Köpeklerde Bağırsak Tıkanıklığı (İntestinal Obstruksiyon)

26 Aralık 2022
1541
Köpeklerde Bağırsak Tıkanıklığı (İntestinal Obstruksiyon)

Köpeklerde Bağırsak Tıkanması Nedir?

Gastrointestinal tıkanıklık olarak da bilinen bağırsak tıkanıklığı, yaygın bir köpek sorunudur. Köpekler doğal olarak meraklıdır ve birçoğunun hemen hemen her şeyi yeme veya çiğneme isteği vardır. Çoğu köpek sahibi, kendi köpeği yaşasın ya da yaşamasın, bu sorunun farkındadır.

Tüm köpekler risk altındadır, ancak genç köpekler özellikle savunmasızdır. Yavru köpekler genellikle diş çıkardıkları ve çiğneyecek bir şeyler aradıkları için her nesneyi ağızlarına sokmaya daha istekli olma eğilimindedirler.

Bağırsak tıkanıklığı (obstruksiyon), katı gıdaların veya sıvıların geçişini engelleyen bağırsakların kısmen veya tamamen tıkanmasıdır. Bu, köpeğin hızla susuz kalmasına ve dengesiz elektrolitlere sahip olmasına neden olabilecek su ve besinlerin emilimini önleyebilir. Daha da kötüsü, tıkanıklık bağırsak duvarına baskı yaparak dokunun ölmesine (nekroz) veya yırtılmasına (bağırsak yırtılması veya delinmesi) neden olarak bağırsaklara zarar verebilir.

Köpeklerde Bağırsak Tıkanmasının Belirtileri

  • Kusma: Kalıcı kusma ciddi dehidrasyona ve elektrolit dengesizliklerine yol açabilir.
  • İştah kaybı (anoreksiya): Köpekler yemek yemeye ilgi göstermeyebilir. Yabancı cisim tıkanıklığı olan genç köpekler (yememeleri gereken bir nesne) başlangıçta yemeye devam edecek veya yemeye çalışacak, ancak sonra kusacaktır.
  • Karın ağrısı: Bir tıkanıklık bağırsaklara baskı yapabilir, bu çok ağrılı olabilir ve hatta bağırsak yırtılmasına veya karın iltihabına (peritonit) neden olabilir.
  • Zayıflık/uyuşukluk: Buna dehidrasyon ve elektrolit dengesizliği ve ağrı neden olabilir.
  • İshal/dışkılamada güçlük (kaka yapmama)/dışkılamada zorlanma: Kısmi tıkanıklığı olan bir köpek, sıvı tıkanıklığın etrafına sıkıştığı için ishal olabilir. Tam bir tıkanıklık varsa, köpek dışkılamayı deneyebilir ancak yapamayabilir.
  • Kilo kaybı: Köpeğiniz kusuyorsa ancak dışkı (kaka) yapmıyorsa, bu bağırsak tıkanıklığının güçlü bir işaretidir.

Köpeklerde Bağırsak Tıkanmasının Nedenleri

Bağırsak tıkanıklıklarına sıklıkla yabancı cisimler neden olur. Köpeğin yediği ve tıkanmaya neden olan maddeler bağırsaklardan geçemeyerek tıkanıklığa neden olur. Yaygın öğeler arasında kemikler, toplar, oyuncaklar, kayalar, mısır koçanları, kumaş (iç çamaşırı veya çorap gibi), meyve çekirdekleri, tamponlar ve doğrusal nesneler (ip, iplik, iplik, kurdele veya külotlu çorap gibi) bulunur.

Bununla birlikte, özellikle yaşlı köpeklerde bağırsak tümörleri veya kitleleri (anormal yeni doku büyümeleri) tıkanıklıklara neden olabilir.

Diğer olası nedenler şunları içerir:

  • Darlıklar (genellikle skar dokusu nedeniyle bağırsakların daralması)
  • Adezyonlar (önceki ameliyattan kalan skar dokusu bantları)
  • İnvajinasyon (bağırsağın bir kısmının bitişik bir kısma kaydığı yerde bağırsakların iç içe geçmesi)
  • Şiddetli bağırsak paraziti istilası
  • Fıtıklar
  • Torsiyon (bağırsakların bükülmesi)
  • İnce bağırsakların şiddetli iltihabı
  • Tümörler: Bağırsakların içindeki bir büyüme veya kitle , motiliteyi kademeli olarak azaltabilir ve sonunda tıkanmaya neden olacak kadar büyüyebilir. Karındaki bir tümör, bağırsaklara baskı uygulayacak kadar büyüyebilir ve onları dışarıdan bloke edebilir.
  • İntussusepsiyon : Bu durum bağırsakların teleskopik bir şekilde kendi içine katlanmasıyla oluşur. Yabancı cisimler ve tümörler intususepsiyona yol açabilir, ancak diğer potansiyel nedenler arasında enfeksiyonlar, bağırsak parazitleri ve diyet değişiklikleri yer alır. İntussusepsiyon , bağırsak cerrahisinden sonra bir komplikasyon olarak da ortaya çıkabilir.
  • Pilor stenozu : Mideden ince bağırsağa geçişin bu şekilde daralması, bir GI tıkanıklığına yol açabilir. Pilor stenozu doğuştan bir anormallikten (doğum kusuru) kaynaklanabilir veya bilinmeyen nedenlerle yaşlı köpeklerde zamanla gelişebilir.

 Köpeklerde Bağırsak Tıkanmasını Teşhisi

Köpeğinizin yabancı bir nesne yediğini görür veya bundan şüphelenirseniz, derhal veteriner hekim yardımı almalısınız.  Eğer köpeğinizin rektumundan bir cisim sallandığını görürseniz (ip, tel vs) kesinlikle çekerek çıkartmayınız.

Bazı durumlarda, köpeğin hemen kusması sağlanabilir ve bağırsak tıkanmasına neden olmadan önce yabancı cismi ortaya çıkarabilir. Bu, köpek nesneyi yedikten en fazla 30 dakika ila 2 saat sonra yapılmalıdır.

Köpeğiniz bağırsak tıkanıklığı belirtileri gösteriyorsa, kusmaya neden olmak için muhtemelen çok geç. Bu durumda, veteriner hekiminiz, ağrı veya kitle, yabancı cisim veya intususepsiyon kanıtı olup olmadığını kontrol etmek için karnı palpe ederek (dokunarak) iyi bir fizik muayene ile başlayacaktır. Bazen veteriner hekiminiz gerçek tıkanıklığı hissedebilir, ancak çoğu zaman hissetmez. Büyük olasılıkla daha fazla değerlendirme için karın röntgeni çekeceklerdir. Bu amaçla ilaçlı röntgen de çekilir. Bunun için köpeğinize kontrastlı madde içeren bir sıvı içirilir ve belirli saatlerde röntgenleri çekilir. Bu uygulamanın amacı ilacın yemek borusundan başlayarak sindirim sistemi organlarına geçişini kontrol etmektir.

Röntgen yetersizse veya veteriner hekiminiz ameliyatı önermeden önce daha fazla bilgi arıyorsa, karın ultrason muayenesi yapabilirler. Bu, yabancı cisimlerin görüntülerini göstermek için çok kullanışlıdır, ancak bir tümör veya invajinasyondan şüpheleniliyorsa daha fazla bilgi sağlayacaktır.

Semptomların diğer nedenlerini ekarte etmek ve köpeğinizin hidrasyonunu ve elektrolitlerini kontrol etmek için muhtemelen kan tahlili önerilecektir. Bazı emin olunamayan durumlarda bilgisayarlı tomografiye de başvurulabilir.

köpeklerde bağırsak tıkanıklığı

Köpeklerde Bağırsak Tıkanıklığı Tedavisi

Köpeğin boyutuna, ne kadar hasta olduklarına ve yabancı cismin boyutuna bağlı olarak, bazen köpekler bir nesneyi sindirebilir ve dışkılarına kaka yapabilir. Bununla birlikte, sıkışıp bağırsak tıkanıklığı haline gelirse, tıkanıklığı tespit etmek ve gidermek için ameliyat gerekecektir.

Ameliyattan önce, veteriner hekiminiz, köpeğinizi hastaneye yatırmak isteyebilir. Burada IV sıvıları (sıvı kaybını telafi edebilmek için) ve mide bulantısı ve ağrı için ilaç alabilirler.

Köpeğiniz stabilize edildikten sonra, tıkanıklığı belirlemek için anestezi altında ameliyat yapılır. Tıkanıklığın nedeni yabancı bir cisim ise, bazen basitçe bağırsaklara bir kesi (kesik) yapılabilir, nesne çıkarılır ve bağırsaklar tekrar dikilir (kapatılır) (bu işleme enterotomi denir).

Ancak bağırsaklarda hasar varsa veya ölü doku varsa, tıkanıklık nedeni ile birlikte bağırsaklardan yabancı cisim veya tümör gibi bazı bölümlerin çıkarılması gerekebilir (buna rezeksiyon ve anastomoz denir).

Köpeklerde Bağırsak Tıkanmasının İyileştirilmesi ve Yönetimi

Bağırsak tıkanıklığının erken teşhisi ve tedavisi, iyi bir sonuç için ve komplikasyonları (bağırsaklarda hasar, bağırsak yırtılması, sızıntı, yarılma veya peritonit gibi) önlemek için önemlidir. Ameliyat gerekirse en kısa sürede yapılmalıdır.

Ameliyattan sonra, çoğu köpeğin IV sıvılar ve ağrı kesici ilaçlarla 1-2 gün hastanede kalması gerekecektir. Genellikle tekrar yemek yemeye başladıktan sonra ve kusmuyorlarsa eve gidebilirler. İyileşme süresi, herhangi bir karın ameliyatı için tipiktir ve 10-14 günlük dinlenme ve kısıtlı aktiviteyi içerir.

Tedaviden sonra, veteriner hekiminizin tavsiyelerine uymalı ve tekrarlayan semptomlar için köpeğinizi izlemelisiniz. Aktivite seviyenizi düşük tutun, bu nedenle birkaç gün boyunca koşu veya uzun yürüyüşler yapmayın. Önceki diyete yavaş yavaş yeniden başlamadan önce birkaç gün boyunca kuru gıdalardan oluşan yumuşak bir diyetle besleyin . Ayrıca, dehidrasyondan kaçınmak için onlara bol miktarda tatlı su sunarak kaybedilen sıvıları tekrar doldurduğunuzdan emin olun .

Çoğu köpek tamamen iyileşir ve normal yaşamlarına geri döner, ancak bu, bağırsak tıkanıklığının nedenine göre değişebilir. Köpeğinizin tıkanıklığının nedeni yabancı bir cisimse, önceki ameliyatlardan yara dokusu olduğunda komplikasyonlar daha olası olduğundan, gelecekte herhangi bir yabancı cisim yemediğinden emin olmak önemlidir. Tıkanmaya bir tümör neden olduysa, veteriner hekim, tümörün tipini ve olası sonucu belirlemek için laboratuvara bir numune gönderecektir.

Köpeklerde Bağırsak Tıkanması Nasıl Önlenmesi

Tehlikeli nesneleri köpeğinizden uzak tutarak yabancı cisimlerin yutulmasını önleyebilirsiniz. Oyuncakların yutulamayacak kadar büyük olduğundan emin olun. Köpeğiniz oyuncakları çiğneyip yemekten hoşlanıyorsa, köpeğinizin bunları yalnızca doğrudan gözetim altında almasına izin verdiğinizden emin olun. Köpeğinizi çöpten uzak tutun. Dışarıdayken köpeğinizi yakından izleyin. Çamaşırları kapalı bir kapta saklayın. Köpeğinizin belirli şeyleri yemeyi sevdiğini biliyorsanız, onları ulaşamayacağı bir yerde tuttuğunuzdan emin olun.

Tümörler ve diğer bağırsak rahatsızlıkları önlenebilir olmayabilir, ancak erken teşhis, kısmi tıkanıklıkların tamamlanmasını engelleyebilir. Bağırsaklara verilen zararı da en aza indirebilir. İşaretler göründükten hemen sonra veteriner hekiminize başvurduğunuzdan emin olun.

Veteriner hekiminizin önerdiği şekilde her yıl veya daha fazla rutin sağlık kontrolü için köpeğinizi muayene ettirin. Muayene sırasında veteriner hekiminizin henüz farkında olmadığınız bir komplikasyon bulma şansı vardır.

Not: Yukarıdaki bilgiler, köpeklerde barsak tıkanıklığı hakkında sizi bilgilendirmeye yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Köpeğinizin sağlığı veya olası semptomları hakkında sorularınız veya endişeleriniz varsa, hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Sık Sorulan Sorular

Köpeklerde bağırsak tıkanması nedir?

Bağırsak tıkanıklığı, mide veya bağırsaklarda katıların veya sıvıların gastrointestinal sistemden geçişini önleyen tam veya kısmi bir tıkanıklıktır. Bu tıkanıklık ayrıca kan akışını azaltabilir ve toksik içeriklerin emilmesiyle birlikte bağırsakların bazı kısımlarında bozulmaya neden olabilir. İp, halat ve halı lifleri gibi doğrusal yabancı cisimler de bağırsakların teleskop gibi iç içe geçmesine neden olabilir. Bu tıkanıklıklar, yabancı cisimlerin veya malzemelerin yutulmasına ikincil olabilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, özellikle yaşlılarda, bir tümör veya kitle olabilir.

Köpeğinizin bağırsak tıkanıklığı olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen bir veteriner hekime muayene ettirmelisiniz. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin ameliyata ihtiyacı olup olmadığını ve nasıl ilerleyeceğinizi belirlemenize yardımcı olacaktır.

 

Tedavi edilmezse, tam bir tıkanıklığı olan bir köpek muhtemelen 3-4 gün içinde ölür. Bir köpeğe bağırsak tıkanıklığı teşhisi konulursa, mümkün olan en kısa sürede ameliyat önerilir.

Ara sıra. Tıkanıklığa yabancı bir cisim neden oluyorsa, köpek bunu genellikle gastrointestinal sistemden geçirip dışkıyla çıkarabilir. Veteriner hekiminiz, dehidrasyonu gidermek ve nesnenin geçmesine yardımcı olmak için IV (damar yoluyla) veya deri altı (cilt altı) sıvı tedavisi önerebilir. Ayrıca, nesnenin içinden geçerken ilerlemesini izlemek için x-ışınları kullanılabilir.

Bağırsak tınaklığı olan köpeklerde dışkı yapamama veya ishal yapma, kusma, iştahsızlık ve halsizlik gibi belirtiler mevcuttur. Eğer köpeğinizde bağırsak tıkanıklığı olduğunu düşünüyorsanız mutlaka veteriner hekiminize götürmelisiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.