Köpekler havuç yer mi?

13 Haziran 2022
1376
Köpekler havuç yer mi?

Köpek severler tarafından merak konusu olan “Köpekler havuç yer mi?” sorusunun yanıtı olumludur. Ancak köpek maması dışında bir besin tüketecekleri zaman, sadece sorunun yanıtına odaklanmayız. Bunun nedeni mama kabına ekleyeceğimiz besini hangi miktarda ve ne şekilde vermemiz gerektiği konusunun da önemli olmasıdır. Ki köpeklerin yaşı, boyu ve diğer özellikleri beslenmelerinde etkilidir. Bu makalede, köpeklerin havuç yemesinin ne zaman uygun olduğunu, neden sevmediklerini ve onları köpeğinize nasıl servis edeceğinizi öğreneceksiniz. Patili dostunuzu lezzetli bir ikram için heyecanlandırmak çok kolay. Havuç sağlıklı ve lezzetli bir sebzedir, bu yüzden köpeğinize havuç sunarken onu reddedeceğini düşünerek endişelenmenize hiç gerek yok.

Köpeklere havuç verilir mi?

Havuç insanlar için mükemmel bir atıştırmalık olsa da, konu köpeklere gelince durum değişir. Ancak şunu belirtebiliriz ki, havuç hem insan hem de hayvan sağlığı için önemli olan besinleri içerir. Ayrıca içeriğinde bir tür antioksidan olan beta karoten ve A vitamini yer alır. Havuçların kalorileri düşüktür. Bunun yanı sıra iyi davranışları ödüllendirmenin ve köpeklerinize sağlıklı bir atıştırmalık sunmanın harika bir yoludur.  Bizler için de geçerli olduğu gibi her şeyin fazlası zarar. Bu nedenle, çok fazla havuç sindirimi bozacağından, köpeğinize sadece küçük miktarlarda verdiğinizden emin olmalısınız.

Patili dostlarımıza havuç verirken bir diğer düşündüren soru ise çiğ olup olmamasıdır. Çünkü sebzeler pişirilmediklerinde daha fazla vitamin içerir ve havuç da çiğ olarak verildiğinde köpeğiniz için çok besleyicidir. A vitamininin öncüsü olan beta-karoten bakımından zengindirler. Havucun yüksek su içeriği ve dokusu, köpeğinizin dişlerini temizlemeye ve diş çürümelerini önlemeye yardımcı olabilir. Elbette köpeğinizin dişlerini düzenli olarak fırçalamayı unutmamanız gerekir! Havuç iyi bir A vitamini kaynağı olmasına rağmen, selüloz varlığından dolayı bazı sebzeler kadar sindirimi kolay değildir.

Köpekler için havuç zararlı mı?

Havuç, patili dostlarımız ve yavruları için harika bir atıştırmalıktır. Çünkü A ve C Vitaminleri, potasyum ve beta-karoten gibi besinlerle doludurlar. Havuç ayrıca magnezyum, kalsiyum ve fosfor gibi önemli mineraller içerir. Ek olarak, köpeğinizin gözlerini UVB radyasyonunun ve serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyan lutein ve likopen bakımından yüksektir. Bu nedenle havuç köpekler için zararlı değil aksine çok faydalıdır, diyebiliriz. Ancak; az miktarda verilmelidir. Miktar arttığında havuç;

  • Obeziteye neden olabilir.
  • Mide rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.
  • Büyük miktarda ve çiğ olarak sunulduğunda boğulmaya neden olabilir.
  • diş sorunlarına neden olabilir.

Bu nedenle havuç çok faydalı da olsa miktar olarak aşırıya gidildiğinde faydadan çok zarar oluşturacağını belirmek isteriz. Köpek maması dışında ne verilirse verilsin mama miktarının %10’undan daha fazla olmamalıdır.

Havucu köpeğimize nasıl hazırlamalıyız?

köpeklere havuç verilir mi

Köpeğiniz için havuç hazırlamanın ve servis etmenin birçok yolu vardır. Bunu en iyi nasıl yapacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Havuç, insanların yediği en besleyici ve sağlıklı yiyeceklerden biridir, o halde neden onları köpeğinizin diyetinin bir parçası yapmıyorsunuz? İdeal olarak, havuç patili bir dosta verilmeden önce hafifçe buğulanmalı veya mikrodalgada pişirilmelidir. Yemek pişirirken az miktarda su kullanmanızı tavsiye ederiz, bu da besin kaybını azaltacaktır. Suda hafifçe buğulanmış küçük bir dilim havuç da köpeğiniz için maksimum besin sağlayacaktır. Kısaca listeli bir şekilde havucun servis şekli şöyle olmalı;

  • Havuçlar iyice yıkanmalı ve kabukları soyulmalıdır.
  • Küp şeklinde kesilmelidir.
  • Bir kaba bir su bardağı su ve bir orta boy doğranmış havuç konularak beş on dakika kadar kaynatılmalıdır. Dilerseniz tencere üzerine delikli süzgeç koyup buğulayabilirsiniz.
  • İsteyenler mikrodalga fırında pişirebilir. İki dakika yeterli.

Köpeğinize bütün olarak yedirmek cazip gelse de, çiğ havuç boğulma tehlikesi oluşturur. Ayrıca boğulma tehlikesini önlemek için dilimlenmeli veya küp şeklinde kesilmelidir. Bazı köpekler çiğ havuçların gevrek dokusunu tercih etseler de, onları uygun şekilde işleyecek sindirim sistemine sahip değillerdir. Bu nedenle, köpeğinize yeni bir gıda maddesi vermeden önce bunu göz önünde bulundurmanız önemlidir. Her zaman olduğu gibi, evcil hayvanınıza yeni yiyecekler vermeden önce veterinerinize danışın.

Havucun köpekler için faydaları

Köpekler için en sağlıklı yiyeceklerden biri olmasının yanı sıra havuç, kalorisi ve yağı da düşüktür. Havuç yüksek miktarda lif içerir ve köpeğinizin diyetindeki çok fazla şekerin obezite ve diş problemlerine yol açabileceğini unutmamak önemlidir. Köpeğinizin diyetine çok miktarda lif eklemek sindirim bozukluğuna neden olabilir, bu nedenle havuçları yavaş yavaş tanıtmalısınız. Köpeğiniz herhangi bir sindirim rahatsızlığı yaşarsa, daima veterinerinize danışın.

Patili dostlarımız havucu pişmiş ya da çiğ olarak tüketebilir. Ancak en güvenli yolu buğulanmasıdır. Buğulanmış “bir” havucun köpeklere olan faydaları;

  • Vitamin ve mineralleri sindirmesini ve emmesini kolaylaştırır.
  • Köpeğinizin sindirim sistemi için zararlı olan selüloz duvarını ortadan kaldırır.
  • Diş sağlığını olumlu yönde etkiler.
  • Mama öncesi acıkan köpeklerin açlığını giderir.
  • Cilt ve göz sağlıklarına iyi gelir.
  • Obez köpekler için faydalıdır ve diyet yapmalarına destek verir.
  • Hamile köpekler için çok yararlıdır.
  • Sinir sistemini düzenler.

Bir patili dost sahibi olduğumuzda köpekler ne yer sorusunu çok sık söyleriz. Yanıtlara ulaşmak bizler için çok önemlidir. Aile üyelerimizi mutlu etmek ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için her konuya değinmek bizleri hem rahatlatır hem de keyiflendirir. Onlar mutluysa bizlerde mutluyuz demektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Köpek uygun şekilde ve atıştırmalık olarak havuç yerse sağlığı için faydalı olur. Havuç, köpek severler tarafından sağlıklı olması nedeni ile çok fazla tercih edilen ödül maması ve atıştırmalık seçeneğidir. Köpeklerine huzurlu bir şekilde atıştırmalık sundukları için mutlu olurken patili dostlar da bir diğer yandan neşelenirler.

Köpekler haşlanmış havuç yiyebilir. Havucun köpekler için en ideal hazırlanmış hâli haşlanmasıdır. Hem besinlerinden daha fazla yararlanmaları sağlanır hem de sindirimi kolaylaşır. Çiğ olarak verildiğinde boğulma riski olduğu için haşlanarak verilmesi tavsiye edilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.