Köpeklerde Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

20 Şubat 2022
1890
Köpeklerde Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Köpekler, çoğu sahibinin hayal ettiğinden çok daha geniş bir duygu yelpazesine sahiptir. Köpeklerde depresyon, insanlardakinden farklı olsa da köpekleri de etkileyebilen ciddi bir durumdur. Köpeğinizin moralinin bozuk olduğunu düşünüyorsanız, onu duygusal ve zihinsel olarak nasıl sağlıklı ve mutlu tutacağınızı öğrenmeniz önemlidir.

Köpekler depresyona girer mi?

Köpekler bazen depresyona girebilirler. Köpekler depresyonda olduklarında genellikle üzgün ve içine kapanık görünürler. Oyuna olan ilgilerini bile kaybedebilirler. Köpeklerin biz insanlarla aynı muhakeme kapasitesine sahip olmamasına rağmen, bu onların depresyon yaşayamayacakları anlamına gelmez.

Köpeklerde depresyon, insanlarda olduğu gibi tam olarak aynı karmaşık klinik bozukluk değildir. Ancak sevgi dolu bir köpek sahibi olarak, eğer ilgilenilirse köpeğinize gerçekten yardım edebileceğinizi öğrenmek sizi rahatlatacaktır. Çoğu zaman, bunu yapmanın ilk adımı, köpeğinizle bir veteriner ziyareti yapmaktır.

Köpeklerde Depresyon Belirtileri

Köpeklerde depresyon, nedene bağlı olarak birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Uzun süreli bir arkadaşının kaybından dolayı depresyona giren bir köpek, bir hareket sırasında normal bir rutinin kaybının eksikliğini yaşayan bir köpekten farklı depresyon belirtileri gösterir.

Genel olarak köpeklerde sık olarak görülen depresyon belirtileri şunlardır;

  • İştahsızlık/Yiyeceğe olan ilgilerini kaybedebilir veya yeme alışkanlıklarında değişiklikler olabilir.
  • Uyuşukluk/ Normalden daha fazla uyumak
  • Sahiplerine karşı daha fazla şefkat talep etme
  • Normalden daha fazla havlama
  • İnsanlara ve diğer evcil hayvanlara karşı saldırganlık
  • Evde uygun olmayan yerlere idrar ve dışkı yapmak

Duruma bağlı olarak evcil hayvanlarda başka depresyon, üzüntü veya kaygı belirtileri de görebiliriz. Aşağıdaki gibi işaretler görebilirsiniz:

  • Sosyallikte azalma
  • Saklanma
  • Agresif davranışlarda artış
  • İçine kapanık – köpekler egzersiz veya oyunlar için daha az hevesli olabilir veya normalde zevk aldığı şeylere katılmayabilir.
  • Huzursuzluk/ köpekler huzursuz görünebilir, iyi veya derin uyuyamaz veya uyku düzenlerinde başka değişiklikler olabilir.
  • Davranış değişiklikleri – köpek depresyonu olarak ortaya çıkabilen aynı ruh hali durumları, köpeğin kişiliğine bağlı olarak başka sorunlar olarak da ortaya çıkabilir. Bunlar arasında çiğneme, kaçma girişimleri, artan tepkisellik, tuvalet eğitimi kaybı ve hatta saldırganlık sayılabilir.

köpeklerde depresyon

Köpeklerde Depresyon Sebepleri

Fiziksel Hastalık

Birçok sağlık sorunu köpeklerin depresif davranmasına neden olur.  Köpeğinizde depresyon belirtileri fark ederseniz ilk iş olarak veteriner hekiminize danışmanız köpeğiniz için çok önemlidir. İşler daha da kötüleşmeden önce köpeğinizin anormal davranışının altta yatan bir hastalık sebebiyle olmadığından emin olunmalıdır. Veteriner hekiminiz, bir sağlık sorunu bulursa, yapılan tedavi sonrası iyileşmeyle beraber köpeğinizin depresyon belirtileri e düzelecektir. Köpeğinizin depresyonu, hastalıktan kurtulduktan sonra düzelmez ise veteriner hekiminizin daha detaylı bir değerlendirme ve sonrasında davranışsal nedenlere yönelik araştırmalar yapmak isteyebilir.

Kayıp

Köpekler, tıpkı bizim gibi insan ve hayvan dostlarının kaybının yasını tutabilir . Belki oynadığı bir ev arkadaşı veya sokak köpeğinin gitmesi ya da belki bir aile üyesinin taşınması köpeklerde depresyon sebebi olabilir. Bu durumu köpeğinize açıklamanın bir yolu olmadığından durumun iyi yönetilmesi gerekir.

Çevresel Değişiklikler

Çoğu köpek rutinlerini sever. Çevrelerini bildikleri zaman kendilerine güvenirler. Ev taşıma, inşaat işleri veya evdeki dekorasyon değişiklikler gibi olaylar, köpeğinizin belirsiz hissetmesine neden olabilir ve değişikliklere alışması ve rutinlerini ve güvenlik duygularını yeniden kazanmaya çalışırken kişiliklerinde veya davranışlarında değişiklikler görülebilir. Çevresel değişiklikler sırasında köpeğinizi nasıl destekleyeceğinizi veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Korku

Köpeğinizin depresyonda görünmesine neden olan bir korku veya fobisi olabilir. Köpekler bazen korkuyu beklediğinizden farklı şekillerde gösterirler. Genellikle köpek depresyonu gibi görünen şey, altta yatan bir davranış sorununun belirtisidir. Herhangi bir korku belirtisi göstermeseler bile, gürültü fobisi olan bir köpek veya ayrılıkla ilgili konular örneğin, sürekli bir dahaki sefere evde yalnız bırakıldıklarını bekleyen kronik bir stres ya da endişe durumunda olabilirler. Köpeğiniz korkmuş görünmemeye çalışıyor olabilir çünkü bu onu daha savunmasız hale getirebilir. Bunun yerine, kendini korumak için anormal davranışlar görülebilir.

Sosyalliğindeki Değişiklikler

Köpekler hayatımıza çok iyi uyum sağlar çünkü bize  güçlü bir şekilde bağlıdırlar. Çoğu köpek, tüm ailesine bağlanır ve bu sosyal dinamikteki değişiklikler köpekleri güçlü bir şekilde etkileyebilir ve onlar için bir depresyon sebebi olabilir.

Bu değişiklik, boşanma, yas (insan, köpek ve hatta bazen kedi), çocukların evden ayrılması  hatta çalışma düzenindeki bir değişikliğin sonucu olarak köpeğiniz depresyona girebilir. Köpekler, arkadaşlarının veya sevdiklerinin nereye gittiğini anlamazlar ve elbette bunu onlara açıklayamayız. Bir aradan sonra işe dönmek veya yeni bir işe başlamak gibi durumlarda köpeğiniz için aniden daha az müsait olursanız, bu onları çok zorlayabilir.

köpeklerde depresyon

Can Sıkıntısı

Köpekler için en ideal olarak günde 4 kere en az yarım saatten oluşan yürüyüşler yapmak çok önemlidir. Bu yürüyüşlerin süresi eğer köpeğinizin kronik bir hastalığı yoksa dilediğiniz gibi uzatılabilir. Ancak yoğun hayatlarımız dolayısıyla her gün herkes köpeğine bu kadar zaman ayıramayabiliyor. Köpekten köpeğe değişkenlik gösterse de bazı köpeklerde bu durum her türlü davranış problemine sebep olabilir. Çünkü günde ortalama 12 saat uyuyan köpekler için günün kalanında 12 saat boyunca hiçbir şey yapmadan uyanık kalmak anlamına geliyor. Bu süreyi köpeklerimiz için güzelleştirmek ve can sıkıntısının önüne geçmek ise bizim elimizde..

Siz (Sahibi)

Köpekler sahiplerinin ruh hali değişikliklerinden çok etkilenir. Onlarla beraber üzülür ve onlarla beraber sevinirler. Eğer sahibi depresyondaysa bu durum köpeğinin de depresyona girmesiyle sonuçlanabilir. Bunun dışında sahibinin köpeğinden bağımsız sebepler yüzünden köpeğiyle daha az ilgilenebilmesi de köpeği depresyona sokabilecek bir nedendir. Çünkü onun için sahipleri çok özeldir.

Kötü Eğitim Yöntemleri

Tüm köpeklerin biraz eğitim alması gerekir, böylece güvenli olduğu yerde liderliği bırakabilmeleri için ihtiyaç duydukları özgürlüğe sahip olabilirler. Kendileri veya başkaları için bir sıkıntı veya tehlike oluşturmazlar. Köpek eğitimi ve onlarla her gün nasıl ilişki kurduğunuz, onların ruh halleri üzerinde oldukça etkilidir. Kötü ve sert bir eğitim köpeklerde depresyona neden olabilir.

Ödüle dayalı eğitim yöntemleri  bir köpek ve sahibi arasındaki bağı iyileştirir. Cezaya dayalı ağır  yöntemler, köpeğin başarılı olamamasına, sahibine olan güveninin kaybolmasına ve bir sessiz ve uslu bir köpeğe çok benzeyen öğrenilmiş çaresizlik, ancak aslında çok düşük bir ruh halinin ve hiçbir şey yapmamanın çok daha güvenli olduğu kronik stresin göstergesidir.

Ağrı

Köpeklerde depresyon durumlarının temelinde yalnızca zihinsel ve duygusal nedenler yoktur. Bazı fiziksel koşullar – özellikle ağrıya neden olanlar – bir köpeğin ruh halini etkileyebilir ve bir köpeğin kişiliğinde veya davranışında ani değişiklikler olduğunda, böyle bir durumda ilk adım klinik bir neden olup olmadığını kontrol etmek için veteriner hekiminize gitmek olmalıdır.

Karakter Özellikleri

Biz insanlar gibi, tüm köpekler de birbirinden farklıdır. Bazıları doğası gereği hareketlidir ve her zaman çok bariz bir şekilde mutludur. Bazıları ise daha çekingen ve kendi kendine yeten köpeklerdir. Bu onların mutsuz olduğu anlamına gelmez. Kendi köpeğinizi tanımak ve hayatlarını iyileştirmek için hangi şeylerden hoşlanabilecekleri konusunda biraz araştırma yapabilirsiniz. Aynı zamanda her zamanki ruh halinin ne olduğunun da farkında olmak önemlidir.

 

Köpeğim depresyonda mı?

Bu sorunun cevabı için köpeğinizi iyi gözlemlemeniz ve aşağıdaki soruları cevaplamanız gerekir. Eğer köpeğinizdeki depresyon belirtilerine iştahsızlık mevcut ise ve bu durum 24 saatten fazla sürerse mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. Problemi tanımak, onu çözmenin ilk adımıdır. Ardından köpeğiniz üzerinde bir köpek ruh sağlığı değerlendirmesi yapın:

  • Köpeğinizin hayatında, çevresinde veya sosyal grubunda herhangi bir değişiklik oldu mu?
  • Köpeğiniz her zamanki kadar egzersiz yapıyor mu?
  • Köpeğiniz, ihtiyaçları ve sevdiği şeyler için  doğru türde egzersiz ve teşvik alıyor mu?
  • Köpeğiniz sizinle her zamanki gibi iletişim kuruyor mu?
  • Köpeğinizle yeterince kaliteli zaman geçiriyor musunuz? Bu egzersiz, oyunlar, antrenman olabilir.
  • Köpeğiniz sıkıldı mı? Ek bir yürüyüşle, gün boyunca yapılan kısa antrenmanlarla, ara sıra oynanan oyunlarla, interaktif oyuncaklarla vb. Bunu hafifletebilir misiniz?
  • Köpeğinizin başka davranış sorunları var mı – özellikle herhangi bir nedenle daha yaygın olabilecek korkular ve fobiler ya da saldırganlık?

Bu kontrolü yaptıktan sonra, köpeğinizin ruh halini yükseltmek için sizden neye ihtiyacı olduğu konusunda net bir fikriniz olmalı ve bunu yapmanın yollarını bulmalısınız. Değişiklikleri yapamıyorsanız (örneğin, ev taşıma vb. durumlarda) köpeğinizin ruh hali değişimini farkında olun ve daha fazla ilgi ve şevkatle durumu düzeltemiyorsanız veteriner hekiminizden destek alın.

Köpeğiniz Depresyondaysa Ne Yapmalısınız?

Köpeklerde depresyon birçok ciddi hastalığın belirtisi olabileceğinden böyle bir durumda önce veteriner hekiminize gidip köpeğinizin genel sağlık kontrollerini yaptırmanız çok önemlidir. Veteriner hekiminiz bir sağlık probleminden şüphelenirse buna yönelik kan testleri, idrar tahlilleri hatta ultrason ve röntgen gibi görüntüleme yöntemlerine başvurmak isteyebilir. Bu muayenelerin sonucunda hekiminiz köpeğinizin sağlıklı olduğunu, depresyonun altında yatan sebebin bir hastalık olmadığına karar verirse, hayatı yeniden eğlenceli hale getirmek için evde bazı değişiklikler yapmayı düşünebilirsiniz.

Köpeğinizle egzersiz yapmak, başlamak için harika bir yoldur. Köpeğinizle oyunlar , eğlenceli numaralar ve  genel eğitim gibi eğlenceli aktivitelere katılmaya çalışın . Köpeğinizle bağ kurmak için biraz zaman ayırın. Ayrıca köpeğinizin diğer köpeklerle oynamasına izin vermeyi arttırmayı düşünebilirsiniz .

Köpeklerde depresyon

Sizin için zamanlama doğruysa, başka bir köpek almayı düşünebilirsiniz . Köpeğiniz bir arkadaşını kaybettiği için depresyondaysa bu yardımcı olabilir. Ancak, mevcut köpeğiniz yeni köpeği kabul etmezse, bu durum işleri daha da kötüleştirebilir. Bazen yeni köpekler, mevcut bir köpek için daha fazla sorun yaratan bir stres kaynağı olabilir. Bu konuda dikkatlice ilerlemelisiniz.
Bazı köpekler için depresyonları daha kalıcı ve daha ciddi uzun vadeli bir sorundur. Bu durumda köpeğinizin ekstra desteğe ihtiyaçları olacaktır. Bu amaçla hayvan davranış problemleri üüzerine uzmanlaşmış veteriner hekimlere başvurmanız ve onların önereceği tedaviyi uygulamanız gerekir.

Köpeklerde Depresyon Tedavisi

Köpeğinizin depresyonu davranış sorunlarına neden oluyorsa, dikkatli bir çevre yönetimi ve davranış değişikliği önemlidir. Şiddetli depresyonu olan bir evcil hayvan için tedavi planının davranış problemleri ve hayvan psikolojisi üzerine uzmanlaşmış bir veteriner hekim tarafından yapılması gerekir.

Veteriner hekiminiz köpeğinizin özel durumu hakkında konuştuktan sonra, aşağıdakileri içerebilecek bir tedavi planlayacaktır.

  • Reçeteli ilaçlar
  • Davranış değişikliği
  • Çevresel değişiklikler
  • Takviyeler
  • Tıbbi destekler

Köpeğinizin davranışındaki değişiklikleri fark ettiğinizde, depresyonları için ihtiyaç duydukları bakımı aldıklarından emin olmak için veteriner hekiminizle birlikte çalışabilirsiniz.

Depresyonda olan bir köpeğe yardım etmeye çalışmak, o evcil hayvanın yaşam kalitesi, sağlığı ve mutluluğu için önemlidir. Köpeklerde depresyonun genellikle kısa bir süre sonra kendi kendine düzeldiği doğru olsa da, depresyonlu köpeklerde dikkatli olmak önemlidir. Depresyon belirtileri, hastalık belirtilerine çok benzer görünebilir. Başlamak için doğru yerin veteriner hekiminiz olduğunu unutmayın.

Sıkça Sorulan Sorular

Köpeğiniz üzgün görünse de hiç üzgün olmayabilir. Üzgün olarak tanımladığımız yüz ifadesi onlar için normal olabilir. Bu yüzden böyle bir durumda köpeğinizin diğer depresyon belirtilerini gösterip göstermediği takip edilmelidir.

Üzgün ​​veya depresif köpekler davranışlarında değişiklikler gösterir. Genellikle oyunlara ilgi duymazlar,  muhtaç davranırlar, normalden daha uyuşuk olurlar, iştahsız olabilirler ve bazıları saldırganlık gösterebilir.

Eğer belirtiler hafifse ve iştah yerindeyse ona bir gün süre verin. Köpeğiniz kolayca üzgün ruh halinden kurtulabilir. Eğer geçmez belirtiler devam ederse veteriner hekiminizi ziyaret edip bu durumunun bir hastalıktan kaynaklanmadığından emin olun. Her şey yolunda ise veteriner hekiminiz ile köpeğinizin ruh halini yükseltmenin yollarını tartışabilirsiniz.

Köpeklerde depresyon insanlardakinden daha farklı seyredebilir. Altta yatan sebepler elimine edildikten sonra köpeğinizin ruh halini iyileştirecek destekler ve gerekli ise uzman veteriner hekiminiz tarafından belirlenen bir tedavi ile köpeğinizin iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Köpeklerde depresyon; iştahsızlık, uyuşukluk, anormal havlama, uygunsuz idrar ve dışkı yapma, saldırganlık, saklanma, sosyallikte azalma veya aşırı ilgi isteme gibi değişken belirtiler gösterebilir. Bu problemi çözmek için altta yatan sebebi bulmak çok önemlidir.

 

Köpeklere antidepresan sadece uzman veteriner hekimler tarafından reçete edildiği zaman reçetede yazan dozda verilebilir. Bu ilaçlar köpekler için ağır ilaçlar olduğundan bilinçsiz kullanımları çok tehlikelidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.