Köpeğim Titriyor? İşte Nedenleri

1 Ağustos 2022
6693
Köpeğim Titriyor?  İşte Nedenleri

Köpeklerde titreme birçok nedenden kaynaklanabilir. Bu nedenler arasında heyecan, üşüme gibi fizyolojik sebepler olsa da bazen ve hastalık durumları da titremeye sebep olabilir. Bu yazımızda köpeğinizde titremeye sebep olabilecek nedenlerden bahsedeceğiz.

Davranışsal Nedenler

Köpekler bazen aşırı bir duygu yaşadıkları için titrerler. Bunun nedeni, heyecan gibi olumlu bir duygu veya korku gibi olumsuz bir duygu olabilir. Bu durumların her ikisinde de, ani bir hormon salınımı vücutları üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir ve bu onların titremesine neden olabilir.

Heyecanlanmak

Pek çok köpek çok heyecanlandıklarında veya heyecan verici bir şey olacağını bildiklerinde titrerler. Köpeğinizle oynarken, yürüyüşte heyecan verici bir şey fark ettiğinde veya siz dışarı çıktıktan sonra sizi kapıda karşıladıklarında köpeğinizin titrediğini fark etmiş olabilirsiniz. Heyecanla titreme genellikle genç köpeklerde görülür ve mutluluk hissine karşı normal bir fiziksel tepkidir. Köpeğiniz bazen heyecanla titriyorsa, endişelenecek bir şey yoktur ve tekrar sakinleştiğinde sallama durmalıdır. Bu kadar heyecanlı olduklarında işleri biraz daha rahat tutmak, onların sakinleşmelerine ve titremelerini hafifletmelerine yardımcı olacaktır.

Korku, stres veya kaygı

Köpeğiniz kendini güvende hissetmediğinde, adrenalin dalgalanmaları, vücudunu kendini savunmaya veya tehlikeden kaçmaya hazırlamaya yardımcı olur. Adrenalin sistemlerini doldururken, kaslarını harekete hazır hale getirir ve çoğu zaman sallanmalarına veya titremelerine neden olur. Fırtınalar, havai fişekler ve veteriner kliniğine yapılan ziyaretler, bu tür reaksiyonların yaygın nedenleridir. Köpeğinizin stresli veya endişeli olduğuna dair diğer işaretler arasında nefes nefese kalma, sızlanma, kulaklarını düzleştirme veya saklanma sayılabilir. Bu tür titreme endişelenecek bir şey olmasa da, stresin nedenini ortadan kaldırarak veya stres düzeylerini yönetmesine yardımcı olarak köpeğinizin daha mutlu hissetmesine yardımcı olabilirsiniz. Köpeğiniz sık sık meydana gelen olaylardan endişe duyuyorsa, bir davranışçıyla iletişime geçmeyi veya veteriner hekiminizle konuşmayı düşünebilirsiniz.

Çevrelerine tepki olarak titremek

Milyonlarca yıllık evrim, tüm canlılara hayatta kalmalarına yardımcı olan fiziksel ve davranışsal tepkiler verdi ve köpekler de farklı değil. Bazen bir köpek, kendini kurutmak için sallamak veya vücudunu sıcak tutmak için titremek gibi evrimsel bir nedenle titriyor olabilir.

İlgi Aramak

Bununla birlikte, köpeğinizi her titrediğinde rahatlatmak için acele ederseniz, titremenin dikkatinizi çekmenin iyi bir yolu olduğunu öğrenebilirler. Hatta bazı köpekler sempati kazanmak için yemek dilenirken titrerler.

Bu davranış tam olarak zararlı olmamasına rağmen, onu güçlendirmenin iyi bir fikir değildir. Köpeğinizin titremesinin başka bir nedeni yoksa bu durumu görmezden gelmek genellikle en iyisidir.

Çevresel Nedenler

Soğuk

Tıpkı bizim gibi köpekler de üşüdüklerinde titrerler. Bu tür titreme, ısınmalarına yardımcı olmak için istemsiz bir tepkidir. Köpeğiniz titrediğinde, kasları germe ve gevşeme arasında geçiş yapar, bu da ısı üretmeye ve vücut ısısını yükseltmeye yardımcı olur. Daha küçük köpekler, daha ince tüylü köpekler ve ince köpekler, ısıyı daha çabuk kaybettikleri için soğukta titremeye daha yatkın olabilir. Köpeğiniz yürüyüşe çıktığında titriyorsa, eve gidip ısınması için rahat bir yer bulduğunuzdan emin olun. Köpeğiniz titremeye meyilliyse, vücut ısısını korumalarına yardımcı olmak için onlara bir köpek ceketi veya patik almayı düşünün. Ayrıca onlara kıvrılmaları için sıcak bir yer verin; sıcak bir battaniye ile ısıtma deliğinin yanında bir köpek yatağı, soğuk onları ısıtabilir.

Islanmak

Banyodan, su birikintisine sıçradıktan veya nehirde yüzdükten sonra, ıslak köpeğiniz genellikle kendini sallayarak kurur, ama neden tüylerinin doğal olarak kurumasına izin vermiyorlar? Bir köpeğin kürkü, onları sıcak tutmak için ısıyı tutmada çok iyidir, ancak bunun bir dezavantajı, aynı zamanda suyu tutmada da çok iyi olmasıdır. Suyu çalkalamak, kurutmanın enerji açısından daha verimli bir yoludur. Köpekler sallamakta o kadar etkilidir ki, kürklerindeki suyun %70’ini dört saniye içinde silkeleyebilirler ve bu süreçte genellikle arkadaşlarının ve ailelerinin yakınında ıslanırlar.

köpeklerde titreme

Titremeye neden olan tıbbi sorunlar

Köpeğinizin titremesinin nedeni çoğunlukla doğal ve zararsız olsa da, titreme ve kas titremeleri bazen aşağıdakiler de dahil olmak üzere tıbbi sorunların bir işareti olabilir:

Köpeğinizin sağlığı veya davranışı hakkında endişeleriniz varsa, her zaman veterinerinizle konuşmalısınız.

Mide bulantısı

Tıpkı bizim gibi köpekler de kendilerini kötü hissettiklerinde, özellikle de hasta olacaklarını hissettiklerinde sallanabilir veya titreyebilirler. Bulantı hissettiklerine dair işaretler arasında dudaklarını yalamak ve tekrar tekrar yutmak yer alır. Bu genellikle çok fazla yemek yemişse, araba tutması varsa, zehirli bir şey yemişse veya başka tıbbi sorunları varsa olur. Mide bulantısını takiben genellikle kusma görülür.

Distemper (Köpek Gençlik Hastalığı)

Distemper, vücuttaki birkaç farklı organa saldıran bir virüsten kaynaklanır. Yavru ve genç köpekler, özellikle aşıları tam olarak yapılmamış olanlar daha yüksek risk altındadır. Distemper genellikle etkilenen köpeklerin sallanmasına veya titremesine yol açan nörolojik bozukluklara neden olur. Diğer belirtileri aşağıdakilerdir:

Distemper ölümcül olabilir ve köpeğinizin etkilenebileceğini düşünüyorsanız hemen veterinerinize başvurmalısınız . Neyse ki, distemper aşısının kullanılması sayesinde, distemper artık nadir görülen bir durumdur. Bu korkunç hastalığı nadir tutmak için köpeklerin aşılanmaya devam etmesi önemlidir.

Zehirlenme

Köpeklerde farklı zehirler farklı etkilere neden olabilir. Bazı zehirler köpeklerde titremeye sebep olabilir. Bu etkilere neden olabilecek daha yaygın zehirlerden bazıları şunlardır:

  • Çikolata
  • Metaldehit içeren sümüklü böcek yemleri
  • Bazı küflü yiyecekler
  • Sigara izmaritleri veya nikotin bantları
  • Ksilitol
  • Macadamia fıstığı
  • Kafein

Yukarıda listelenen zehirlerin çoğu çok tehlikeli olabilir. Köpeğinizin bu maddelerden herhangi biriyle zehirlendiğinden şüpheleniyorsanız, köpeğinizi hemen veteriner kliniğine götürmelisiniz.

Ağrı

Köpekler genellikle acılarını gizlemede çok iyidirler ve canlarının yandığını size söylemeyebilirler. Köpekler ağrı duyduklarından titreyebilirler. Ağrını diğer belirtileri aşağıdadır;

  • Düzleştirilmiş kulaklar
  • Huzursuzluk
  • Ağrıyan bölgeyi kaşımak veya yalamak
  • Topallama
  • Yavaş hareket etmek
  • Yemeklerinin dışında olmak

Köpeğinizin acı çektiğini düşünüyorsanız, veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz ve birlikte köpeğinizin neden incindiğini ve bunun akut bir yaralanma mı yoksa kronik bir durum mu olabileceğini anlayabilirsiniz.

Hastalık

Titreme, köpeğinizin acı çektiğinin veya bir hastalıktan muzdarip olduğunun bir işareti olabilir. Köpeklerde titreme, distemper, hipoglisemi, Addison hastalığı ve inflamatuar beyin hastalığı gibi ciddi durumların yanı sıra mide rahatsızlığı gibi daha masum rahatsızlıkların belirtileri olabilir.

Yapmanız gerekenler: Diğer hastalık veya yaralanma belirtilerine bakın. Titremeye anormal davranışlar eşlik ediyorsa, mutlaka veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.

Yaşlılık

Köpekler yaşlandıkça zayıflayan bacak kaslarının titreme geliştirmesi nadir değildir, ancak titreme aynı zamanda artrit veya eklem ağrısı belirtisi olabilir.

Yapmanız gerekenler: Yaşlanan köpeğinizin titremeye başladığını fark ederseniz, bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmesini sağlamak en iyisidir.

Epilepsi

Epilepsi, köpeklerde en sık görülen nörolojik bozukluktur. Epilepsi, tekrarlayan nöbetlere neden olan ve genellikle uzun süreli ilaç tedavisi gerektiren kronik bir durumdur. Etkiler, epilepsinin tipine ve şiddetine bağlı olarak, kafa sallama, titreme, huzursuzluk veya ritmik göz kırpma ile katılık, sarsılma, çökme ve bilinç kaybına kadar değişkenlik gösterebilir.

Köpeğiniz nöbet geçiriyorsa mutlaka veteriner hekiminize gitmeli gerekli tetkikler yapıldıktan sonra köpeğinize epilepsi teşhisi koyuldu ise veteriner hekiminizin önereceği ilaçları düzenli kullanmalısınız.

Kas zayıflığı

Köpeğiniz belirli bir bölgede, özellikle bacaklarında titriyorsa, bu kas zayıflığı veya yorgunluğunun bir işareti olabilir. Köpeğiniz uzun bir yürüyüşe veya koşuya çıktıysa, bu kadar egzersize alışkın olmayabilir ve ona dinlenmesi için zaman vermek yardımcı olabilir. Köpeğinizin bacakları düzenli olarak sallanıyorsa, veteriner hekiminiz bacaklarındaki gücü nasıl artıracağınızı önerebilir. Bacak sallama özellikle yaşlı köpeklerde yaygındır ve kas güçsüzlüğünün bir işareti olabilir, ancak köpeğinizin ağrı çektiğinin veya artrit veya eklem ağrısı çektiğinin bir işareti de olabilir.

Kulak Hastalıkları

Köpeğiniz tekrar tekrar başını sallıyorsa, bu bir kulak probleminin işareti olabilir. Bir yaralanmaları olabilir, kulağının içinde bir şey (çim tohumu gibi) olabilir. Bazen kulak akarları veya kulak enfeksiyonu köpeklerde titremeye neden olabilir.

Generalize Tremor Sendromu (GTS) (White Shaker Sendrom)

Bu durum ilk olarak küçük, beyaz köpeklerde fark edildi, ancak boyutu, cinsi veya rengi ne olursa olsun herhangi bir köpekte ortaya çıkabilir. Steroide duyarlı tremor veya shaker sendromu olarak da bilinen GTS’nin nedeni bilinmemekle birlikte otoimmün kaynaklı olduğuna inanılmaktadır. Belirtiler genellikle 9 ay ile 2 yaş arasında ortaya çıkar ve vücudun bir bölgesinde lokal olabileceği gibi her yerinde de görülebilir. Bu köpeklerde geçmeyen bir titreme mevcuttur. Sadece streoid uygulandığında titremeler durur.

köpeklerde titreme

Yavru Köpeklerde Titreme

Yavru köpeğiniz titriyorsa , tavsiye için her zaman veteriner hekiminizle konuşmalısınız . Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir çok durum, yavru köpeklerin titremesine neden olabilir:

Serebellar Hipoplazi – beynin koordinasyonu kontrol eden bölümünün doğru şekilde gelişmemesinin neden olduğu bir durum. Yaygın belirtiler arasında bacaklarında titreme, çok fazla düşme ve başın sallanması yer alır.

Hipomiyelinizasyon – sallanan köpek yavrusu sendromu olarak da bilinen bu durum, köpek yavrusu sinirleriyle ilgili sorunlardan kaynaklanır. Belirtiler iki haftalıkken ortaya çıkabilir ve titreme, denge sorunları ve yürümeyi içerebilir.

Bunların dışında yavru köpeklerde stres, korku, heyecan, üşüme veya yüksek ateş gibi daha masum sebepler de yavru köpeklerde titremeye neden olabilir.

Titreme ve Nöbetler

Köpeklerde normal titreme, kasların tutulduğu ve bir köpeğin hem hareketliliğini hem de çevresiyle ilgili farkındalığını kaybettiği bir nöbetten çok farklıdır. Köpeğinizin nöbet geçirdiğinden şüpheleniyorsanız ve halihazırda bir nöbet bozukluğu tedavisi görmüyorsa, onu en kısa sürede acil veteriner kliniğine götürmelisiniz.

 

Köpeklerde titremenin çoğu nedeni nispeten zararsız olsa da, “Köpeğim neden titriyor?” diye merak ediyorsanız veteriner hekiminize ulaşmak en iyisidir. Bir köpeğin titremesine neyin neden olduğunu açıklayabilir ve ciddi bir şey olup olmadığını ortaya çıkarabilirler. Endişelenecek bir neden olmasa bile, bir veteriner hekim değerlendirmesini aldıktan sonra içiniz rahat olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Titreme, zehirlenme, böbrek hastalığı veya yaralanma gibi ciddi bir şeyin belirtileri olabilir. Bu nedenle, köpeğiniz aniden titremeye veya titremeye başlarsa, ishal, kusma veya topallama gibi diğer semptomları not etmek önemlidir. O zaman hemen veteriner hekiminizle konuşmalısınız.

Köpeklerde titreme, ritmik, tekrarlayan ve istemsiz kas hareketleridir . Titremeler vücudun bir bölgesinde (örneğin kafa) lokalize olabilir veya tüm vücudu kapsayabilir. Bu titremelerin şiddeti çok hafiften şiddetliye (yemek yemeyi, yürümeyi vb. engelleme) kadar değişebilir.

Köpeklerin titremesinin birçok nedeni vardır. Nasıl hissettiklerine doğal bir tepki, onları sıcak veya kuru tutmaya yönelik bir adaptasyon olabilir veya kendilerini hasta hissetmeleri olabilir. Diğer ilgili konular köpeğinizin sallanmasına neden olabilir. Köpeğiniz garip davranıyorsa veya sağlığı konusunda endişeleriniz varsa, her zaman veterinerinizle iletişime geçmelisiniz. Köpeğiniz başka belirtiler gösteriyorsa, çok titriyorsa veya bir süredir titriyorsa hemen veterinerinize başvurmalısınız.

Evet, köpekler stres ve heyecan durumlarında titreyebilirler. Bu durum endişelenecek bir şey değildir. Ancak köpeğiniz ortada stres ya da heyecana sebep olabilecek bir durum yoksa mutlaka altta yatan sebebin araştırılması için onu veteriner hekiminize götürmelisiniz.

Köpeklerde titremeler, acı verici olmasa da bazen köpekler ağrı duydukları için titreyebilirler. Köpeğinizdeki titreme bir hastalıktan veya ağrıdan kaynaklanıyorsa evet acı verici olabilir. Ancak soğuk, heyecan veya stres kaynaklı bir titremeyse ağrılı bir durum değildir.

 

Titreme, köpeğinizin acı çektiğinin veya bir hastalıktan muzdarip olduğunun bir işareti olabilir. Titreme ve kas titremeleri, distemper, hipoglisemi, Addison hastalığı ve inflamatuar beyin hastalığı gibi ciddi durumların yanı sıra mide rahatsızlığı gibi daha yaygın rahatsızlıkların belirtileri olabilir.

 

Köpekler, heyecan, acı, yaşlılık, hatta mide bulantısı gibi her türlü nedenden dolayı titrerler. Bazen köpeklerde titreme, zehirlenme, böbrek hastalığı veya yaralanma gibi ciddi bir şeyin belirtileri olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

arife
May 12, 2023 / 13:26

köpeğim gençlik hastalıgına yakalandı veterinere götürdüm uyutalım dedi ben ıstemedım çünkü güzel yemek yiyor ama sürekli titriyor yuruyemıyo bı anda dusuverıyor kasları çok zayıfladı vıtamın falan da veriyorum ne yapmam lazım onu öldurmek istemiyorum çok üzgünüm. aşı yaptırmam mi lazım ne yapmam lazım lütfen yardım edın


Veteriner Hekim
May 13, 2023 / 13:26

Merhaba eğer iştahı yerindeyse her zaman ümit vardır. Bu hastalığın spesifik bir tedavisi olmasa da kullanılan bazı antiviral ve immunmodulatör ilaçlar ile desteklenerek hastalığın semptomları kontrol altına alınabiliyor. İlaçlara nasıl yanıt alabileceğini tahmin edebilmek için köpeğinizi muayene etmek gerekli ancak eğer bunu denemediyseniz başka bir veteriner hekime gidip seçeneklerinizi öğrenebilirsiniz. Bu ilaçların köpeğinizi iyileştireceği kesin olmasa da kendi hastalarım için çoğu zaman denemeye değer olduğunu düşünürüm. Geçmiş olsun..