Köpeklerde Lenf Yumruların Şişmesi (Lenfadenopati)

4 Haziran 2022
5044
Köpeklerde Lenf Yumruların Şişmesi (Lenfadenopati)

Köpeklerde lenf yumruları, vücuttaki birçok hastalık ve enfeksiyon durumunda şişer. Lenf yumrularının köpeklerde bağışıklık durumunda önemli rolleri vardır. Boyun ve omuz bölgesi gibi vücudun birçok yerinde bulunurlar.

Bu bölgelerdeki doku bir hastalık veya enfeksiyondan muzdarip olduğunda, beyaz kan hücreleri durumla savaşmak için artar, bu nedenle etkilenen bölgedeki lenf yumruları şişer. Bu nedenle şişmiş lenf yumruları genellikle köpeklerin vücudunda bir sorun olduğunun ilk göstergesidir.

” Lenfadenopati “, birçok durumun neden olabileceği genişlemiş lenf düğümleri için kullanılan terimdir. “Lenfadenit”  ise enfeksiyon veya iltihaplanmanın neden olduğu şişmiş lenf düğümleri için kullanılan terimdir. Köpeğinizin lenf düğümleri şişmiş görünüyorsa, teşhis ve tedavi için veteriner hekiminize danışmalısınız.

Köpeklerde Şişmiş Lenf Yumruları Nelerdir?

Lenfatik sistem, köpeğinizin bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Köpeğinizin normal kan damarlarının yanında uzanan lenf yumruları ve bir lenf damarı ağı bulunur. Lenf sistemi, beyaz kan hücrelerinin taşınması, doku ve hücrelerden atık ürünlerin uzaklaştırılması ve hastalıklarla savaşan antikorların üretilmesine yardımcı olmak gibi köpeğinizin vücudunda birçok önemli işlevi yerine getirir.

Lenf yumruları, bağışıklık hücreleri içeren küçük, fasulye şeklindeki organlardır. Köpeğinizin vücudu virüsler veya bakteriler tarafından istila edildiğinde veya köpeğinizin bağışıklık tepkisini tetikleyen bir hastalığı olduğunda, karşı savaşmak için çalışırken lenf yumruları genişler. Şişmiş lenf düğümlerine lenfadenopati  veya  lenfadenomegali denir .

Veteriner hekiminiz, deriye daha yakın olan lenf düğümlerini hissederek şişmiş lenf yumruları ile normal lenf yumruları arasındaki farkı söyleyebilir. Deri yoluyla hissedilebilen lenf yumruları, palpe edilebilir lenf yumruları  olarak bilinir. Bunlar birkaç alanda bulunur:

  • Submandibular: Çenenin boyunla birleştiği yerin hemen altında
  • Preskapular : Omuzların önündeki submandibular lenf düğümlerinin altında
  • Aksiller: Köpeğin koltukaltında veya ön bacakların göğüsle birleştiği yerde
  • İnguinal: Köpeğin arka bacaklarının karınla ​​birleştiği yerde (kasık)
  • Popliteal: Arka bacakların boğumlarının (“dizlerin”) hemen arkasında

Fizik muayene sırasında, veteriner hekiminiz köpeğinizi okşuyormuş gibi göründüğünde, aslında lenf düğümlerinde anormallikleri kontrol eder. Genel olarak, sağlıklı bir köpekte ele gelen tek lenf düğümleri submandibular ve poplitealdir.

köpeklerde lenf yumrusu şişmiş lenfadenopati

Köpeklerde Şişmiş Lenf Yumrusu Belirtileri

Şişmiş lenf yumruları bazen evde evcil hayvan ebeveynleri tarafından tespit edilebilir. Köpeğinizi okşuyorsanız ve yukarıda listelenen alanlardan birinde yeni veya olağandışı bir şişlik hissediyorsanız, bu şişmiş bir lenf yumrusu olabilir.

Çoğu durumda, özellikle hafif büyümüşlerse, köpeğinizin şişmiş lenf yumrularına eşlik eden herhangi bir dış semptom yoktur. Bununla birlikte, göğüs ve karın içindeki yumrular dahil olmak üzere lenf yumruları önemli ölçüde büyümüşse, aşağıdakileri içeren semptomlar beraberinde görülebilir.

Köpeklerde Şişmiş Lenf Yumrusu Nedenleri

Lenf yumruları, genellikle bir hastalık süreciyle, bağışıklık sistemi etkinleştirildiğinde büyür. Sadece bir veya iki lenf nodu büyümüşse, bu genellikle lokalize bir hastalığı gösterir. Örneğin, enfekte bir ayak parmağı, o bölgedeki genişlemiş lenf düğümlerine neden olabilir.

Tüm vücudun etkilendiği sistemik bir enfeksiyon sıklıkla lenf düğümlerinin çoğunun veya tamamının büyümesine neden olur. Örnekler şunları içerir:

  • Kene kaynaklı hastalıklar. Köpeğiniz kenelere maruz kalırsa, onları etkili bir kene kontrol ürününde bulundurduğunuzdan emin olun. Keneler, köpeklerde tehlikeli kan paraziti hastalıklarının taşıyıcısı olabilirler. Tıbbi geçmişine göre köpeğiniz için hangi ürünün doğru olduğu konusunda veteriner hekiminizle konuşun.
  • Ayaklarda bitki kılçığı gibi yabancı cisimler. Köpeğinizin, özellikle daha uzun çimenli bir alanda, tasmasız dolaşmasına izin vermeyin.
  • Mantar ve bakteri hastalıkları. Köpeğinizin tasmasızken dolaşmasına izin vermeyin. Bu, mantar ve bakteriyel hastalıklarla teması en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
  • Kanser (lenfosarkom). Köpeğinizin lenf düğümü boyutu için neyin “normal” olduğunun farkında olun. Anormal şişlikleri fark ettiğiniz anda veterinerinize bildirin. Köpeğiniz Golden Retriever, Boxer, Doberman veya Rottweiler gibi yüksek riskli bir cinsse ekstra dikkatli olun.
  • Pemfigus gibi bağışıklık aracılı hastalıklar.
  • Lenfoma: Lenf yumrularının büyümesinin en yaygın nedeni lenfoma adı verilen bir kanser türüdür . Köpeklerde 30’dan fazla lenfoma türü vardır, ancak bunların çoğu lenf düğümlerinde başlar. Bu kanser türü, beyaz kan hücrelerini etkiler ve bir köpeğin vücudunun birçok bölümüne yayılım gösterebilir.
  • Reaktif hiperplazi: Şişmiş lenf düğümlerinin bu nedeni iyi huyludur. Bağışıklık sisteminin çok çalıştığının bir göstergesidir. Vücudun savaştığı bir enfeksiyon nedeniyle oluşabilir.
  • Lenfadenit: Bu, bir lenf düğümünün iltihaplandığı anlamına gelir. Kronik inflamasyona neden olan bir enfeksiyon nedeniyle oluşabilir. Sistemik mantar enfeksiyonları ve bazı parazitler bu tip lenf bezi büyümesine neden olabilir.
  • Kanama: Travma veya hastalık nedeniyle çevre dokular hasar görürse lenf düğümünde kanama meydana gelebilir ve şişmeye neden olabilir. Kanama bozukluğu olan köpeklerde de görülebilir.

Şişmiş Lenf Yumrularına Yatkın Köpek Irkları

Şişmiş lenf yumrularına duyarlı belirli ırklar yoktur. Bununla birlikte, bazı ırklar şişmiş lenf düğümlerine neden olacak hastalıklara karşı hassastır. Bu ırklar; Golden Retriever, Boxer, Doberman, Rottweiler ve diğerleri dahil olmak üzere lenfosarkom (lenfatik sistem kanseri) geliştirmeye eğilimlidir.

Küçük ırklar  diş hastalıklarına karşı çok hassastır ve enfekte dişleri ve diş etleri olduğunda genellikle genişlemiş submandibular lenf düğümlerine sahiptir.

Çoğu durumda, köpeğinizin yaşam tarzı, lenf yumrularının büyümesine neden olan belirli hastalıklara yatkınlıklarının daha iyi bir göstergesidir. Örneğin, bir av köpeği veya ormanda çok fazla zaman geçiren bir köpeğin, Lyme hastalığı ve Ehrlichiosis gibi kene kaynaklı hastalıklara ve ayrıca mantar, bakteriyel veya paraziter hastalıklara yakalanma olasılığı, kapalı bir köpekten çok daha fazladır. Bu hastalıklar da lenf yumrularının şişmesine sebep olur.

köpeklerde lenf yumrusu şişmiş lenfadenopati

Köpeklerde Şişmiş Lenf Yumrularının Teşhisi

Büyümüş lenf yumruları, genellikle fizik muayenede oldukça belirgindir. Veteriner hekiminiz şişmiş lenf yumruşarı bulursa, aşağıdaki yöntemlerden biriyle bir örnek almak isteyebilir;

  • İİA: İnce iğne aspiratı (İİA), mikroskop altında incelenebilen hücreleri toplamak için bir şırınga ve iğnenin kullanıldığı bir prosedürdür. Veteriner hekiminiz, bu hücreleri bir slayt üzerinde inceleyecek veya numuneyi analiz için harici bir laboratuvara gönderebilir.
  • Biyopsi: Veteriner hekiminiz bunun yerine genel anestezi altında biyopsi yapmaya karar verebilir. Bu prosedürde, bir histopatolog tarafından analiz için daha büyük bir lenf dokusu parçası çıkarılır. Genellikle histopatologun teşhisi 7-10 gün içinde sonuçlanır.

Köpeklerde Şişmiş Lenf Yumrularının Tedavisi

Şişmiş lenf düğümlerinin tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Bazen veteriner hekiminiz, patologdan doğrulanmış bir teşhis almadan önce köpeğiniz için tedaviye başlayabilir. Tedavi şunları içerebilir:

Kanser doğrulanırsa, kemoterapi de bir seçenek olabilir.

Şişmiş Lenf Yumrularının İyileştirilmesi ve Yönetimi

İyileşme, şişmiş lenf düğümlerinin nedenine bağlıdır. Tanı lenfosarkom veya lenf sistemi kanseri ise, steroidler ve kemoterapi sonucu iyileşme beklenir ancak bu hastalık genellikle iyileştikten sonra tekrarlar.

Kene kaynaklı birçok hastalık, bir tur antibiyotikten sonra kontrol edilir, ancak semptomların geri dönmesi olasıdır. Köpeğinizi tekrarlayan hastalık belirtileri veya şişmiş lenf düğümleri açısından izlemek çok önemlidir. Köpeğinizin lenf düğümlerinde yeni bir şişlik fark ederseniz hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Büyümüş lenf düğümleri, büyümenin nedeni belirlenene kadar lenfadenopati veya lenfadenomegali olarak adlandırılır. Bir veya birden fazla lenf düğümü şişebilir ve bu tipik olarak altta yatan bir hastalık veya enfeksiyon nedeniyle oluşur. Köpeğinizin lenf düğümlerinin olduğu yerde bir yumru fark ederseniz , bir veteriner tarafından muayene edilmesini beklememelisiniz.

Büyümüş lenf düğümleri, büyümenin nedeni belirlenene kadar lenfadenopati veya lenfadenomegali olarak adlandırılabilir. Bir veya birden fazla lenf düğümü şişebilir ve bu tipik olarak altta yatan bir hastalık veya enfeksiyon nedeniyle oluşur. Köpeğinizin lenf düğümlerinin olduğu yerde bir yumru fark ederseniz , bir veteriner tarafından muayene edilmesini beklememelisiniz.

Hayır, şişmiş lenf düğümleri, köpeğinizin her zaman lenfoması olduğu anlamına gelmez. Enfeksiyon veya kene kaynaklı hastalık gibi başka bir şey olabilir, ancak lenfomanın potansiyel olarak agresif doğası nedeniyle, şişmiş bir lenf yumrusu hissederseniz, mutlaka veteriner hekiminize gitmelisiniz.

Şişmiş lenf yumruları her zaman ciddiye alınması gereken bir durumdur. Her zaman altından kanser gibi kötü bir durum çıkmasa da mutlaka tedavi gerektirir.

Vücudun derinlerindeki lenf düğümleri hissedilemez veya görülemez. Bu nedenle veteriner hekimler, vücudun derinliklerinde bulunan genişlemiş düğümleri aramak için taramaları veya diğer görüntüleme testlerini kullanabilir. Çoğu zaman, bir kanserin yakınındaki genişlemiş lenf düğümlerinin kanser içerdiği varsayılır. Lenf düğümünde kanser olup olmadığını öğrenmenin tek yolu biyopsi yapmaktır.

Orta yaşlı ve yaşlı köpeklerde en yaygın olanıdır ve bazı ırklar yatkındır. Golden Retrieverlar, Boxer Köpekler, Bullmastiffler, Basset Hounds, Saint Bernards, İskoç Teriyerleri, Airedale Teriyerleri ve Bulldogların hepsinin lenfoma geliştirme riskinin arttığı görülüyor.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.