Köpeklerde Kalp Hastalıkları ve Belirtileri

29 Mart 2022
1658
Köpeklerde Kalp Hastalıkları ve Belirtileri

Dünya’da yaklaşık 8 milyon köpek kalp hastalığından muzdariptir. Köpeklerde kalp hastalıkları oldukça sık olarak görülse de son noktaya gelene kadar fark edilmeyebilir. Özellikle yaşlı köpeklerde rutin kontrol amaçlı kalp muayenelerinin yapılması hastalığın erken teşhis edilmesini sağlayarak kontrol altına alınmasını kolaylaştırır.

Köpeklerde Kalp Hastalığı ve Kalp Yetmezliği

Kalp hastalığı , kalbin herhangi bir anormalliği olarak tanımlanabilir. Konjenital yani doğuştan gelen anormallikler ve fiziksel yapı, fonksiyon veya elektriksel aktivite bozuklukları dahil olmak üzere çok çeşitli koşulları kapsar .

Kalp yetmezliği , kalbin vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kan pompalayamamasıyla sonuçlanan bir kalp anormalliğidir. Spesifik bir hastalık değildir; şiddetli kalp hastalığının sonucu olarak tıkanıklık veya anormal sıvı birikmesi, vücuda kan akışının azalması veya anormal derecede düşük veya yüksek kan basıncının ortaya çıktığı bir durumdur. Kalp hastalığı, kalp yetmezliğine yol açmadan mevcut olabilir. Bununla birlikte, kalp yetmezliği, ciddi bir kalp hastalığının sonucu olduğu için yalnızca kalp hastalığı varsa ortaya çıkabilir.

Köpeklerde En Sık Görülen Kalp Hastalıkları

 Kapak Yetmezlikleri

Anatomik olarak insan kalbine benzeyen köpek kalbi, kan akışını düzenlemek için açılıp kapanan kapakçıklara sahip dört odacıktan oluşur. Kapakçıklar, her bir üst oda ( kulakçık) ile alt oda (karıncık) arasında ve karıncıkların çıkışında bulunur. Köpekler yaşlandıkça, kalp kapakçıkları artık tamamen kapanmadıkları noktaya kadar bozulabilir ve kanları doğru yönde akamaz.

Dejeneratif mitral kapak hastalığı (DMVD), köpekleri etkileyen en yaygın kapak yetmezliği türüdür. Köpekler yaşlandıkça mitral kapakçık (sol kulakçıkları sol karıncıktan ayıran kapakçık) kalınlaşır ve zayıflar ve her kalp atışında küçük bir miktar kanın kapaktan geriye doğru akmasına izin verir. Bu geriye doğru kan akışına mitral kapak yetersizliği denir. Mitral kapak yetersizliği ilerledikçe, kalp büyümesi meydana gelebilir ve köpekler konjestif kalp yetmezliği (KKY) geliştirme riski altına girer. DMVD tipik olarak daha yaşlı, küçük cins köpekleri etkiler. Özellikle King Charles ırkı köpekler bu hastalığa yatkındır.

köpeklerde kalp hastalıkları

Dilate kardiyomiyopati (DCM)

DCM, köpeklerde kalp kasının zayıflamasına neden olan bir hastalık ailesidir. Sonuç olarak, her kalp atışı ile kalpten daha az kan pompalanır, bu da duvarların gerilmesine ve odacıkların genişlemesine veya büyümesine neden olur. DCM daha çok büyük ırk köpekleri etkiler ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı ırklar daha yüksek risk altındadır:

  • Doberman Pinschers
  • Boxers
  • Great Danes

Ne yazık ki, doğal olarak oluşan Dilate kardiyomiyopati geri döndürülemez ve ilerleyicidir. Erken tespit edilebilirse kontrol altına alınarak köpeklerin yaşam kalitesi yükseltilebilir.

Hipertrofik kardiyomiyopati (HCM)

Kedilerde daha sık görülse de köpeklerde de oluşabilecek hipertrofik kardiyomiyopati,  karıncık kaslarının anormal kalınlaşmasından kaynaklanır, bu da karıncığın gevşeme ve kan alma yeteneğini azaltır. Sonuç olarak, kalp içindeki basınç artar, kalbin genişlemesine ve konjestif kalp yetmezliği gelişme riskinin artmasına neden olur. Kan akışı yavaşlayabilir, bu da kan pıhtısı oluşumu riskini artırır. Kalpte oluşan kan pıhtıları, en sık olarak arka bacaklarda olmak üzere ayrılabilir ve tıkanıklıklara neden olabilir.

 Kalp aritmileri

Evcil hayvanınızın kalp atışlarının her biri, kalp kasından geçen elektriksel bir uyarım tarafından başlatılır ve kontrol edilir. Her uyarım, kalbin üst kısmında başlar ve özel bir iletim yolundan geçerek koordineli bir kalp kasılmasına neden olur. Bu elektriksel uyarılar düzgün bir şekilde başlayamazsa, doğru yolu takip edemez veya tüm iletim sistemi boyunca ilerlemezse, anormal bir kalp ritmi (yani aritmi) gelişebilir. Evcil hayvanlarda yaygın aritmiler şunları içerir:

  • Taşikardi veya artmış kalp hızı
  • Bradikardi veya azalmış kalp hızı
  • Erken ventriküler kasılmalar
  • Kalp bloğu
  • Atriyal fibrilasyon

Veteriner hekiminiz fiziksel muayene sırasında bir aritmi tespit edebilir. Evde görebileceğiniz yaygın semptomlar arasında güçsüzlük, halsizlik, egzersiz intoleransı veya bayılma yer alır. Bir aritmiden şüpheleniliyorsa, hekiminiz kalbin elektriksel aktivitesini değerlendirmek için bir elektrokardiyografi (EKG) çekebilir.

 Konjenital Kalp Hastalıkları

Anormal kalp gelişiminden kaynaklanan ve doğuştan var olan doğuştan kalp hastalıkları, tipik olarak veteriner hekiminiz yavru köpeğinizin muayenesi sırasında bir kalp üfürümü duymasıyla tespit edilir. Sonrasında uzman bir veteriner hekim tarafından yapılan bir kalp ultrasonu (EKO), hangi doğuştan kalp hastalığının mevcut olduğunu belirlememize yardımcı olabilir, böylece hastalık ilerlemeden önce en iyi tedavi önerilerini sağlayabiliriz. Yaygın konjenital kalp hastalıkları şunları içerir:

  • Patent duktus arteriyozus (PDA)
  • Pulmonik stenoz
  • Subaortik stenoz
  • Ventriküler septal defekt (VSD)

Hangi doğuştan kalp hastalığının mevcut olduğuna bağlı olarak, minimal invaziv cerrahi anormalliği iyileştirebilir veya düzeltebilir. Ancak bazı hastalıkların cerrahi olarak da tedavisi oldukça zordur. Bu hastalarda kalp her zaman anesteziyi kaldıramayabilir.

Köpeklerde Kalp Hastalıklarının Nedenleri ve Yatkınlık Faktörleri

Tek bir neden olmamasına rağmen, beslenme sorunları kalp rahatsızlıklarında önemli bir rol oynayabilir. Yaşlanma, köpeklerin kalp rahatsızlığı geliştirmesinin en yaygın nedenidir, ancak köpeklerde kalp kurdu gibi diğer faktörler de kalp hastalığına yol açabilir. Katkıda bulunabilecek diğer faktörler şunlardır:

Vücut durumu: Kilolu köpeklerin kalp hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Yaş: Köpeklerde kalp rahatsızlıkları artan yaşla birlikte daha sık görülür.

Irk: Aşağıda kalp hastalıklarıa yatkın ırklar verilmiştir. Eğer köpeğiniz bu ırklardan biriyse bebekliğinden itibaren rutin kalp muayenelerinin yapılması kalp hastalıklarının erken teşhisi için çok önemlidir.

Köpeklerde Kalp Hastalığı Belirtileri

Öksürük

Köpeğinizin birkaç gün içinde geçmeyen bir öksürüğü varsa, bunun nedeni kalp hastalığı olabilir. Kalp hastalığı olan köpekler birçok nedenden dolayı öksürürler. Bazı köpeklerde, kalp verimli bir şekilde pompalamadığında akciğerlerde sıvı birikebilir. Akciğerlerdeki bu durum, kan damarlarından sıvı sızmasına ve akciğer dokusunda birikmesini sebep olarak öksürüğe neden olabilir. Köpeklerde kalp büyümesine yol açan kalp hastalıkları olabilir. Büyüyen kalp hava yollarına baskı yapabilir ve öksürüğü uyarabilir. Birkaç günden uzun süren herhangi bir kalıcı öksürük bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmelidir.

Bayılma

Kalp fonksiyonunun normal olmadığı durumlarda, beyin gibi hayati organlar besinlerden, özellikle oksijenden mahrum kalabilir. Kalp hastalığı olan köpeklerde beyne giden kan akışı tehlikeye girebilir, bu da bayılmaya (senkop)  neden olabilir. Kalp hastalığı olan köpeklerde senkop ve bayılma genellikle egzersizle tetiklenir, ancak bazen öksürük bir bölümü tetikleyebilir.

Nefes Almada Zorluk (Solunum Güçlüğü)

Kalp hastalığı olan köpekler genellikle nefes almada zorluk yaşar. Bir köpek daha hızlı veya daha güçlü nefes alabilir. Bazı köpekler, bacakları birbirinden ayrı ve boyunları uzatılmış olarak oturur veya ayakta durur. Bu oturuş solunum güçlüğü çektiklerinde daha rahat nefes almalarını sağlamak içindir. Şiddetli kalp hastalığı olan köpekler, uzanırken daha fazla nefes almakta zorlanırlar ve genellikle uzun süre oturur veya ayakta dururlar.

Yorgunluk-Egzersiz İntoleransı

Kalp hastalığı olan köpekler yürüyüşlerde ve egzersiz sırasında daha çabuk yorulurlar. Normalden daha fazla uyuyabilir veya dinlenebilirler.

Davranış Değişiklikleri

Evcil hayvan sahipleri ayrıca kalp hastalığı olan köpeklerde iştahsızlık, izolasyon ve daha önce keyif aldığı faaliyetlerde bulunma veya oynama isteksizliği de dahil olmak üzere davranış değişiklikleri görebilir.

Karın Şişliği

Konjestif kalp yetmezliği gelişen köpeklerde karın ve bacak bölgesinde sıvı birikimi görülebilir. Bu semptom hastalığın ilerleyen evrelerinde olduğundan tespit edildiğinde mutlaka hemen uzman bir veteriner hekim tarafından kalp muayenesinin yapılması önemlidir.

köpeklerde kalp hastalıkları

Köpeklerde Kalp Hastalıklarının Teşhisi

Veteriner hekiminiz öncelikle yaptığı fiziksel muayene sırasında köpeğinizin nabzını ve kalp seslerini değerlendirecektir. Kalbin dinlenmesi sırasında olası bir ritim bozukluğu ya da genellikle kapakçık yetmezlikleri durumda ortaya çıkan üfürüm sesi ortaya çıkartılır. Sonrasında Göğüs röntgeni, EKG ve EKO muayenelerine başvuracaktır.

Göğüs röntgeni – X ışınları, kalp boyutunu değerlendirmek için iyi bir yoldur. Röntgen, akciğerlerde ve çevresinde sıvı birikimini değerlendirmek için en iyi yöntemlerden biridir.

Elektrokardiyografi (EKG) – Aritmi veya anormal kalp atışını tespit etmenin en iyi yolu EKG’dir.

Ekokardiyografi – Ekokardiyografi, kalbin ultrasonudur. Bu yöntem, hem insanlarda hem de köpeklerde kalp hastalıklarının teşhisindeki en önemli yöntemdir. Uzman bir veteriner hekim tarafından gerçekleştirilen bir ekokardiyografi, yalnızca hastalık hakkında değerli bilgiler sağlamakla kalmaz, aynı zamanda tedaviyi değerlendirmek için ölçümler de sağlayabilir.

Kan Testleri – Köpeklerde insanlarda olduğu kadar yaygın olarak kullanılmasa da, kandaki kardiyak biyobelirteçleri ölçen köpekler için yeni testler vardır. En yaygın olarak ölçülen biyolojik belirteç, ilerlemiş kalp hastalığı olan köpeklerde yükselen NT-proBNP proteinidir.

köpeklerde kalp hastalıkları

Köpeklerde Kalp Hastalıkları Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde kalp hastalıkları tedavi yöntemleri altta yatan hastalığa göre belirlenir. Bazı kalp hastalıklarının iyileştirilmesi için cerrahi gereksinimi ortaya çıkabilirken bazı hastalıklar bir ya da birkaç medikal ilacın eş zamanlı kullanılmasını veya hastalığın takip edilmesini gerektirebilir. Bazı hastalıkların ise tedavisi mümkün değildir. Bu hastalıklar kontrol altına alınarak ilerlemesi engellenir ve köpeklerin yaşam kalitesi yükseltmek hedeflenir.

Veteriner hekiminiz aşağıdakilerden birini veya birkaçını önerebilir:

  • Kalbin çalışmasına ve düzensiz kalp atışlarını düzeltmesine yardımcı olacak ilaçlar
  • Akciğerlerde sıvı birikimini yavaşlatan ilaçlar
  • Köpeğinizin vücudundaki sıvı birikimini azaltmaya yardımcı olmak için ticari veya reçeteli düşük tuzlu diyet
  • Köpeğinizin kalbine çok fazla yük bindirmeden ağırlığı yönetmek için sınırlı aktivite veya egzersiz

Köpeklerde kalp hastalıkları tedavileri genel olarak belirtilerin kontrol altına alınmasını, kalp kaslarının görebileceği zararın minimize edilmesini, kalp kasının güçlendirilmesi, akciğerlere ulaşan sıvının kontrol edilmesini, kan dolaşımının hızlandırılmasını, kalp ritminin düzenlenmesini amaçlar.

Köpeklerde Kalp Hastalıkları Nasıl Önlenir?

Köpeklerde doğumsal kalp hastalıklarının önlenmesi çok mümkün olmasa da bu hastalıkların semptomlarının kontrol altına alınması ve ilerlemesinin önlenmesi sağlanabilir. Köpeklerde yaşın ilerlemesine bağlı olarak oluşabilen kalp hastalıklarının önlenmesi için bir aşağıdaki gibi önlemler alınabilir.

  • Köpeğiniz için kilo yönetimi: Köpeğinizi sağlıklı bir kiloda tutmak, genel sağlıkları için iyidir, ancak aynı zamanda kalp üzerindeki stresi de azaltabilir.
  • Dengeli, besleyici bir diyet: Dengeli bir diyet, yalnızca evcil hayvanınızın ağırlığını kontrol altında tutmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda evcil hayvanınızın sağlıklı kalması için gereken tüm besin maddelerini almasını da sağlar.
  • Sık egzersiz: Köpeğinize sık ve yeterli egzersiz yaptırmak, onun daha sağlıklı ve mutlu kalmasına yardımcı olur.
  • Veteriner kontrolleri: Yıllık düzenli yapılan veteriner kontrolleri, hekiminizinköpeğinizin genel durumunu ve kalbini değerlendirme fırsatı verir. Yıllık muayene sırasında kalp hastalıkları erkenden tespit edilebilir ve bu sayede hastalığın kontrolü kolaylaşır.
  • Parazit önleyiciler: Pire ve kene önleyiciler, kalpte strese neden olabilecek hastalıkları önleyebilir. Aynı zamanda bu sayede köpeğiniz kalp kurdu hastalığından da korunur. Bu hastalık sineklerle köpeklere bulaşır ve köpekler için ölümcül olabilir.
  • Diş bakımı sağlayın: Diş hastalığı, köpeklerin ve kedilerin karşılaştığı en yaygın durumlardan biridir ve kalp hastalığı ile güçlü bir ilişkisi vardır, bu nedenle diş sağlığı evcil hayvan sahipleri için en önemli öncelik olmalıdır.
  • Irk yatkınlıklarını bilmek: Bazı köpek ırklarının doğumsal ya da sonradan edinilebilecek bazı kalp hastalıklarına yatkınlıkları vardır. Köpeğiniz yatkın ırklardan biri ise genç yaşta başlayan ve her yıl düzenli yapılması gereke kalp muayeneleri ile hastalıklar erken teşhis edilerek ilerlemesi önlenebilir.

Kalp hastalığını önleyemeseniz bile,  köpeğinizin kalbinin mümkün olduğunca uzun süre sağlıklı kalmasını sağlamak için önlemler alabilirsiniz. Bu ipuçları tam da bunu yapmanıza yardımcı olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kalp hastalığı olan köpeklerde; egzersiz kapasitesinin azalması, erken yorulma, gece başta olmak üzere artmış öksürük, bayılma, nefes darlığı gibi belirtiler dikkat çekmektedir. Köpeklerde gece öksürükleri, geceleyin oluşan huzursuzluk, sürekli dolanma, yatamama, uyuyamama kalp rahatsızlıklarının belirtisi olabilir. Bu belirtileri fark ederseniz bir an önce uzman bir veteriner hekim tarafından kalp muayenesi olmasını sağlamalısınız.

Bu soru köpeğinizde nasıl bir kalp hastalığı olduğuna göre değişir. Örneğin PDA’lı köpeklerin bir kısmında konjestif kalp yetersizliğin hızlı geliştiğinden tedavi edilmez ise köpeklerin büyük çoğunluğu iki ila üç yıl içinde ölür. Ama doğru tedavi edildiği takdirde, köpekler normal ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmektedirler.
Bunun dışında hastalık erken safhada yakalanıp kontrol altına alınabilirse daha uzun yıllar yaşayabilirler.
Eğer veteriner hekiminiz, köpeğiniz için kardiyak kuru mama önerdiyse ve köpeğiniz sevmeyip tüketmiyor ise; kuru mamalar hoşa gidebilecek tuzsuz et suyu ile ıslatılabilir. Kalp hastalıklı köpeğinize  günde bir miktar (onunla doymayacak kadar) tuzsuz beyaz et ya da taze balık eti verilebilirsiniz.

Kalp hastalıkları sırasında kalbin fonksiyonundaki bozulmaları kompanze edebilmek için kalp boyutlarında büyüme olabilir. Örneğin mitral kapak yetmezliği, Konjestif kalp yetmezliği ya da dilate kardiyomiyopati.

Enfeksiyonun ara konağı enfekte köpeklerden kan emen dişi sineklerdir. Sinekler enfeksiyonu 2-3 hafta taşımakta ve kan emme sırasında etkenleri köpeğin deri altı dokusuna aktarmaktadır. Derialtı ve vasküler dokularda larvalar yaklaşık 100 günlük bir göç geçirmektedirler. Bunun sonucunda larvalar ve kurtlar köpeğinizin kalbine yerleşip kalp yetmezliğine sebep olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.