Köpeklerde Mide Torsiyonu Gastrik Dilatasyon Volvulus Nedenleri & Belirtileri

4 Nisan 2022
1344
Köpeklerde Mide Torsiyonu Gastrik Dilatasyon Volvulus Nedenleri & Belirtileri

Köpeklerde Gastrik Dilatasyon Volvulus Sendromu çoğunlukla büyük ırk köpeklerde görülen mide torsiyonuna neden olan ve hızlı müdahale edilmediği zaman ölümcül olabilen bir hastalıktır.

Köpeklerde Gastrik Dilatasyon Volvulus-Mide Torsiyonu Nedir?

Köpeklerde mide torsiyonu olarak da bilinen Gastrik Dilatasyon Volvulus, midenin genişlemesi ve dönmesi durumudur. Acil bir durumdur ve hemen müdahale gerektirir.

Mide gazla, sıvıyla ya da besinle veya bunların bir kombinasyonu neticesinde normal hacminden daha fazla bir şişkinliğe sahip olur. Sonra mide hem girişi hem de çıkışı kapanacak şekilde karın içerisinde döner. Bu iki durum birlikte oluşabilir ya da birbirinin oluşumunu tetikleyebilir. Midede meydana gelen şişme iç organlarda baskı oluşmasına neden olur. Nefes almak güçleşir ve büyük kan damarları sıkışarak kan akışı engellendiğinden iç organlara oksijen ulaşamaz. Mide duvarı ve dalak kan akışının azalmasına bağlı olarak nekroza uğrayabilir ve toksinler kan dolaşımına karışabilir. Bu durum çok tehlikelidir ve ölümcül olabilir.

Köpeklerde Gastrik Dilatasyon Volvulus Nasıl olur?

Köpeklerde mide dönmesi olarak da adlandırılabilen torsiyon, midenin genişlemesi ve dönmesi durumudur. Durum genellikle büyük porsiyonlarda yemek yemek ilişkilidir. Midenin yiyecek ve gaz nedeniyle genişler ve hiçbirinin dışarı atılamayacağı bir noktaya gelebilir. Mide genişlemeye başladıkça midedeki basınç da artmaya başlar. Midenin artan basıncı ve boyutunun aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç ciddi sonucu olabilir:

  • karından kalbe yeterli kan dönüşünün önlenmesi
  • mide duvarına kan akışı kaybı
  • mide duvarının yırtılması
  • diyafram üzerindeki basınç, akciğerlerin yeterince genişlemesini önleyerek normal solunumu sürdürme yeteneğinin azalmasına neden olur.

Bu durumda, tüm vücut, birçok dokudaki hücrelerin ölümüne yol açan yetersiz oksijenizasyon gelişir. Ek olarak, mide, volvulus adı verilen bir durum olan karın içinde dönecek kadar genişleyebilir. Dönme, dalak ve mideye giden kan akışında tıkanmaya neden olabilir.

 

Köpeklerde Gastrik Dilatasyon Volvulus İçin Risk Faktörleri

Köpeklerde gastrik dilatasyon ve volvulusun risk faktörlerini ve nedenlerini araştıran çalışmalarda, bu sendrom tam olarak anlaşılamamıştır; ancak köpeklerde şöyle bir ilişki olduğu bilinmektedir:

  • Derin göğüs kafesine sahip köpekler (artmış göğüs yüksekliği / genişlik oranı)
  • Günde bir kez tek bir büyük öğün beslenenler
  • İleri yaş

Yukarıdaki sebepler gastrik dilatasyon volvulus oluşumu için yatkınlık oluşturur. Ayrıca aşırı beslenme, daha önce dalağı alınmış köpekler, büyük veya dev cins köpekler ve stresin bu durumun görülme sıklığının artmasına neden olabileceği öne sürülmüştür.

  • Sık görüldüğü köpek ırkları: Great Danes, Setterler, Alman Çoban Köpekleri ve St Bernards gibi derin göğüslü büyük ırk köpekler

ebeveyn veya çöp arkadaşı gibi yakın bir akrabası varsa, artan bir risk vardır.

Köpeklerde mide torsiyonu

Köpeklerde Mide Torsiyonu Belirtileri

Köpeklerde en sık görülen klinik belirti, Kusmaya çalışmak ama kusamamaktır. Köpekler sürekli öğürme hareketi yaparlar. Genellikle huzursuzdurlar ve aşırı salya akıtırlar. Karın bölgesinde şişlik görülebilir.Mide gazla dolup şişkinliği arttıkça ve organlarına baskı yaptığından nefes almaları zorlaşabilir. Sonrasında ise yan yatar hale gelip kalkamayabilirler.

Bu hastalıkta köpeklerin genellikle kalp ve solunum hızları yüksektir.

Köpeğiniz yukarıdaki klinik belirtilerden herhangi birini sergilediyse, mutlaka zaman kaybedilmeden veteriner hekiminiz tarafından değerlendirilmelidir. Zaman bu hastalıkta çok önemlidir.

Mide genişlemesi kötüleştikçe ve tüm vücut etkileri uzadıkça birçok ikincil komplikasyon ortaya çıkabilir.

  • Hastalığın seyri boyunca azalan solunum ve kalp debisi, birçok dokuya zayıf oksijen gitmesine (hipoksi) yol açar. Bu durum karaciğer, böbrekler ve diğer hayati organlarda hücre ölümüne yol açar.
  • Kardiyak aritmiler (anormal kalp atımları) genellikle hipoksi nedeniyle görülür.
  • Tüm gastrointestinal sistemin duvarı, hücre ölümü riski altındadır.

Durum ilerledikçe, toksinler lokal olarak artabilir ve vücutta dolaşarak ilave kardiyak aritmiler, akut böbrek yetmezliği ve karaciğer yetmezliği ile sonuçlanabilir. Bakteriler ayrıca bakteriyemiye (kandaki bakteri) ve sepsise yol açabilir.

Köpeklerde Mide Torsiyonu Neden Olur?

  • Günde tek öğün yemek yemek, yemeği hızlı bir şekilde tüketmek,
  • Çok yemek ya da çok su içmek,
  • Yemek yedikten sonra aşırı hareketlilik,
  • Aşırı stresli olmak,
  • Mama ve su kaplarının çok yüksekte durması,
  • Büyük ırka mensup olmak ve geniş derin göğüs yapısı gibi değişkenlerin köpeklerde mide torsiyonuna neden olabileceği düşünülmektedir.

 

Köpeklerde Mide Torsiyonu Teşhisi

Kliniğe gittiğinizde veteriner hekiminiz, köpeğinizin geçmişine ve kapsamlı bir klinik muayeneye dayanarak tanı koyacaktır. Veteriner, gazla dolu mideyi kontrol edecek ve ayrıca şok belirtilerini değerlendirecektir. Mutlaka bir karın röntgeni görmek isteyecektir. Bu, midenin sadece genişlemiş mi yoksa çok daha tehlikeli ve ölümcül bir durum olan mide dönmesinin gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak için önemlidir.

Bazen sıkışan gazın ve mide içeriğinin bir kısmını boşaltmak için bir mide tüpü ve sonda kullanılabilir. Birçok hastada ciddi kalp ritmi bozuklukları olduğundan kan örneği ve EKG gibi testler yapılabilir. Organların ne kadar etkilendiği doklardaki oksijenizasyonu anlayabilmek için ise kan tahlilleri ( hemogram, biyokimya ve kan gazı analizleri) yapılabilir. Bütün bunların sonucunda köpeğinize gastrik dilatasyon volvulus teşhisi konulursa hekiminiz zaman kaybetmeden tedaviyi planlayacaktır.

Köpeklerde mide torsiyonu

Köpeklerde Mide Torsiyonu Tedavisi

Gastrik Dilatasyon ve Volvulus’lu köpeklerin çoğu kardiyovasküler şoka girerler, bu nedenle şok tedavisi hemen başlatılmalıdır. Acil ilaçlar ve intravenöz sıvılar ve ağrı kesici ilaçlar hemen verilecektir. Mümkünse bir mide sondası uygulanması gazın bir kısmının çıkmasına yardımcı olacaktır, eğer bu mümkün değilse, deriden mideye bir trokar (metal tüp) veya büyük çaplı bir iğne sokularak midenin içine sonda gönderilebilir.

Daha stabil olduklarında, kesin tedavi için ameliyat gerekir. Bazen midenin bazı bölümleri ve yan komşusu dalak, bükülme nedeniyle hasar görebilir ve cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Gelecekte  tekrar oluşmasını önlemek için sıklıkla kullanılan birkaç farklı cerrahi teknik vardır. Bu amaçla mide duvarının bir kısmının karın duvarına dikilmesi gerekebilir.

Bu durumun yaşamı tehdit edici doğası, hızlı ilerlemesi, kardiyovasküler şok gelişimi ve komplikasyon riski göz önüne alındığında,  çok ciddi bir durumdur ve prognoz bir dizi faktöre bağlı olarak değişir. Nispeten komplike olmayan vakalarda bile, ölüm oranları yüksek olabilir.

Hastalar, daha uzun iyileşme sürelerine, sıkı takibe ve ameliyat sonrası komplikasyonları değerlendirmeye ihtiyaç duyacaktır.

Köpeğimin Mide Torsiyonu olmasını nasıl önleyebilirim?

Gastrik Dilatasyon Volvulus oluşumunun kesin nedeni bilinmese de köpeğinizin başına gelme olasılığını azaltmaya yardımcı olabilecek birkaç ipucu vardır.

  • Günde bir büyük öğün yerine daha küçük ve daha sık öğünlerle beslemeye çalışın.
  • Köpeğinizin mamasını hızlı yemesini engellemek için yavaş besleme kaseleri kullanın (hızlı yemek yemek ve mamasını bolca hava yutmak, riski artırır).
  • Yemekten sonra köpeğinizle egzersiz yapmaktan veya şiddetli heyecandan, örneğin yemek saatlerinde arabada seyahat etmekten kaçının.
  • Yüksekten değil yerden besleyin.
  • Köpeğinizi tanıyın – stresli, gergin veya çok heyecanlı köpekler daha yatkındır. Özellikle yemek zamanlarının mümkün olduğunca sakin olmasını sağlayın ve yemek yerken köpekler arasındaki rekabetten kaçınmaya çalışın.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Mide torsiyonu tam olarak engellenemese de oluşma riskini azaltmak için yapabileeğiniz bir takım hamleler vardır. Örneğin köpeğinize küçük porsiyonlarda sık sık yemek vermek. Hızlı mama yemesini önlemek ve yemek yedikten sonra egzersiz yaptırtmamak.

Köpeklerde mide dönmesi yani gastrik dilatasyon volvulus sendromunun tedavisi cerrahidir. Mide düzeltilip tekrar yerine koyulur. Bazı durumlarda durumun  tekrarlamasını önlemek için mide karın duvarına dikilir. Acil bir durumdur hemen müdahale gerektirir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.