Köpekler elma yer mi?

22 Mayıs 2022
1532
Köpekler elma yer mi?

Köpekler elma yer mi? Sorunun yanıtı “Evet” olsa da elmanın nasıl hazırlanması ve köpeklere ne kadar verilmesi gerektiği konularına dikkat edilmelidir. Konu patili dostlarımız ile ilgili olunca her ayrıntıyı göz önünde bulundurmalıyız. . Evcil hayvanlar için çekirdek ve tohum içeren besinler doğru şekilde hazırlanmalıdır. Örneğin; elma çekirdeği siyanür denilen zehirli maddeyi içerir. Bu nedenle köpeğimize elmayı çekirdekli olarak vermemeliyiz. Köpeğinize uygun şekilde elma verdiğinizde faydalarından kazanım sağlayabilir. Ayrıca ferahlar ve lezzetli bir atıştırmalık ile keyfi ikiye katlanır.

Çıtır ve sulu elmalar her zaman meyve sepetimizde yer alır. Yaz aylarında dolapta saklar ve ferahlamak için yeriz. Kış aylarında ise ağzımızı tatlandırır ve atıştırmalık olarak ilk tercihimiz olur. Meyvelerin mucizevi bir gücü vardır. Çünkü kim meyve yerse yesin diğer aile üyeleri etrafında toplanır. Meyve tabağı kimin elinde ise diğer bireyler ile paylaşması gerektiğini çok iyi bilir. Bu bireyler arasında bir patili dostta yer alabilir. Ancak köpeklere elma verilir mi sorusunun yanıtına net olarak ulaşmamız gerekir.

Köpekler için elma faydalı mı?

Elma köpekler için faydalı bir besindir. Ayrıca köpekler elma yemeyi sever. Eğer köpeğinizin elma yediğinde ne tür faydalar kazanacağını bilmek isterseniz, listemize göz atabilirsiniz. İşte köpekler için elmanın faydaları…

  • Düşük kalorilidir.
  • Sağlıklı bir atıştırmalıktır.
  • Eğitimler için leziz bir ödüldür.
  • Sindirim sistemine destek verir.
  • A, C ve K vitaminleri içerir.
  • Kalsiyum ve fosfor bakımından zengindir.
  • Antioksidan içerdiği için kanseri önlemeye ya da eklem hastalıklarının semptomlarını azaltmaya destek verir.
  • Diş sağlığı için faydalıdır.

Köpekler için elma ne zaman zararlıdır?

köpeklere elma verilir mi

Köpekler için elmalar sulu ve leziz atıştırmalıklardır. Her köpek elma yemeyi sever. Ancak elma miktarını önemsemek gerekir. Aşırıya kaçıldığında gastrointestinal sorunlar ortaya çıkabilir. Mide rahatsızlıkları köpeklerin hayatını olumsuz olarak etkiler. Ayrıca elma şeker içerir. Bu yüzden ölçüye verilecek önem artar. Şeker ya da kanser hastalığı olan köpekleri küçük miktarda olsa elma olumsuz olarak etkilerken fazla elma yiyen köpekler potansiyel şeker hastasıdır.

Köpeğinize elma içeren aromalı ya da elmalı ürünler vermek istediğinizde içeriğinde yapay tatlandırıcıların bulanacağını unutmamalısınız. Ksilitol gibi köpeklere zararlı olan besinlerin var olup olmadığını kontrol etmeli ve en iyisini seçerek doğal olan elmayı tercih etmelisiniz. İnsan gıdaları köpekler için uygun değildir.

Elmaları cazibeli kılmak içi üzerlerine eklenen kimyasallar ya da elma yetiştirirken kullanılan ilaçlar nedeni ile yıkamanız gerekir. En ideali elmaları soymaktadır. Aksi takdirde köpeğinize kimyasal madde yedirmiş olabilirsiniz. Bu ihtimal ne yazık ki yüksek. Bahçenizde elma ağacı yoksa dışarıdan aldığınız ürünlerden her zaman şüphe duymalısınız. Organik hayat ne yazık ki geçmişte kaldı. Her besin ilaçlı ya da hormonlu artık.

Küçük bir ihtimalde olsa köpeğinizin elmaya karşı alerjisinin olabileceğini unutmamalısınız. Bu nedenle evcil hayvanlara ilk kez tattırılacak olan besinlerin miktarı çok küçük olmalı ve karışık olarak verilmemelidir. Eğer elma sonrasında köpeğinizde hapşırma, öksürme ve şişlik gibi farklılıklar görürseniz veterinere gitmelisiniz.

Elmaların zararlı olduğunu belirtebileceğimiz bir konu da saplarıdır. Bazı uzmanlar elma saplarının çekirdekleri gibi zararlı olduğunu belirtiyor. Çekirdekleri için herkes aynı kanıda. Bu nedenle Elmanın zararlarından pay almamaları için patili dostlarımıza verirken kabuklarını soymalı, çekirdeklerini ve saplarını çıkartmalıyız.

En önemli ve en zararlı maddeyi sona sakladık. Elma çekirdekleri yani tohumu siyanür içermektedir. Birkaç tohum yiyen köpek birden zehirlenmez. Ancak sağlıklarını riske atmamak adına en güvenli yolu seçmek ve çekirdekleri daha önce belirttiğimiz gibi ayırmamız gerekir.

Köpekler için elma nasıl hazırlanılmalı?

Köpeklere mama dışında bir şey vermeden önce veterinerlere danışmak gereklidir. Böylece en iyi önerileri alacak ve kafanızdaki soruların yanıtlarına net bir şekilde ulaşacaksınız. Çünkü bazı köpeklerin elma yediğinde tıbbi durumları değişebilir. Veteriner onayı aldıktan sonra elmayı belirttiğimiz şekilde hazırlamanız gerekmektedir.

  • Elma öncelikle yıkanmalıdır.
  • Kabukları soyulmalı ve sapları çıkartılmalıdır.
  • En önemli ayrıntı olan çekirdeklerinden de ayrılmış olmalıdır.
  • Son olarak dilimlenmeli ve dilimler ısırık büyüklüğünde olmalıdır.
  • Diş problemi olan ya da yaşlı köpekler için püre hâline getirilebilirler.
  • Dileyenler elmayı mama içerisine ekleyebilir. Elma içeren pek çok sayıda köpek maması tarifi bulunmaktadır.

Elmayı dilerseniz meyve karışımı yapabilirsiniz. Smoothie gibi ev yapımı karışımlar köpekler için leziz ve sağlıklıdır. Köpekler elma yer mi sorusunu yanıtladığımıza göre diğer soruların yanıtlarına ulaşmak için makalelerimize göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Uzmanlara göre köpekler günde bir adet uygun şekilde hazırlanmış olan orta boy elma yiyebilir. Ancak elma tüketimi köpeğin yaşı ve kilosuna bağlı olarak değişebilir. Mama miktarına bağlı olarak tüketim konusuna karar verebilirsiniz. Günde birden fazla elma tüketmeleri önerilmiyor.

Köpeğin elma yemesi zararlı değildir. Ancak elmanın çekirdekleri ve sapı çıkartılmış olmalıdır. Ayrıca kabukları soyulmalı. En ideal şekilde hazırlamak için elmayı ısırık büyüklüğünde dilimlemelisiniz. Son olarak aşırı tüketim ile elmanın faydalarından çok zararlarından pay alabilirler. Bu nedenle miktara önem vermek gerekir.

Elma çekirdeği köpeğe ve tüm canlılara zararlıdır. İçerisinde siyanür denilen zehirli madde yer alır. Birkaç çekirdek sağlıklarını etkilemese de dikkat etmeliyiz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.