Chesapeake Bay Retriever Özellikleri ve Bakımı

Chesapeake Bay Retriever Resimleri
Chesapeake Bay Retriever güçlü, avcı ve olağanüstü bir yüzücüdür. Olumsuz hava koşullarında su kuşlarını avlamak, sert sularla, güçlü gelgitlerle, şiddetli rüzgarlarla mücadele etmek ve hatta bazen buzu kırarak ava ulaşması için geliştirilmiştir. Kuşları güçlü çeneleri, hassas ısırıklarıyla sahiplerine taşırlar. Güçlü uzuvları ve yüzmelerini kolaylaştıran perdeli ayakları vardır. Chessie gövdesi boyundan biraz daha uzundur. Arka kısmı, ön kısmından biraz daha yüksektir. Çift katmanlı kürkü yağlı, sert dış kaplaması ve yoğun yünlü astara sahiptir. Su geçirmez yapıda olmasıyla bilinir. Kürk rengi kahverengi, saz veya ölü çimenin herhangi bir tonu olarak çalıştığı ortamla bütünleşir. Chesapeake Bay Retriever aile köpeği olarak yetiştirebileceğiniz ancak iyi liderlik yapmanız gereken bir köpek ırkıdır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Spor Grubu, Av köpeği
Ağırlık
24-36 Kg
Yükseklik
53-66 Cm
Aile
Gundog, Retriever
Menşei
Amerika Birleşik Devletleri
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
10- 12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Chesapeake Bay Retriever zeki, çevik, güçlü, cesur, çalışkan ve yeni şeyler öğrenmeye hevesli, uyanık bir av köpeğidir. Canlı, neşeli, hassas ve sevecen karakter özellikleriyle de öne çıkarlar. İtaatkar, sahibine sadık ve sahibini memnun etmeye istekli yapısıyla eğitimleri kolay geçen bir ırktır. İyi karakter özellikleri, kolay eğitilir olmasıyla daha da geliştirilir ve daha iyi huylu bir köpek olarak yaşamını devam ettirir.

Ailesine, sevdiklerine bağlıdır. Birlikte vakit geçirmek, oyun oynamak ve ava çıkmaktan zevk alırlar. Bağımsız ve inatçı karakterli olmaması için otoriter, tecrübeli ve iyi bir lider tarafından sahiplenilmesi ve yetiştirilmesi gerekir. İyi bir eğitim vermek için köpeğinize sabırlı, tutarlı ve belli bir seviyede ısrarcı davranmanız gerekmektedir.

Chesapeake Bay Retriever ailesiyle olduğu gibi çocuklarla da arası iyidir. Çocuklarla oyun oynamaktan ve vakit geçirmekten keyif alırlar. Ancak her zaman küçük çocuklarla etkileşim kurarken yetişkin kişilerin gözetimi altında olması gerekir. Yabancı kişilere Chesapeake Bay Retriever şüpheci, tedirgin ve çekingen yaklaşır. Ailesini ve sevdiklerini yabancı kişilerden koruma içgüdüsüne sahiptir. Diğer köpeklere karşı da saldırgan davranışlar sergilemeleri mümkündür. Bir köpek kendisine meydan okuduğunda karşılık vermekten çekinmez. Evde yaşayan, aynı ortamda büyüdüğü kediler ya da evcil hayvanlarla iyi anlaştıkları görülür ancak yabancı hayvanlara karşı kovalama eğilimleri vardır. Aşırı bölgesel davranışlar sergilemesi, geç olgunlaşan çocuksu bir yapısının olması da karakterinin şekillenmesini etkilemiştir.

Chesapeake Bay Retriever, diğer retriever köpek ırklarına göre agresif, inatçı, yabancılara ve hayvanlara karşı şüpheci, çekingen, zaman zaman da saldırgan davranışlar sergileyen bir köpektir. Bu davranış problemlerini iyi bir eğitim ve sosyalleştirme ile atlatılabilir. Av köpek ırkları arasında Chesapeake Bay Retriever cinsi en sert, iradeli ve koruyucu olarak yer aldığı görülür. Bu köpek cinsinin aşırı bölgesel davrandığı ve geç olgunlaştığı içinde

Chesapeake Bay Retriever yüzmeyi, avlanmayı, yakala-bırak, bul-getir oyunlarını seven, aktif ve hareketli bir köpektir. Buzlu sulara avına ulaşmak için tekrar tekrar dalabilen ve bu yaptığı işten de zevk alan dayanıklı bir köpektir. Dışarıda iken oldukça aktif, koşup oynayan bir köpek olsalar da gün içerisinde hem fiziksel hem de zihinsel egzersizlerini yaptığında ev içerisinde daha sakin oldukları görülecektir. Genel olarak bir şeylerle meşgul olmak isterler ve yapacak bir iş bulamazlarsa canları çok çabuk sıkılır. İstediği şeyi elde edene kadar mızmızlanan bir çocuk gibi davrandıkları da görülür.

Chesapeake Bay Retriever ev içerisinde fazla aktif olmasalar da apartmanda yaşaması uygun olan bir köpek değildir. Büyük bir vücudu olduğu için ev içersisinde istemeden etrafa zarara verebilirler. Özgürce yaşamaları için rahat girip çıkabilecekleri, enerjilerini atabilecekleri orta büyüklükte bir bahçeye ihtiyaç duyarlar. Chesapeake bahçede, kulübede kısaca dışarıda uyumayı sever. Daha çok soğuk iklim köpeğidir ve soğuk havalara kolaylıkla uyum sağlarlar. Yaşadığı bölgede, evinin çevresinde girip çıkabilecekleri su birikintisi yoksa sıcak iklimler de rahat edemezler.

Eğitim süreçlerini tamamlamak kolaydır. Ancak kendi karalarını kendi almak isteyen karaktere de sahiptirler. Bir şeyi elde etmek istedikleri zaman onu gerçekleştirmek için sonuna kadar çaba gösterecek bir inatçı yanı vardır. Yapmasını istemediğiniz bir şeye kesinlikle izin vermeyin, yoksa bu davranışından vazgeçirmek için haftalarca uğraşmanız gerekebilir. Bu gibi durumları yaşamamak için öncelikle temel itaat eğitimi almaları önerilir. Uygun şekilde eğitilmez ve sosyalleştirilmezse baskın karakterleri ortaya çıkarak, olumsuz davranışlar sergileyebilir ve davranış bozuklukları görülebilir. Chesapeake Bay Retriever aile köpeği olarak çok ideal bir ırk olsa da deneyimli, güçlü iradeye sahip bir lidere ihtiyaçları vardır.

Chesapeake Bay Retriever çok yönlüdür ve iyi eğitildiği zaman başarılı bir bekçi köpeği, çok iyi av köpeği ve mükemmel bir dost olacaktır. İz sürme, koruma, terapi, arama-kurtarma ve uyuşturucu, bomba tespiti görevlerindeki yetenekleri ile dikkatleri üzerine çekerler

Tarih

Chesapeake Bay Retriever ırkı büyüleyici ve şanslı köpeklerden biridir. 1807 yılında Amerikan gemisi, mürettebatı ve kargoyu Maryland kıyılarında batmış bir İngiliz gemisinden kurtardı. Kurtulanlar arasında tahminen iki Newfoundland yavrusu vardı. Chesapeake Bay Retriever gemiden kurtarıldı ve menşei ABD’de olarak kabul edildi. Irkın soyu, 1807’de İngiltere’ye ait bir gemide seyahat eden “Sailor” ve “Canton” isimli Newfoundland cinsi köpekten geldiği düşünülüyor. Gemi karaya oturduğunda, mürettebat ve Sailor (rengi solmuş kızıl renkte bir erkek), Canton (siyah renkli dişi) köpekleri kurtarıldı.

İngiliz gemisine yüklenmesi ve ABD’nin kurtarması bilgileri dışında 1800’lerin başından itibaren belirsiz bir geçmişe sahiptirler. Bu köpekler kurtarıldıktan sonra ABD’de yetiştirilmiş ve yüzme konusundaki yetenekleri ortaya çıkmıştı. İki köpeğinde mükemmel su köpekleri olarak ün kazandığı ve daha sonra doğan yavrularında yüzmede, ördek avlamada başarılı olduğu görüldü. Ancak iki köpeğinde çiftleşmesiyle ilgili kayıtlara geçmiş bir bilgi yoktur. Zaman içerisinde itibarları arttı. Birçok yerel avcı onları Chesapeake Körfezi’nin soğuk sularında, usta bir şekilde su kuşlarının avlanması için yetiştirdi. Bu bölgede dayanıklı, güçlü ve avcı olarak avlanması için yetiştirilen üç köpek ırkından biri de Chessie oldu.

Chesapeake Bay Retriever ırkının İrlandalı Su Spaniel, Newfoundland, Bloodhound ve diğer yerel tazı melezlerinin de cinsin gelişimine katkı sağladığı düşünülmektedir. Yavaş yavaş, ortaya farklı özellikleri olan bir yerel cins çıktı, Chesapeake Körfezi’nin sert buzlu sularında rahatça hatta keyifle, defalarca yüzen ve ördek üstüne ördek yakalayan avcı bir köpekti. 19. yüzyılda Chesapeake Körfezi’nin her iki kıyısını da kaplayan zengin ördek kulüpleri, Chesapeake Bay Retriever’in temel cins türünü belirleme kararı aldı.

AKC kurulduktan sonra 1885 yılında Chesapeake Bay Retriever ırkı tanındı. AKC tarafından kabul edilen, ırk standartları oluşturulan en eski ırklardan birisidir. Chesapeake Bay Retriever, Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılmış olmasıyla insanların övünebileceği birkaç ırktan biri olmasına rağmen, ulaşması gereken popülerliğe erişememiş ve Chessie’nin popülaritesi mütevazı seviyelerde kalmıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Chesapeake Bay Retriever güçlü, çevik, atletik, sağlam ve dayanıklı bir Retriever ırkıdır. Orta büyüklükteki Chesapeake'in hem karada, hem de suda iyi bir avcıdır. Avcılık yeteneği, suda rahat hareket etmesine yardımcı olan ayaklara sahiptir. Göğsü derin ve geniştir. Vücut uzunluğu ile bacakları orantılıdır. Güçlü bir yapısı olmasına rağmen hantal değildir ve dengeli bir kas yapısına sahiptir.

Kafa

Chesapeake Bay Retriever kafatası büyüklüğü vücuduyla orantılıdır. Kafası hafif yuvarlak, orta genişliktedir. Namlu, kafatası ile neredeyse aynı uzunluktadır. Burun bir noktaya kadar sivrilen yapıdadır. Burun kemeri ve yapısı bu özelliği ile ördek, kaz gibi avladığı kuşları rahatlıkla taşıyacak uzunluktadır. Dişler maka ya da düz ısırıkla kapanır ve dudakları incedir.

Kulaklar

Chesapeake Bay Retriever ırkının kulakları başın iki yanında yüksekte ve aşağı doğru sarkık şekilde konumlanmıştır. Sarkık, küçük kulakları, gevşek bir yapıdadır.

Gözler

Chesapeake Bay Retriever ırkının belirgin, yuvarlak ve geniş gözleri sarımsı kahverengi ve kehribar renk tonlarındadır. Tüyleriyle aynı renk olan kaşlarının altında derin bakışlara sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Chesapeake Bay Retriever ırkının genel itibariyle düzgün bir kemik yapısı ve kaslı bacakları vardır. Ön bacakları düzdür, arka bacakları da oldukça güçlüdür. Arka bacaklarındaki çiy pençeleri genellikle çıkarılır, ön bacaklardakiler ise çıkarılabilir veya alınmayabilir. Ayaklarında mükemmel bir yüzücü olasına yardımcı olan perdeli parmak yapısı görülür.

Kuyruk

Chesapeake Bay Retriever ırkının kuyruk uzunluğu orta seviyededir. Kuyruk yapısı tabandan kalın ve ağır başlar uca doğru sivrilir. Ancak bu tabandan uca doğru sivrilme çok belirgin değildir. Kuyruk uzunluğu ortalama 30-37 cm’dir ve tüylüdür.

Tüy

Chesapeake Bay Retriever ırkının çift katmanlı, yağlı, kısa, dalgalı, yoğun ve su geçirmeyen dayanıklı bir kürkü vardır. Çift katmanlı kürkün dış katman tüyleri kısa, kalın, sert, yağlı ve en soğuk suyu bile geçirmez yapıdadır. Alt katmanı ise yumuşak, ince, yoğun, ipeksi ve hafif yağlı bir yapıya sahiptir. Ceketteki yağlı dış katman ve ipeksi alt katman tüyleri köpeğin vücuduna soğuk suyun gelmesini engeller. Tüyleri su tutmaz aynı zamanda kolay, hızlı kurumasını sağlar ve dayanıklı yapısıyla soğuk sularda daha yüzmelerine yardımcı olur. Islandıktan sonra yaptıkları silkelenme hareketiyle bedeninde kalan suyu atar, su tutmaz ve sonra sadece kürkleri nemli kalır. Diğer Retriever ırklarına göre tüyleri daha kısa, hafif dalgalıdır.

Renk

Chesapeake Bay Retriever ırkının kürkü, avlanma sırasında köpeklere avantaj sağlaması için kamuflajlı olarak tasarlanmıştır. Chesapeake Bay Retriever kürk rengi: mat taba, kızıl, ten rengi gölgeler, sarıya yakın kahverengi ve kahverenginin bütün tonlarında olabilir. Nadiren de olsa göğsünde, göbeğinde, bel bölgesinde, ayak uçlarında veya bacaklarının arkasında küçük beyaz lekeler bulunabilir. Irk standardında daha çok düz renkli kürk tercih edilir. Ancak ayakuçlarında veya göğüste az bir beyazlıkta kabul edilir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları iyi yapıldığı ve sağlıklı sorunu olmadığı sürece Chesapeake Bay Retriever ırkının yaşam süresi 10 ila 13 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Chesapeake Bay Retriever  köpeklerinin hem dişi hem erkeklerinin kilo ve boyları arasında farklılık görülür. Chesapeake Bay Retriever ırkının ideal ağırlığı 24- 36 cm, yüksekliği ise 52- 66 cm’dir. Chesapeake Bay Retriever

  • dişilerinin ideal aralığı 24 – 32 kg ,yüksekliği ise 53- 61 cm arasındadır,
  • Erkelk köpeklerin ise aralık 29 – 36 kg ve yüksekliği de 58 – 66 cm, olarak belirtilir.

Chesapeake Bay Retriever genel olarak orta seviyede tüy dökerler. Ancak tüy dökülmeler mevsim geçişlerinde Mevsimsel olarak tüy dökümünde artış olabilir. Haftada 2-3 kere taranmaları bakımları için yeterlidir.

Chesapeake Bay Retriever sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için yüksek protein içeren kaliteli köpek maması tüketmelidir. Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların köpek mamalarını tüketmesi önerilir. Köpeğinizin yaşına, cinsiyetine, boy, kilo, alerjen yapısı ve sağlık durumuna göre öğün ile porsiyon miktarını ayarlamalısınız.

Chesapeake, evet ev yemeği tüketebilir. Ancak gelişimlerini tamamlaması ve günlük besin ihtiyacını karşılaması için kuru mama tüketmesi önerilir. Zaman zaman sofra atıklarını ve evde hazırlanan köpeklere uygun yiyecekleri vermek isterseniz seçici davranmalısınız. Pişmiş kemik ve yağlı yiyecekler Chesapeake köpeğinin sindirim sistemini olumsuz etkileyerek ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden bu içerikteki ürünleri tercih etmemeli ve köpeklerin yemesi gereken evde hazırlanabilen yiyecekleri vermelisiniz.

Köpeğinizin gelişimi tamamlandıktan sonra çiftleştirmelisiniz. 1.5- 2 yaşından sonra sağlık sorunu olmayan ve kızan dönemine giren köpeğinizi her şey yolundaysa çiftleştirebilirsiniz. Daha erken çiftleştirmeniz hem köpeğinizin hem de doğacak yavruların sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Chesapeake Bay Retriever köpek ırkının orta seviyede dökülen tüyleri, tarama ihtiyacının minimum seviyede olası ve çok sık banyoya ihtiyaç duymamasıyla bakımı çok zor değildir. Orta seviyede bakım zorluğu olan Chesapeake Bay Retriever köpeğinin özenli ve düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Ancak bakımı zor olmasa da eğitim ve egzersiz ihtiyaçları sebebiyle ilk defa köpek sahiplenecek kişilerin uyum sağlamakta zorlanabileceği bir ırktır.

Çok yönlü bir köpek olan Chesapeake Bay Retriever ırkının fiyatı, yaşına, cinsiyetine, kürk rengine, sağlık durumuna, eğitimine ve şeceresine göre değişiklik kazanmaktadır. Chesapeake Bay Retriever  yavrusunun fiyatı 800 TL ile 4.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Belirtilen fiyat aralığı köpeğin satıldığı yere, satan kişiye ve daha farklı sebeplere göre artıp azalabilir. Köpek sahiplenirken uygun fiyata almaya dikkat etmek yerine; ebeveyn bilgilerine, sağlığına ve karakter özelliklerine dikkat ederek almaya çalışın.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı dişi Chesapeake Bay Retriever köpeği tek seferde 7 – 9 yavru dünyaya getirebilir. Doğan yavruların sayısı dişinin yetişkinlik döneminde olup olmadığına, doğum sıklığına, kaç kez doğum yaptığına , yaşına ve çiftleştiği erkek köpeği sağlık duruma göre farklılık gösterebilir.

Chesapeake Bay Retriever ırkının kürkü, avlanma sırasında köpeklere avantaj sağlaması için kamuflajlı olarak tasarlanmıştır. Chesapeake Bay Retriever kürk rengi: mat taba, kızıl, ten rengi gölgeler, sarıya yakın kahverengi ve kahverenginin bütün tonlarında olabilir. Nadiren de olsa  göğsünde, göbeğinde, bel bölgesinde, ayak uçlarında veya bacaklarının arkasında küçük beyaz lekeler bulunabilir. Irk standardında daha çok düz renkli kürk tercih edilir. Ancak ayakuçlarında veya göğüste az bir beyazlıkta kabul edilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.