğiniz için zeytinyağına başlamadan önce veterinerinize danışmalısınız.

Zeytinyağı, hücresel oksidasyonu önlemenin yanı sıra, köpeğiniz için başka birçok sağlık yararına da sahiptir. Tekli doymamış yağların yüksek konsantrasyonu, köpeklerde diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için mükemmeldir. Ayrıca vücuttaki yağ hücrelerini parçaladığı için iri köpeklerin tüylerini diken diken etmeye yardımcı olur. Zeytinyağı ayrıca bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan oleik asit ve hidroksitirosol gibi önemli aktif bileşikler de içerir. Ayrıca köpeğinizin cildinin sağlıklı ve nemli kalmasına yardımcı olur.

Köpekler için zeytinyağı bir beyin gıdasıdır

Araştırmalar, köpeğinize sızma zeytinyağı beslemenin bilişsel işlevi artırabileceğini gösteriyor. Yağ, Alzheimer hastalığı geliştirme riskini azaltabilen oleocanthal gibi polifenoller de dahil olmak üzere beyne faydalı bileşikler içerir. Yüksek düzeyde oleocanthal olan köpekler de bilişsel gerilemede azalma gösterir. Aslında araştırmalar, günlük zeytinyağı tüketmenin yaşlı köpeklerde bilişsel gerilemeyi önleyebileceğini göstermiştir.

İnsanlar için sayısız sağlık yararına ek olarak, zeytinyağı köpekler için de güvenlidir. Doğru oranda ve doğru tip verilirse, köpekler az miktarda zeytinyağını güvenle yiyebilirler. Zeytinyağı, bu bileşenler köpekler için toksik olabileceğinden, aroma aşılanmamalıdır. Bununla birlikte, az miktarda zeytinyağı köpeğinizin sağlığını iyileştirebilir ve hatta iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Canlı ve sağlıklı tüylere sahip olmalarını destekler

Antioksidanlar, omega-3 yağ asitleri ve E vitamini açısından zengindir ve kuru ciltle savaşmaya yardımcı olabilir. Diğer pek çok yağın aksine, zeytinyağı köpeğinizin cildine zarar vermez, ancak fazla yağı yalamaya çalışabilir. Zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağlar, köpeklerde kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Köpeğin tüyleri için de faydalıdır.

Cildinin görünümünü iyileştirmek için zeytinyağını köpeğinizin kürküne masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Zeytinyağı ile masaj yaptıktan sonra köpeğinizi her zaman yıkamayı unutmayın. Çok fazla yağ sürmeyin yoksa zeytinyağı köpeğinizin her tarafına akacaktır. Bunun yerine bir sprey şişesi zeytinyağı kullanabilirsiniz. Ancak, köpeğinizin kürküne az miktarda zeytinyağı sürmelisiniz. En iyi köpek sağlığını sağlamak için bunu haftada birkaç kez yapın.

Enerji artışı sağlar

Zeytinyağının köpeğiniz için faydaları çoktur. Kolesterolü düşürür ve sindirime yardımcı olur. Bu, köpeğinizin diyetine mükemmel bir katkı sağlar. Her gün yemeğine eklenen zeytinyağı ona devam etmesi için ihtiyaç duyduğu desteği verecektir. Zeytinyağı, köpeğinizin diyetine mükemmel bir katkıdır, ancak onu dikkatli ve sadece gerektiğinde kullanmalısınız.

Köpeğinizin mamasına her gün zeytinyağı eklemek güvenli olsa da, aşırıya kaçmamaya dikkat etmelisiniz. Köpeğiniz bir kerede çok fazla zeytinyağı yerse muhtemelen mide rahatsızlığı ve ishal geliştirecektir. Ayrıca, çok fazla zeytinyağı bazı köpeklerde pankreatite neden olabilir, bu nedenle yavaş ve az miktarda başladığınızdan emin olun. Köpeğiniz bir gün veya daha uzun süredir yemek yemediyse, günlük zeytinyağı dozunu artırmanız gerekip gerekmediğini belirlemek için veterinerinize danışın.

Sıkça sorulan sorular

Köpeklere zeytinyağı verilebilir. uygun miktarda verildiğine dikkat edilmelidir. Köpekler için oldukça faydalı olan bir besin kaynağı olsa da miktar abartıldığında ishale ya da kusmaya neden olabilir.

Zeytinyağını köpeğinizin diyetine dahil etmenin en basit yolu, zeytinyağını yemeğinin üzerine serpmek veya ev yapımı köpek ödüllerinde bir bileşen olarak kullanmaktır.

Porsiyonlar, günde 20 kilo vücut ağırlığı başına bir çay kaşığı ile sınırlandırılmalıdır .

  • Papatya yağı. Papatya yağı cilt sağlığını desteklemekle ilişkilendirilmiştir.
  • Hindistancevizi yağı. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, köpekler için hindistancevizi yağı, koku kontrolüne yardımcı olmasının yanı sıra sağlıklı ve nemli cildin korunmasına yardımcı olur.

 

  • Lavanta. 
  • Balık Yağı. 
  • Avokado. 
  • Aloe Vera.

çok fazla zeytinyağı eklemek de ishale veya gevşek dışkıya neden olabilir 

Porsiyonlar, günde 20 kilo vücut ağırlığı başına bir çay kaşığı ile sınırlandırılmalıdır .

Köpeğinizin 20 kilo vücut ağırlığı başına bir çay kaşığı zeytinyağından fazlasını vermemenizi önerir. Yavru köpeğinizin normal yaş köpek maması veya kuru köpek maması ile karıştırılabilir .

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.