Köpeklerde Artrit – Eklem Yangısı İçin Çözümler

27 Mayıs 2022
1319
Köpeklerde Artrit – Eklem Yangısı İçin Çözümler

Köpeklerde artrit (Eklem yangısı), insanlarda olduğu kadar köpeklerimiz için de rahatsız edici olabilir. Bununla birlikte, evcil hayvanınızın ağrısını hafifletmek için hastalığı yönetmenin yolları vardır.

Köpeklerde Artrit – Eklem Yangısı Nedir?

Artrit, eklemlerin yangısının tıbbi ismidir ve birçok köpek için ortak bir sorundur. Köpeklerde artrit, ağrıya, rahatsızlığa ve hareket güçlüğüne neden olur. Artritli köpeklerde, eklem içindeki kıkırdak (kalça, dirsek vb.) hasar görür, bu da eklemi daha pürüzlü hale getirir ve eklemdeki kemiklerin birbirine sürtünmesine neden olur. Bu sürtünme rahatsız edici ve ağrılı olabilir ayrıca kıkırdağa daha fazla zarar verir. Bu artan sürtünmenin doğrudan bir sonucu olarak, eklem çevresinde yeni kemik dokusu oluşur, bu durum eklemi sertleştirir ve hareket etmesini zorlaştırır (dejeneratif eklem hastalığı olarak bilinir).

köpeklerde artrit eklem yangısı

Köpeklerde Artrit – Eklem Yangısı Nedenleri

Köpeklerde artrit genellikle yaşlı köpeklerde görülür, ancak kemik ve eklem gelişimi ile ilgili problemler nedeniyle durum erken yaşlardan itibaren de gelişebilir. Sebebe bağlı olarak, artrit bir veya daha fazla eklemi etkileyebilir. Çoğu vaka, aşağıdakilerin neden olduğu eklem içinde anormal sürtünme sonucu gelişir:

  • Eklem instabilitesi (örneğin bağ hasarından sonra)
  • Anormal kıkırdak gelişimi
  • Travmanın neden olduğu hasar
  • Vücut yapısı
  • Aşırı Kilo
  • Anormal eklem gelişimi (örneğin köpek kalça displazisi, dirsek displazisi, diz kapağı çıkığı)
  • Ortopedik cerrahi

Aslında, artritli köpeklerin çoğu, hastalık geliştikçe ve ilerledikçe bu faktörlerin bir kombinasyonunu yaşar.

Köpeklerde Artrit – Eklem Yangısı Belirtileri

  • Egzersiz yapma isteksizliği
  • Topallık (özellikle uzun süre yattıktan sonra)
  • Soğuk havada şiddetlenen belirtiler
  • Eklem bölgelerini yalama
  • Normalden yavaş hareket etme
  • Huzursuzluk
  • Merdiven çıkma ve inme isteksizliği
  • Sert, şişmiş veya ağrılı eklemler

Köpeklerde Artrit – Eklem Yangısı Teşhisi

Veteriner hekiminiz köpeğinizi muayene ederek hangi eklemlerde ağrı duyduğunu, eklem hareketleri sırasında zorlanıp zorlanmadığını anlayacaktır. Ancak doğru bir şekilde araştırmak için artritik değişikliğin doğrulanmasına ve yerinin belirlenmesine yardımcı olacak ek testler (örn. röntgen) önerebilirler ve bazen altta yatan nedenleri de tespit edebilirler. Bazı durumlarda, artrit ile ilişkili herhangi bir tıbbi durumu ekarte etmek için kan örnekleri de gerekebilir.

köpeklerde artrit eklem yangısı

Köpeklerde Artrit – Eklem Yangısı Tedavisi

Veteriner hekiminiz köpeğinizde artrit teşhis ettiyse köpeğinizin ağrısını ve huzursuzluğunu gidermek için ilaçlar reçete edecek ve bazı uygulamalar önerecektir. Artrit tedavisinde kullanılacak ilaçlar ve yapılabilecek uygulamaları sizler için aşağıda listeledik.

Kıkırdak Koruyucular

Kıkırdak koruyucular, kıkırdak hasarını azaltmak için tasarlanmıştır. Bu ilaçlar, kıkırdak dejenerasyonunu azaltır, ayrıca eklem yapılarının onarımını teşvik eder ve ağrılı yangıyı azaltırlar.

Beslenme

Vücut kondisyonunu normalleştirmek çok önemlidir, bu nedenle veterineriniz bu amaca ulaşmak için özel bir beslenme ürünü reçete edecektir Artrit, aşırı kilolu köpeklerde genellikle daha kötüdür, bu nedenle en önemli tedavi, kilo kontrolü ve egzersiz yönetiminin birleşimidir. Eklemler üzerindeki yükü en aza indirmek ve bu eklemlerin etrafındaki kasların hareket aralığını ve gücünün artmasını sağlar.

Nutrasötikler

Nutrasötikler tıbbi ürünler değil, köpeklerin sağlıklı fonksiyonlarını desteklemek için tasarlanmış yem takviyeleridir. Yaygın olarak kullanılan nutrasötikler eklem takviyeleridir. Bu maddeler de eklem sağlığını desteklemeye yardımcı olurlar.

Ağrı kesiciler

Anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), artrit ile ilişkili yangıyı yönetmek için ideal görünmektedir, ancak önemli yan etkileri olduğundan ve uzun süreli kullanılmaları köpeğinizde başka problemler oluşmasına sebep olabilir. Kısa vadede, analjezi ve iltihaplanma üzerinde en yüksek etkiye sahip ilaçlar genellikle ilk tercihtir, ancak bunları orta veya uzun vadede kullanmak hastaya zarar verebilir, bu nedenle alternatifler aranmalıdır.

Akupuntur ve Fizik Tedavi

Tıbbi akupunktur, artritli köpekler için ağrı kesici olarak fayda gösterebilir. Aynı şekilde, kayropraktik ve tıbbi masaj gibi diğer fizik tedavi disiplinleri de faydalı olabilir. Bu teknikler, terapötik lazer, egzersiz, eklem mobilizasyonu ve su altı koşu bandı kullanılarak hidroterapiyi içerir (ancak bunlarla sınırlı değildir).

Artrit – Eklem Yangısı tedavi edilebilir mi?

Ne yazık ki değil. Köpeğinizin eklemlerindeki kıkırdak bir kez hasar gördüğünde, nadiren kendini tamamen onarır. Ancak birçok evcil hayvan, uygun uzun süreli ilaç kullanımı ve daha fazla bozulmayı kontrol etmek için mantıklı bir yönetim ile başarılı bir şekilde ağrısız hale getirilebilir. Hastalar arasında artrit şiddetinde çok fazla çeşitlilik olduğu için, bazı köpek herhangi bir veteriner hekim müdahalesi olmadan tam ve aktif yaşamlar sürdürerek artritle başa çıkabilirler. Bununla birlikte, bazı hastalar, basit yaşam tarzı değişikliklerinden karmaşık cerrahiye kadar değişen bir tedaviye ihtiyaç duyacaktır.

 

Köpeğimin daha rahat olmasına yardımcı olmak için neler yapabilirim?

Eğer artritli bir köpeğiniz varsa sizin de evde yapabileceğiniz bazı önemli müdahaleler vardır. Bunlar evdeki küçük değişiklikler olsa da köpeğinizin huzuru için çok oldukça önemlidir.

Yumuşak, yastıklı yatak

Yükseltilmiş yiyecek ve su kapları (dirsek yüksekliği)

Kaymaz zemin yüzeyleri

Araca girmek ve araçtan çıkmak için bir rampa

Reçeteli beslenme ve ilaç tavsiyelerine uymak

Köpeklerde Artrit’i – Eklem Yangısını Önlemek

Bir köpeğin yavruyken yavaş büyümesine izin vermek ve büyüme boyunca ve yetişkinliğe kadar normal bir vücut kondisyonunu korumak, artriti önlemenin en önemli yoludur. Büyüme anormallikleri ve yaralanmalar her zaman tahmin edilemez, bu nedenle en iyi çabalarımız bile yaşlı bir köpekte artriti önlemek için yeterli olmayabilir. Bununla birlikte, iyi beslenme, optimal vücut kondisyonu ve düzenli egzersiz ile artriti önleme veya en azından geciktirme olasılığı vardır.

Sıkça Sorulan Sorular

Köpeklerde artriti olan köpeklerde ilk görülen belirtiler; kalkma ve inme zorluğu, topallık, merdiven inip çıkarken zorlanma yer alır.

 

Artritli köpeklerde ağrı kesici olarak NSAİD ilaçlar kullanılır. Ancak bu ilaçların ciddi yan etkileri olduğundan veteriner hekiminize danışmadan kullanmamalısınız.

Tutulmaları önlemek ve ağrıyı azaltmak için bu artritik eklemleri hareket ettirmek önemlidir. Artritli köpeğiniz yürüyüşler konusunda daha az hevesli olabilir ve ayrıca dayanıklılığı azalmış olabilir. Yine de artriti olan köpeklere egzersiz yaptırtmak gereklidir. Günlük bir uzun yürüyüş yerine, günde birden fazla kısa, yavaş yürüyüş yapmayı deneyin.

Köpeklerde artrit yaşla beraber yavaş gelişir. Aslında köpekler uzun bir süre azar azar ağrı hissetmeye başlar ancak hastalık ilerledikçe ağrı dayanılmaz hale gelerek topallıklara ve diğer artrit belirtileri ortaya çıkar.

Köpekler 1 yaşından itibaren artrit belirtileri göstermeye başlayabilir. Ancak daha sık olarak 8 yaşının üzerindeki köpeklerde görüldüğü bilinmektedir.
Labradorlar (kalçalar ve dirsekler)
Springer Spaniel (kalçalar ve dirsekler)
Alman Çobanları (omurga, kalça, dirsek)
Golden Retriever (kalça)
Rottweiler (kalçalar ve dirsekler)
Bernese dağ köpekleri (kalçalar ve dirsekler)

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.