Kafkas Çoban Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Kafkas Çoban Köpeği Resimleri
Kafkas Çoban Köpeği koruyucu ve bekçi köpeği olarak ün kazanmıştır. Güçlü, atletik, kaslı ve kalın kemikli vücudu oldukça sağlam yapılıdır. Büyük, kama şeklinde kafası ve sırtında taşıdığı kalın, kavisli kuyruğu vardır. Kars Çoban Köpeği, Caucasian Shepherd Dog, Caucasian Ovtcharka, Caucasian Sheepdog, Caucasian Shepherd, Russian Mountain Dog, Rus Dağ Köpeği, Caucasian Owcharka gibi çeşitli isimleriyle de tanınan bir köpek cinsidir. Gri, açık kahverengi, kırmızı, beyaz renk ve tonlarında olan ve benekleri bulunan soğuk havaya dayanıklı kalın bir kürke sahiptir. Yüzündeki koyu maskesi, bu köpek cinsine ayrı bir hava katmaktadır. Kafkas Çoban Köpeği geniş bahçeli bir alanda, soğuk havalara dayanıklı yapısıyla sadık bir bekçi, koruma ve çoban köpeği olarak yaşamını sürdürmektedir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çoban, Bekçi, İşçi Köpeği
Ağırlık
44-77 kg
Yükseklik
58-76 cm
Aile
Guardian (UKC), Foundation Stock (AKC), Mastiff
Menşei
Doğu Avrupa
Menşei Tarihi
Yok
Yaşam Süresi
10-12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Kafkas Çoban Köpeği en belirgin karakter özellikleri cesur, kendine güvenen, iradeli ve güçlü yapısıdır. Yaşadığı ortamdaki insanları, ailesini, sevdiklerini ve kendine emanet edilen hayvanlar korumak onların içgüdüsel davranışlarındandır Yaşadığı ortamı, halkını, evini her şeyin önünde tutarlar ve tehlike anında savunmak için çok hızlı hareket ederler.  Kafkas Çoban köpeği bu özellikleriyle vahşi yırtıcılara karşı evleri savunması, sürülere çobanlık etmesi ve tehlikelere karşı sahibini koruması için yetiştirilmiş, sert yapılı koruyucusu bir köpektir. Bu özelliği kesinlikle hafife alınmamalıdır. Doğru yetiştirilmezse, yırtıcı ve saldırgan olmaları mümkündür.

Ailesine, tanıdığı kişilere karşı yaklaşımı yumuşak, özverili, bağlı, nazik, sevecen ve kibardır. Ancak yabancı insanlara, diğer köpeklere yaklaşımı daha güvensiz, tedirgin ve savunmacıdır. O yüzden ailesi dışındaki insanlarla arasının çok iyi olmadığını söyleyebiliriz. Kendi yaşadığı alanı ve bölgeyi koruma içgüdüsüyle yabancı insanlara, diğer hayvanlara karşı genellikle mesafeli, korumacı şekilde yaklaşır. Savunmacı yanının daha dengeli olması ve potansiyel saldırgan yanını önleyebilmek için erken aşamada eğitilmeye, sosyalleştirilmeye ihtiyaçları vardır. Çocuklara şefkatli ve sıcak yaklaşırlar, iyi eğitildikleri zaman büyük çocuklarla iyi anlaşırlar. Büyük vücuda sahip olduğu için, küçük çocuklarla yalnız bırakmamaya dikkat edilmelidir.

Kafkas Çoban Köpeği oldukça akıllı ve zekidir. Erken aşamada iyi bir lider tarafından eğitim almaları gereklidir. Çünkü Kafkas Çoban Köpeği dominant, bağımsız ve inatçı özelliklere de sahiptir. Bu özellikleri ön plana çıkmadan iyi bir eğitmenle törpülenmelidir. Bu şekilde olumlu karakter özellikleri kazanması desteklenir.

Kafkas Çoban köpeklerinin yaşaması için en ideal ortam geniş bir avludur. Apartmanda yaşayabilecek ve o hayata uyum sağlayacak bir köpek cinsi değildir. İhtiyaçlarını karşılamak için, özgür olabilmek ve aktif enerjisini dışarıya atabilmek için geniş alana ihtiyaçları vardır. Kalın kürkü ve soğuğa dayanıklı yapısıyla, kendine sağlanan uygun barınak ve yaşamasa ortamıyla dışarıda mutlu mesut yaşadıkları görülür.

Kafkas Çoban Köpeği soğuk iklim şartlarına çok dayanıklıdır. Evin, bahçenin, arazinin ya da çiftliğin dışarısında bir kulübede yaşayabilirler. Sıcağa karşı ise soğuğa olduğu gibi çok dayanıklı değildir. Sıcak havalarda serin yerleri, gölgeleri tercih ederler. Türkiye’de soğuk havaların uzun sürdüğü Kars, Ardahan, Artvin, Erzurum, Ağrı gibi soğuk illerimiz yetiştirilmekte ve çoban, bekçi, koru köpeği olarak insanların hayatında yer almaktadır.

Kafkas Çoban köpeği, iyi yetiştirildiğinde, eğitildiğinde ve erken sosyalleştirildiğinde birden faklı alanda başarıya sağlayabilecek zekaya sahiptir. Sadece sürü köpeği olarak karşımıza çıkmazlar. İnsanların yaşam alanlarını, mülklerini, çiftlikteki hayvanlarını hem kötü insanlardan hem de kurt, çakal gibi yırtıcılardan korumak için kullanılmıştır.

Kafkas Çoban Köpeği ilk defa köpek sahiplenecek ve yetiştirecek kişiler için uygun bir ırk değildir. Kafkas köpeğinin sahibi daha önceden bu köpeğin karakter özelliklerine benzer bir köpek yetiştirmiş, bakmış olmalıdır. Aksi halde Kafkas Çoban Köpeğine iyi karakter özellikleri kazandırmakta zorlanabilir.

Tarih

Kafkas Çoban Köpeği, Doğu Avrupa’nın Kavkaz ( Kafkas ) sıradağlarından gelmektedir. Bu bölgede farklı kültürlere sahip uluslar, farklı yüzyıllarda yaşam sürmüşlerdir. Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Türkiye, İran toprakları, Kabardey-Balkar, Dağıstan, Osetya, Çeçenistan, İnguşetya ve Kafkas dağları da Kafkas Çoban Köpeğine ya da diğer adıyla Kafkas Ovcharka Dog ev sahipliği yapmışlardır.

Kafkas Çoban Köpeğinin kökeni tam olarak bilinemese de en eski antik Molasser ırkından geldiği ifade edilir.  Heybetli, koruyucu köpeklerin ataları Kafkas Dağları’ndan gelir ve 2000 yıldan uzun yaşadıkları düşünülür. Bazı tarihçilere göre evcilleştirildikleri ilk zamanlar kurtlardan geldiklerini söylerken, geri kalan tarihçilerde Kafkas Çoban Köpeğinin atalarının Mastiff ve diğer ırklardan geldiğine inanır. Tarihçiler Kafkas Çoban Köpeği’nin Tibet’ten göç eden çoban köpeklerinin soyundan olduğunu iddia etseler de, arkeolojik kanıtlara göre, bu köpek cinsinin tarihi Mezopotamya’ya kadar uzanmaktadır.

İlk resmi Batı Gösterisi 1930’larda Almanya’da olmasına rağmen, Kafkas Çobanı eski zamanlardan beri var olduğu belirtilir ve tarihler boyunca günümüz dünya köpek ırklarının birçoğunun kanlarıyla benzerlik gösterir. Kafkas Çoban Köpeği hakkında Balkanlar’daki çoban köpeklerinin ve Asya’daki Mastiff türünün yakın bir akrabası olduğunu belirten çalışmalar vardır. Sonuç olarak yapılan araştırmalara göre Kafkas Çoban köpeğinin Balkanlar’daki çoban köpekleri ve Asya’daki mastiffleriyle benzerlikler taşıdığı ve bağlantılı olduğu ifade edilir.

Kafkas Çoban Köpeklerinin yetiştirilme amacı yaşadığı yeri, köyleri, hayvan sürülerini, yırtıcılardan ve izinsiz bölgeye girmek isteyenlerde korumaktır. Yüzyıllar boyunca Kafkasya’daki çobanlara eşlik etmiş, koyun sürülerini gütmüş, çobanları yırtıcı hayvanlardan korumuş ve sert hava koşullarına uyum sağlamış tam da çobanların aradığı özelliklere sahip olarak yetiştirilmiştir.

1920’li yıllardan  SSCB’de ırkın seçkin özelliklerinin devam etmesi için çalışmalara başladı. Kafkas Çoban Köpeği dayanıklı, güçlü, cesaretli, korkusuz, kendine güvenen yapısı, işitme yeteneği, görme konusundaki başarısı ve su geçirmez kürk özelliği gibi değerli nitelikler taşıdığı için seçici olunarak, özenle yetiştirildi. Bu yetenekler, taşıdığı özellikler ve dayanıklı yapısıyla Kafkas Çoban Köpekleri insanlar tarafından her türlü iklim koşulunda ve görevlerde kullanıldı.

Kafkas Çoban köpekleri geniş bir bölgede yetiştirildiği ve kullanıldığı için bu ırkın birçok farklı çeşidi ortaya çıkmıştır. Ancak buna rağmen birçok köpek yetiştiricisi ve köpek kulübü ırkın esas standardı olarak Gürcistan’da yetişen köpekleri kabul etmiştir.

1900’ lı yıllarda Sovyetler Birliği Kafkas Çoban Köpekleri’ni ordu içerisinde görevlendirdi ve esirlere bekçilik yapmaları için kullandı. Bu görevlendirilme sonrasında ırkta geliştirilme çalışmaları görüldü. 1960 yılında da Doğu Almanya Berlin Duvarı çevresinde yapılan, devriyelerde Kafkas Çoban köpeği görev aldı. 1989 yılında duvar yıkıldığı zaman, duvar çevresinde görev alan yaklaşık 7000 devriye köpeği Alman ailelere dağıtıldı ve yaşamlarına yeni bir ortamda devam etmeleri sağlandı.

Kafkas Çoban Köpeği 1995 yılından itibaren United Kennel Club tarafından “Guardian Dog Group’un” bir üyesi olarak kabul edildi. 1996 yılında da American Kennel Club tarafından “Foundation Stock Service’in” bir parçası olarak tanındı.

Günümüze geldiğimizde Kafkas Çoban Köpekleri artık nadiren çobanlar tarafından kullanılmaktadır. Daha çok aile köpeği, bekçi köpeği, koruma köpeği, polis ve asker köpeği olarak hayatlarına devam etmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Güçlü, atletik, kaslı ve kalın kemikli vücudu oldukça sağlam yapılıdır. Büyük, kama şeklinde kafası ve sırtında taşıdığı kalın, kavisli kuyruğu vardır. Koruyucu köpek cinsleri arasında güçlü ve iri olanlardan birisidir. Kürkü ve vücut yapısıyla Kafkas Çoban Köpeği soğuk havaya, sert iklim koşullarına dayanıklı fiziksel yapıya sahiptir. İri, güçlü uzuvları ve fiziksel boyutlarıyla normal köpeklerden daha heybetli olan bir cinstir.

Kafa

Kafkas çoban köpeğinin başı oldukça büyük, geniş ve kama şeklindedir. Namlu uzun ve yüzüyle orantılı büyüklüktedir. Burun siyah renklidir. Burun delikleri de büyük ve belirgindir. Büyük güçlü ve kuvvetli çene yapısına sahiptir. Güçlü çene yapısı, düşmanına karşı en etkili silahıdır.

Kulaklar

Kafkas Çoban Köpeğinin geniş kulakları başının iki yanında, sarkık şekilde durmaktadır. Kulakları, geniş, uzun ve ısı yalıtımını orada da sağlamak için tüylerle kaplıdır. Kafkas köpeğinin kulakları anavatanında kesilmiş, kırpılmış olarak da karşınıza çıkabilir.

Gözler

Kafkas Çoban Köpeğinin gözleri kürk renginin ve siyah maskesinin içerisinde belirgin şekilde yer alır. Gözleri iri, belirgin ve derin bakışlara sahiptir. Kahverengi gibi koyu renk gözleri vardır. Yoğun tüylerin içerisinde yer alan parlak gözleriyle, bazen kendisini sevdiren içten bakışlara bazen de korkutan sert bakışlara sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Kafkas Çoban Köpeğinin bacakları oldukça güçlü ve kuvvetlidir. Ön ayakları uzun, yoğun kemikli ve yere düz basmaktadır. Kafkas Çobanının pençeleri büyük, ağır ve çok güçlüdür. Pençelerinin gerektiği durumlarda çok iyi kullandıkları görülür. Ayak parmaklarının arasında tüyler vardır. Bu tüyler de soğuk havalarda ısı yatılım ve koruma sağlamaktadır. Ayaklarında görülen sarı renk, bacaklarına ve daha yukarıya doğru azalmakta ve siyahlık artmaktadır.

Kuyruk

Kafkas Çoban Köpeğin de uzun, kalın ve yoğun tüylü kuyruk görülür. Kuyruk, tüm bedende olduğu gibi yoğun ve ağır tüylerden payını almıştır. Genellikle kuyrukları aşağı doğru sarkıktır. Ancak zaman zaman da kalçanın sırt çizgisinden hafifçe kaldırdıklarını görmeniz mümkündür.

Tüy

Kafkas Çobanının kısa ve uzun olarak iki kürk çeşidi vardır. İki kürk çeşidi de ırk standartlarına uygundur. Kürk yapısı çift katmandan oluşur ve tüylerin alt katmanı yumuşak, üst katmandı daha kaba ve uzundur. Köpeklerin yaşadıkları bölgelerin farklı olması, kürkün uzun ve kısa olarak çeşitlenmesine neden olmuştur. Uzun tüylü köpeğin, kısa tüylü Kafkas Köpeğine göre vücut kütlesi daha ağırdır. Uzun tüylü köpeğin bakım, tıraş, fırçalanma ihtiyacı da kısa tüylü köpeğe göre daha fazladır. Tüyler ne kadar uzun yapıda olursa, Kafkas köpeğinin boyun çevresindeki yele görüntüsü o kadar belirginleşir. Bacaklarında ve kuyruğunda da uzun tüylerin olması önemlidir. İki kürk çeşidinin ortak özelliği olan kalın ve yoğun yapısı Kafkas Çoban köpeğinin soğuk hava koşullarına dayanıklı olmasını sağlamıştır. Çok tüylü olan kürkü soğuğu dışarıda tutmakta başarılıdır. Yavru Kafkas Köpekleri, yetişkin köpeklere göre daha ince paltoya sahiptir. O yüzden yavru köpeklere yetişkin Kafkas köpeğine davranıldığı gibi davranılmaması gerekir.

Renk

Kafkas Çoban Köpeği soğuğa dayanıklı, kalın ve yoğun tüylü birbirinden farklı renkleri olan kürke sahiptir. Kafkas Çoban köpeğinin gri, açık kahverengi, ten rengi, alaca, kızıl, bej, taba, brindle, siyah ve beyaz renklerinde kürkleri olabilir. FCI, Kafkas Çoban Köpeklerinde kahverengi kürke sahip olanları yasaklar e bu renkteki köpekleri uygun bulmaz. Göğüs bölgesinin altında siyah renk biraz daha fazladır. Yüzünde kürk renkleri ne olursa olsun, siyah maske görülmektedir. Vücudun genelinde beyaz işaretler olabilir. ( Brindle: Kürk üzerinde çizgili ya da ana rengin dışında iki ya da daha fazla renkten oluşan yama görünümlü tüylerin adıdır.)

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan ve sağlıklı olan Kafkas Çoban Köpeği yaşam süresi 10- 12 yıl aralığında değişmektedir.

Kafkas Çoban Köpekleri oldukça heybetli ve büyük köpeklerdir. Erkek Kafkas Çobanı, dişilere göre daha büyüktür. Kafkas Çoban Köpeği ortalama ağırlıkları 44-77 kg, yükseklikleri ise 58-76 cm aralığındadır.

Kafkas Çoban Köpeği’nin erkeklerinin omuza kadar yüksekliği 68 – 76 cm, dişilerin ise 58 – 71 cm’dir. Kiloları da boylarında göre hem dişi hem erkek köpekte değişiklik gösterebilmektedir. Boyu uzun olan köpeğin, 100 kiloya kadar ulaştığı örneklerde vardır. Yaşadıkları yere, kökenlerine göre daha ağır veya hafif olabilirler.

Kafkas Çoban Köpeği kabarık, kalın ve yoğun tüyleri sebebiyle fazla tüy döktüğü düşünülür. Ancak sanılanın aksine orta seviyede tüy dökerler. Her köpek gibi tüy bakımı düzenli yapıldığında bu dökülmeler daha da azalır ve kontrol altına alınır. Haftada 2-3 defa taramanız ve fırsatınız oldukça yoğun tüy döktükleri zaman günlük fırçalayarak tüy bakımını kolaylıkla yapabilirsiniz.

Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların büyük ırk köpekler için üretilen mamalarını alabilirsiniz. Köpeğinizin yaşına, alerjen durumuna göre seçeceğiniz mamayı güvenle verebilirsiniz. Kaliteli köpek maması tercih ederken ayrıca porisyon ve öğün kontrolü yapmayı da ihmal etmemelisiniz. Köpeğinizin yaşına, boyuna ve aktif yapısına göre porsiyonlarını ayarlamalısınız.

Evet Kafkas Çoban Köpeği ev yemekleri tüketebilir. Ancak ev yemekleri arasından sağlıklı ve köpeklerin yemesi uygun olanları tüketmeleri gereklidir. Fazla yağlı, pişmiş kemikli olan sofra atıklarını köpeğinizin sağlığı için yememesi gerekir. Ayrıca sadece ev yemeği ile beslenmemesi çok önemlidir. Kesinlikle hazır kaliteli köpek maması yemeliler.

Kafkas Çoban Köpeği çiftleştirmek için yavruluk döneminden çıkması ve yetişkin olması gerekir. Kafkas Çobanının yetişkinlik sürecine geçmesi 4 yıl sürmektedir. 4 yılını tamamlamayan Kafkas Çobanın yavru sayılır.

Kesinlikle Kafkas Çoban köpeğinizi 4 yılın sonunda, yavruluk döneminden çıkıp gelişimini tamamlayıp, yetişkin olduğunda çiftleştirin.

Kafkas Çoban köpeği kısa ve uzun kürk çeşidiyle ikiye ayrılır. Kısa kürkün bakımı, uzun olana göre daha kolaydır. Ancak sahibini zorlayacak bir bakımı yoktur. Her köpeğin ihtiyaç duyduğu tüy, tırnak, kulak, göz ve burun gibi bakımları vardır. Küçükken bu bakımları yapar ve köpeğinizi alıştırırsanız onlarında bu sürece uyum sağladıklarını görebilirsiniz.

Kafkas çoban köpeği yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, eğitimine, kürkünün rengine ve şecere bilgisine göre değişiklik gösterebilir. Türkiye’de hayvancılıkla ilgilenilen doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerinde oldukça ilgi gören bir köpek türüdür.

Özellikle çobanların, sürüye ve arazilerine bekçilik yapması ve tehlikeli durumlarda koruması için talep ettikleri, soğuk iklim şartlarına uyum sağlayan Kafkas Çoban Köpeğinin fiyatı 2.500 TL ile 5.000 TL arasında değişiklik gösterir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Dişi Kafkas Çoban Köpeği tek bir doğumda 5-12 arasında yavru dünyaya getirebilir. Doğan yavru sayısı ortalama 7 ila 9 arasında olabilir. Her dişinin sağlık durumu, yaşı, doğum geçmişi ve kaç kez çiftleştiği gibi çeşitli değişkenler doğan yavru köpek sayısını etkiler. Gebelik dönemi ortalama 63 gündür.

Kafkas Çoban Köpeği soğuğa dayanıklı, kalın ve yoğun tüylü birbirinden farklı renkleri olan kürke sahiptir. Kafkas Çoban köpeğinin gri, açık kahverengi, ten rengi, alaca, kızıl, bej, taba, brindle, siyah ve beyaz renklerinde kürkleri olabilir. FCI, Kafkas Çoban Köpeklerinde kahverengi kürke sahip olanları yasaklar e bu renkteki köpekleri uygun bulmaz. Göğüs bölgesinin altında siyah renk biraz daha fazladır. Yüzünde kürk renkleri ne olursa olsun, siyah maske görülmektedir. Vücudun genelinde beyaz işaretler olabilir. ( Brindle: Kürk üzerinde çizgili ya da ana rengin dışında iki ya da daha fazla renkten oluşan yama görünümlü tüylerin adıdır.)

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.