Tibet Mastifi Özellikleri ve Bakımı

Tibet Mastifi Resimleri
Tibet Mastifi güçlü ve atletik bir köpektir. Gücün ve çevikliğin birlikte yer aldığı, vücutları yüksekliklerinden biraz daha uzun olan heybetli bir cinstir. Tibetan Mastiff, Do-Khyi, Do-Kyi adlarıyla da bilinirler ve yoğun, kabarık, sert tüyleriyle dikkat çeker. Görünümleri ciddi, nazik ve sevimli bir ifadeyle etkili bulunur. Boyun ve omuz bölgesindeki yoğun ve uzun tüyleriyle aslan yelesine sahiptirler. Heybetli bedeni, kendinden emin, planlı yürüyüşü ve yabancılara karşı mesafeli davranışlarıyla iyi bir koruyucu köpek olur. Sevgi dolu, sıcak, zeki ve ailesine düşkün olmasıyla bilen Tibet Mastifi’nin bir yanı da özgür ruhlu, bağımsız, inatçıdır. İyi olan özelliklerinin geliştirilmesi ve körelmesi alacakları iyi bir eğimle mümkündür. Tibet Mastifi köpek ırkları arasında en üstün koruyucu köpekler arasında yer alır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çalışma Köpeği, Çoban köpeği, Bekçi-Koruma köpeği
Ağırlık
36-68 Kg
Yükseklik
60-66 Cm
Aile
Mastiff
Menşei
Tibet
Menşei Tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
10- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Tibet Mastif cinsi heybetli bedeniyle, dikkatli ve mesafeli davranışlarıyla iyi bir koruyucu köpek olarak bilinir. Çoğunla Tibet Mastif için meydan okumayı seven, özgür ruhlu ve inatçı davranışlara sahip olan bir köpek görünümü çizilir. Ancak Tibet Mastifinin bu dış görünümünün altında yumuşak, sakin, kendisinin ailesine adamış ve ailesinin kendisiyle ilgilenmesinden büyük keyif alan bir yanları saklıdır. Çok güçlü, atletik ve sağlam dış görünümleri ve yapıları olsa da duygusal olarak aşırı hassastırlar. Ailesiyle birlikte olmak, zaman geçirmek Tibet mastifi için çok önemlidir. Kendisini ailenin bir üyesi olarak hissetmeleri ve değer görmeleri onları daha mutlu edecektir.

Ailesine, sevdiklerin karşı çok sıcakkanlı ve arkadaş canlısıdır. Ancak ailesinin dışında kalan yabancılara karşı temkinli ve mesafeli yaklaşırlar. Yabancı kişilere karşı aşırı şüpheci davranmaması ve onları kabul etmesinin yöntemi de sosyalleşmedir. Erken aşamada eğitim alması ve sosyalleşmesiyle yabancı kişilere karşı bu davranışlarında değişiklik görülecektir. Karakter gelişiminin olumlu yönde ilerlemesi için eğitim ve sosyalleştirme çok önemlidir. Ailesinden olan çocuklara karşı davranışları daha sıcak, nazik ve sabırlıdır. Tibet Mastif çocuklara karşı toleransı yüksek bir köpektir. Ancak kimi zaman aile dışındaki, tanımadığı çocuklara iddialı oldukları görülür. Evcil hayvanlar, köpeklerle arası genel olarak iyidir. Tibet Mastif erken sosyalleştirildikleri sürece daha çok dışa dönük, iyi huylara ve karakter özelliklerine sahip olarak gelişirler.

Tibet Mastifi, akıllı ve sahibinin memnun etmeye istekli olan bir köpektir. Bu özellikleri de onları eğitilebilen köpek cinsleri arasında yer alması sağlar. Ancak kimi zaman bağımsız, inatçı, iradeli davranarak kendi bildiklerini yapmaya çalışırlar. Sahibinin bu gibi durumlarda iyi bir lider olarak olaya sakin yaklaşması ve komutlarını tekrarlayarak istediği şeyi yaptırmaya çalışmalıdır. Tibet Mastif karşısında iyi bir lider bulamazsa, liderlik vasfını üzerine almak isteyen karakterde bir köpektir. O yüzden köpek sahibinin, liderin tutarlı, sabırlı ve sevgi dolu Tibet Mastifi’ne yaklaşması gerekir.  Köpeğiniz zaman içerisinde aldığı eğitimler ve sizi lideri olarak kabul etmesiyle birlikte sözünüzden çıkmayacaktır.

Tibetli Mastiff, apartman ortamında yaşaması yerine küçük bahçeli bir evde yaşaması daha uygun bulunur. Kalın kemikleri, heybetli yapısı ve mülkleri, çiftlikteki hayvanları koruması için yetiştirilen bu köpeklerin apartmanda yaşanası yıkıcı etkiler yaratabilir. Bu etkileri yaşamak için sahibinin düzenli olarak köpeğin egzersiz ihtiyacını karşılaması ve mevcut enerjisini atmasına fırsat vermelidir. Ancak imkanınız varsa Tibet Mastifi için en ideal yaşam alanı bahçeli bir ev olacaktır.

Büyük köpek ırkları arasında yer alsalar da, koca vücutlarına rağmen sahipleriyle birlikte oyun oynamaktan çok sevk alırlar. Oyun oynamak kadar sevdikleri diğer şeyde uyumaktır. Çok enerjik bir köpek olmadığı için, gün içerisinde uyudukları ve egzersiz yapmaları gereken süre iyi ayarlanmalıdır.

Erken dönemde eğitildikleri ve sosyalleştirildikleri zaman sahibinin köpeğini kontrol etmesi kolaylaşır. Hayat boyu devam edecek bir eğitim ve öğretim sürecine dahildir. Zeki, ailesine düşkün, cesur karakteri ve güçlü içgüdüleri olan Tibet Mastif doğuştan bekçi ve koruma köpeği özelliklerini taşır. Gerektiğinde, sevdiklerini ve ailesini korumak için canları pahasına mücadele ederler. Geceleri koruma ve bekçilik duylarından artış olur. Bu yüzden sahibi dışındaki herkesin, köpeğin koruması gereken alandan uzak durması önerilir. Görevli olduğu bölgeye akşam girmeye çalışan birisi olduğunda Tibet Mastifi’nin saldırma ihtimali doğabilir. Ancak köpeğinizin alacağı eğitimlerle bu davranışı görmeyebilir.

Köpek parkları, farklı zamanlarda gittiğiniz farklı ortamlar her biri köpeğinizin daha geniş bir dünya ile tanışmasını, iyi huylara sahip ve iyi karakter özellikleri olan bir cinse sahip olabilirsiniz. Tibet Masttif koruma köpeği, bekçi köpeği ve mükemmel bir dost olarak insanların hayatında önemli bir yerde yaşam sürerler.

Tarih

En eski ve etkili köpek ırklarından birisi olan Tibet Mastif’in kökenleri tam olarak bilinmemekle birlikte adından da anlaşılacağı gibi Tibet’ten geldikleri kabul edilmektedir. Tibet Mastifi’nin ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını belirlemek imkansız olsa da Mastiff köpeklerin atası olduğu düşünülmektedir.

Binlerce yıl öncesinde varlıkları görülen devasa köpeklerin Çin’de arkeolojik kanıtları bulunmaktadır. Tibet Mastifi ataları, Orta Asya’da Hun Attila ve Cengiz Han ile seyahat etmiş olan Mastifflerin kökenlerini sağlayan köpekler olabilir. 19. yüzyılın sonlarından önce belgelenen tarihsel süreçleri hakkında çok az bilgi vardır ancak farklı gelişmeler sebebiyle köpeklerin yüzyıllardır yaşadığına inanılmaktadır.

Tibet Mastifi iki farklı görevde insanların hayatında yer aldı. Birincisi “Do-Khyi” adıyla da tanınarak Himalayaların, göçebe çobanların güçlü kamp koruyucuları haline geldi. Göçebe bir yaşam sürmeleri köpeklerin dağılımını ilerletti. Yaylaları ve vadileri birbirinden ayıran yüksek dağlar köpekler üzerinde izole popülasyonlar yarattı. Böylece dayanıklılık ve koruma yeteneği ile birbirinden farklı çeşitli köpekler ortaya çıktı. İkinci olarak “Tsang-Khyi” adıyla kamp alanlarını korumalarının yanında sıra köyleri, Tibetli Budist rahipleri ve manastırları da korumak için bu köpekler görevlendirildi.

1800’lü yıllardan önce Tibet Mastifi’nin hakkında oldukça az şey biliniyordu. Diplomat Samuel Turner, “An account of an Embassy to the Court of the Teshoo Lama in Tibet” adındaki anı kitabında bu köpek ırkından “dev köpekler” olarak bahsederek yer vermiş ancak herhangi bir açıklama yazmamıştır.

Tibet Mastifi, 1847 yılında Hindistan Valisi Lord Hardinge’nin Tibet’ten Siring adlı büyük bir köpeği İngiltere Kraliçesi Victoria’ya gönderdiği güne kadar, kendi bölgesi dışında çok tanınmıyordu. Tibet dışına ilk defa bu köpekler Kraliçe Victorya’ya hediye edilmesiyle çıkmış oldu.  1874 yılında da Galler Prensi ve VII. Edward tarafından iki Tibet Mastifi İngiltere’ye ithal edildiğinde daha fazla tanındılar ve popülerlik kazandılar. 1875 yılında “Alexandra Palace Show”unda Tibet Mastifi cinsi köpekler de gösterildi. İlerleyen zamanlarda belirli aralıklarla İngiltere ve Avrupa’ya ithal edilme süreci devam etti. 1931 yılında ise ilk Tibet Mastifi Köpek Kulübü kuruldu.

Anavatanının dışında çok az bu köpek cinsi vardı. 1950’lerde Çin Tibet’i işgal edip, Çin’in yerli köpekleri bu ırkın yerini aldığında türün geleceği tehdit altında kaldı. Hayatta kalma gayesiyle, bu köpekler ve sahipleri komşu ülkelere kaçmaya veya izole dağ köylerine yerleşmeye başladı. Dalai Lama, Başkan Eisenhower’a ırkın devamı için iki köpek gönderdi, ancak bu iki köpek yolculukları sırasında kayboldular.  II. Dünya Savaşı’nda ve sonrasında gelişen zor koşullarda köpeklerin nesli tükenme tehlikesi yaşayarak, köpek üretimleri durdu ve bu dönemde de ırk için olumsuz gelişmelere yaşandı.

1970’li yıllarda sadece Nepal ve Hindistan’da görülen bu köpekler Amerika’ya getirildi. Burada köpekler üzerinde geliştirme ve yetiştirme çalışmaları yapıldı. Cinsin boyutu ve stili doğal varyasyonuna bağlı kalınarak geniş bir genetik temelden yola çıkarak günümüzdeki Tibet Mastifi köpekleri oluşturuldu. 1873 yılında İngiltere’de England Kennel Club kurulduktan sonra Tibet Mastifi resmi olarak adını almış ve ırk standartları belirlenmişti. Eski adı oan “large dog from Tibet” ise artık tarihe gömülmüştü. 1976 yılında ise İngilizler Tibet Mastif köpeklerini tekrar ithal etmeye başlamış ve popülerliğinde artış yaşanmasını sağlamıştır. Görev bilincine sahip, evlerini ve hayvanları koruma içgüdüsü yüksek bu ırk insanlar tarafından her dönem ilgiyle karşılanmıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Tibet Mastif kalın kemikli, sağlam ve kare şeklindeki vücut yapısıyla Terrier köpeğinden çok çoban köpeğine benzeyen bir ırktır. Vücutları yüksekliklerinden biraz daha uzundur ve orta boy köpek cinsleri arasında yer alırlar. Tibet Mastif kaslı boyun yapısına ve orta seviyedeki kemerli gerdana sahiptir. Erkeklerdeki gerdan dişilere göre daha belirgindir. Sırt yapıları düzdür ve bedenleri kıvraktır. Genel olarak vücudu orantılı ve birbiriyle uyum içerisindedir.

Kafa

Tibet Mastif köpeğinin kafası vücuduyla orantılı büyüklüktekidir. Belirgin, geniş namlusu ve kare şeklinde namlusu vardır. Büyük burun siyah renktedir ve yüzünde maskeyle uyumlu bir bütünlüktedir. Üst dudak, genellikle alt dudağı kaplar vaziyettedir. Dişler makas, ters makas ya da düz ısırıkla kapanır. Ters makas şeklinde kapanan dişlerde, alt çene daha öndedir ve üst çenedeki dişlerin dış yüzünü içerisine alarak sıkı şekilde kapatır. Tibet Mastif yoğun, kabarık tüyleri ve gerdanlarıyla çok sevimli bir ifadeye sahiptir.

Kulaklar

Tibet Mastif’in kulakları sarkık, v şeklinde ve başın iki yanında öne doğru konumlanmış dururlar. Kulakları bedenindeki diğer bölgeler gibi yoğun tüylerden payını almıştır. Kafasının iki yanından bir saç gibi büyük kulakları sarkmaktadır.

Gözler

Tibet Mastif orta büyüklükte, iri, hafif çekik ve badem şeklinde gözlere sahiptir. Derin, belirgin yapıda ve birbirinden uzak konumlanmış gözleri koyu kahverengi tonlarındadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Tibet Mastif köpeğinin öz bacakları yere düz basmaktadır. Arka ayakları esneklik sağlaması, rahat koşması açısından hafif paraleldir. Ayakları kedi ayaklarına benzetilir. Geniş, yayvan, yuvarlak ayakları ve ayak parmakları arasında tüylenmeler vardır. Ayak yapısı genel itibariyle kar ayakkabısı işlevi görmektedir. Tibet Mastif’inin ayakları karda yürümesini kolaylaştırır ve yürürken karda batmasını engeller.

Kuyruk

Tibet Mastif köpeği kuyruğunu, düz sırtlarının üzerinde kıvrık şekilde taşır. Tibet Mastif cinsinde oldukça tüylü ve kıvrık kuyruk görülür.

Tüy

Tibet Mastifi çift katmanlı, kalın astarlı koruyucu kürke sahiptir. Üst katman kalın, uzun, kaba, düz; alt katman ise yün benzeri, kalın ve yumuşak tüylerden oluşur. Uzun, yoğun ve kabarık tüyleri vardır. Alt katmandaki tüyler sıcak aylarda daha ince yapıdadır. Tüylerinin kıvırcık ya da dalgalı, ipeksi olmaması gerekir. Tüylerinin baş bölgesinde daha da yoğunlaştığı ve yüzünü kapattığı görülür. Ancak bedenindeki tüylerin yerlere kadar uzanmaması gerekir. Boyun bölgesindeki yelesi ve kafasındaki kalın saçları ile oldukça gösterişlidir. Yavru Tibet Mastif köpeklerinin kürkü tek katmanlı, kısa ve daha yumuşaktır. Kalın kürkü sebebiyle sıcak ve nemli havaya karşı toleransı yoktur.

Renk

Çift tabakalı, yoğun, kabarık tüylere sahip olan ve boyun bölgesindeki yelesiyle, saçlarıyla dikkat çeken Tibet Mastifi her çeşit renk ve kombinasyonlarını kürkünde görebilirsiniz. Kürk rengi olarak siyah, kahverengi, altın sarısı ve mavi-gri önde gelir ve ten rengi ile çeşitli altın tonları, taba rengi lekeler, beyaz işaretler görülebilir. Genel olarak her renk ve kombinasyonun görüldüğü bir köpek cinsidir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlık bir Tibet Mastifi yaşam süresi 10 ila 14 yıl arasında değişiklik gösterir.

Heybetli Tibet Mastifi dişi ve erkekleri ideal ağırlığı 36- 68 kilograma kadar çıkabilir. Boyları ise 60-66  santimetre aralığında değişiklik gösterir.

  • Büyüme hızları, olgunlaşmaları oldukça yavaştır. Genel olarak dişiler, erkeklerden daha hızlı olgunlaşır. Geç olgunlaştıkları için 7 yaşına kadar büyümeye devam ettikleri görülür. En büyük, güçlü ve iri köpek ırklarından birisidir. Hareket etmeyi çok sevmezler bu yüzden kilo ile boy orantısına dikkat edilmelidir.

Tibet Mastifi yoğun, uzun ve sık tüylere sahiptir. Tüy dökme miktarı orta seviyenin üzerindedir. Haftada 2- 3 kez tarandıkları ve fırçalandıkları zaman tüy dökülmesi kontrol altına alınabilir.

Tibet Mastifi, sağlıklı gelişimi için büyük ırklara özel üretilen köpek maması ile beslenmelidir. Yavaş olgunlaştığı ancak hızlı büyüdükleri göz önünde bulundurularak beslenmesinde miktara dikkat edilmelidir. Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi büyük köpek ırklarına özel üretilen mama çeşitlerini tüketmelidir.

Evet Tibet Mastifi ev yemeği tüketebilir. Ancak ne yedikleri çok önemlidir. Pişmiş kemik ve yağlı yiyecekler sindirim sorunları gibi çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu yüzden hangi ev yiyeceklerinin köpekler için uygun olduğunu araştırmalı ve uygun olanlarını köpeğinize vermelisiniz. Ev yemeklerinin içeriğinin de yüksek kaliteli ve besin değer içermesine özen gösterin. Ayrıca köpeğinize vitamin ve protein içerikli hazır köpek maması veriyorsanız ev yemekleri konusunda daha seçici ve dikkatli olmalısınız.

Tibet Mastifi yavruluk döneminden, olgunluk ve yetişkinlik dönemine geç giren bir köpek ırkıdır. O yüzden gelişimlerini tamamlayana kadar çiftleştirilmesi önerilmez. Dişi Tibet Mastifi erkeklere göre daha hızlı olgunlaşır. Erkek Mastif 4 ile 7 yaşına kadar büyümeye devam edecektir.

Tibet Mastifi bakımı çok zor olmayan ancak özen isteyen bir bakıma ihtiyaç duyar. Sahibini düzenli yapılan bakımlar ile çok zorlayan bir köpek ırkıdır. Tüylerini haftada 2-3 kez taramanız, gerektiğinde banyo yaptırmanız yeterli olacaktır.  Uzun tüyleri ve yelesi olmasına rağmen ırk standartları gereği tıraş yapılması önerilmez. Yinede bu karar sahibinin tercihine bağlı değişebilir.

Tibet mastifi Dünyanın en büyük ve güçlü köpek ırkları arasında yer alır. Heybetli Tibet Mastifi fiyatı iri bedeni, zarif yapısı ile diğer köpek ırklarına göre bir hayli yüksek seviyededir. Tibet Mastifi yavru fiyatları, köpeğin yaşına, cinsine, eğitimine, rengine, sağlığına ve şeceresine göre farklılık göstermektedir.

  • Tibet Mastifi fiyatını belirleyen şecere durumunda Çin menşeli yavruların, Avrupa menşeli yavrulara göre daha fazla talep gördüğü ve fiyatının da bu sebeple iki şecere durumuna göre farklı olmaktadır.
  • Ortalama Avrupa şecereli Tibetan Mastifi fiyat aralığı 3.000 TL ile 9.000 TL arasında iken Çin şecereli Tibet Mastifi yavrusunun fiyatı 6.000 TL ile 18.000 TL arasında değişiklik gösterebilmektedir.
  • Tibet Mastifi yavrusunun fiyatı şeceresine, yele durumuna, soy ağacına, fiziki ve karakter yapısına göre genel olarak 3.000 TL ile 20. 000 TL arasında sahiplerini bulmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Dişi Tibet Mastifi bir doğumda 5 – 12 arasında sağlıklı yavrular dünyaya getirebilir. Dişilerin çiftleştirilmesi ve sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi için yetişkinlik dönemine girmeleri beklenmelidir. Bir sene içersinde en fazla 1 kez doğum yapmaları gerekir. Çok sık çiftleştirilmesi ve doğum yağması hem dişinin hem de yavruların sağlıklarını olumsuz etkileyecektir.

Bir doğumda dünyaya gelen yavru sayısı, dişinin sağlık durumuna, yaşına, yaptığı doğum sayısını, çiftleştiği erkek köpeğin sağlığına ve sperm durumuna göre değişiklik gösterir.

Çift tabakalı, yoğun, kabarık tüylere sahip olan ve boyun bölgesindeki yelesiyle, saçlarıyla dikkat çeken Tibet Mastifi her çeşit renk ve kombinasyonlarını kürkünde görebilirsiniz. Kürk rengi olarak siyah, kahverengi, altın sarısı ve mavi-gri önde gelir ve ten rengi ile çeşitli altın tonları, taba rengi lekeler, beyaz işaretler görülebilir. Genel olarak her renk ve kombinasyonun görüldüğü bir köpek cinsidir.

  • Kürk rengi siyah, kahverengi, altın sarısı ve mavi- gri renkleriyle birlikte göz çevresinde, gözlerinin üzerinde, burun ve ağzın yan kısımlarında, boğazında, ön ayaklarının alt kısmında ve arka ayaklarının iç kısmında taba rengi desenler, lekeler mevcuttur. Bu desenlerin illa olması da gerekmez. Tibet Mastifi desen ve lekelere sahipte olmayabilir.
  • Bazı Tibet Mastifi köpeklerinin göğsünde ve ayaklarında küçük beyaz lekeler vardır. Anca bu beyaz lekeler vücudunun başka hiçbir yerinde görülmez. Siyah ve taba renge sahip olan Tibet Mastifi köpeklerinin alt katman tüylerinin renginde baskın olan kürk renginin tonları ve gri ya da taba rengi olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.