Köpek Gençlik Hastalığı (Distemper)

13 Mart 2022
1777
Köpek Gençlik Hastalığı (Distemper)

Distemper, (Köpek Gençlik Hastalığı) köpeğinize bulaşabilecek en ciddi hastalıklardan biridir.  Bu hastalık ne kadar korkutucu olsa da hastalıktan korunmak bir o kadar kolaydır. Bu yazımızda her köpek sahibinin Distemper (gençlik hastalığı) hakkında bilmesi gereken gerçekler, semptomlar, tedavi seçenekleri ve önleme yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Köpek Gençlik Hastalığı -Distemper Nedir?

Distemper, evcil köpeklerin ve yaban gelinciği, kokarca ve rakun gibi diğer hayvanların oldukça bulaşıcı bir viral hastalığıdır. Solunum, gastrointestinal ve merkezi sinir sistemlerini etkileyen, tedavisi olmayan, sıklıkla ölümcül, multisistemik (birden fazla organı etkileyen) bir hastalıktır. Distemper, canine distemper virüsünden (CDV) kaynaklanır.

Köpek Gençlik Hastalığı-Distemper Nasıl Bulaşır?

Köpeklerin gençlik hastalığına yakalanmasının üç yolu vardır:

  1. Enfekte bir hayvan veya nesne ile doğrudan temas yoluyla
  2. Havadan maruz kalarak
  3. Plasenta yoluyla

Köpek Gençlik Hastalığı-Distemper, insanlarda soğuk algınlığı gibi, doğrudan temas veya hava yoluyla maruz kalma yoluyla yayılır. Enfekte bir köpek veya vahşi hayvan öksürdüğünde, hapşırdığında veya havladığında çevreye aerosol damlacıkları salarak yakındaki hayvanlara ve yiyecek ve su kapları gibi yüzeylere bulaştırır.

Virüs çevrede uzun süre kalmıyor ve çoğu dezenfektan tarafından yok edilebiliyor olsa da hastalık bulaşmış köpekler virüsü birkaç aya kadar yayabilir ve bu da etraflarındaki köpekleri riske atabilir.

Köpekler, distemper olabilen tek hayvan değildir. Rakun, tilki, kurt, çakal, kokarca, yaban gelinciği ve vizon gibi vahşi hayvanlar da bu hastalığa yakalanabilir.

Dişi köpekler  virüsü plasenta yoluyla yavrularına aktarabilir, bu da yetiştirmeyi planladığınız herhangi bir köpeği tam olarak aşılamanın önemli olmasının nedenlerinden biridir.

Köpek Gençlik Hastalığı-Distemper Belirtileri

Klinik olarak etkilenmiş köpeklerin çoğu aşılanmamış, yeterli kolostrum almamış ya da uygun olmayan şekilde aşılanmıştır.

Köpek Gençlik Hastalığı -Distemper köpeklerde, hastalığın vücutlarında ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlı olarak çok çeşitli semptomlar yaşarlar. Bir köpek enfekte olduğunda, virüs, köpeğin lenf yollarını, solunum yolunu, sindirim sistemini, ürogenital epitelyumu, merkezi sinir sistemini ve optik sistemi enfekte etmek için ilerlemeden önce, başlangıçta solunum yolunun lenfatik dokusunda çoğalır. Bundan dolayı, semptomların iki aşamayla değerlendirilir..

Birinci aşama:

Köpeklerde Distemper’in ilk belirtisi genellikle gözlerinden sulu ve irin benzeri akıntıdır, Devamında ateş, iştahsızlık ve berrak burun akıntısı görülür. Çoğu köpek, enfekte olduktan yaklaşık 3 ila 6 gün sonra ateş geliştirir, ancak ilk semptomlar, vakanın ciddiyetine ve hastanın buna nasıl tepki verdiğine bağlıdır. Genel olarak, enfeksiyonun ilk aşamalarında köpeklerde distemper ile ilişkili semptomlar şunlardır:

  • Ateş
  • Burun akıntısını temizle
  • Pürülan göz akıntısı
  • Letarji
  • Anoreksi
  • Öksürme
  • Kusma
  • İshal
  • Püstüler dermatit (nadiren)
  • Beyin ve omurilik iltihabı

Distemper ile enfekte olan bir köpek, hastalığın akut aşamasında hayatta kalırsa, pençe yastıkçıklarında ve burnunda hiperkeratoz lezyonlar gelişebilir ve bu lezyonlara “sert yastık hastalığı” takma adını verir. Bu distemper semptomu, köpeklerin ayak yastıklarının sertleşmesine ve genişlemesine neden olur ve rahatsız edicidir.

İkinci Aşama:

Bazı köpekler, hastalık ilerledikçe, merkezi sinir sistemine yayılır ve nörolojik belirtiler geliştirir.

  • Baş eğme
  • Daireler çizme
  • Kısmi veya tam felç
  • Nöbetler
  • Nistagmus (tekrarlayan göz hareketleri)
  • Kas seğirmesi
  • Artan tükürük ve çiğneme hareketleri ile konvülsiyonlar
  • Ölüm

Köpeklerde distemper, vakanın ciddiyetine bağlı olarak bu semptomların bir kısmı veya tamamı ile kendini gösterir.Merkezi sinir sistemini etkilediği durumlarda hastalık genellikle ilerleyicidir ve kötü bir prognoza sahiptir.  Distemper bu aşamada genellikle ölümcüldür ve hayatta kalan köpeklerde kalıcı, onarılamaz sinir sistemi hasarı oluşturur.

Hangi köpekler risk altındadır?

Tüm köpekler risk altındadır, ancak dört aylıktan küçük köpek yavruları ve bu virüse karşı aşılanmamış köpeklerin hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.

Köpek  Gençlik Hastalığı-Distemper Teşhisi

Multisistemik belirtileri olan yani birçok sisemi etkileyebilen belirtileri olan köpeklerde herhangi bir ateşli durumun varlığında köpek aşısız ise Distemper düşünülmelidir. Karakteristik belirtiler bazen hastalığın geç dönemlerine kadar ortaya çıkmaz ve klinik tablo, eşzamanlı parazitizm ve çok sayıda viral veya bakteriyel enfeksiyon tarafından değiştirilebilir.

Multisistemik belirtileri olan köpeklerde, immünofloresan tahlili veya real-time (RT) PCR ile aşağıdakiler incelenebilir :
  • konjonktival, trakeal, vajinal veya diğer epitel frotile
  • kan
  • idrar tortusu
  • kemik iliği aspiratları

 

köpek gençlik hastalığı

Köpek Gençlik Hastalığı-Distemper Tedavisi

Köpek distemper enfeksiyonunun kesin bir tedavisi yoktur. Tedavi tipik olarak destekleyici bakım ve ikincil enfeksiyonları önleme çabalarından oluşur; kusma, ishal ve nörolojik semptomları kontrol etmek; ve sıvıların verilmesi yoluyla dehidrasyonla mücadele eder. Köpek distemper ile enfekte olmuş köpekler, daha fazla enfeksiyon riskini en aza indirmek için diğer köpeklerden ayrılmalıdır.

Tedavi şunları içerir:

  • geniş spektrumlu antibiyotikler
  • dengeli elektrolit çözeltileri
  • parenteral beslenme
  • ateş düşürücüler, analjezikler ve antikonvülzanlar
  • iyi bakım

 

 

Ne yazık ki, distemperin akut nörolojik belirtilerinin tedavisi sıklıkla başarısız olmaktadır. Hızlı, agresif bakım ile köpekler multisistemik belirtilerden tamamen kurtulabilir, ancak diğer durumlarda, sindirim sistemi ve solunum belirtileri düzeldikten sonra nörolojik belirtiler devam edebilir.

Köpeklerde distemper nasıl önlenir?

Köpeklerde distemper hastalığının önlenmesinde aşılama çok önemlidir.

  • Bağışıklık sistemi henüz tam olarak olgunlaşmamışken, bağışıklık kazanma olasılığını artırmak için yavrulara aşı yapılır.
  • Bağışıklama programında boşluklardan kaçının ve distemper aşılarının güncel olduğundan emin olun.
  • Enfekte hayvanlar ve yaban hayatı ile temastan kaçının
  • Köpek yavrularını veya aşılanmamış köpekleri parklarda, köpek yavrusu sınıflarında, itaat sınıflarında, köpek bakımevlerinde ve köpeklerin toplanabileceği diğer yerlerde sosyalleştirirken dikkatli olun..
  • Yavru köpeğinizin tüm distemper aşılarını yaptırdığından emin olun.
  • Köpeğinizin yaşamı boyunca distemper aşılarını güncel tutun.

Bu hastalığın yavruluk döneminde düzgün yapılan aşılar ile yüksek oranda önlenebilir bir hastalık olduğunu unutmayalım.

Distemper’dan korunmak için köpeklerde ülkemizde karma aşı uygulanmalıdır. Bu aşı 6 haftalıktan büyük köpeklere son doz 16 haftalık döneme denk gelecek şekilde ayarlanır ve yıllık tekrar dozları yapılır. 2022 yılı güncel aşı takvimine buradan ulaşabilirsiniz. Yazımızı inceleyerek köpeğinizin aşılarının eksiksiz yapıldığından emin olun.

Bu adımları takip ederek köpeğinizi distemper hastalığından koruyabilirsiniz. Köpeklerde distemper hakkında daha fazla sorunuz varsa, veteriner hekiminizle konuşun ve köpeğinizin distemper semptomları gösterdiğinden şüpheleniyorsanız onu bir an önce veteriner hekiminize götürün.

Distemper ne kadar yaygındır?

Köpeklerde distemper dünya çapında görülmektedir ancak başarılı aşıların yaygın kullanımı nedeniyle 1970’lerde olduğundan çok daha az görülmektedir. Aşı oranlarının düşük olduğu toplumlarda ve sokak köpeklerinde sıklıkla görülmektedir. Maalesef bizim ülkemizde de belediyelerin rutin aşı programı içinde yer almadığından özellikle sokaktaki yavrularda görülmektedir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Distemper genellikle ölümcüldür ve hayatta kalan köpeklerde genellikle kalıcı, onarılamaz sinir sistemi hasarı olur. Hastalığın tamamen iyileşmesi mümkün değildir ancak etkilenen köpeklerde hastalık kontrol altına alınabilir.

Hayır, bu hastalık insanlara bulaşmaz. Sadece köpekler ve bazı yaban hayvanlarını etkileyen bir virüstür.

Köpek distemper enfeksiyonunun kesin bir tedavisi yoktur. Tedavi tipik olarak destekleyici bakım ve ikincil enfeksiyonları önleme çabalarından oluşur; kusma, ishal ve nörolojik semptomları kontrol etmek; ve sıvıların verilmesi yoluyla dehidrasyonla mücadele eder.

Başlangıçta, enfekte köpekler gözlerinden sulu ila irin benzeri akıntı gelişecektir . Daha sonra ateş, burun akıntısı, öksürük, uyuşukluk, iştah azalması ve kusma gelişir.

Düzgün bir şekilde aşılanmış bir köpeğin Gençlik hastalığına yakalanma ihtimali oldukça düşüktür. Distemper’dan korunmak için köpeklerde ülkemizde karma aşı uygulanmalıdır. Bu aşı 6 haftalıktan büyük köpeklere son doz 16 haftalık döneme denk gelecek şekilde ayarlanır ve yıllık tekrar dozları yapılır.

Ensefalit gibi durumlarda ortaya çıkan beyin iltihabı, köpeklerde saldırganlığın en ciddi tıbbi nedenlerinden biridir. Kuduz ve distemper her ikisi de viral ensefalit yapabilir.

Ticari olarak temin edilebilen kantitatif RT-PCR, genellikle doğal enfeksiyonu aşı virüsünden ayırt edebilir. Antikor titreleri veya ELISA, Viral antijen immünofloresan tahlili (IFA) veya viral DNA için floresan yöntemleri kullanılabilir.

Başlangıçta, enfekte köpekler gözlerinden sulu ila irin benzeri akıntı gelişecektir. Daha sonra ateş, burun akıntısı, öksürük, uyuşukluk, iştah azalması ve kusma gelişir. Virüs sinir sistemine saldırdıkça, enfekte köpekler dönme davranışı, baş eğme, kas seğirmeleri, çene çiğneme hareketleri ve tükürük ile kasılmalar, nöbetler ve kısmi veya tam felç geliştirir. Virüs ayrıca ayak tabanlarının kalınlaşmasına ve sertleşmesine neden olur.

Bağışıklık sistemi zayıf olan köpekler enfekte olduktan 2-5 hafta sonra hayatlarını kaybedebilir. Bu ölümcül hastalığın ne yazık ki spesifik bir tedavisi bulunmuyor, yani kesin bir tedavisi yoktur. Bazı köpeklerde hastalık kontrol altına alınsa da nörolojik hasar kalıcı olur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.