Newfoundland Köpek Özellikleri ve Bakımı

Newfoundland Köpek Resimleri
Newfoundland büyük, ağır kemikli ve güçlü bir köpektir. Boyundan daha uzun gövde yapısına sahiptir. Su ile arası iyidir ve iyi bir yüzücüdür. Heybetli ve güçlü yapısıyla boğulan bir insanı dalgaların arasından çekip kurtarabilir. Görünüş olacak hem kucaklamak isteyeceğiniz hem de heybetli yapısıyla yerinden oynatamayacağınız bir cinstir. Rahat, zahmetsiz ve kendinden emin yürüyüşü vardır. Çift katmanlı, kaba, orta uzunlukta, düz dış kaplamaya ve yumuşak, yoğun bir astara sahip oldukları görülür. Newfoundland ırkının yumuşak ifadesi, yardımsever ve onurlu mizacını yansıtır. Arkadaş canlısı, sıcakkanlı ve sadık karakter özellikleriyle mükemmel bir aile köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çalışma Köpeği, İşçi ve Koruma Köpeği
Ağırlık
45- 68 Kg
Yükseklik
66-72 Cm
Aile
Mastiff, Hayvancılık Köpeği, Su köpeği
Menşei
Kanada
Menşei Tarihi
1700'ler
Yaşam Süresi
8- 10 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Newfoundland köpek ırkının en önemli özelliği, iyi huylu, karakterli bir köpek olmasıdır. Newfoundland tatlı, zeki, sakin, sabırlı, uyumlu, cömert, nazik, sıcakkanlı, cana yakın ve arkadaş canlısıdır. Herkesle dost olmak, arkadaşlık kurmak onları mutlu eder. Ancak bir yanı da cesur ve koruyucudur. Ailesi ve sevdikleri tehdit edildiğinde Newfoundland cesur ve korumacı yanını ortaya koymaktan çekinmeyecektir.

Ailesine karşı sadık, nazik ve kibar olduğu kadar, diğer insanlara ve hayvanlara da yaklaşımı bu şekildedir. İyi huylu ve iyi bir dosttur. Asil, kibar ve güvenilir bir köpek olan Newfoundland ailesiyle birlikte olmaktan hoşlanır. Sahibiyle bir bütün halindedir ve onlarla olmaktan mutlu olur. Ailesinden uzakta, yalnız başına kalmayı sevmezler. Yeni bir evde, ortamda yaşamaya başlaması gerektiğinde eski düzenini özler ve uyum sürecinde zorluk geçebilir. Uzun süre yalnız kaldıklarında, sahibinden uzak durduğunda olumsuz davranışlar sergileyebilirler.

Newfoundland köpeği çocuklarla çok iyi anlaşır ve çocukları çok sever. Hatta çocuklu aileler tarafından, dikkat bir dadı köpeği olarak ün kazanmışlardır. Sabırlı, oyuncu ve doğuştan gelen dürtülerle iyi bir çocuk bakıcısıdır. Yumuşak ve duygusal karakteri, çocuklara yaklaşımını olumlu etkiler ve herkesi olduğu gibi çocukları da mutlu etmek isterler. Newfoundland çocuklara karşı toleransı yüksek, korumacı ve iyi bir oyun arkadaşıdır. Korumakla görevlendirildiğinde, gece gündüz koruması gereken alanı, kişiyi sahiplenir ve güvende olması için çaba harcar.

Erken dönemde sosyalleştiği ve eğitim aldığı zaman yabancı kişilerle, köpekler ve diğer evcil hayvanlarla da iyi anlaşırlar. Genel olarak Newfoundland köpeğinin saldırma huyu yoktur. Sadece sevdiği birinin tehlikede olması onların korumacı yanını tetikleyecektir. Çok fazla havlamazlar, havlamayı nadire ve gerektiği durumlarda tercih ederler. Zaman zaman havlayıp, hırlayarak tehlikeli gördüğü kişi ile sahibinin arasına girerek bir bariyer oluşturmayı tercih ederler. Karşısındaki köpek, insan, çocuk ya da herhangi bir hayvan kötü niyetli bir şekilde yaklaşmadığı sürece Newfoundland köpek cinsi dost canlıdır ve sıcak ilişki kuracaktır. Bazen erken Newfoundland köpekleri diğer erken köpeklere karşı saldırgan olabilir, ancak bu durum eğitim ve sosyalleştirme ile kontrol edilecektir.

Günlük egzersizlerini yaptığı sürece apartman hayatına uyum sağlayacaktır. Ev içerisinde, dışarıda egzersizlerini yaptığı sürece fazla hareketli değildir. Orta seviyede enerjik yapısı, çok aktif ve fazla enerjik bir köpek olmaması egzersiz ihtiyacını da azaltır. Ancak bu köpekler avcılık yeteneğine sahip olduğu için gün içerisinde geniş bir bahçede oyun oynayıp, yürümesi gereklidir. Egzersiz yapmaya hevessiz oldukları zaman, sahibinin bu ihtiyacını karşılaması için köpeğini teşvik etmesi önemlidir. Aksi halde her ne kadar egzersiz ihtiyacı orta seviyede olsa da apartmanda yaşamaları zorlaşır. Dışarıda olmayı severler ancak ailesinden uzak yaşayamazlar. Bu yüzden etkinlik sonrasında eve dönerek, sahibiyle birlikte dinlenmek isterler.

Yeterli egzersiz yapmadıklarında inatçı, huysuz, agresif ve hırçın davranışlar sergileyerek olumsuz davranışlarla çevreye rahatsızlık verebilir. Sıcak havaya karşı duyarlı oldukları için dışarıya çıkacağınız zaman havanın serin olmasına özen gösterebilirsiniz. Sıcak günlerde de yanınızda su bulundurarak köpeğinizin yürüyüşlerini rahat yapmasını ve mutlu olmasını sağlayabilirsiniz. Newfoundland suyu seven bir köpektir. Dışarıda, su içinde olmaya ve yüzmeye bayılır. Gün içerisindeki egzersizlerinizi sevdiği şeyleri yaptırarak çeşitlendirebilir ve karakter gelişiminde destekleyici adımlar atabilirsiniz.

Eğitimi genel olarak uyumlu bir köpek olduğu için kolay geçecektir. Ancak zaman zaman sahibini zorladığını da görülmektedir. Lider kişinin ve diğer ev halkının köpeğe yaklaşımı aynı olmalı, birbirinden farklı komutlar vermemelidir. Eğitim metotlarında sakin, tutarlı, sabırlı ve pozitif pekiştirme adımlarıyla yol alın. Sert ses tonuyla uyarılar ya da fiziksel şiddet içeren yaptırımlarda bulunmayın. Newfoundland sert uyarılardan ve davranışlardan olumsuz etkilenerek daha inatçı davranışlarla eğitimden uzaklaşabilir. Unutmayın ki köpeğinizin eğitimi sürecinde ve yaşamı boyunca sahibinden göreceği davranışlar onun da karakterini belirleyecektir. O yüzden nasıl bir karaktere sahip köpeğiniz olsun istiyorsanız, köpeğinize ona göre davranmaya özen gösteriniz. Newfoundland ırkı büyük bedeni, tatlı mizacı ve sevimli halleriyle kendisini ailesine adamaya hazır olan mükemmel bir aile köpeğidir.

Tarih

Newfoundland köpek ırkının ismi, anlaşılacağı gibi Kanada’nın Newfoundland eyaletinden gelmektedir. Newfoundland kıyısında geliştirilmiştir ve kökeni hakkındaki belirtilen ifadeler farklı rivayetler bir şekilde sona ermiştir. Köpeklerin o bölgede balıkçılarla birlikte çalıştığı bilinmektedir. Ana vatanı Kanada olmasına rağmen bu köpeklerin bu bölgeye gelmesi hakkında bazı detaylar eksiktir. Newfoundland köpeğinin ortaya çıkmasına dair üç farklı teori vardır. Bu teorilerin çoğu ırkta olduğu gibi doğrulanması zordur.

Bu teorilerden birincisi, Newfoundland köpek cinsinin  şu anda nesli tükenmiş olan Amerika’ya özgü Kara Kurt ve Tibet Mastifinin melezlemesinden sonucu elde edildiğidir. Irkın soyunun Tibet Mastiff’e kadar uzandığı belirtilse de, Tibet Mastiff’lerinin Newfoundland eyaletine getirildiğine dair gerçek bir belge, kayıt yoktur. İkinci teoriye göre, Vikingler M.S. 1000’lü yıllarda bölgeyi işgal ettikleri zaman, orada bıraktıkları köpekler, bölgede yaşayan diğer köpeklere karıştı ve sonrasında Doğu Kanada’ya özgü kurtlarla, Husky kanı taşıyan köpeklerle çiftleştiler. Üçüncü teoriye göre de, Newfoundland ırkı 15. ve 16. yüzyıllar arasında ortaya çıktığıdır. 1662 yılında Pyrenees Çoban (Büyük Pireneler) köpekleriyle, Roougnoust’taki ilk kalıcı koloni kurulduğudur. Sonrasında Pyrenees Çoban (Büyük Pireneler) köpekleri, Mastiff ve Portekiz Su Köpeği gibi İngiliz yerleşimcilerine ait siyah Avrupa ırklarının karışımı olan klöpeklerle çaprazlanmıştır. Teoriler farklı olsa ve çaprazlanan ırklar da tam olarak bilinmese de , bunların sonucunda Newfoundland köpekleri ortaya çıkmıştır. Koyu siyah ya da siyah beyaz renkte kürke sahip olan, suyu seven ve soğuğa dayanıklı heybetli bir köpektir.

Newfoundland köpekleri, soğuk suda ağır balık ağlarını taşıyan, soğuğa dayanıklı, yüzmeyi seven ve birçok insanı boğulmaktan kurtaracak kadar güçlü olan ve çok amaçlı bir su köpeği olarak ayırt edilen bir ırktır. Saint Bernard köpekleri, Alpler için ne anlama geliyorsa, Newfoundland köpekleri de Kuzey Atlantik’in buzlu sularındaki görevleriyle çok önemli bir hayvan olarak görülüyordu. Birçok alandaki başarısını suda olduğu gibi, karada da sürdürdü. Karada iyi bir yük köpeği ve yük hayvanı olarak görev yaptı. Avrupalı ​​​​ziyaretçiler bu çalışkan köpeklerden çok etkilendiler ve Avrupa’ya dönerken yanlarında birçok Newfoundland köpeği ile döndüler. Bu şekilde Newfoundland ırkı ilk kez, Newfoundland eyaleti dışına çıktı ve gösteri halkasına girdi.

Newfoundland’dan köpeklerin ihracat edilmesi ve Newfoundland bölgesinde, birden fazla köpeğe sahip olmayı yasaklayan yasalar ve vergi ödeme zorunluluğunun olması, köpeklerin geliştirildiği bölgedeki sayılarını aşağı çekerek olumsuz etkiledi. Cinsin ana noktası İngiltere’ye geçti. Amerikan köpek meraklıları da, stoklarını İngiliz köpekleriyle yenilemek için başvurdu. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, köpeklerin çoğunluk gösterdiği ülkeler tekrar değişti. Amerikan Newfoundland köpekleri, yok olan İngiliz stoğunun yeniden canlandırılmasında kullanıldı. Her iki ülkede de Newfoundland köpeklerinin iyileşme sürecini tamamladı. Bunun sonucunda Newfoundland, büyük köpek ırklarının en popülerler türlerinden birisi oldu.

Newfoundland ırkı hakkında bilinen şeylerden birkaçını bir araya getirirsek: 18. yüzyılın sonlarına doğru İngiliz botanikçi  Joseph Banks adında bir kişinin bu köpeklerden birkaç tanesini evlat edinmiştir. 1775 yılında George Cartwright adındaki bir adamında bu ırkın ismini belirlemiştir. 1800’lerin sonunda Newfoundland hayranı olan, İsviçre’deki Profesör Albert Heim, ırkın tanımlamasını yapmıştır. Newfoundland ırkının varlığı 1780’lerde Kanadalı ailelerin evlerinde bakmaları için izin verilen köpeklere vergi ödemek zorunda olmaları sebebiyle risk altındaydı. Vergiler ve hükümetin köpek bakılması için getirdiği kısıtlamalar yüzünden Newfoundland ırkının nesli tükenme tehlikesi yaşıyordu. Newfoundland  köpeklerinin tekrar canlanmasına katkıda bulunan diğer kişi ise Sir Edwin Landseer idi. Sir Edwin Landseer siyah beyaz Newfoundland köpeklerini resimlerine de dahil etmekten hoşlanıyordu. Düz siyah kürküyle özdeşseler de, onları ilk kez siyah beyaz kürküyle canlandıran Sir Edwin Landseer’un şerefine; Newfoundland köpek ırkının siyah-beyaz renklerine sahip olan çeşidine “Landseer” adı verildi. “Landseer” adlandırması, 1779’da tanımlandı. Daha sonra ırkın geleceği, dönemin Newfoundland valisi Harold MacPherson’ın tarafından Newfoundland köpek ırkını koruma altına almasıyla sağlamlaştı. Newfoundland adı, da köpeklerin geliştirildiği bölgeden dolayı sonra verildi.

Dünya genelinde Newfoundland köpek ırkı oldukça popülerlik kazandı ve en sevilen köpek cinsleri arasında gösterildi. Newfoundland büyük boyutu, gücü, bekçilik ve kurtarma yetenekleriyle ön plana çıkarmıştır. Günümüzde de denizde, suda kurtarma görevini kısmen geride bıraksalar da, karada birlikte aynı evi paylaştığı sahiplerini koruma içgüdüleriyle yaşarlar. İmkan sağlandığı zaman da hala daha iyi bir su kurtarma köpeği olarak görev alırlar.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Newfoundland büyük, ağır, iri kemikli, güçlü ve büyük bir köpektir. Boylarına göre, gövdesi ve vücudu daha uzundur. Pençeli ayakları ve suda iyi bir yüzücü olmasıyla birlikte, boğulan bir insanı dalgalı denizlerden çekip çıkarabilecek kadar güçlüdür. Newfoundland görünüş itibariyle hem kucaklanabilecek hem de heybetli yapısıyla kucağa alınamayacak bir ırktır. Boyun ve sırt yapısı güçlü olan Newfoundland genel itibariyle zarif, dengeli, çevik ve dayanıklıdır.

Kafa

Newfoundland köpek ırkının iri, hafif kemerli bir taç ile geniş, ağır ve gösterişli baş yapısına sahiptir. Burun kısmı geniş, kısa ve kare şeklindedir. Burun rengi bronz kürke sahip köpeklerde kahverengi, onun dışında kalanlarda genellikle siyah renktedir. Ağızlık, derin, geniş ve oldukça da kısadır. Durak ılımlıdır. Köpeklerin güçlü çenesi vardır ve dişleri düz ya da makas ısırığı şeklinde kapanır.

Kulaklar

Newfoundland köpeklerinin tüylü kafasında yer alan kulakları üçgen şeklinde, nispeten küçük ve uçları da yuvarlaktır. Kafa yapısına göre küçük diyebileceğimiz, üçgen şeklindeki kulakları, düşük ve aşağıya doğru sarkık yapıdadır. Kulakların tabanından başlayan tüylenme uç noktasına doğru incelerek devam eder.

Gözler

Newfoundland köpek cinsinin nispeten küçük, geniş aralıklı, derin ve koyu kahverengi gözleri vardır. Yoğun, kabarık tüylerinin içerisinde küçük gözleri ve masum bakışlarıyla dikkat çekerler.

Bacaklar ve Ayaklar

Bacakları oldukça kaslı, ağır kemiklidir. Ön ayakları yere düz basar ve arka ayakları hafif paraleldir. Kedi ayaklarına benzeyen perdeli yapıda ayakları vardır. Ayaklarının perdeli yapısı kolay yüzmesini de sağlamaktadır. Çok hızlı koşamazlar ancak mükemmel yüzücüdür.

Kuyruk

Newfoundland tabandan güçlü, kalın ve geniş kuyruğu vardır. Kuyruğu aşağıya doğru sarkar. Tüm bedeninde hakim olan tüylü yapı kuyrukta da oldukça yoğundur.

Tüy

Newfoundland çift katmanlı ve suya dayanıklı kürke sahiptir. Kürkün dış katmanı yağlı, sık, uzun, kaba ve düz ya da dalgalıdır. Alt katman olan astarı ise yumuşak ve yoğundur. İç mekanda yaşayan Newfoundland köpek ırkının astarlarını kaybetme eğilimi vardır.

Renk

Newfoundland ırkının kürkü siyah, kahverengi, gri, mavi vurgulu siyah ve siyah üzerine beyaz işaretler olmak üzere çeşitli renklerdedir. En yaygın görülen siyah renk ve Landseer olarak adlandırılan siyah arka plan üzerinde beyaz çizgilerdir. Siyah kürk rengine sahip Newfoundland köpeğinde bazen göğüs, ayaklar ve kuyruk ucunda beyaz lekeler görülür.

Sıkça sorulan sorular

Newfoundland köpeklerinin yaşam süresi 8 ila 10 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Newfoundland erkek ve dişi köpeklerinin ağırlıkları 45 – 68 kilogram arasında değişebilir. Boy uzunlukları 66-72 santimetre arasında değişiklik gösterir. Erkek Newfoundland, dişilere göre daha ağır ve daha uzun olur. Newfoundland kilo almaya yatkın olduğu için egzersiz ve beslenme rutinlerine dikkat etmek gerekir.

  • Newfoundland’ın çift katmanlı ve yoğun tüyleri orta seviyede dökülmektedir. Tüy dökülme miktarında ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde artış görülebilir. Tüylerini normal dönemlerde haftada 2-3 kez taramanız ve fırçalamanız yeterli olacaktır. Ancak dökülmelerin yoğunlaştığı, mevsim geçişlerinde tarama sıklığını arttırabilirsiniz.
  • Düzenli tarama ve fırçalama işlemi yapmanızın amacı sadece tüy dökülmesini kontrol altına almak değildir. Köpeğinizin derisindeki faydalı yağların eşit miktarda sağılması, tüylerinin daha sağlıklı olması, dolaşma miktarının azaltması, renginin matlaşmaması ve tüylerinin daha parlak olması için kürkünü taramalısınız.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli Newfoundland köpek ırkına uygun içeriğe sahip olan ve özel üretilen ürünlerini önermektedir. Köpeğinize uygun hazır mamayı tercih ediniz. Sonra mamayı Newfoundland köpeğinin günlük ihtiyacını karşılayacak ölçüde vermeye çalışın. Hazır mamaları tercih etmenizin yanı sıra Newfoundland evde olan, sağlıklı insan yiyeceklerinden de zaman zaman tüketebilir.

Evet, Newfoundland hazır mamaların yanında ev yemekleri, meyve ve sebze de yiyebilirler. Sahibinin yemeklerini kendisiyle paylaşmasını isteyebilir. Ancak her ev yemeğini ya da meyve, sebzeyi yemesi Newfoundland için uygun değildir. Sahibinin Newfoundland köpekleri ne yer, içeriği faydalı ve sağlıklı olan evde hazırlanan yiyeceklerin neler olduğu hakkında bilgisinin olması gerekir. Önerilen sağlıklı ev yiyeceklerini de köpeğine belli bir ölçüde vermelidir. Newfoundland köpeğini sadece insan gıdaları ile beslenmemelidir. Evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Newfoundland köpeğin günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan diğer değerleri karşılaması için yetersizdir. Sağlıklı beslenmesi için büyük köpek ırklarına özel üretilen yüksek kaliteli kuru veya yaş mamaları ölçülü şekilde yemesi önerilir.

Newfoundland köpek ırkı gelişimini tamamladıktan sonra çiftleştirilmelidir. Dişi ve erkek köpeklerinin çiftleştirilmesi için en uygun dönem 15 ve 18 aydan sonrasıdır. Newfoundland ilk kızan döneminde çiftleştirilmemelidir. Gelişimlerine ve sağlık durumlarına göre 2 yaşına kadar çiftleştirilme zamanları değişiklik göstererek devam eder. Daha detaylı bilgilere ulaşmak için köpeklerin çiftleştirilmesi hakkında blog yazısını inceleyebilirsiniz.

Newfoundland ırkının bakımları tüy dökmesi, salya akıtması ve her köpek gibi genel ihtiyaçlarının karşılanmasıyla yapılmaktadır. Bakımları çok zor değildir ancak özen istemektedir. Tüylerini haftada 2-3 kez taramanız gerekir. Kırışık derisini, akan salyasını nemli bir bezle silmeli ve kurulamalısınız. Çok sık banyo yaptırmanıza gerek yoktur. Genel olarak sahibini yormayan, zorlamayan ve her köpeğin olduğu kadar bakıma ihtiyacı vardır.

Newfoundland köpek yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, eğitimine, kürk bakımına, şeceresine ve daha farklı birçok etkene göre değişiklik gösterecektir. Newfoundland köpek fiyatı 600 TL ile 16.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Newfoundland yavru köpeklerinin fiyatı satıldığı yere, satan kişiye ve farklı sebeplere göre artıp azalabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, dişi Newfoundland köpeği tek bir doğumda 4 – 12 arasında yavru dünyaya getirmektedir. Köpeklerin sağlık durumuna, yaşına, kaçıncı doğumu olduğuna ve erkek köpekle kaç kere çiftleştiğine göre doğurduğu yavru sayısı değişiklik göstermektedir. Newfoundland köpek ırkının sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi için yılda birden fazla doğum yapmaması önerilir. Gebelik süreçlerinin 60- 64 gün aralığında sürer ve veteriner gözetiminde takip edilmesi önerilir.  Newfoundland köpeğinizin hamilelik ve doğum sürecinde sağlığına, egzersiz düzenine ve beslenmesine ekstra dikkat etmelisiniz.

  • Newfoundland ırkının kürkü siyah, kahverengi, gri, mavi vurgulu siyah ve siyah üzerine beyaz işaretler olmak üzere çeşitli renklerdedir.
  • En yaygın görülen siyah renk ve Landseer olarak adlandırılan siyah arka plan üzerinde beyaz çizgilerdir. Siyah kürk rengine sahip Newfoundland köpeğinde bazen göğüs, ayaklar ve kuyruk ucunda beyaz lekeler görülür.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.