Köpeklerde Apse Tedavisi ve Nedenleri

16 Ağustos 2022
1767
Köpeklerde Apse Tedavisi ve Nedenleri

Köpeklerde Apse Nedir?

Apse, vücudun bir enfeksiyonu engelleme girişiminden kaynaklanır. Enfeksiyona karşı mücadele, beyaz kan hücrelerinin ve yaygın olarak irin olarak adlandırılan diğer kan bileşenlerinin birikmesine neden olur. Bu kalın sıvı, etkilenen vücut bölgesinde etli bir cepte toplanır ve daha sonra şişer ve çok ağrılı hale gelir. Bu şişmiş enfeksiyon cebine apse denir. Bir ısırık yarası, kıymık ve hatta böcek sokması gibi hemen hemen her şey, derinin yüzeyine nüfuz ederse ve bakteri girerse apse ile sonuçlanabilir. Deri yüzeyi yaranın üzerinde yüzeysel olarak iyileşirse, bakteriler içeride birikerek vücudun bağışıklık sisteminin aktivasyonunu ve apse gelişimini tetikleyebilir.

Apseler anatomik olarak bulundukları yere göre tanımlanır – örneğin, bir diş kökünün ucunda bir diş kökü apsesi oluşur ve deri altında bir deri altı apsesi oluşur. Apseler, beyin, karaciğer ve akciğerler de dahil olmak üzere, bir köpeğin vücudunun hemen hemen her yerinde meydana gelebilir, ancak daha sıklıkla apseler oldukça yüzeyseldir.

Köpeklerde apseler, aniden ağrılı bir şişlik olarak ortaya çıkar (bir vücut boşluğunun içinde veya derin bir doku içinde değilse),  dokunulduğunda sert olabilir ya da bir su balonu gibi sıkıştırılabilir. Apse büyük veya küçük olabilir, deri altındaysa sıklıkla kızarıklığa neden olur ve lokal doku tahribatına neden olabilir.

Bazen, köpeğinizin apsesi açılmadıkça ve kötü kokulu irin salmadıkça köpeğinizin apsesi olduğunu fark edemezsiniz. Ancak, köpeğinizin derisinde bir yumru hissedebilir, köpeğinizin uyuşuk veya ateşli göründüğünü fark edebilirsiniz.

Tedavi edilmediği takdirde apse kronikleşebilir veya hatta köpeğinizin iç organlarının işleyişini etkileyen hayatı tehdit eden enfeksiyonlara neden olabilir, bu nedenle köpeğinizde apse gelişmesi durumunda her zaman veteriner hekime başvurmanız önemlidir.

Köpeklerde Apse Nedenleri

Köpeklerde apsenin birçok potansiyel nedeni vardır. En yaygın nedenlerden biri, başka bir hayvanın ısırmasıdır. Isırık yaralanması bakterileri yaraya sokar, yara enfekte olur ve ilgili bakterilere ve ısırığın ne kadar derin olduğuna bağlı olarak bir apse gelişebilir.

Aşağıdaki bakteri türleri sıklıkla apseye sebep olabilir:

  • Staphylococcus, Escherichia coli, belirli Streptococcus türleri, Pseudomonas, Mycoplasma, Pasteurella multocida , Corynebacterium , Actinomyces , Nocardia ve Bartonella gibi irin oluşturan bakteriler
  • Bacteroides, Clostridium  ve Fusobacterium dahil olmak üzere yalnızca oksijen yokluğunda yaşayıp büyüyebilen bakteriler

Apselere genellikle bir tür yara içinde tutulan bakteriyel bir enfeksiyon neden olur. Yaranın yüzeyi hızla iyileşirse, bakteriler derinin altında sıkışıp bir enfeksiyon cebi oluşturabilir. Ancak apsenin altında yatan neden bakteriyel enfeksiyon olsa da, bakterilerin vücudun içine girmesine izin veren bir tür olayın da olması gerekir.

Isırık yaraları

Enfeksiyöz organizmaları dokunun derinliklerine geçmesine sebep olan başka bir hayvandan alınan ısırık yaraları , köpeklerde apselerin başlıca nedenidir. Bu, özellikle diğer köpeklerle kavga etmeye meyilli köpeklerde veya kedilere dolanan ve tırmalanan veya ısırılan köpeklerde yaygındır. Ancak herhangi bir hayvan ısırığı potansiyel olarak enfekte olabilir ve apse oluşturabilir.

Yaralar

Deriye nüfuz eden herhangi bir yaralanma apseye neden olabilir. İğne batması, bir dikene basılması veya bir böcek ısırığı, bu tür enfeksiyonların potansiyel nedenleridir.

Diş Sorunları

Apse, kemik, çubuk veya plastik parçası gibi ağzı parçalayan ve yaralayan uygunsuz bir nesneyi çiğnemekten kaynaklanabilir. Bu durumlarda apse dilde, diş etlerinde, yanakta veya gözün arkasında gelişebilir. Ayrıca köpeğin sert bir nesneyi çiğnemesiyle kırılan veya çatlayan bir dişin kökünde apse oluşabilir.

Anal Keseler

Köpekler rektum çevresindeki alanın kırmızı, şiş ve hassas hale geldiği anal bez apselerinden de muzdariptir. Apse patlarsa, enfeksiyon bölgesinde kokulu, ıslak tüyler fark edebilirsiniz.

köpeklerde apse

Köpeklerde Apse Belirtileri

Köpeklerde apsenin semptomları, bulunduğu yere bağlıdır. Deride olanlar için, yumuşak veya sert bir yumru sorununun en yaygın göstergesidir. Yumru etrafındaki alan genellikle kırmızı olacaktır ve köpek ağrıyı hafifletmek için orayı yalayabilir veya ısırabilir. İltihaplı deri genellikle çevresinden daha sıcak hissedilecektir.

  • Deri altında yumuşak veya sert olabilen yumru
  • Yumru üzerinde kızarık deri
  • Genellikle kötü kokulu, apseden sızan irin veya sıvı
  • İltihaplı bölgede tüy dökülmesi
  • Ağrılı yeri yalama veya çiğneme
  • Enfekte bölgeye dokunulduğunda ağrı
  • Arkasını yere sürmesi (Kızak Hareketi)
  • İştahsızlık
  • Ateş
  • Depresyon

Köpeğinizin deri apsesi kalın kürkle gizleniyorsa, patlamadığı ve tipik olarak güçlü, kötü bir kokuya sahip olan irin ve sıvıyı serbest bırakmadığı sürece orada olduğunu fark etmeyebilirsiniz bile. Ancak, köpeğinizin ağrıyan yeri ısırdığını veya yaladığını fark ederseniz veya köpeğinizi okşarken yumru hissederseniz veteriner hekiminize gitmelisiniz. Apse uzun süredir mevcutsa, o bölgede tüy dökülmesi sıkça görülür.

Köpeğiniz normalden daha uyuşuk görünebilir veya yürüyüş gibi genellikle keyif aldığı etkinliklere katılma konusunda isteksiz görünebilir. Ateş, özellikle büyük veya yaygın bir apse ile de gelişebilir.

Köpekler anal bezlerinde apseler geliştirdiğinde, ağrıyı hafifletmek için genellikle arkalarını yerde gezdirirler. Köpek ayrıca bölgeyi yalayabilir veya ısırabilir ve yaradan sıvı veya irin gelebilir.

Diş apsesi olan köpekler, ağrı nedeniyle tipik olarak yemek yeme konusunda isteksiz olurlar. Sert yiyecekleri çiğnemek yumuşak, konserve yemeklerden daha acı verici olduğundan, köpeğiniz özellikle kuru mama yemeyi reddedebilir.

köpeklerde apse

Köpeklerde Apse Oluşumu İçin Risk Faktörleri

Oldukça yaygın olarak apse bölgeleri olan belirli doku ve organlar vardır. Örneğin, etkilenen veya enfekte olan anal keselerde apse gelişebilir. Genelleştirilmiş kan yoluyla bulaşan bir enfeksiyon, karaciğer apsesine neden olabilir. Dişin zarar görmesi diş kökü apsesine neden olabilir. Kısırlaştırılmamış bir erkek köpek, prostat bezinde bir enfeksiyon ve ardından apse geliştirebilir. Bir ısırık yarası, deri altında apseye neden olabilir. Solunan bir yabancı cisim veya şiddetli pnömoni akciğer apsesine neden olabilir. Son olarak, bir iç kulak enfeksiyonu, şiddetli sinüs enfeksiyonu veya ağzın derinliklerinde enfeksiyon beyin apsesine neden olabilir.

Köpeklerde Apse Tedavisi

Tedavi apsenin konumuna ve enfeksiyonun ciddiyetine bağlıdır. Çoğu apse hastanede değil, evde ilaç kullanarak tedavi edilir. Apse cerrahi olarak veya boşaltarak ve yıkayarak çıkartılır. Apseye yabancı bir nesne neden olduysa, çıkarıldığından emin olmak çok önemlidir.

Antibiyotik tedavisi, apselerin başarılı tedavisinin kritik bir bileşenidir. Antibiyotik, ilgili bakterilere göre seçilecek ve tedavinin uzunluğu hem bakterilere hem de bölgeye bağlı olacaktır. Antibiyotiklerin reçete edildiği süre boyunca verilmesi önemlidir.

Bir apse tedavisi sırasında yeterli ağrı kesici sağlamak da önemlidir. Veteriner hekiminiz, antibiyotikle birlikte verilecek uygun bir ağrı kesici ilaç yazacaktır.

Veteriner hekiminiz, iyi bir iyileşme sağlamak için yeterli beslenmeyi sürdürmek konusunda sizinle konuşabilir. Bunun için, geçici bir diyet değişikliğine gitmek gerekebilir. Son olarak, dokunun düzgün bir şekilde iyileşmesini sağlamak için iyileşme sırasında aktiviteyi kısıtlamak önemli olacaktır. Apse cerrahi olarak çıkarıldıysa, köpeği sakin ve kontrollü tutmak kesinlikle zorunludur.

Apsenin tamamen boşaltılması çok önemli olduğundan, ancak bunu yapmak çok acı verici olduğundan, veteriner hekiminiz muhtemelen yara üzerinde çalışmaya başlamadan önce köpeğinizi sakinleştirmek için sedasyon hatta bazen genel anesteziye ihtiyaç duyabilir. Önce şişliğin etrafındaki tüyler kesilir ve bölge, providon iyot gibi cerrahi bir antiseptik solüsyonu ile dezenfekte edilir. Daha sonra apse iğnelenir, irin boşaltılır ve enfekte cebin içini temizlemek için yıkanır.

Apse çok derin olduğunda, yüzey cildi iyileşirken alanın boşalmasını sağlamak için bir dren cerrahi olarak dikilebilir. Bu, apsenin tekrarlanmasını önlemeye yardımcı olabilir. Oral antibiyotikler de genellikle reçete edilir. Ameliyat yeri köpeğinizin dişlerinin ulaşabileceği mesafede olduğunda, bir Elizabet yakalığı, yaranın iyileşebilmesi için gerekebilir.

Apseyi kendi başınıza sıkmaya çalışmayın. Yarayı tamamen boşaltmanız pek olası değildir ve köpeğinizin ağrı nedeniyle sizi ısırması ihtimali vardır. Bununla birlikte, veteriner hekiminiz tarafından yapılan tedaviden sonra, yara iyileşirken evde yara bölgesini temizlemeniz için talimatlar verilebilir.

köpeklerde apse

Apseli Köpekler için Prognoz

Köpeğinizin apsesi tamamen boşaldığında ve bir dizi antibiyotik tamamlandığında, yara daha fazla sorun olmadan tamamen iyileşir. Ancak apse tedavi edilmezse veya kısmen boşaltılırsa, yara kalıcı olur ve köpeğin kan dolaşımına veya yakındaki organlara yayılabilir.

 Apse Nasıl Önlenir

Yaralanma olasılığını azaltarak apselerin önlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, ısırık yaralarına neden olabilecek saldırganlığı büyük ölçüde azaltmak için köpeğinizi kısırlaştırın. Ayrıca, köpeğinize sert oyuncaklar veya çiğneme çubukları vermeyin. İyi diş hijyeni ve anal bezlerin rutin bakımı bu bölgelerde de apse riskini azaltmaya yardımcı olacaktır.

Köpeklerde Apse Yönetimi

Köpeklerde apse tedavisi sırasında, apse bölgesinden (apse yüzeysel ise) gelen akıntıyı veya apsenin küçülüp küçülmediğin takibi önemlidir. Gelecekte tekrarlamadan kaçınmak, apsenin nerede meydana geldiğine ve hangi dokuların dahil olduğuna bağlıdır. Örneğin, tekrarlayan anal kese apsesi durumunda bezin cerrahi olarak çıkarılması önerilebilir. Prostat apsesi durumunda, kısırlaştırma nüksü önleyebilir. Isırık yarası apseleri için kavgayı önlemek gereklidir..

Gecikmiş veya yetersiz tedavi, dokuda kronik olarak drenaj kanallarına ve hatta organ sisteminde bozulmaya neden olabilir, bu nedenle tedavi talimatlarını harfiyen yerine getirmek önemlidir. Apsenin yeterli şekilde boşaltılması, ardından uygun takip bakımı, antibiyotiklerin verilmesi, ağrı kesici ilaçlar ve beslenme tam bir iyileşme için önemlidir.

Evcil hayvanınızın hasta olduğundan şüpheleniyorsanız hemen veteriner hekiminizi arayın. Sağlıkla ilgili sorular için, evcil hayvanınızı muayene ettikleri, evcil hayvanınızın sağlık geçmişini bildikleri ve evcil hayvanınız için en iyi önerileri yapabilecekleri için her zaman onlara danışın.

Sıkça Sorulan Sorular

Apse büyük veya küçük olabilir, cilt altındaysa sıklıkla kızarıklığa neden olur ve lokal doku tahribatına neden olabilir. Bazı apseler patlayabilir ve kötü kokulu akıntı boşalabilir. Apseli bir köpek, apse yırtılıp vücudun dışına boşalmış olsa bile, sıklıkla ateşli olacaktır.
Temiz bir bez veya kağıt havlu ile bölgenin etrafındaki irinleri silin ve bölgeyi temiz su veya izotonik ile yıkayın. Patlamış apse üzerine topikal klorheksidin veya povidon-iyodin solüsyonu uygulaması, köpeğinizi bir veteriner kliniğine götürene kadar dezenfekte etmeye yetecek kadar yeterli olur.
Apselere genellikle bir tür yaranın içinde tutulan bakteriyel bir enfeksiyon neden olur . Yaranın yüzeyi hızla iyileşirse, bakteriler derinin altında sıkışıp bir enfeksiyon cebi oluşturabilir.
Hayır, apseler tedavi olmadan iyileşmez ve veteriner hekim bakımı önerilir. En yaygın olarak, apseler yakın zamanda bir köpek kavgası veya başka bir delici delinme yarası ile ilgilidir. Bunlar veteriner hekiminiz tarafından tedavi edilmelidir.
İşler kötüleşmeden önce mümkün olan en kısa sürede veteriner hekim yardımı alınmalıdır. Erişilebilir vücut bölgelerindeki küçük apseler kolayca tedavi edilir. Daha büyük apseler cerrahi müdahale gerektirebilir. Hasarlı dokulardan salgılar için bir kaçış yolu sağlamak için genellikle etkilenen bölgeye bir dren yerleştirilecektir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Muhsin
Kas 16, 2022 / 18:23

Çok güzel bilgilere sahip oldum teşekkürler