Köpeklerde hastalık belirtilerini iyi tanımak, köpeğinizde bir problem olduğunda bunu erkenden tespit etmenizi sağlar. Bütün hastalıkların erken teşhis edildiğinde tedavisi ve kontrolü çok daha kolaydır. Bu sebepten köpeğinizin dışkısını, idrarını iştahını iyi takip etmeniz gerekir. Bu yazımızda sizler için köpeklerde en sık olarak görülen hastalık belirtilerini listeledik.
İçindekiler
Köpeklerde kusmanın bir çok farklı nedeni vardır. Bu nedenler ufak bir mide hassasiyetinden ciddi sistemik bir hastalığa değişkenlik gösterebilir. Kusmanın nedenini anlamak tedavi için çok önemlidir. Köpeklerde kusma her zaman ciddi bir sorundan kaynaklanmasa da mutlaka takip edilmesi gereken bir durumdur. Köpeklerde en sık olarak görülen kusma sebepleri;
Köpeklerde ishal, genellikle daha büyük miktarlarda ve normalden daha sık meydana gelen, şekilsiz veya püre kıvamında dışkıdır. İshal bir hastalık değil, birçok farklı hastalığın klinik belirtisidir. Basit bir sebep ile ilişkili ishal, genellikle hafif tedavilerle hızlı bir şekilde çözülebilir. İshal ayrıca organ sistemi yetmezliği veya kanser gibi ciddi ve yaşamı tehdit eden hastalıkların bir sonucu olabilir. Ancak böyle bir durumda köpeğinizde başka hastalık belirtileri de görülmektedir. Tedaviye yeterince erken başlanmazsa, hafif hastalıkların neden olduğu ishal bile ciddileşebilir.
İshal, su, besinler ve elektrolitlerin emiliminin azalmasıyla birlikte dışkı maddesinin bağırsakta daha hızlı hareket etmesinin bir sonucudur. Köpeğinizdeki ana hastalık belirtisi ishal ise, bakteri veya bağırsak solucanlarından (kancalı kurtlar, yuvarlak kurtlar, kırbaçlı kurtlar) kaynaklanan bağırsak enfeksiyonu gibi nispeten basit bir sorun bunun nedeni olabilir. Köpeklerde diyet değişiklikleri de akut (ani) ishalin yaygın nedenleridir. Özellikle seyahat, uçağa binme veya çevredeki diğer değişiklikleri takiben oluşan stres de akut ishale neden olabilir.
İshal ayrıca alerjiler, bakteriyel veya viral enfeksiyonlar (parvovirüs gibi), inflamatuar bağırsak hastalığı, organ disfonksiyonu veya diğer sistemik hastalıklar gibi altta yatan daha ciddi bir bozukluğun işareti olabilir.
Ateş , yüksek vücut ısısını ifade eden bir terimdir. Köpekler için normal vücut ısısı aralığı 38,1°C ile 39,2°C arasındadır. Yüksek ateşi olan köpeklerde altta yatan sebebe göre aşağıdaki belirtiler görülebilir;
Köpeklerde ateşin şiddeti ve tedaviye verdiği yanıt altta yatan sebebe göre değişkenlik gösterir. Bazı durumlarda ateş bütün müdahelelere rağmen altta yatan sebep tedavi edilmeden düşmez. Köpeklerde sık olarak yüksek ateşe sebep olabilecek sebepler şunlardır;
Uyuşukluk, enerji ve coşku eksikliği olarak tanımlanır, ancak bu köpeğiniz için ne anlama geliyor? Köpeğinizin gerçekten uyuşuk mu (bu tıbbi bir soruna işaret edebilir) yoksa sadece yorgun mu olduğunu bilmek önemli bir ayrımdır. Uyuşukluk, köpeklerde birçok farklı sağlık sorunuyla ortaya çıkabilen bir semptomdur. Köpeğiniz uyuşuk davranıyorsa, nedenini ve en iyi tedaviyi gerçekten belirlemenin tek yolu bir veteriner hekiminizin onu muayene etmesidir.
Köpeğiniz uyuşuksa, başka semptomları da olabilir. İşte uyuşukluk ile birlikte görebileceğiniz bazı yaygın semptomlar; Köpeğinizde bunlardan biri görülüyorsa mutlaka en yakın zamanda veteriner hekiminize gitmelisiniz.
Uyuşukluk ve Titreme
Köpeğiniz uyuşuk ve titriyorsa, bu genellikle bir ağrı belirtisidir. Ağrının nerede olduğunu bilmiyor olabilirsiniz, ancak bu, köpeğinizin sıkıntı içinde olduğunun ve kendini iyi hissetmediğinin bir işaretidir. Bazen köpekler de neler olup bittiğinden emin değildir. Sadece canını çok yakmamak için mümkün olduğunca az hareket etmeye çalışır.
Disk hastalıklarından veya başka bir nörolojik sorundan kaynaklanan omurilik ağrısı olabilir. Yumuşak doku yaralanması veya gastrointestinal ağrı sıklıkla uyuşukluğa ve titremeye neden olur. Bu belirtiler aynı zamanda ateş belirtileri de olabilir.
Uyuşukluk ve İştahsızlık
Uyuşukluk ve iştahsızlık sıklıkla beraber seyreden belirtilerdir. Birçok hastalıkta ortaya çıkabilir. Bu durum 24 saatten fazla süredir mevcut ise mutlaka veteriner hekime gidiniz.
Güç Solunum ile Uyuşukluk
Zor nefes alma genellikle erken fark edilmesi gereken çok ciddi bir semptomdur. Nefes nefese kalma ile güç nefes alma arasında fark vardır. Zor nefes alma ile köpeğinizin karın kaslarını hızla ve kuvvetle yukarı ve aşağı hareket ettirdiğini göreceksiniz. Zor nefes alma, hepsinin bir veteriner hekim tarafından mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi gereken çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir:
Uyuşukluk ve Kusma
Köpeğiniz uyuşuk ve salya akıyorsa, midesi bulanmış veya bir toksin yutmuş olabilir. Köpeklerde kusma ve uyuşukluk beraber seyrediyorsa sebep hafif bir gıda intoleransından çok daha ciddi bir durumdur. Kusma gün içerisinde birden fazla kez gerçekleştiyse ve köpeğiniz uyuşuk görünüyor ise bir an önce veteriner hekiminize gitmelisiniz.
Köpeklerde sarılıık, kanda ve dokularda aşırı sarı pigment birikimini ifade eder. Sarılık herhangi bir süre boyunca mevcut olduğunda, birçok dokuyu renklendirecek ve deri de dahil olmak üzere çoğu vücut yüzeyinde sarılık olarak görünür hale gelecektir. En kolay dişeti, sklera (gözlerin beyaz kısmı) ve kulak kepçesinde görülür. Sarılığın temel olarak 3 ana sebebi vardır;
Köpeklerde öksürüğün en sık görülen sebeplerini sizler için sıraladık;
1. Kalp Hastalığı
Köpek öksürüğünün en yaygın nedenlerinden biri kalp kapakçıklarının veya kalp kasının hastalığıdır; bu durum, köpeklerin kalbinin kanı verimli bir şekilde pompalamasını engeller. Öksürük, kalbin bazı bölümleri büyüdüğünde ve akciğerlerdeki ana hava yollarını sıkıştırdığında veya sıvı akciğerlere geri döndüğünde ortaya çıkar.
Köpeğiniz kalp hastalığı nedeniyle öksürüyorsa, öksürükleri muhtemelen geceleri veya yan yatarken daha kötü olacaktır ve buna enerji ve dayanıklılıkta bir azalma eşlik edebilir. Köpeğinizin veteriner hekimi öksürüğün kalp hastalığının sonucu olduğunu teşhis ederse, kalp ilaçları yazabilir.
2. Zatürre (Pnömoni)
Pnömoni, köpeklerde öksürüğün yaygın nedenlerinden biridir. Köpek pnömonisi, bakteri, önceden var olan bir viral enfeksiyon ( köpek gribi veya distemper gibi), yutma güçlükleri, yetersizlik veya belirli metabolik bozuklukların sonucu olabilir. Zatürre ile köpek öksürüğü kulağa nemli ve yumuşak gelir. Köpeğinizde zatürre varsa, muhtemelen yüksek ateşi, iştahsızlığı ve halsizliği olacaktır.
3. Barınak Öksürüğü (Kennel Cough)
Köpeklerde öksürüğün en yaygın nedenlerinden biri olan Barınak öksürüğü , köpeklerde nefes borusu ve ilerledikçe alt solunum yollarını etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalık genç köpekler arasında daha yaygın olsa da, her yaştaki köpekler etkilenebilir.
Barınak öksürüğü olan köpekler, tasmaları üzerinde yürürken çekerlerse kulağa daha kötü gelen, hırıltılı ve kuru bir öksürük duyulur. Barınak öksürüğü, öğürmeye ve ardından kusmaya bile yol açabilir.
4. Trakea Çökmesi
Trakea çökmesi, trakeanın veya nefes borusunun yumuşak ve sarkık olmasına neden olan bir durumdur; Pomeranians , Chihuahuas , Pug ve Shih tzus dahil olmak üzere en sık küçük ve oyuncak ırkları etkiler .
Trakea çökmesi olan köpeklerde kuru, hırıltılı ve spazmlı bir öksürük vardır. Tekrar tekrar öksürürler ve sakinleşmekte zorlanırlar. Öksürük ayrıca obez köpeklerde, ateşli veya heyecanlı köpeklerde ve havadaki tahriş edici veya alerjenlere maruz kalan köpeklerde daha kötüdür. Trakea çökmesi olan köpeklerde genellikle bronşit ve kalp hastalığı da vardır, bu nedenle birkaç farklı öksürük türü olabilir.
5. Kalp kurdu Hastalığı
Nerede yaşadığınıza bağlı olarak, kalp kurdu hastalığı köpeklerde az ya da çok öksürük nedeni olabilir. Bu hastalık sivrisinekler ile köpeğinize bulaşarak kalp hastalıklarına sebep olur ve bu köpeklerde öksürük görülür.
6. Köpek Gribi
Köpekler, insanlar gibi, köpeklerde köpek gribi olarak bilinen gribe yakalanırlar . Öksürük, on ila otuz gün arasında sürebilen solunum yolu enfeksiyonunun bir sonucu olarak ortaya çıkar. Köpeğinize muhtemelen bir tedavi yöntemi olarak ilaç verilecektir. Evde başka evcil hayvanlarınız varsa, köpek gribi hayvanlar arasında bulaşıcı olduğundan, hasta köpeğinizi evin kendi alanına karantinaya almak en iyisidir.
Gördüğünüz gibi köpeklerde öksürük bir çok sistemik ve tehlikeli hastalığın belirtisi olabildiğinden tespit edildiğinde veteriner hekiminize danışmanız oldukça önemlidir.
Polidipsi, köpeklerde artan susuzluk seviyesini ifade ederken, poliüri anormal derecede yüksek idrar üretimini ifade eder. Polidipsi ve poliürinin birincil nedenleri arasında konjenital anormallikler ve böbrek yetmezliği ile ilişkili olanlar bulunur. Doğuştan gelen hastalıklar arasında şeker hastalığı , böbrek üstü bezlerinin steroid üretiminde azalma ve bazı nadir psikolojik rahatsızlıklar sayılabilir. Bu arada böbrek hastalıkları doğuştan olabilir veya tümörler, artan steroid üretimi, artan tiroid hormon seviyeleri ve elektrolit veya hormonal bozukluklarla bağlantılı olabilir.
Polidipsi ve poliürinin arkasındaki diğer potansiyel faktörler, düşük proteinli diyetler, vücuttan fazla sıvıyı atmak için reçete edilen ilaçlar (diüretikler) ve yaşlanmadır. Bir köpek ne kadar genç ve aktifse, susuzluk ve idrara çıkmada aralıklı artışlar olması daha olasıdır.
Köpeklerde kaşıntı, birçok cilt bozukluğunun ortak bir klinik belirtisidir. Genellikle kırmızı, iltihaplı cilt bölgeleri eşlik eder ve piyoderma adı verilen deri enfeksiyonuna yol açabilir . Yeterince şiddetliyse, evcil hayvan kendi kendine travmadan tüy dökülmesi, kabuklanma ve yaralara sebep olabilir.
Deri hastalığına bağlı kaşıntı köpeklerde en yaygın hastalık nedenlerinden biridir. Pire alerjisi dermatiti, mevsimsel alerjiler veya atopi, gıda alerjileri, kontakt dermatit (örneğin sabunlar ve parfümler) ve sarkoptik uyuz (akarlar), köpeklerde kaşıntının en yaygın nedenlerinden bazılarıdır.
Köpeklerde topallama yaygındır ancak normal değildir. Topallık veya topallama, köpeğin bir veya daha fazla bacağı üzerinde anormal şekilde yürüdüğü anlamına gelir. Bunun nedeni ağrı, fonksiyon kaybı veya her ikisi olabilir. En yaygın görülen topallama nedenleri;
Köpeklerin kilosu, onların yaşına, cinsine, kısır olup olmamasına ve sahip olabileceği sağlık şartlarına bağlı olarak yaşamları boyunca değişecektir. Ancak köpeğinizin aniden ve beklenmedik bir şekilde kilo vermeye başladığını fark ettiyseniz, bu ciddi bir bozukluğun işareti olabilir. Kilo kaybına aşağıdaki durumlar sebep olabilir;
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar