Köpeklerde Sindirim ve Mide- Bağırsak Hastalıkları (Gastroenterit)

29 Ağustos 2022
1804
Köpeklerde Sindirim ve Mide- Bağırsak Hastalıkları (Gastroenterit)

Köpeklerde Gastroenterit Nedir?

Köpeklerde gastroenterit, bir köpeğin midesinin (gastro-) ve ince bağırsağının (-enterit) yangısı olarak tanımlanır. Basit bir ifadeyle, gastroenterit mide ve bağırsak rahatsızlığıdır.

Köpeklerde Gastroenterit-  Mide Bağırsak Rahatsızlığı Belirtileri

Ne yazık ki, yukarıda sıralanan belirtiler, tehdit oluşturmayan bir rahatsızlığın göstergesi olabilse de bazen köpeğiniz ciddi bir tehlike içinde olduğu için hemen harekete geçmeniz gerektiğinin sinyalini verebilir. Bu nedenle, bir şeylerin ters gittiğini fark ettiğinizde her zaman veteriner hekiminize danışmanızı öneririz.

Bununla birlikte, köpeğiniz aşağıdakilerden herhangi birini yaşıyorsa, hayati tehlike arz eden bir acil durumla karşı karşıya kalabileceğiniz için derhal tıbbi yardım almalısınız:

Gastroenteritten mustarip köpekler ani bir kusma ve/veya ishal başlangıcı sergiler ve büyük miktarda vücut sıvısı ve elektrolit kaybedebilir. Bu dehidrasyona neden olabilir . Köpeğinizin hidrasyon ve aktivasyon seviyesini izleyin.

Köpeğiniz susuz kalmış veya uyuşuksa acil veteriner kliniğine gitmelisiniz. Bu, acil tedavi gerektiren daha ciddi bir durumu gösterir.

Köpeğinizin sıvıkaybı seviyesini anlamak için; köpeğinizin boynunun arkasındaki deriyi nazikçe kaldırarak dehidrasyonu kontrol edebilirsiniz. Yükseltilmiş durumda kalırsa ve hemen yerine geri dönmezse, köpeğiniz muhtemelen susuz kalmıştır.

Diğer dehidrasyon belirtileri şunlardır:

  • Nefes nefese olmak
  • Kuru burun ve gözler
  • Kuru, macunsu diş etleri ve yapışkan tükürük
  •  iştahsızlık
  • Deri elastikiyeti kaybı (köpeğinizin derisini çektiğinizde ve geri çekmesi yavaş olduğunda)

 

Köpeklerde Mide Bağırsak Rahatsızlıkları- Gastroenterit Teşhisi

Bu tanı, bir köpeğin ani bir kusma veya ishal vakası olduğunda, halsiz ve uyuşuk olduğunda ve iştahı olmadığında yapılır. Köpeğinizin semptomlarını tanımlamak, veteriner hekiminizin teşhis koymasına yardımcı olabilir. Veteriner hekiminiz ayrıca köpeğinizde dehidrasyon ve karın ağrısı belirtileri olup olmadığını kontrol edecektir.

Parvovirüs, parazitler, gastrointestinal tıkanıklık, kanser, böbrek hastalığı ve diğer daha ciddi durumlar gibi diğer olası kusma ve ishal nedenlerini ekarte etmek için veteriner hekiminiz dışkı analizine, kan çalışmasına, röntgen çekmeye veya ultrasona ihtiyacı olabilir.

köpeklerde mide bağırsak hastalıkları

Köpeklerde Mide Bağırsak Hastalıklarının (Gastroenterit ) Nedenleri

Evcil hayvanınızın mide sorununu değerlendirirken aklınızda bulundurmanız gereken köpek sindirim bozukluklarının birkaç yaygın nedeni şunlardır:

Köpeklerdeki En Yaygın Sindirim Sorunları

Ortaya çıkabilecek köpek sindirim sorunlarının sayısı çok fazladır. İshalden toksisiteye veya zehirlenmeye kadar, köpeğinizin sağlığı ve davranışının anlamını bilmek, mutlu ve sağlıklı bir yaşam sağlamanın anahtarıdır.

Aşağıda, bilmeniz gerektiğini düşündüğümüz yedi köpek mide probleminin yanı sıra en yaygın semptomlarıyla ilgili ayrıntıları bulacaksınız.

Zehirlenmeler

Köpeğinizin ortamı potansiyel toksinlerle doludur. Zehirli maddeleri köpeğinizden uzak tutmak için elinizden gelenin en iyisini yapmanıza rağmen, toksine maruz kalma hala mümkündür. Köpeğinizin bir toksine maruz kaldığından şüpheleniyorsanız, hemen en yakın veteriner kliniğine gitmelisiniz.

Birçok toksin mide bulantısı, kusma ve ishale yol açan sindirim sisteminde tahrişe neden olur. Köpekler, diğer belirtiler gelişmeden önce iştahlarını kaybedebilir. Bazı durumlarda, kusmukta veya dışkıda kan görebilirsiniz.

Kusma genellikle ilaç alımının, zehirli bitki alımının veya toksik gıda alımının ilk belirtisidir. Köpeğiniz aniden kusmaya başlarsa, göz ardı edilmemelidir. Bu durumda toksin alımına dair kanıt arayıp veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.

Köpeğinizde oluşabilecek diğer zehirlenme belirtileri ve köpekleri için nelerin toksik olabileceğini öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

Parazitler

Paraziler, en yaygın köpek sindirim sorunlarından bazılarıdır. Köpeğinizin tüylerinin donuklaştığını fark ederseniz, mideleri çömlek göbeğine benzemeye başlar ya da sadece enerjileri düşük ve kilo kaybederler; bu durumda solucanlarla mücadele ediyor olabilirsiniz.

Yuvarlak kurtlar – Yuvarlak kurt larvaları tipik olarak bir köpeğin bağırsak yolunda yolculuklarına başlarlar ancak diğer iç organlara da gidebilirler. Görünüşte uzun, beyaz ve spagetti benzeridir ve enfekte köpekten besinleri emer.” Birçok köpek yavrusu yuvarlak kurtlarla doğar; bu nedenle, yavru köpeğinizin muayene edilmesi çok önemlidir.

Kancalı Kurtlar – Kancalı kurtlar, genellikle yavrularda ölüme neden olan daha öldürücü solucan türlerinden biridir. Bu zararlılar daha daha kısa parazitleridir ve kan emmek için dişleri vardır.

Kamçılı kurtları – Kırbaç kurtları, en iyi huylu parazit türüdür. Çoğunlukla kalın bağırsakta yaşarlar ve varsa çok az semptom üretirler.

Tenyalar – Tenyalar besinleri emmek için köpeklerin ince bağırsağına yerleşir orada yaşarlar.

Köpeğinizde parazit olduğundan şüpheleniyorsanız, teşhis için veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz çok önemlidir. Her parazit türünün bir tedavisi vardır, bu nedenle köpeğinizin hangi tür parazite sahip olabileceğini belirlemek zorunludur. Bunun için veteriner kliniğine bir dışkı örneği getirmeniz faydalı olacaktır.

IBD (İnflamatuar Bağırsak Hastalığı)

İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (IBD), insanlarda olan IBS’den (irritabl bağırsak sendromu) farklı değildir. IBD kronik bir durumdur ve sindirim sisteminde altta yatan hasarı ve bağırsak yolunun ileri iltihabına sebep olan çok çeşitli semptomlara sebep olur.

İnflamatuar barsak hastalığı (IBD) bir hastalıktan ziyade bir sendromdur. Sendrom, bağırsak yolunun kronik tahrişine spesifik bir reaksiyondan kaynaklanır. IBD’li köpeklerin çoğunda tekrarlayan veya kronik kusma veya ishal öyküsü vardır ve iştahsızlık olabilir. Kusma veya ishal dönemlerinde köpek kilo verebilir ancak bunun dışında normaldir.

Gastrit

Kusma, sık sık ve diğer semptomlarla birlikte meydana gelirse, bir köpeğin hayatında olağandışı bir olay olmasa da, köpeğiniz gastrit ile etkilenebilir. İltihaplı bir bağırsak astarı, genellikle enfeksiyonun eşlik ettiği bu durumu karakterize eder. Genellikle, bu duruma köpeğinizin çöpten yemek yemesi, toksin alması veya viral bir enfeksiyon neden olur. Gastrit tipik olarak akut bir rahatsızlık iken, bu aynı zamanda kronik hastalık şeklini de alabilir.

Gastrit belirtileri şunlardır:

Uygun şekilde tedavi edilmezse gastrit tehlikeli olabilir. Bu kesinlikle hafife alınacak köpek sindirim sorunlarından biri değildir.

Pankreatit

Pankreatit, köpeğinizin sağlığını kesinlikle tehdit eden, en tehlikeli köpek sindirim problemlerinden biri olarak kabul edilir. Pankreas, sindirim sürecinde önemli bir organdır ve “sindirilebilirler” ince bağırsakla buluştuğunda yiyeceklerin ve diğer temel işlevlerin parçalanmasına yardımcı olan sindirim enzimlerini serbest bırakır.

Pankreatit durumunda, pankreas, serbest bırakıldıktan hemen sonra aktive olan ve pankreasın kendisini yok eden enzimleri serbest bırakır. Bu durum köpekler için inanılmaz derecede acı verici ve hayatı tehdit edici olabilir.

Köpeklerde pankreatit belirtileri;

Tedavi, intravenöz sıvıların verilmesinden hastaneye yatış ve hatta ameliyata kadar değişir. Yukarıdaki semptomlardan herhangi birinin başlangıcına çok dikkat etmek ve pankreatit olasılığı varsa mümkün olduğunca çabuk hareket etmek çok önemlidir. Daha ciddi köpek sindirim problemlerinden olmakla birlikte, neyse ki zamanında yakalanırsa tedavi edilebilir.

köpeklerde mide bağırsak hastalıkları

 Köpeklerde Gastroenterit Tedavisi

Semptomatik İlaçlar

Bazı durumlarda, köpeğinizin hasta hissetmesini ve kusmasını durdurmak için  semptomatik kusma önleyici ilaçlar verilebilir. Kusma önleyici ilaçların kullanımı her zaman güvenli değildir ve veteriner hekiminiz, bağırsak tıkanıklığı gibi daha ciddi bir şeyden şüphelenirse ilacı kullanmamaya karar verebilir.

Sıvı Tedavisi

Daha ciddi semptomları olan köpeklerin yoğun bakım için veteriner hastanesine yatırılması gerekebilir. Serum almak, sıvıları doğrudan kan dolaşımına sokar. Bu, köpeğinizi yeniden sıvı dengesini sağlayacak ve genellikle kendilerini çok daha iyi hissetmelerini sağlayacaktır.

Antibiyotikler

Antibiyotikler her durumda gerekli değildir. Sorun bir bakteriden kaynaklanmıyorsa, köpeğinizi korumaya yardımcı olan “dost” bağırsak bakterilerini yok ederek durumu daha da kötüleştirebilirler. Ancak veteriner hekiminiz köpeğinizin probleminin bakteriyek bir enfeksiyondan kaynaklandığını düşünüyorsa ya da köpeğinizde kanlı ishal mevcutsa sekonder bakterileri önlemek için antibiyotik verecektir.

Parazit İlaçları

Köpeğinize düzenli iç parazit ilacı uyguluyor olsanız da bu ilaçlar onları korumak için değil. Köpeğinize bulaşma ihtimaline karşı parazitleri öldürmeye yönelik ilaçlardır. Bu yüzden köpeğinize eğer parazit bulaştıysa onun için de ayrı bir tedavi düzenlenir.

Kolay sindirilebilir bir diyet

Sindirimi kolay bir diyet iyileşmeyi hızlandırabilir. Köpeğinize zengin veya yağlı bir şey vermeyin – bu onların ishalini daha da kötüleştirebilir! Sade beyaz pirinç veya sade haşlanmış tavuk (derisiz veya kemiksiz) çok kısa vadede kullanılabilir, ancak veteriner kliniğinizden  hafif diyetler de alabilirsiniz.

Daha küçük öğünler

Köpeğinizi gün boyunca çok küçük öğünlerle besleyin.

Bol su

İshalden muzdarip köpeklerin, dışkılarında kaybettikleri ekstra sıvıyı yerine koymak için normalden biraz daha fazla içmeleri gerekebilir. Köpeğinizin bol suya erişimi olduğundan ve gün boyunca içtiğinden emin olun. Köpeğiniz içmeyi bırakırsa veya normalden çok daha fazla içiyorsa veteriner hekiminizle konuşun.

Dinlenme

Köpeğinizin dinlenmesine ve iyileşmesine izin verin ve kendilerini daha iyi hissedene kadar enerjik olan şeylerden kaçının. Çok uyuşuksa, veteriner hekiminizle konuşmalısınız.

Probiyotikler

Probiyotikler, köpeğinizin bağırsağı için bazı köpekler için faydalı olabilecek dost bakterilerdir, ancak hepsi değil. Probiyotiklerin normal bakterileri takviye ederek ve kötü bakteri ve toksinleri bağlayarak çalıştığı düşünülmektedir. Bu probiyotikleri veteriner hekiminize danışarak kulanmalısınız.

Yavaş yavaş normal yiyeceklerini yeniden tanıtın

Köpeğiniz birkaç gün sonra normale dönmelidir. Katı kakalarını geçirdikten sonra, birkaç gün içinde yavaş yavaş onlara normal yiyeceklerini vermeye başlayabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Evet. Gastroenterit, tedavi edilmediğinde sıklıkla akut hemorajik diyare sendromuna (AHDS) dönüşebilir. Bu, köpeklerdeki en akut gastroenterit şeklidir ve hızlı bir şekilde tedavi edilmezse yaşamı tehdit eden dehidrasyona yol açabilir.

Gastroenterit nedenlerinden bazıları zoonotiktir, yani köpeklerden insanlara bulaşıcıdır. E. coli, salmonella ve listeria gibi bakteriyel enfeksiyonlar bu kategoriye girer.

Bazı nedenler köpeklere özgüdür ve canine parvovirus ve distemper gibi insanlara zararsızdır.

Köpeğiniz kusuyorsa veya ishali varsa, her zaman veterinerinizi aramalısınız. Durumun ne kadar ciddi olduğunu değerlendirmenize yardımcı olmak için size özel sorular sorabilirler. Veteriner hekiminiz köpeğinizin semptomlarını değerlendirdikten sonra, köpeğinizin evde güvenle yönetilebileceğini belirleyebilir ve size evde bakım için bir tedavi planı verecektir. Bu, köpeğinize her 2 saatte bir küçük miktarlarda berrak sıvılar vermeyi içerebilir, ancak kusma 6 ila 8 saat boyunca durduktan sonra. Köpeğiniz 12 saat sonra sıvıyı kusmuyorsa, sık ve küçük öğünlerde haşlanmış et ve pilav veya haşlanmış tavuk ve pilav, besleme başına yaklaşık ¼ fincan veya daha az verin. Veteriner hekiminizle konuşmadığınız sürece köpeğinize reçetesiz veya reçeteli ilaç vermeyin.

Ne arayacağınızı öğrendikten sonra köpeklerde sindirim problemlerini fark etmek kolaydır. İshal, kusma ve şişkinlik gibi belirtiler kolayca tanımlanabilir ve mide rahatsızlığının göstergesidir. Çoğu durumda, bu belirtiler kısa sürelidir ve kendi kendine dağılır; ancak, bu belirtiler düzenli olarak ortaya çıkarsa, sorunun kökenini keşfetmek için veterinerinizden tıbbi yardım almanız önemlidir.

Ek olarak, köpeğiniz karnını ovaladığınızda sızlanır veya ağlarsa, bunun nedeni mide rahatsızlığı olabilir, bu durumda veterinerinizi aramak isteyeceksiniz.

Köpeğinizin midesi bozuksa, köpeğinizi 12-24 saate kadar aç bırakmak iyi bir fikir olabilir. Acımasız görünse de, bu, köpeğinize midesini boşaltma şansı verecek ve çoğu durumda aşırı şişkinliği veya mide rahatsızlığını hafifletecektir. Köpeğiniz açken, her zaman temiz suyun mevcut olduğundan emin olun.

Süre bittiğinde, köpeğinizi baharatsız tavuk göğsü ve kahverengi veya beyaz pirinçten oluşan yumuşak bir diyetle besleyin. Köpeğiniz bu diyete olumlu yanıt veriyorsa ve sindirim sorunları belirtisi göstermiyorsa, bu diyeti 4-5 gün daha beslemeye devam edin.

Köpeğiniz yemek yemeyi reddediyorsa, kusuyorsa, çimen yiyorsa veya karnını ovuştururken mızmızlanıyorsa, mide rahatsızlığı yaşama ihtimali yüksektir. Bu durumlarda, köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede hafif bir diyete sokmanız ve veteriner hekiminizi aramanız önemlidir.

 

Semptom süresi nedenin ciddiyetine bağlıdır: çoğu durumda köpeklerde sindirim sorunları 1-2 gün gibi kısa bir sürede çözülür. Bununla birlikte, neden daha şiddetliyse, semptomlar çok, çok daha uzun sürebilir. Bu nedenle, köpeğinizin mümkün olan en kısa sürede uygun tedaviyi alabilmesi için belirtiler ortaya çıktığında veterinerinize başvurmanızı öneririz.

 

Mide üşütmesi olarak bilinen şey aslında gastroenterittir. Altta yatan sebebin düzeltilmesi gerekir. Eğer köpeğiniz hafif bir gastroenterit yaşıyorsa 12-24 saat aç bırakıp sonrasında pirinç lapası tavuk haşlaması gibi hafif ve küçük porsiyonlarda köpek maması verebilirsiniz. Ancak unutulmamalıdır ki bütün kusma ve ishal durumları eğer tek seferlik değilse veteriner hekiminize danışılmalıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.