Köpeklerin Eklemleri Nasıl Güçlendirilir?

19 Temmuz 2022
1078
Köpeklerin Eklemleri Nasıl Güçlendirilir?

Tıpkı bizim gibi köpekler de yaşamları boyunca belirli sağlık sorunları yaşarlar. Ayrıca doğumdan itibaren eklem sorunlarına neden olan genetik yatkınlıklara sahip olabilirler. Bir köpeğin eklem sorunları düzeltmek için iltihabı azaltmak, hücreleri onarmak ve ağrıyı azaltmak çok önemlidir.

Köpeklerde Sağlıklı Eklem İşlevinin Önemi

Eklemler, köpeklerin ve bizim dünya üzerinde özgürce hareket etmesini sağlayan şeydir. Eklemler olmasaydı, iskeletlerimizin sağlam bir yapısı olmazdı. Bu kemikler arasındaki dolgu olmadan, ne zaman zıplasak, koşsak ya da sadece pozisyon değiştirsek, kemiklerimiz birbirine çarpar ve iskelet yapımıza zarar verirdi.

Eklem ağrısı, artrit ve kemik bozulması yaşlı köpeklerde yaygın şikayetlerdir çünkü yaşlandıkça eklem sıvısı daha az yağ üretir.  Kıkırdak hasar gördüğünde eklemi onarmak zor olabilir ve yaşlı köpeklerde hareketliliği azaltabilir . Bu nedenle köpek eklem sağlığının önemi küçümsenemez.

Kıkırdak doku nedir?

Kıkırdak, eklem bölgelerinde kemiklerin uçlarında bulunan ve yastık görevi gören bir dokudur. Proteinler, suyu tutan özel maddeler ve suyun kendisi ile birlikte süngerimsi bir hücre kütlesinden oluşur. Eklemlerde normal aşınma ve yıpranma her gün meydana gelir. Kıkırdak doku, köpeğinizin kemiklerini ve eklemlerini günlük hareketlerin neden olduğu sürtünmeden korur. Kıkırdak dokusunun bir yapı taşı olan doğal glukozamin, sağlıklı eklemler ve hareketlilik için kıkırdağın korunmasına yardımcı olabilir. Glukozamin, bu özel su tutan maddeleri oluşturmak için bir yapı taşı görevi görür.

Köpeklerde Eklem Sorunlarına Neden Olan Nedir?

Köpeklerin fiziksel aktivite için yapılmış atletik yapıları vardır. Bazıları kanepede horlamaktan çok daha fazla memnun olsa da köpeğin yaşam tarzı, egzersiz ve genetik, köpeğinizin vücudunun yaşlanmasında rol oynar.

Köpeklerde gördüğümüz, dejeneratif ve gelişimsel olmak üzere iki tür ortak sorun vardır. Dejeneratif eklem sorunları, zaman içinde yavaş hareketlilik ve güç kaybıdır. Gelişimsel eklem sorunları, eklemler büyüme sırasında olması gerektiği gibi oluşmadığında ortaya çıkar.

Dejeneratif sorunların çoğu yaşa bağlı olarak gelişirken, bazı ortak sorunlar köpeklik döneminden başlayabilir. Düzenli veteriner ziyaretleri, köpeğinizin sağlıklı kalmasını sağlayarak, yaşam evreleri için uygun kilo ve diyet sağlar. Bazı ortak nedenler şunlardır;

Obezite

Köpekler aşırı kilo aldığında, kemiklerine ve eklemlerine gereksiz baskı uygular. Her türlü zorlanmaya neden olan anormal derecede yüksek bir ağırlık taşıyorlar (organları için neden olduğu zorluktan bahsetmiyorum bile).

Irk Boyutu

Büyük ve dev köpek ırkları, devasa boyutlarından dolayı eklem sorunlarına sahip olma eğilimindedir. Örneğin, Alman Çoban Köpeği, Newfoundlands, St. Bernards ve diğer büyük ırklar gibi ırklarda kalça ve dirsek displazisi çok belirgindir.

Hızla artan boyut ve ağırlık, çeşitli ırklarda sorunlara neden olabilir, bu nedenle köpeklerin yavruluk dönemleri çok önemlidir. Bu dönemde köpeklerin ırklarının büyüklüklerine özel yavru köpek mamasıyla beslenmesi gerekir. Bazı eklem koşulları genetik olabilir, ancak diğer yaşam tarzı faktörleri bazılarını etkiler.

Irk Genetiği

Bazı köpekler, ciddi eklem sorunlarına yol açabilecek belirli hastalıklara yatkındır. Uygun yetiştirme ile sağlıklı yavrular birçok genetik eklem hastalığından kaçınabilir.

Ancak kazara veya arka bahçede üreme olasılığı ile yavru köpekler aynı sağlık garantilerine sahip olmayabilir. Bu nedenle, sahiplenmeden önce düzgün yetiştiriciler veya uygun şekilde değerlendirilmiş köpekleri seçmek çok önemlidir. Zavallı yavrularınız için hangi sorunların ortaya çıkabileceğini asla bilemezsiniz.

Yaş

Köpeklerimiz yıllar içinde yaşlandıkça vücutları da etkilerini hisseder. Yaşlanma doğal bir bedensel bozulmaya neden olur, bu yüzden karşılaşabilecekleri zorluklara ayak uydurmak çok önemlidir. Daha yaşlı köpeklerin, artrit gibi ağrılı eklem rahatsızlıkları geliştirme olasılıkları daha yüksektir.

Köpeğiniz için yaşlanma kaçınılmaz olsa da, köpeğiniz için o kadar zor olmak zorunda değildir. Optimum eklem sağlığı için birkaç ipucunu takip ederseniz, yaşlılık dönemini tüylü dostunuz için kolay bir yol haline getirebilirsiniz.

köpeklerde eklem

Köpeklerde Sağlıklı Eklemler İçin Öneriler

 Egzersiz

Köpeğinizin sağlığının uzun ömürlü olmasında oldukça önemlidir. Köpeklerde egzersiz,  köpeğin bedensel işlevlerinde, fiziksel becerilerinde ve mutluluğunda en önemli rollerden birini oynar. Ancak bir köpek belirli bir yaşa ulaştığında, hayatı boyunca zevk alarak geçirdiği tüm o eklem ve kaslar kaçınılmaz olarak azalacaktır.

Eğer köpeğinizle beraber yaptığınız egzersizler sırasında topallama fark ederseniz onu veteriner hekiminize götürmelisiniz. Tüm ani topallama durumlarında, köpeğinizin her zamann kontrol edilmesi önerilir.

Yavaşlık ve hareket kısıtlılığı belirtileri gösteren yaşlı köpeklerde, onları aktif tutmak iyidir. Bunun nedeni, köpekler sertleştikçe bu eklemleri kullanmaktan kaçınmaları ve bu bölgelerdeki kasların zayıflayabilmesidir. Hareket etmeyen köpekler zaman geçtikçe yavaşlar ve böylece döngü başlar.

Aktivitenin türü çok önemlidir;

  • Egzersiz nazik ve düzenli olmalıdır. Köpeğinizi en iyi siz tanırsınız, bu nedenle ne kadar egzersiz yapabileceğini en iyi siz değerlendirirsiniz. Bloğun etrafında 20 dakikalık iki yürüyüş, 40 dakikalık bir yürüyüşten daha iyi olabilir.
  • Ani, sarsıntılı hareketlerden kaçınmak için yürüyüşlerde köpeğiniz önde olmalıdır.
  • Topları ve frizbileri fırlatmaktan kaçının çünkü bu, sert eklemleri ağırlaştırabilecek sıçramalara neden olacaktır.
  • Yüzme veya hidroterapi, tüm köpekler için ama özellikle hareket kabiliyeti kısıtlı olanlar için harika bir egzersizdir. Ancak diz kapağı çıkıklığı gibi hastalıkları olan köpeklerde önerilmez bu yüzden köpeğinize yüzme egzersizi yaptırmadan önce veteriner hekiminize sormalısınız.
  • Veteriner hekiminizle, yaşlı köpeğinizin yapabileceğini düşündükleri egzersiz hakkında konuşmalısınız.
Bir köpek ebeveyni olarak, köpeğiniz hala gençken bile yaşlılıkla mücadele etmek için önleyici alışkanlıkların önemini anlamak çok önemlidir. Aynı zamanda, tepki verebilmeniz için köpeğinizin eklemlerinde sertlik yaşamaya başladığını anlamak da aynı derecede önemlidir. İşte dört ayaklı yaşlı arkadaşlarımız için özellikle faydalı olan bazı egzersiz rutinleri.
  • Yüzme veya hidroterapi : Köpek sahipleri için her zaman uygun bir seçenek olmasa da, su bazlı aktiviteler bir köpeğin eklemleri üzerindeki etkiyi büyük ölçüde hafifletebilir ve yine de vücudun bu önemli kısımlarını çalıştırabilir.
  • Yürüyüşler: Yürüyüşlerinizi köpeğinizin özel ihtiyaçlarına göre yapmak, yaşamın sonraki dönemlerinde eklem sağlığının önemli bir bileşenidir.  Örneğin, engebeli bir bölgede yaşıyorsanız, bu normal eğimler, parka arabayla gitmekten faydalanabilecek yaşlı arkadaşınız için çok fazla olabilir.
  • Diğer köpeklerle oynayın: Bazen bir köpek için en iyi seçenek, diğer köpeklerle organik, sınırsız bir kaçma süresidir. Bu şekilde köpeğiniz doğal, kendi kendini düzenleyen bir şekilde biraz enerji harcayabilir ve ihtiyaç duyduğunda dinlenebilir. Köpeğiiz diğer köpeklerle oynarken dikkat etmeniz gereken şeyler, iyi anlaşmaları, boyutlarının birbirine uygun olmaları ve köpeğinizin herhangi bir ortopedik sorununun olmamasıdır.
  • Yere yakın durun: Sert eklemleri kötüleştirebilecek, köpeğinizi zıplamaya zorlayacak toplar ve frizbiler fırlatmaktan kaçının.
  • Sarsıntılı hareketlerden kaçının: Oyuncaklarla veya diğer köpeklerle oynarken sert dönüşler, köpeğinizin eklemlerine kolayca yük bindirebilir. Aynı şey uzun tasmalı yürüyüşlerde de olabilir.

köpeklerde eklem

Diyet

Diyet, köpeğinizin sağlığı için bir tedavi olduğu kadar önleyici bir önlemdir. İkinci durumda, özellikle köpeğiniz fazla kiloluysa, evcil hayvanınızın diyetini onların iyiliği için değiştirmek için yaşamı değiştiren bir karar verin. Hareket kabiliyeti azalmış köpekler, istenmeyen kiloları taşıyorlarsa bunu daha da zor bulacaklardır.

Bir köpeğin aşırı kilolu olduğu, özellikle belirli ırklar arasında her zaman açık değildir, bu nedenle kesin bir teşhis için bir veteriner hekiminize danışın. Durum buysa, tüylü arkadaşınızla birlikte kilo vermenin zorluğunu kabul edin, ancak belirli yiyeceklerin onlara nasıl zarar verebileceğini veya onlara nasıl fayda sağlayabileceğini öğrenin .

Çevre

Hayatımızda yaşlı insanlara yaptığımız gibi, köpeklerimiz belirli bir yaşa geldiğinde ve bazı aktiviteler onlar için zorlaştığında, elimizden geldiğince hayatı kolaylaştırmaya çalışıyoruz.  Ev ortamınızı evcil hayvanınız için daha konforlu hale getirmek için bazı yaşam tüyoları:

  • Yatak: Yavrularınızı yere kadar inen yumuşak yataklarda yatmaları rahat inip çıkabilmelerini sağlar.
  • Döşeme: Sert ahşap veya başka türlü kaygan zeminler, eklem veya hareket sorunları olan köpekler için zor olabilir. Özellikle köpeğinizin evin içinden en sık geçtiği yollar boyunca kilim döşemeyi düşünün.
  • Basamaklar ve rampalar: Basamaklar ve rampalar, özellikle araba yolculukları yaygınsa, köpeğinizin arabaya binmesini ve arabadan inmesini kolaylaştırabilir. Siz ve köpeğiniz birlikte uyumayı seviyorsanız, yatağın yanına adımlar büyük bir yardım olabilir. Aynısı, ön kapınıza gidenler gibi basamakların üzerinden geçmek için rampalar kurmak için de geçerlidir.

 Masaj

Yaşlı köpeklere bakmak, duygusal ve lojistik nedenlerle ciddi bir iştir. Dokunma, köpeklerimize sıklıkla verdiğimiz bir şeydir çünkü kabul edelim ki, bu samimi etkileşimlerden eşit fayda sağlıyoruz. Köpekler yaşlandıkça ve davranış değişiklikleri yaşadıkça ve bir zamanlar sevdikleri aktivitelerden zevk alma yeteneklerini kaybettikçe köpekler için sevgi daha da önemlidir. Geçerken bile, yaşlı arkadaşınızı evcilleştirmeyi, göz teması kurmayı, onlarla konuşmayı ve kanepede veya yatakta kaliteli dinlendirici zaman geçirmeyi unutmayın.

Köpek ebeveynleri olarak pek aşina olmadığımız bir şey, köpek masajı kavramıdır. Köpeğinizle daha sık rahatlamak ve ekstra samimi zaman geçirmek için, onlara nasıl masaj yapacağınızı öğrenin. Masaj esnekliği, dolaşımı ve genel refahı artırmaya yardımcı olabilir.

Bu günlerde köpeklerin aşırı kilolu olması çok yaygın. Bazı türlere biraz yuvarlak görünmeye alıştığımız için bazen bir köpeğin fazla kilolu olduğunu fark etmeyiz bile; Labradorlar klasik bir örnektir. Hareket kabiliyeti azalmış köpekler, ekstra ağırlık taşıyorlarsa bunu daha da zor bulacaktır. Köpeğinizin ideal kiloda olması sadece eklemlerine değil, kalbine ve diğer vücut sistemlerine de fayda sağlayacaktır.

Veteriner hekiminiz köpeğinizi tartmakla kalmayıp vücut kondüsyon skorunu değerlendirecek ve daha sonra fazla kilolardan kurtulmak için size en iyi diyet ve egzersiz rutini konusunda tavsiyelerde bulunabilecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Sağlıklı kıkırdak, uygun eklem işlevi ve genel hareketlilik için kesinlikle gereklidir. Mutlu, sağlıklı, aktif köpeklerin sağlıklı kıkırdağa ve eklem sağlığı da dahil olmak üzere genel refahı destekleyen bir diyete ihtiyacı vardır.

Kıkırdak yapı taşı olarak glukozamin, eklem sağlığını ve hareketliliğini desteklemeye yardımcı olabilir.

Kondrositler, eklem kıkırdağında bulunan hücrelerdir. Bu hücreler, kıkırdaktaki proteinleri ve su bağlayıcı maddeleri yapmak ve korumak için diyet tarafından sağlanan veya vücutta üretilen glukozamin ve diğer bileşikleri kullanır. Bu, kıkırdağın bir amortisör görevi görmesini sağlar.

Glukozamin, birçok yaygın köpek maması içeriğinde doğal olarak bulunur. Aynı zamanda vücudun kendisi de glikozamin üretir. Eğer köpeğinizde bir eklem problemi varsa veteriner hekiminizin tavsiyesi üzerine ekstra glikozamin içeren takviyeler ve özel mamalardan kullanabilirsiniz.

Hayır, kıkırdakta aşınma ve yıpranma bir ömür boyunca meydana gelir, bu nedenle glukozamin, köpeğinizin yaşamları boyunca sağlıklı eklemlerin korunmasına yardımcı olur.

  • Glukozamin,
  • Omega 3,
  • Protein,
  • Antioksidanlar oldukça önemlidir.

Köpeğinize GDO, buğday, mısır, yumurta, soya veya glüten içermeyen mamayı vermeniz iyi gelecektir

köpeğinizin artriti için ve eklemleri sağlıklı tutmak için en az işlenmiş, tam gıda beslenmesinin en iyi gıda olduğunu söylüyor.

Tam gıda beslenmesi, anti-inflamatuar bir diyet için en iyisidir; bu, köpeğinize GDO, buğday, mısır, yumurta, soya veya glüten içermeyen mamayı vermeniz iyi gelecektir

Balık yağı, köpeğinizin diyetine ekleyebileceğiniz en iyi takviyelerden biridir. Balık yağı, köpek arkadaşınızın kalp sağlığını destekler, ipeksi bir tüy oluşumunu destekler, kaşıntılı ve pul pul deriyi azaltır ve alerjileri ve eklem ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir .

Hatta bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye yardımcı olabilir ve köpek kanseriyle savaşmalarına yardımcı olabilir.

Yumurtalar, bir B vitamini olan biotin emilimini engelleyen avidin bakımından zengindir. Ancak yumurta sarısı çok iyi bir biyotin kaynağıdır, bu nedenle köpeğinizi her gün güvenle çiğ yumurta besleyebilirsiniz

Yavaş yavaş kasların yeniden inşasına yardımcı olmak için, hızı yavaş tutarak, yavrularınızla kısa yürüyüşler yapın. Yüzme, özellikle zayıf arka bacaklar için yararlı olan, düşük etkili başka bir aktivitedir. Su köpeğinizin ağırlığını destekleyerek, karada olduğundan daha özgürce hareket etmesini sağlar.

Köpeklerde kas atrofisine hareketsizlik neden olduğunda, genellikle egzersiz ve yeterli beslenme ile kas kaybının tersine çevrilmesi mümkündür. 

Köpekler yaşlandıkça beslenme ihtiyaçları değişebilir . Ayrıca belirli besinlere karşı hassas hale gelebilirler.

  1. Su koşu bandında yüzmek ve yürümek.
  2. Hem kasları güçlendirmek hem de stabilite için oturma ve kalkma alıştırması yapın. Sadece birkaç oturuşla başlamak önemlidir – aşırıya kaçmayın.
  3. Denge egzersizleri harikadır. …
  4. Eğimli yüzeylerde yürümek kas gelişimini arttırmanın basit bir yoludur.

Düşük etkili egzersiz aktivitelerine başlamadan önce bir veya iki dakika yürümek veya hafifçe oynamak, artritli evcil hayvanların daha kolay hareket etmesine yardımcı olacaktır . Ayrıca burkulmaları, krampları ve kas yaralanmalarını azaltmaya yardımcı olur ve kalp atış hızını kademeli olarak artırır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.