Köpekler makarna yiyebilir mi?

15 Mayıs 2022
1556
Köpekler makarna yiyebilir mi?

Makarna pişirmesi en kolay yemek çeşidi olarak görülse de üzerine eklenecek sosların yapımı emek ister. Bu emeğin karşılığı mutfağı saran enfes kokudur. Yemeğimizin cazibesi tüm aile üyelerini etkiler ve onları sofraya davet etmeye bile gerek duymayız. Ancak üyelerden biri patili dost olabilir. Onlar herkesten önce kokuyu alır ve payını da ister. Büyümüş göz bebekleri ve inleme sesleri ile vicdanımızı çimdikleyip dururlar. Pek çok yerde yediklerine şahit olsak da kendimizi sorgular ve köpekler makarna yer mi sorusunun net yanıtına ulaşmak isteriz. Çünkü bizler için faydalı olan besinler köpeklere zarar verebilir. Onların vücut yapıları bizlerindekinden farklıdır. Ayrıca yiyebilecekleri besinler hakkındaki soruların yanıtı olumlu olsa da ne şekilde hazırlanması gerektiği ve ne kadar verileceği konularını da göz önünde bulundurmamız gerekir.

Köpekler makarna yer mi?

köpeklere makarna verilir mi

Köpekler makarna yer ve bunu severek yaparlar. Ancak önlerine sunulan makarnanın sossuz, baharatsız ve yağsız pişirilmesi gerekir. Haşlama makarna da diyebiliriz. Bizler makarnayı soslu, baharatlı gibi çeşitli şekillerde pişiririz. Bu nedenle akşam yemeğinde makarna varsa patili dosta özel olarak ayrı bir kapta pişirilmelidir. Eğer köpeğiniz tabağınıza yaklaşıp paylaşmanızı isterse buna karşılık olarak “Hayır” demeyi bilmelisiniz. Vicdan muhasebesi yapmanın hiç yeri ve zamanı değil çünkü. Bunu düşünün ve onun sağlığı için olumsuz komutu söyleyin. Köpeklerin kendi kaplarını ve insanlarınkine uzanmamaları gerektiğini bilmeleri onların sağlığı için önemlidir.

Köpekler makarna yiyebilir. Ancak makarna köpekler için faydalıdır, diyemeyiz. Onların sağlığına büyük katkılar yapmaz. İçeriğinde yer alan yumurta ve un gibi besinlerin değerlerinden küçük paylar alabilirler. Ki yiyebilecekleri miktar da küçük olduğu için etkinin derecesini herkes ölçebilir. Miktar olarak fazla makarna yemeleri fayda kazanacakları anlamına gelmez. Aksine pek çok soruna yol açabilir. Mamanın maliyeti nedeni ile köpeklerin sadece makarna ile beslenmeleri sağlıklarını tehlikeye atar. Bu nedenle makarna tüketimine kısıtlı olarak izin vermeliyiz. Köpekler makarnayı;

  • ödül atıştırmalığı olarak,
  • yedikleri mama miktarının %10’u kadar,
  • sadece haşlanmış olarak tüketmelidir.

Köpeğiniz için makarna alışverişi yaparak daha güvenli bir şekilde tüketmesini destekleyebilirsiniz. Karbonhidrat oranı düşük ve glutensiz olanları seçmelisiniz. İlk makarna deneyimi sonrası alerjik reaksiyon yoksa arada bir küçük miktarlarda yemelerine olanak tanıyabilirsiniz. Kıymetlilerimizi bir parça yemekten mahrum bırakacak değiliz elbet. Son zamanlarda beslenme konusunda farklılıklara gidiliyor. Zengin olan mutfağımız daha da büyüyor ve çeşitlendiriliyor. Makarna çeşidi olarak gayet geniş bir yelpazeye sahipken üreticiler yelpazeyi daha da büyüterek farklı baklagillerle buluşturuyor. Nohut, pirinç ve mercimekten üretilmiş olan makarna çeşitleri köpeklere verilmeden önce araştırılması ve küçük miktarlarda verilmesi gerekir. Tahıl ürünlerinin sindirimi kolay değildir. Hazımsızlık yapabilir. Sindirimi en kolay olan tahıl pirinçtir.

Köpekler için makarna zararlı mı?

Köpekler için makarna, aşırı tüketildiği zaman zararlıdır. Aslında bu durum tüm canlılar için geçerlidir. Her canlının beslendiği ürünü ölçülü tüketmesi gerekir. En faydalı olduğunu bildiğimiz besinlerin dahi aşırı tüketilmesi sonucunda büyük zararlar görebiliriz. En basit örnek olarak bitkileri gereğinden fazla suladığımızda solduklarını bilirsiniz. Her bitki farklı miktarda su ister. Köpekler de aynıdır. Her biri farklı kiloda ve özelliktedir. Bazıları için makarna alerji yapabilir bazıları ise birkaç makarna ile doyabilir. Bu nedenle köpeğinize ne kadar ikram edeceğinizi kendiniz belirlemelisiniz. Kafanızda yer edinmiş soruları yok etmek için elbette veterinerinize danışabilirsiniz.

Köpekler için makarnanın aşırı tüketimi oldukça zararlıdır. Birkaç adet mamalarına eklenen makarna hayatlarını etkilemeyecektir. Ancak uzun vadede ve sıklıkla makarna ile beslenen köpeklerde;

  • kilo alımı ve obezlik
  • kalp hastalığı
  • solunum problemleri
  • yüksek tansiyon
  • hareket kısıtlılığı görülebilir. Bu listeye eklenebilecek pek çok sorun potansiyel sorun var. Ancak belirttiğimiz gibi sağlık durumu iyi olan ve dengeli beslenen köpeklerin birkaç makarna atıştırması kötü bir şey değildir.

Makarna konusunda oldukça önemli olan bir detay bulunuyor. Bu da sokak köpeklerine makarna verme ile ilgilidir. Sokakta yaşayan patili dostların her birine yardım etmek zor olduğu için hayvan severler aldıkları mamaları pişirdikleri makarnalar üzerine dökerek daha fazla köpeği beslemeye çalışıyor. Böyle yapıldığında elbette makarnanın besin değeri artıyor. Özellikle de et ya da kemik suyu ile pişirildiğinde köpeklerin sadece karnı doymuyor. Bir diğer yandan vitamin ve mineral kazanıyorlar. Mamasına farklılık katmak ve iştah arttırmak isteyen köpek severler küçük miktarda ve ara sıra makarna ile mamayı karıştırabilir.

Köpek beslenmesinde nelere dikkat edilmelidir?

Patili dostlarımızı beslerken kafamızdaki soruların yanıtlarını ararız. Bunlardan biri de köpekler makarna yer mi sorusudur. Cevap olumlu olsa dahi daha önce belirttiğimiz gibi makarnanın ne kadar miktarda, hangi sıklıkta ve nasıl verilmesi gerektiği hakkında da bilgi sahibi olmaya çalışmalıyız. Sadece olumlu yanıta ulaşarak konuyu kapatamayız. Çünkü köpekler etobur canlılardır. Protein içeren besinler yer almalıdır diyetlerinde. Ağır karbonhidrat içeren besinler onlara göre değildir. Kedilerde etobur olmasına rağmen köpeklerin protein ihtiyaçları daha yüksektir. Bu yüzden hem kedi hem de köpek besliyorsanız, ikisine aynı beslenme şekli hazırlayamazsınız.

Köpeklere mama dışında verilecek olan besinler baharatsız, yağsız ve sossuz olmalıdır. Özellikle sos içerisinde soğan, sarımsak gibi köpekler için zehirli olan besinler varsa tatmalarına bile izin vermemek gerekir. Kısa sürede rahatsızlanıp anemi olabilirler.

Köpekler aşırı miktarda soğan ve sarım gibi besinler tüketirse zehirlenir. Hâlsizlik, iştahsızlık ve burun akıntısı gibi belirtiler zehirlenmeyi işaret eder.

Makarna içerisinde yer alan otlar köpeklere zarar verebileceği gibi tuz da sağlık sorunlarına neden olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.