Sigaranın evcil hayvanlar üzerindeki etkileri

1 Şubat 2022
1823
Sigaranın evcil hayvanlar üzerindeki etkileri

Sigaranın evcil hayvanlar üzerindeki etkileri oldukça büyüktür. Sağlıkları ile birlikte hayatlarını da olumsuz yönde etkiler. Ayrıca hastalık risklerini arttırır ve bunların sonucunda ölmelerine neden olabilir. Sigara insanlara zararlı olduğu gibi kuşlara, kedilere ve köpeklere de zararlıdır. Onların yanında sigara içtiğinizde ikinci el içicilik (pasif) nedeni ile zehirli dumana maruz kalırlar. Bu nedenle yanlarında sigara içmemek gerekir. Ancak bunu yaparak onları sigaradan tamamen uzaklaştırmış olamayız! Evet, bu biraz şaşırtıcı gelebilir. Çünkü çocuklarımız ya da ailemizin yanında sigara içmediğimizde onların hayatlarını tehlikeye atmadığımızı düşünürüz. Oysaki üçüncü el içicilik nedeni ile nikotin zararlarından büyük ya da küçük paylara sahip olabilirler. Bunun yanı sıra nikotin içeren ürünlere ulaşan evcil hayvanlar daha da ciddi şekilde hastalanabilirler.

Sigaranın evcil hayvanlar üzerindeki etkileri kısa ya da uzun sürede ortaya çıkabilir. Bu yüzden sağlıklı gördüğünüz sevimli aile dostunuz sigaradan etkilenmiyor diye düşünmemelisiniz. Herhangi bir şekilde sigaraya maruz kalmamaları için tedbirler almalısınız.  Tüylü dostlarımızı sigaranın etkilerinden tamamen uzak tutmak elbette mümkün. Küçük ayrıntılara dikkat etmek ve yazımızın rehberliği size destek olacaktır.

Sigara evcil hayvanları nasıl etkiler?

Sigaranın zararlı olduğu hakkındaki bilgileri birçok şekilde öğreniyoruz. Bunun için paketin üzerine bakmak bile yetiyor. Çünkü her paketin üzerinde zararları hakkında bilgilendirme yapılıyor. Ayrıca içmeyerek zararlarından kurtulmuş olmuyorsunuz. Pasif yani ikinci el içicilik, sigara içmediği hâlde, dumanına maruz kalmaktır. Dumanına maruz kalarak aynı zararları yaşayabiliyorsunuz.

Birçok yerde sigara içmek yasak olsa da içen sayısı çok fazla olduğu için bu dumanı koklamayan yoktur diyebiliriz. Pasif içiciliğin yanı sıra üçüncü el içiciliğin de zararlı olduğunu biliyor muydunuz? Üçüncü el içicilik, sigara dumanın etrafa sinmesidir. Evde sigara içen biri varsa, genellikle çocukların yanından ayrılır. Çünkü zarar görmelerini istemez. Ancak sigarasının dumanı duvar, halı, koltuklar ve kendi üzerlerine siner. Bu nedenle sigaranın etkileri izmarit haline geldiğinde de devam eder. Bu etkilerden kurtulmak için her yeri temizlemek ve sinen kokuyu ortadan kaldırmak hiç de kolay değildir.

2009 yılında Harvard Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar sonucunda üçüncü el içiciliğin en çok çocukları etkilediği ortaya çıkmıştır. Belirtmek isteriz ki, aynı etkiler evcil hayvanlar içinde geçerlidir. Üstelik her evcil canlıyı farklı şekilde etkileyebilir. Ayrıca Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin (TSSD) Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, sigaranın hayvanlarda yarattığı tahribatın insandakinden bile daha fazla olduğunu belirtti. bkz

Sigaranın kediler üzerindeki etkileri

Sigara kedilere zararlı mı

Tütün dumanının çoğu toksiktir. İçinde kansere yol açan 7000’den fazla kimyasal madde yer alır. Bu nedenle içen de içmeyen de zarar görebilir. Evde sigara içen biri yok diye sevinirken üçüncü el içicilik nedeni ile kedinizin sigaranın zararlarından pay alabileceğini duymak sizi üzmüş olmalı. Çünkü sigara kediler için de zararlıdır. Üstelik minik burunları ile duman soluduklarında akciğer kanserine yakalanma riskleri artar.

Kedinizin yanında biri sigara içtiğinde tüylerine zehirli partiküller yapışırlar. Kendisi tımarlanmak için yalayan kediler bu partiküller ağız yoluyla almış olur. Bu kedilerde ağız kanseri riski 2-4 kat artmaktadır. Ayrıca lenfoma denilen lenf kanserine yakalanma oranlarının sigara dumanına maruz kalan kedilerin kalmayanlara göre çok daha fazla olduğu belirtilmektedir.

Sigara dumanının kediler üzerinde en sık görülen olumsuz etkileri;

  • Alerjik rinit
  • Bronşit
  • Astım
  • Zatürre
  • Akciğer ya da mide kanseri
  • Farenjit
  • Keratit
  • Konjuktivit
  • Ağız tümörleridir.

Sigaranın köpekler üzerindeki etkileri

Sigara kediler gibi köpekler için de çok zararlıdır. Sigara dumanı arasında kalan köpeklerin ömürleri kısa olabilir. Çünkü birçok hastalığa yakalanma riskleri artar. Daha sık hastalanırlar. Bağışıklık sistemleri zayıflar ve diğer köpekler kadar enerjik ve sağlıklı bir yaşama sahip olmaları zorlaşır.

İkinci ve üçüncü el içiciliğe maruz kalmış olan köpeklerde daha fazla göz enfeksiyonu, alerji ve akciğer kanseri de dahil olmak üzere solunum sorunları görülür. Bunun yanında özellikle sigara içilen ortamlarda bulunan uzun burunlu köpeklerde burun tümörü riski %250 oranında artmaktadır.

Sigara içilen ortamda kalan köpeklerde nikotin zehirlenmesi görülebilir. Nikotin zehirlenmesi köpek sahiplerinin ya da çevresindeki kişilerin izmaritleri nedeni ile oluşabilir. İzmarit yiyen, izmarit ya sigara külü düşmüş olan suyu içen köpekler nikotin zehirlenmesi yaşayabilir. Ayrıca tehlike, sigarayı bırakmaya çalışan kişilerin kullandığı sigara bırakma sakızı, bandı ve elektronik sigaraların likitleri ile de yaşanabilir. Etrafta bırakılan bu tür nesneleri yalayan köpekler zehirlenebilirler.

Nikotin zehirlenmesinin belirtileri

Sigarasını her yakan her kişi, zararları hakkında az çok bilgi sahibidir. Her sigara ile kendilerini tehlikeye attıklarının farkındadırlar. Ne yazık ki bu durumdan zarar gören sadece kendileri de değildir. Pasif içicilik nedeni ile yakınındaki canlılarında zarar görmesine neden olurlar. Ancak birçok kişi pasif içiciliğin kedileri ya da köpekleri de etkilediğinin farkında değildir. Üstelik uzmanlar, pasif içiciliğe maruz kalan canlıların, daha büyük tehlike altına girdiğini belirtmektedir. Solunum yolu hastalıklarından akciğer kanserlerine kadar pek çok hastalığa yakalanabilirler.  Bununla birlikte çevrede bırakılan sigara külleri ya da nikotin içeren herhangi bir maddeyi yalamaları ya da yemeleri ile birlikte kedi ve köpekler nikotin zehirlenmesi yaşayabilirler.

Kedi ve köpeklerde meydana gelen nikotin zehirlenmelerinin en sık görülen belirtileri;

  • Göz bebeklerde küçülme
  • Kusma
  • İshal
  • Solunum güçlüğü
  • Halsizlik
  • Nöbetler
  • Hızlı kalp atışı
  • Salya akıntısı
  • Seyirmeler
  • Halüsinasyonlar (görerek ya da işiterek)

Evcil hayvanınızda bu belirtiler varsa nikotin zehirlenmesi yaşıyor olabilir. Bu nedenle bir an önce veteriner hekimine gitmelisiniz.

Sigaranın kuşlar üzerindeki etkileri

Kuşlar çok hassas canlılardır. Bu nedenle uçucu yağlar ve sigara dumanı kokusu onlara zarar verir. Sigaranın kuşlar üzerindeki etkileri arasında kalp, göz ve akciğer rahatsızlıklarıdır. Ayrıca derilerinde sorunlar oluşabilir. Akciğer kanseri ve zatürre gibi solunum yolu hastalıkları yaşayan kuşların bazılarında pasif içicilik semptomlarına rastlanmıştır.

Evcil canlıları sigaranın zararlarından korumak için neler yapılabilir?

nikotin zehirlenmesi belirtileri

  • Sigarayı dışarıda içmelisiniz. Ev içerisinde içmek için balkonu tercih etmelisiniz.
  • Sigara içtiğiniz kıyafetleri değiştirmelisiniz. Kıyafetleri havalandırarak üzerinize sinen kokuları yok edebilirsiniz. Ayrıca temiz kıyafetler sayesinde üzerinizdeki kötü kokulardan uzaklaşırsınız.
  • Sigara içtikten sonra ellerinizi yıkamalısınız. Evcil hayvanlarınızla iletişim kurmak ya da onları sevmek için öncelikle sigarayı üzerinizden tamamen atmalısınız. Sabunlu su ile yıkanan eller hem sigaranın kötü kokusundan hem de yan etkilerinden kurtulmuş olacaktır. Böylece evcil hayvanlara dokunarak onlara zarar vermiş olmayacaksınız.
  • Kül tablalarınızı her sigara içiminden sonra boşaltmalısınız.
  • Evcil hayvanların ulaşabileceği alanlara nikotin ürünleri bırakmamalısınız.
  • Sigara içilen alanlarda hava filtreli havalandırmaları kullanmalısınız.
  • En büyük koruma SİGARAYI BIRAKMAKTIR. Ayrıca sigara içen misafirleri kibar bir dille uyararak balkonda içmelerini rica etmektir.

Sigara dumanın az olması ya da sigaranın az içilmesi daha az riske girdiğiniz ya da çevrenizdekileri daha az etkilediğiniz anlamına gelmez. Üçüncü el içicilik dediğimiz dumanın eşyalara sinmesi ile ortaya çıkan zarar ciddi boyutta olabilir. Bu nedenle en sağlıklısı hiç sigara içmemek. Ellerimizi sık sık yıkamak, dışarıdan eve geldiğimizde üzerimizi değiştirmek çok önemlidir. Ev içerisinde iken dışarıda kullandığımız ayakkabıları giymemek de sağlığımız için önemlidir. Bizler sigara kullanmasak da kullandığımız asansöre, merdiven korkuluklarına ve daha pek çok yere sigara dumanı siner. Fark etmeden bizler de bu alanlarda bulunur ve birçok yere dokunuruz. Önemli olan bakterilerin ve zehirli maddelerin vücudumuza girmelerini önlemektir.

Sigaranın evcil hayvanlar üzerindeki etkileri çok ciddi sorunlar ve hastalıklar ile uğraşmalarına neden olabilir. Onları bu duruma maruz bırakmamak için önlemler almalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Sigara kedilere zararlıdır. Kedilerin yanında sigara içmek en büyük zarara uğramalarına neden olurken üçüncü el içicilik nedeni ile de ciddi problemler yaşayabilirler. Sigara içilen alana sinen koku nedeni ile kalp, göz, cilt ve akciğer rahatsızlıkları yaşayabilirler.

Hayvanlar sigaradan büyük ölçüde etkilenirler. Onlar çocuklar kadar hassastır ve üçüncü içicilik dediğimiz sigaranın etrafa sinmesi ile oluşan tehlikelerden dolayı hasta olabilirler. Kuşlar, kediler ve köpekler ikinci ya da üçüncü el içicilik dışında nikotin içeren maddeleri yalamaları ile çok ciddi hastalıklara yakalanabilirler. Akciğer kanserleri ve tümörlere yakalanma riskleri büyük ölçüde artmış olur. Bu nedenle evcil canlı bulunan alanlarla nikotin içeren ürünlerin ortada olmaması gerekir.

Kedilerin yanında sigara içerseniz, hem dumanı soluyarak hem de tüylerinin üzerinde oluşan zehirli partikülleri yalayarak zarar görürler. Kediler koku yetileri oldukça güçlü olan canlılardır. Bu nedenle üzerlerine sinen kokudan rahatsız olup kendilerini temizlemek için vücutlarını yalarlar. Cilt hastalıkları, inmeler ya da akciğer kanseri gibi problemler ile karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenle sorumluluğunuz oldukça büyük.

Sigara dumanı her canlıya zarar verir. Çünkü sigara yedi binden daha kimyasal madde içerir ve tütün dumanı toksiktir. Kuşlar, sigara dumanı nedeni ile doğurganlık, kalp, akciğer ve cilt sorunları yaşayabilirler. Kediler, sigara dumanını hem soluyarak hem de yalayarak zarar görürler. Çünkü tüylerine sinen duman ile birlikte zehirli partikülleri yalarken ağız tümörlerine yakalanabilirler.

Kedi olan yerde sigara içilmemelidir. Bunun yanı sıra sigara içtikten sonra ellerinizi yıkamalı ve üzerinizi değiştirmelisiniz. Daha sonra kedinize dokunmalı ya da yaklaşmalısınız. Böylece sigara dumanına maruz kalma riskini azaltmış olursunuz.

Sigara dumanı muhabbet kuşlarına ciddi ölçüde zarar verir. Kuşlar çok hassas canlılardır. Onların yanında sigara içmek oldukça tehlikelidir. Dumandan etkilenen kuşların hastalık belirtileri ya da ne derece zarar gördükleri hemen belli olmayabilir. Sigara muhabbet kuşlarında akciğer kanseri, cilt, kalp ve zatürre hastalıklarına yakalanma riskini yükseltir.

Kediler tütün yerse nikotin zehirlenmesi yaşayabilir. Ki bu oldukça yüksek bir ihtimaldir. Kedinizin tütün yediğinden eminseniz, vakit kaybetmeden veterinere gitmeniz gerekir.

Kediler birçok şeyden korlar. Bunlardan biri de sigara dumanıdır. Dumanın bir anda var olup ardından yok olmasının yanı sıra kokusunun kötü olması kedileri büyük ölçüde etkiler. Kedilerin koku alma yetenekleri oldukça iyidir.

Kediler meraklı canlılardır. Bu nedenle etrafta bırakılan nikotin içeren ürünleri yiyebilirler. Sigara izmariti ya da tütün gibi toksik olan her şeyi kedinizin ulaşamayacağı bir alana saklamalısınız. Ayrıca kedinizin yanında asla sigara içmemelisiniz.

Köpeklerin koku alma duyuları oldukça iyidir. Bu nedenle operasyonlarda yer alır ve zehirli olan birçok maddeyi koku alma yetenekleri sayesinde bulurlar. Eğer köpeğinizin olduğu ortamda sigara içiyorsanız, çok uzağınızda da olsa kokuyu alabilir. Bu nedenle balkonda kapı kapalı iken sigara içmelisiniz. En sağlıklısı sigarayı bırakmaktır. Ancak bunu yapamıyorsanız, çok dikkatli olmalısınız ve düzenli olarak elbiselerinizi çıkartıp ellerinizi yıkamalısınız.

Köpekler dumandan etkilenirler. Özellikle sigara dumanı köpekler için zararlıdır. Bu nedenle yanlarında sigara içmemelisiniz. Ayrıca sigara içtikten sonra ellerinizi yıkamalısınız. Köpeğiniz size yaklaşmıyorsa, üzerinize sinmiş olan sigara kokusundan kaynaklanıyor olabilir. Elbiselerinizi değiştirip havalandırarak çevrenizdekilerin daha az riske girmelerini ve kötü kokudan uzaklaşmalarını sağlayabilirsiniz.

Köpek tütün yerse nikotin zehirlenmesine yakalanabilir. Az miktarda olsa bu durum ihmal edilmemelidir. Bu nedenle köpeğinizi bir an önce veterinere götürmelisiniz.

Nikotin zehirlenmesi öldürür. Yüksek dozda alınan nikotin ciddi sağlık sorunlarına ve bunların sonucunda ölümlere neden olabilir. Bu nedenle evde bebek ya d evcil canlı varsa, nikotin içeren ürünler etrafta olmamalıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.