Domates köpekler için zararlı mı?

23 Haziran 2022
1125
Domates köpekler için zararlı mı?

Köpekler için domates sulu ve lezzetli bir atıştırmalıktır. Ancak mama dışındaki her besin gibi hakkında bilgi alsak da kafamızın karışıklığı devam edebilir. Çünkü konu patili dostlarımız olduğunda bazı kaynaklar olumlu bazı kaynaklar olumsuz yanıt verebiliyor. Burada önemli olan uzmanların görüşleridir. Veterinerler domatesin köpekler için faydalı olduğunu belirtiyor. Bu faydalardan kazanım sağlamanın en etkili yolunun da köpeğinize domatesi verirken bilinçli olmanız ile ilişkilendiriyorlar. Bu şekilde köpekler domates yer mi sorusunun yanıtını olumlu olduğunu anlasak da domates besinin köpeklere ne şekilde verilmesi gerektiği gibi konular hakkında bilgi sahibi olmalıyız.

Patili dostlarımıza köpek maması dışında hangi besini sunacak olursak olalım dikkat etmemiz gereken kritik konular bulunur. Bunlar;

  • Vereceğimiz besinin köpekler için uygun olup olmadığı,
  • Ne şekilde verilmesi gerektiği (hazırlanması),
  • Hangi miktarlarda verebileceğimizdir.

Çünkü besinlerin kendileri köpekler için faydalı olabilirken çekirdekleri, sapları gibi kısımlar onlar için zarar içerebilir. Zararın büyüklüğü köpeğinizin yediği zararlı besinlerin miktarı ve toksik boyutu ile doğrudan bağlantılıdır.

Domates hangi durumlarda zararlıdır?

Domates tomatin içerir ve insanlar gibi köpekler de tomatin tarafından zehirlenebilir. Ama insanlardan farklı olarak, vücutları bizimkiyle aynı şekilde tepki verir. Çok miktarda domatesin yenmesi çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bunlar;

  • Uyuşukluk: Domates tüketiminden hemen sonra gerçekleşmeyebilir. Bu nedenle köpeğinizi gözlemleyin.
  • Depresyon: Sık görülmese de aşırı domates köpeklerde depresyona neden olabilir.
  • Kusma: Kusma genellikle birkaç saat içerisinde gerçekleşir.
  • İshal: Köpeklerde ishal gibi rahatsızlıklar ciddi olabilir. Bu nedenle ihmal edilmemelidir.
  • Karın ağrısı: Köpeğinizin domatesten etkilendipğini gözle görmeyebilirsiniz. Bir kenara çekilip karın ağrısı yaşayabilirler.
  • Konfüzyon gibi semptomlardır.

Köpekler ayrıca domatese karşı alerji geliştirebilir ve bu da kurdeşen, öksürük ve nefes almada güçlük ile sonuçlanabilir. Daha önce belirttiğimiz gibi özellikle olgunlaşmamış olan domatesler çok tehlikelidir ve bu domateslerden patili dostlarımızı uzak tutmalıyız. Çünkü yüksek düzeyde solanin içerirler. Ancak domatesler olgunlaştıkça solanin seviyeleri azalır. Sonuç olarak, yeşil domatesler köpekler için uygun değildir. Bahçıvanlar, meyvelerini hazırlarken ve saklarken ekstra dikkatli olmalıdır.

Köpekler için domates nasıl hazırlanmalıdır?

Köpekler için domates çok iyi şekilde seçilmelidir. Tam olgunlaşmış olmalıdır. Sağ kısmı ve varsa yeşillikli olan kısımları alınmalıdır. İyice yıkandıktan sonra dilimlenerek verilmelidir. Dileyenler farklı sebzelerle ya da maması ile domatesi karıştırabilir. Yaz aylarında oldukça lezzetli olan bu sebzeyi sevgili dostunuzla paylaşmanın keyfini çıkartabilirsiniz.

Hazır olan domates sosları köpekler için zararlı olabilir. İçeriğinde yapay ürünler kullanılabilir ve sarımsak gibi köpekler için oldukça zararlı olan ürünler içerebilir. Bu nedenle köpeğinizin sağlığı için domatesi kendiniz sos şeklinde hazırlayabilirsiniz. Posa hâlindeki domatesin faydaları katlanarak artar.

Köpekler ne kadar domates yiyebilir?

Bilindiği üzere köpeklerin ırkı, boyutu ve kilosu gibi özellikleri beslenmelerini etkiler. Bazı küçük köpek ırkları çok hareketli olduğu için birçok büyük köpek ırkından daha sık ya da fazla miktarda beslenebilir. Bu nedenle burada dikkat edilmesi gereken şey köpeğinize verdiğiniz mama dışı besinlerin mama miktarının küçük bir kısmını oluşturmalıdır. %10 oranından fazlası olmamalıdır. Bu domates içinde geçerlidir.

Domatesin köpekler için faydaları

Domates faydalı bir besin olduğu için mama içeriğinde yer alır. Bu nedenle köpeğiniz domates seviyorsa mama içeriğine göz atmanızı tavsiye ederiz. Lif oranı yüksek olduğu için sindirimi oldukça kolaydır. Kan şekerini dengeler, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Antioksidan kaynağıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.