Kedilerde Gastroenterit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

15 Ocak 2022
2823
Kedilerde Gastroenterit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Gastroenterit, gastrointestinal kanalda yangı oluşumunu tanımlamaktadır ve ne yazık ki kedilerde çok sık görülen bir problemdir. Bu yüzden tüylü dostunuzun başına da gelmiş olabilir. Belirtileri her kedide farklılık gösterebilir. Genellikle kedilerin beslenmelerinde oluşan bir hastalık olsa da tedavisini en doğru şekilde yapabilmek için hastalığa yol açan nedenleri net olarak öğrenmek gerekir. Çünkü bakteriyel enfeksiyonlar, beslenmelerindeki değişiklikler, parazitler, toksinler ve böbrek hastalıkları gibi birçok şey gastroenterit nedeni olabilir.

Kedilerde gastroenterit nedir?

Kedilerde gastroenterit, mide ve bağırsaklarının yangılandığı anlamına gelmektedir. Gıdaların sindirilmesi ve besinlerin emilimini sağlayan mide ve bağırsaklarda meydana gelen yangı sonucunda ortaya çıkar. Ayrıca kedilerin sindirim sisteminde kanama meydana gelirse, bu gastroenterit hastalık tipine hemorajik gastroenterit denilir.

Kedilerde gastroenterit belirtileri nelerdir?

Kedilerde görülen gastroenterit sorununun en temel belirtileri arasında aralıklı olarak ishal ve kusma yer almaktadır. Ayrıca karın ağrısı da görülebilir. Tüylü dostunuz kusuyor ya da öğürüyorsa bunun yanı sıra ishal olduysa, gastroenterit problemi yaşıyor olabilir. Bu nedenle net bir şekilde hastalık teşhisi koymak için veteriner hekimine danışmanızı tavsiye ederiz. Aşağıdaki belirtiler daha az sıklıkta görülse de bu rahatsızlık her kedide farklı belirtilerle ortaya çıkabildiği için dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

  • Öğürme
  • Hâlsizlik
  • İştahsızlık
  • Dehidrasyon

Bizler de gastroenterit sorunu ile karşılaştığımızda ishal ve kusma belirtileri gösteririz. Bu belirtiler aynı şekilde kedi ve köpeklerde de ortaya çıkar. İshal susuzluğa neden olurken bir susuzluk nedeni daha olan kusma da eklenince kedinizde ciddi bir dehidrasyon oluşabilir. Bunun yanında mide bulantısı nedeni ile kediler bu tür hastalıklara maruz kaldığında su içmek ya da yemek yemek istemez ve iştahsızlık oluşur. Bununla birlikte su içtiklerinde öğürmeye başlayabilirler. Bu yüzden veteriner hekimine gitmeyi ihmal etmemek ve uzman birinden destek almak oldukça önemlidir.

Kedilerde gastroenterit neden olur?

Kedilerde gastroenterit pek çok faktör nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Bunlar aşağıda maddeler hâlinde belirtilmiştir. Bazen kendiliğinden geçebilse de bazen daha ciddi sorunlara yol açabilir. Bakteri ve virüslerin neden olduğu gastroenterit problemlerin tedavisi daha kısa sürede ve kolay geçebilir. Ancak tedaviye bir an önce başlamak gerekir.

  1. Beslenme nedeni ile ortaya çıkan gastroenterit; bozuk ya da kalitesiz mama, yeni mamaya geçiş, yabancı cisimler, toksik maddeler, ilaçlar
  2. Bakteriyel, parazitik ya da mikotik enfeksiyonlar
  3. Sindirim sistemini etkileyen hastalıklar; böbrek, karaciğer, safra kesesi hastalıkları…
  4. İlaçların yan etkileri

Kedilerde gastroenterit teşhisi

Gastroenterit teşhisi diğer genellikle muhtemel sebeplerin elenmesi sonucunda konmaktadır. Bunun için hastanın geçmişi hakkında detaylı sorular sorulmaktadır. Kedinizin kullandığı mama, mama yeme sıklığı, ne kadar mama yediği, son birkaç gün içinde ne yediği, kullandığı yardımcı besin ürünleri (vitamin takviyesi), kullandığı ilaçlar, yeni bir hayvanın veya insanın yaşam alanına girip girmediği, daha önce böyle bir problem yaşayıp yaşamadığı, herhangi bir hastalığının olup olmadığı ve zehirlenmesine sebep olabilecek herhangi bir materyalle temasının olup olamayacağı gibi sorular sorulacaktır. Bu sebeple, bu soruların cevaplarını detaylı bir şekilde düşünüp veteriner hekiminize gitmeniz, kedinizdeki problemin teşhisi için çok önemli bilgiler sağlayacaktır.

Alınan anamnez bilgisinde sonra fizik muayenesi yapılacaktır. Kedinizin hidrasyon durumu, mukozalarının rengi, ateşinin olup olmadığı, karında ağrının olup olmadığı ve gazın olup olmadığı gibi parametreler incelenecektir. Şüphelenilen hastalıklara göre veteriner hekiminiz tam kan sayımı, serum biyokimyası, fekal test, idrar tahlili, röntgen ve ultrasonografi tetkiklerini isteyebilir.

Kedilerde gastroenterit nasıl tedavi edilir?

Kedilerin vücutlarında özellikle kusma ve ishal ile oluşan su ve elektrolit kaybının önüne geçmek önemlidir. Ayrıca tedaviye bir an önce başlamak ve kısa sürede hastalığın önüne geçmek gerekir. Böylece kediler eski sağlıklı yaşamlarına dönebilecektir. Ancak daha önce belirttiğimiz gibi bu hastalıkta kedilere herhangi bir gıda vermek için veteriner hekimine danışmak çok önemlidir. Bazı durumlarda gıda ve su alımı belli bir süreliğine kesilerek gastrointestinal sistemin boşalması ve rahatlaması istenebilir. Mama ve su verilmeye başlanacağı zaman gastrointestinal sistemi rahatsız etmemek için az miktarlarda sık sık verilmesi önerilir.

Eğer kedinizin fiziksel muayenesinde ve kan değerlerinde bakteriyel enfeksiyon olduğunu gösteren bir durum varsa, antibiyotik kullanılır. Bunun yanında kusmayı engelleyecek kusma durdurucular ve mideyi rahatlatacak mide koruyucu uygulamaları da yapılabilir.

Basit gastroenterit vakaları, ilaç uygulamaları, diyet listesinde yapılacak ufak değişimler, su alımının karşılanması ve kusmayı önleyen ilaçlar ile kısa sürede geçer.

Kediniz gastroenterit sorununu ağır bir şekilde yaşıyorsa, antibiyotik, kusmayı engelleyen ilaçlar ve gastroentinal sorununu yok etmeye yardımcı koruyucular ile sağlık sorunlarını yok etmek mümkündür ancak tedavisi biraz daha uzun sürebilir.

kedilerde mide üşütmesi nasıl geçer

Kedilerde gastroenterit nasıl önlenir?

Gastroenterit kedinizin bağışıklık sistemini sarsabilir. Bu nedenle problemi hiçbir zaman ya da bir daha yaşamamaları için bazı önlemler alabilirsiniz. Gasrtroenterit sorununu önleyen detaylar aşağıda yer almaktadır.

  1. Kedilerin beslenme programlarına önem verilmelidir. Kaliteli mamalar ve beslenmenin sıklığına dikkat edilmelidir. Ayrıca mama dışında verilen sebze, meyve ve et ürünleri için veteriner hekiminizin fikrini  almak ve araştırma yapmak gerekir. Örneğin; ilk defa elma yiyecek olan bir kedi için elma küçük miktarda ve uygun şekillerde olması gerekir. Alerjik durumları ve mide sorunlarının önüne geçmek için aynı gün içerisinde birden fazla meyve ya da sebzeyi vermemelisiniz. Bunun yanı sıra vereceğiniz besinin kediler için toksik olmadığından emin olmalısınız.
  2. Kedinizin diyetinde yapılacak herhangi bir değişimin kademeli yapılması gerekir. Kedinize vereceğiniz yeni bir gıda varsa, önce az miktarlarda vererek kedinizin tepkisine bakmalı ve ona göre devamını getirmelisiniz.
  3. Kedinin ırkına, yaşına ve boyutuna uygun olarak beslenme programı oluşturulmalıdır. Her kedi aynı miktarda ve aynı mama ile beslenemez. Çünkü kedinin yaşı ve varsa sahip olduğu hastalıkları nedeni ile alacağı vitamin ve minerallerin miktarı, yaşantısının kalitesi ile birlikte sağlığı ile doğrudan alakalıdır.
  4. Kedinin kullandığı kum ve mama kapları düzenli olarak temizlenmelidir. Tuvalet ihtiyacını gördüğü kum kabının temizliğine önem verilmelidir. İki kedi aynı kum kabını kullanıyorsa, ayrılmalı ve hastalık geçene kadar birbirlerinden uzak tutulmalıdır.
  5. Evde kedinin ulaşacağı alanlarda kediye zararı olan her şey ortadan kaldırılmalıdır.
  6. Aşıları düzenli olarak yapılmalıdır.
  7. Veteriner hekimi kontrolüne özen gösterilmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Midesi üşüye kediye az miktarda su vermek çok iyi gelir. Veterinerin serum takması ya da verdiği ilaçlar sayesinde hızlı bir iyileşme süreci başlamış olur. Bu nedenle doğal tedavi yöntemlerini veteriner ziyareti sonrasında yapmak gerekir.

Bizler mide sorunu yaşayınca nane limon kaynatır ve içeriz. Ancak kedilerde meydana gelen mide hastalıkları ve tedavileri bizler ile aynı olmadığı için farklı yöntemler deneriz. Midesi bulanan kediye dinlenmek, az miktarda su içirmek iyi gelir.

Kedilerde mide hastalıkları meydana gelmesi sahiplerini şaşırtır. Çünkü beslenme programına deva ediliyor ve aynı mama kullanıyordur. Ancak kediler kendilerini temizlerken tüy yutar ve bu da mide hastalıklarına neden olur. Ayrıca meraklı kediler etrafta gezinirken zararlı olan besinleri yiyebilirler.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.