Köpeklerde Kusmuk Rengi Ne İfade Eder?

3 Ağustos 2022
2136
Köpeklerde Kusmuk Rengi Ne İfade Eder?

Köpeklerde farklı kusmuk renkleri farklı şeyler ifade eder, bu yazıda köpek kusmuğu renk rehberinden ve her rengin size ne anlatabileceğinden ve ne kadar endişelenmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz.

Köpeklerde Kusma Nedir?

Kusma, mide ve bağırsak içeriğinin ağızdan güçlü bir şekilde çıkartılmasına denir. Kompleks bir refleks olup beyindeki kusma merkezi tarafından kontrol edilir. Köpeklerde kusma refleksi iyi gelişmiştir. Bu sebeple köpekler kolayca kusarlar. Kusma bir çok hastalığın belirtisi olabildiği gibi bazı durumlarda fizyolojiktir.

Kusmuğun içeriğinde gıda, mide ve bağırsak sıvıları, safra, kan veya mukus bulunabilir. Kusmuktaki gıdanın yapısı, sindirildikten sonra geçen süreye, mide sıvılarına ve gıdanın içeriğine bağlıdır. Kusma bir hastalık değil bir semptomdur ve çoğunlukla mide ve ince bağırsak hastalıkları ile ilgilidir.

Kusma mı? Regürgitasyon mu?

Köpeklerde kusma ile karışabilecek regürgitasyon denilen bir durum vardır. Regürgitasyon, kusma olmaksızın yenilen yemeklerin ağızdan geri gelmesi durumuna denir. Kusma ile ayırt edilmesi zor olsa da bu ayrım tedavi için büyük önem taşır.

Regürgitasyon, özofagustaki içeriğin çıkartılmasıdır; kusma, aslında köpeğin midesine giden yiyeceklerin çıkartılmasıdır. Regürgitasyon, genellikle bir köpek yemek yedikten veya içtikten hemen sonra, bir köpek suyu çok hızlı içtiğinde veya mamayı yuttuğunda olur.

Kusmaya genellikle karında öğürme sesi, mide bulantısı belirtileri ve sindirilmemiş veya kısmen sindirilmiş yiyeceklerin varlığı eşlik eder. Bazı köpek sahipleri öksürmeyi kusmayla karıştırır. Öksürük genellikle, sonunda yüksek bir öğürme ile takip edilen ve ardından az miktarda sıvı çıkartılan bir durumdur.

Köpeğiniz gerçekten kustu mu?

Kusma her zaman göründüğü gibi değildir. Köpek ebeveynlerinin kusma için yetersizlik veya balgam çıkarmayı karıştırması nadir değildir.

Kusma eylemi tipik olarak üç aşamada gerçekleşir: mide bulantısı, öğürme (aka kuru kabarmalar) ve son olarak kusma (tıbbi konuşmada kusma veya kusma). Köpeklerde mide bulantısının yaygın belirtileri salya akması, dudak yalama ve aşırı yutmadır. Öğürme, son aşama için gerekli koşulları yaratan sporadik solunum ve karın hareketleri ile ilişkilidir. Eylem sırasında, mideden gelen içerikler ve genellikle ince bağırsağın ilk kısmı, karındaki bariz kasılmalarla ağzın içine ve dışına itilir.

köpeklerde kusmuk

Köpeklerde Kusma Nedenleri

Artık köpeğinizin gerçekten kustuğunu bildiğinize göre, mide bulantısının arkasındaki nedenlerin ne olduğunu bilmek istersiniz. Köpeklerin kusmasının ardındaki gerçek nedeni daha hızlı bulmak için veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir. Bir köpeğin kusmasına neden olan en yaygın faktörlerden bazıları şunlardır:

1- Diyetle ilgili nedenler

  • Diyette değişiklik
  • Köpek Maması alerjileri veya intoleransı
  • Safralı Kusma Sendromu
  • Akut veya kronik ataklar halinde ortaya çıkan pankreasta iltihaplanma.

2- Çevresel Nedenler

  • Masa artıkları, oyuncak parçaları, şeker ambalajları veya çöp içeriği gibi yabancı şeyler yemek. Köpeğin yediği bu yabancı maddeler bazen köpeğimizin midesinde uzun süre takılabilir.
  • Parazitler
  • Kimyasallar, temizleyiciler, gübreler, antifriz, topikal pire, kene ilaçları ve hatta ciddi toksik maddelerden oluşan bazı bitkiler gibi toksinler
  • Pire ve kene önleyiciler, Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar ve Siklosporin gibi İlaçlar veya Takviyeler

3- Sağlıkla ilgili nedenler

Farklı durumların belirtileri olabileceğinden, yetersizlik ve kusma arasındaki farkı tanımak önemlidir.

 Köpeklerde Kusmuk Renkleri ve Nedenleri

Tıpkı insanlar gibi, köpeklerimizin kusmuğunun rengi de nedene bağlı olarak değişebilir ve değişecektir.

Yeşil Kusmuk

Yeşil köpek kusmuğu ot yemekten kaynaklanabilir. Çim kesinlikle köpeğinizin kusmuğunun parlak yeşil görünmesini sağlayabilir ve çimlerin sindirimi kolay olmadığı için genellikle bitki materyali parçaları içerir. Yeşil renkli kusmuğun bir diğer sebebi de içerisinde safra olmasıdır. Safra renkli kusmuk genellikle köpek aç kaldığında ya da reflüsü olduğunda görülür.

Yapılması gerekenler: Yeşil kusmuk, tek seferlik bir durumsa nadiren endişe kaynağı olur. Bununla birlikte, köpeğinize yeşil kusmuk çıkarırsa göz kulak olun – eğer aynı zamanda iyi görünmüyorsa veya kusma devam ederse, mümkün olan en kısa sürede veteriner hekiminize başvurun.

Beyaz Kusmuk

Köpeklerde beyaz renkli kusmuk genelde beyaz köpük şeklindedir. Ancak köpeğinizin köpüksüz beyaz renkli kusması farklıdır. Bu bir gastrointestinal problemin ya da şişkinliğin bir işareti olabilir.

Köpeğiniz beyaz ve köpüklü kusuyorsa, mide dönmesi(GDV) veya gastrointestinal problemlerden muzdarip olabilir. Bu durumlarda, kusmaya çalışıyor olabilirler ancak pek şansları olmayabilir. Bu acil bir durum olarak sınıflandırılır ve acil veteriner hekim müdahalesi gerekir.

Kırmızı Kusmuk

Köpeğinizin yediği mama veya verdiğiniz ödül maması içerisinde kırmızı gıda boyası yoksa kırmızı renkli kusmuk onun kan kustuğunu gösterebilir. Kırmızı renkli kusma sonrasında köpeğin acilen veteriner hekime götürülmesi gerekir. Çünkü bu genellikle ciddi bir sağlık sorununa ya da midede kanamaya veya zehirlenmeye işaret eder. Kusmuğun açık kırmızı olması kanın taze olduğunu gösterir.

Kan koyu kırmızıysa, muhtemelen köpeğinizin sisteminde uzun süredir olmuştur. Bu bir ülser belirtisi olabilir.

Yapılması gerekenler: Köpeğiniz tekrar tekrar veya uzun bir süre kan kusuyorsa, hemen veteriner hekiminize başvurun.

Kahverengi Kusmuk

Köpeklerde kahverengi kusmuğun birden çok sebebi olabilir. Mamasının rengi, koprofaji (dışkı yemek) ya da kanama kahverengi kusmuk sebepleri arasında yer alır. Dışkı yeme olarak bilinen koprofaji köpekler arasında yaygın görülen bir davranış bozukluğudur. Çoğu zaman, koyu kahverengi kusma, özellikle güçlü kokuyorsa, köpeğinizin çok fazla kaka yediğinin bir işaretidir. Ayrıca bağırsaklarında bir tıkanıklık olduğunun bir işareti olabilir.

Sarı Kusmuk

Köpeğinizin kusma rengi sarı ise. Bu durumda, gördüğünüz şey safra olarak bilinir. Safra, karaciğerin sindirim için ürettiği bir sıvıdır. Karaciğerden ince bağırsağa salındığı safra kesesine gider, sindirim sistemini tahriş edebilir ve sonunda kusabilir. Sarı köpek kusmuğu nadir olarak görülüyorsa genellikle zararsızdır.

Köpeklerde sarı kusmuk genellikle reflünün bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Bu aynı zamanda köpeğin yediği bir gıdadan dolayı kusmadığının bir göstergesidir. Sarı renkli kusmuk köpeğin midesinin boş olduğuna işaret eder. Vakit kaybetmeden veteriner hekim muayenesi gerekmektedir.

Yapmanız Gerekenler: Normal porsiyonları birden fazla öğüne bölmek gibi köpeğinizi daha sık besleyin Ancak köpeğiniz de uyuşuksa veya yemek yemiyorsa zaman kaybetmeden onu veteriner hekiminize götürün . Daha ciddi bir sorunun işareti olabilir.

köpeklerde kusmuk

Siyah Kusmuk

Siyah renkli kusmuk genellikle köpeğinizin oynarken yanlışlıkla sindirdiği bir çamur veya kir belirtisi olabilir. Siyah kusmuk kahve granüllerine benzer bir görünüme sahipse yakından bakın; Aslında çok, çok koyu bir kırmızı olduğunu fark ederseniz, bu bir mide ülseri veya sindirilmemiş bir toksin belirtisi olabilir. Böyle bir durum acil olarak kabul edilir ve veteriner hekime köpeğinizi kontrol ettirmeniz gerekmektedir.

Yapılması gerekenler: Kusmuğun siyah yerine çok koyu kırmızı olduğunu fark ederseniz, köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede veteriner hekiminize götürün.

Köpeğiniz Kusarsa Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kusmanın önüne geçilemeyen sebepleri olduğu gibi bu basit ipuçlarıyla önlenebilecek sebepler de vardır:

Ani diyet değişimleri sebebi ile oluşan kusmayı önlemek için; yeni bir diyet uygularken geçişi, 7-10 gün içinde kademeli olarak yapın. Geçiş döneminde, eski  mamasının her gün en az %10 oranında azaltılıp ve yeni mamasını eklenerek köpeğinizin yemeği %100 yeni mamasından oluşana kadar karıştırılması sağlanmalıdır. Uygun geçiş periyodunu gözlemlemek, köpeğinizin sisteminin yeni diyete alışması için zaman verecektir, bu olmadan sindirim bozuklukları meydana gelebilir.

Köpeğiniz tarafından kolayca yutulabilecek veya çiğnenebilecek oyuncaklar vermeyin. Yutulan herhangi bir gıda dışı madde mide-bağırsak sistemini tahriş edebilir veya sindirim sisteminin herhangi bir yerine yerleşerek tıkanmaya neden olabilir. Bütün olarak yutulabilecek veya keskin parçalara ayrılabilecek kemikler vermekten kaçının.

Köpeğiniz için zehirli olabilecek yiyeceklerin neler olduğunu( çikolata, üzüm, soğan vb.)  ve ne kadar miktarda yerlerse zehirlenebileceklerini öğrenmeniz önemlidir. Köpeğinizin çöp kutularına erişimini engelleyecek önlemler alınmalıdır. Köpekler, ayrım gözetmeyen yeme alışkanlıklarıyla bilinir. Bu yeme alışkanlıkları onları çürük yiyeceklere, toksinlere ve yutulduğunda zararlı olabilecek maddelere maruz bırakır.

Köpeğinizin kusmasının altında yatan nedenin teşhisi tipik olarak kapsamlı bir anamnez ile başlar.  Yani veteriner hekiminiz sizden bilgiler almaya çalışır. Kusmukta bulunan materyale ek olarak, veteriner hekiminize aşağıdakiler gibi ayrıntıları vermek isteyeceksiniz:

  • Sıklık (sayı, gün veya hafta sayısı)
  • Günün zamanı
  • Normal gıdanın markası ve türü
  • Son yemekten ve/veya ikramlardan bu yana geçen süre
  • Yenmiş olabilecek olağandışı herhangi bir şey
  • İştahtaki değişiklikler
  • Fark ettiğiniz diğer belirtiler veya davranış değişiklikleri

Çoğu köpeğin yılda birkaç kez kusması normal ve mantıklıdır. Ancak açıklanamayan veya sıklığı artan kusma değildir. Köpeğinizin sağlığı hakkında herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, veterinerinizle konuştuğunuzdan emin olun.

Köpek kusması, köpek arkadaşınızın kendini iyi hissetmediği ve gastrointestinal problemlerden muzdarip olabileceği anlamına gelir. Pek çok şey köpeğinizin midesini bozabilir ve farklı renk ve dokularda kusmalarına neden olabilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Köpeklerde kusmanın pek çok sebebi vardır. Basitçe özetlemek gerekirse; hızlı mama tüketimi, gıda intoleransı, gıda elerjisi, gastroenterit, yabancı cisimler ve bazı hastalık durumlarında kusma sıklıkla görülür.

Köpeğiniz kustuğunda ancak midesinde  yiyecek olmadığında, ince bağırsaktan gelen safra mideye geri akar ve bu da yapışkan sarı bir içeriğe neden olur. Safranın kendisi asidik değildir, ancak reflü olduğunda mide asidi ile karışabilir. Bu safra asidi karışımı köpeğinizin boğazını tahriş edebilir. Safra kusmasının yaygın bir nedeni, özellikle yaşlı köpeklerde öğünler arasında çok uzun süre olmasıdır.  Safra kusması en sık sabahları meydana gelir, çünkü köpeğinizin midesi çok uzun süre boş kaldığında midesinde sindirecek yiyecek olmadan salgılanan asit yangıya neden olabilir.

Siyah renkli kusmuk genellikle köpeğinizin oynarken yanlışlıkla sindirdiği bir çamur veya kir belirtisi olabilir. Siyah kusmuk kahve granüllerine benzer bir görünüme sahipse yakından bakın eğer çok koyu bir kırmızı olduğunu fark ederseniz, bu bir mide ülseri veya sindirilmemiş bir toksin belirtisi olabilir.

İlk olarak yapmanız gereken şey önünden mamasını alarak kusmayı takip etmektir. 6-12 saat kadar mama verilmemesine rağmen köpeğiniz kusmaya devam ederse veteriner kliniğine götürmeniz gerekir.

 

Köpeklerde kahverengi kusmuğun birden çok sebebi olabilir. Mamasının rengi, koprofaji (dışkı yemek) ya da kanama kahverengi kusmuk sebepleri arasında yer alır

Köpeğinizin yediği köpek maması içerisinde kırmızı gıda boyası yoksa kırmızı renkli kusmuk onun kan kustuğunu gösterebilir. Kırmızı renkli kusma sonrasında köpeğin acilen veteriner hekime götürülmesi gerekir.

Köpeklerde beyaz renkli kusmuk sindirim sistemi problemlerinden veya mide dönmesi gibi ciddi durumlardan kaynaklanabilir. Mutlaka veteriner hekiminize görünmelisiniz. Bazen beyaz kusmuk öksürükle de karışabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.