Köpeklerde Astım Belirtileri ve Tedavisi

28 Mart 2022
1374
Köpeklerde Astım Belirtileri ve Tedavisi

Köpek astımı alerjik bir hastalık olarak tanımlanır. Köpeklerde astım ataklarına, akciğerlerdeki küçük hava yollarının daralmasına ve spazmına neden olan solunum yolu yangısı ile sonuçlanan alerjik bir reaksiyon neden olur.

Köpeklerde Astım Nedir?

Köpeklerde Astım, hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar (krizler) halinde seyreden bir hastalıktır. Köpekler bu astım atakları arasında hayatlarına normal bir şekilde devam edebilirler. Eğer hastalık ilerlemiş ve kronikleşmiş ise bu ataklar arasında da solunum problemleri yaşayabilirler.

Köpeklerde Astımın Sebepleri Nelerdir?

Astım atakları, alerjenlerin solunması ile tetiklenir. Astımlı köpekleri etkileyebilecek bazı yaygın alerjenler şunlardır:

  • Küf sporları
  • Toz ve küf akarları
  • Kedi kumu  tozu
  • Kedi tüyü
  • Polen
  • Ev temizleyicileri
  • Hava kirliliği
  • Parfüm
  • Oda spreyleri
  • Havadaki pestisitler veya gübreler
  • Sigara, pipo, elektronik sigara dumanı

Bu alerjenleri köpekler özellikle solunum yolu ile alarak vücutlarında çeşitli reaksiyonlar geliştirirler. Bu reaksiyonlar sonucunda köpeğinizde öksürük, solunum güçlüğü, solunum stresi ve hızlı nefes almak gibi belirtiler oluşabilir.

köpeklerde astım

Köpeklerde Astım Belirtileri

Köpekler, hafif ila yaşamı tehdit edebilecek kadar değişken şiddette, insanlar gibi astım atakları yaşarlar. Köpeğiniz astım krizi geçiriyorsa, aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasını fark edebilirsiniz:

  • Ani nefes alma zorluğu
  • Kalıcı öksürük
  • Ağız açıkken ağır nefes alma
  • Hızlı nefes alma
  • Hırıltı
  • Mavimsi diş etleri
  • İştah kaybı
  • Enerji kaybı
Şiddetli ataklar uzun süreli akciğer hasarına yol açabileceğinden, köpeğinizin astım semptomlarını her zaman ciddiye almalı ve köpeğiniz solunum güçlüğü çekiyorsa mutlaka hemen veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.

Hızlı Solunum

Köpeklerde astım belirtileri arasında en sık görülen hızlı nefes alıp vermektir. Köpeklerde hızlı solunumun fizyoloik  bir çok nedeni vardır. Önemli olan bu nedenleri elimine ederek köpeğinizin hızlı nefes alıp vermesinin altındaki nedeni iyi ayırt edebilmektir. Bu amaçla köpeğiniz serin bir yere alınmalı ve sakinleşmesi sağlanmalıdırr. Astım söz konusu olduğunda köpekler egzersiz yapmadıklarında da sıcağa maruz kalmadıklarında da hızlı solumaya başlar.

İştah Kaybı

Astım olan köpekelerde akciğerleri ve solunum yollarındaki yangını onlarda oluşturduğu huzursuzluk yüzünden köpeklerde iştahsızlık görülebilir. İştah azaldığında köpekler dengeli ve yeterli beslenemezlerse astım ilerleyebilir ve başka sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle köpeklerin iştahının ve yeme alışkanlıklarının yakından gözlemlenmesi önemlidir. İştahsızlık birçok hastalığın önemli bir belirtisi olduğundan bazı durumlarda sebep astım olmayabilir. Bu durumlarda astım tedavi edilse ya da ani atak kontrol altına alınsa bile iştahsızlık devam edebilir. Köpeğinizde iştahsızlığa sebep olabilecek diğer durumları da bilmek önemlidir.

Halsizlik

Köpeklerde astım, metabolizmaya daha az oksijen girmesine neden olur. Oksijen azlığı ise enerji düşüklüğü ile sonuçlanabilir. Köpeklerde halsizlik ve egzersiz sırasında hızlı yorulma gibi belirtiler dikkat çekici hale gelebilir. Astım,  köpeklerin daha depresif davranmasına neden olur. Bu belirtilerin gözlemlenmesi halinde veteriner hekimlere danışılması önemlidir.

Solunum Zorluğu

Köpeklerde astım belirtileri arasında solunum zorluğu en belirgin belirtilerdendir. Nefes alırken zorlanma, hırıltılı solunum ve öksürme astımlı köpeklerde yaygın görülen semptomlardır. Solunum güçlüğü astımı olan köpeklerin yanı sıra başka hastalıklarda da ortaya çıkabilir. Altta yatan sebep ne olursa olsun mutlaka veteriner hekiminizin köpeğinizi muayene etmesi şarttır.

Soluk- Mavimsi Mukozalar

Köpeklerde şiddetli astım krizleri sırasında oksijen alımının güçleşmesine bağlı olarak dokular oksijensiz kalır ve diş etleri, göz içi gibi dokularda renk değişiklikleri görülür.  Köpeklerin diş etlerinde renk değişimi olduğu takdirde zaman kaybedilmeden veteriner hekimlere ulaşılması gerekir.

 

Köpeklerde astım krizinin belirtileri normal nefes alma ve nefes nefese kalma belirtilerinden büyük ölçüde farklıdır. Ancak kronik astım vakalarında ataklar daha hafif seyredebileceğinden fark edilmesi daha güç olabilir. Bu yüzden bu belirtileri farkına varabilmek için öncelikle anormal solunumu normal solunumdan ayırt etmek gerekir.

Köpeklerde normal solunum nedir?

Köpekler, dinlenirken genellikle dakikada 10 ile 35  kere nefes alırlar. Egzersiz yaparken köpeğiniz daha hızlı nefes alır bu sayı normalin 10 katına kadar çıkabilir.

Hızlı solunum yapmak, köpeğinizin vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olduğu, onu soğuttuğu ve dil, ağız ve üst solunum yollarından su ve ısının buharlaşmasını sağladığı için fizyolojik bir durum da olabilir. Köpekler, insanlar gibi terleyemediğinden, hızlı nefes alma, bir köpeğin vücudunun normal  sıcaklığa geri dönmesini sağlar.

Köpekler Astım ile Nasıl Teşhis Edilir?

Köpeğinizin aktif bir astım atağı geçirmemesi durumunda köpek astımını teşhis etmek zor olabilir, bu nedenle yukarıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz köpeğinizi en kısa sürede bir veteriner kliniğine götürmeniz önemlidir.

Köpek astımı genellikle verdiğiniz öykü ile fizik muayene ve radyografilerden (X-ışınları) elde edilen bulguların bir kombinasyonu ile teşhis edilir.

Köpeğinizi hemen veteriner kliniğine götüremezseniz, telefonunuzdan köpeğinizin nefes almasının videosunu çekmeyi deneyin. Gittiğinizde videoyu veteriner hekiminize göstermeniz köpeğinizin teşhisi için ona yardımcı olacaktır.

köpeklerde astım

Köpeklerde Astım Tedavisi

Köpek astımı tedavisi, köpeğinizdeki hastalığın şiddetine ve geçirdiği atakların sıklığına bağlı olarak değişecektir.

Köpeklerde Şiddetli -Akut Astım Atakları Tedavisi

Akut astım krizi acil bir durum olarak kabul edilmelidir. Bu durumlarda, veteriner hekiminiz köpeğinizi hastaneye yatırabilir ve daha iyi nefes almasına yardımcı olmak için onu bir oksijen kafesine yerleştirebilir.

Veteriner hekiminiz ayrıca intravenöz olarak ilaç veya sıvı tedavisi vermek için köpeğinize bir IV kateter yerleştirebilir. Evcil hayvan yemek yemiyor veya içmiyorsa veya susuz kalmışsa sıvı verilebilir. IV ilaçlar bronkodilatörleri, steroidleri ve enfeksiyon varlığında antibiyotikleri içerebilir.

Tedavinin üç temel dayanağı, solunum  yollarını genişletmek için bir bronkodilatör, alerjik reaksiyonu azaltmak için bir antihistamin  ve solunum yollarının yangısını azaltmk için bir steroidten oluşur.

Akut astım krizleri acil bir durumdur. Evde vakit kaybetmeyerek köpeğinizin hemen en yakındaki veteriner kliniğine götürmeniz gerekmektedir. Veteriner hekiminizin tavsiyesinin dışında evde ona ilaç vermeye çalışmamalısınız.

Köpeklerde Hafif ve Kronik Astım Ataklarının Tedavisi

Hafif vakalarda, temel ilaçlar aynıdır. Reçeteli evcil hayvan ilaçları  köpeğinize ağızdan veya nebulizatör yoluyla verilebilir.

Bazı köpekler nebülizasyonu tolere edecek şekilde eğitilebilir, bu da ilacı akciğerlere hemen ulaştırmanın mükemmel bir yoludur. Nebulizatörler, köpeğinizin soluduğu havayı nemlendirerek solunum salgılarını gevşetebilme avantajına sahiptir.

Nebulizatörler, anında fayda sağlamanın yanı sıra, solundukları ve yutulmadıkları için ilaçların istenmeyen yan etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu istenmeyen yan etkilerden bazıları kilo alımı, iştah artışı, aşırı içme ve idrara çıkma, enfeksiyonlara karşı artan duyarlılık ve kas kaybını içerebilir.

Nebulizasyon tedavileri bir veteriner hastanesinde yapılabilir veya evde tedaviler için kendi nebulizatörünüzü satın alabilirsiniz. Nebul yolla verilecek ilaçlar ile ilgili veteriner hekiminizin tavsiyesinin dışına çıkmayınız.

Astımlı Köpeklere Yardım Etmek İçin Evde Ne Yapabilirsiniz?

İlaç tedavisine ek olarak, köpeklerde astım ataklarını önlemek için rahatsız edici alerjenlerden kaçınmak gerekir. Veterinerinizden, köpeğinizin neye alerjisi olduğunu belirlemek için invaziv olmayan bir prosedür olan alerjiler için test yaptırmasını isteyebilirsiniz. Alabileceğiniz ek önleyici tedbirler şunları içerir:

  • Köpeğin yanında sigara içilmemelidir.
  •  Hava temizleme makineleri, evinizdeki hava kirliliğiyle mücadele için mükemmeldir. Daha ucuz seçenekler, klimayı çalıştırarak ve klimalarınızda veya HVAC sisteminizde bir HEPA (yüksek verimli partikül hava) filtresi kullanarak evinizdeki nemi azaltmaktır.
  • Alerjenleri gidermek için dışarı çıktıktan sonra köpeğinizin üstünü silebilirsiniz.
  • Şöminenizi kullanmayın veya köpeğinizin yanında odun yakmayın.
  • Kedileriniz varsa tozsuz kedi kumu kullanın.
  • Halıları evden çıkarın ve sert zemin ile değiştirin.
  • Evcil hayvan yataklarını düzenli olarak yıkayın.
  • Toza ve akarlara karşı dayanıklı yatak örtüleri ve yastık kılıfları kullanın.
  • Tütsü veya mum yakmayın.

Sıkça Sorulan Sorular

Köpeklerde astım solunan bir maddenin vücut tarafından yabancı madde olarak algılanması sonucu alerjik reaksiyon gösterilmesi ile ortaya çıkar. Köpeklerde astım nedeni birçok farklı potansiyel alerjen olabilmektedir. Küf sporları, tozlar, kedi kumu tozu, kedi tüyü, polenler, ev temizliği ürünleri, hava kirliliği, parfümler, oda spreyleri, sigara dumanı gibi havada dolaşan partiküller köpeklerde alerjik astım nedenleri arasında yer alabilir.

Köpeklerde astımın en yaygın belirti ve semptomları arasında şiddetli nefes nefese kalma, hırıltılı solunum, hızlı nefes alma, sürekli öksürük, nefes almada zorluk (genellikle ani), enerji kaybı, mavimsi diş etleri (oksijen eksikliğinden kaynaklanan) ve iştahsızlık yer alır.

Köpeğinize astım teşhisi konulduysa veteriner hekiminizin reçete ettiği ilaçları düzenli kullanmanız önemlidir. Bunun dışında köpeğinizde astıma sebep olabilecek her türlü alerjenden evinizi arındırmanız gereklidir.

Köpeklerde astım ataklarının en yaygın tetikleyicilerinden birkaçı sigara dumanı, temizlik ürünleri, küf ve polendir. Köpeğinizin astım ataklarının nedenini belirlemek, evcil hayvanınızı alerjenden uzak tutmanıza yardımcı olabilir ve astım ataklarının oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.