Köpeklerde dışkı renkleri ne ifade ediyor?

14 Haziran 2022
5332
Köpeklerde dışkı renkleri ne ifade ediyor?

Köpeğinizin dışkısı, köpeğinizle ilgili en hoş konu olmayabilir, ancak sağlıklı köpek dışkısı genellikle sağlıklı bir yavrunun göstergesidir. Köpeğinizin dışkısını sıkıca takip etmek, karşılaşabilecekleri herhangi bir sağlık sorununu kontrol etmenin iyi bir yolu olabilir. Altta yatan sağlık sorunlarının bir işareti olabilecek, sağlıklı köpek dışkısı ile anormal dışkı arasındaki farkı nasıl ayırt edeceğimize bir göz atalım.

 

Sağlıklı Dışkı Neye benziyor?

Köpek kakası dört ana özelliğe sahiptir: renk, içerik, tutarlılık ve kaplama. Renk, evcil hayvanınızın ne yediğiyle ilgilidir; evcil hayvanınızın mamasındaki malzemelere bağlı olarak altın kahverengiden koyu siyaha kadar değişen tonlarda olabilir. Dışkının içerik kısmı için veteriner hekiminiz, dışkıyı mikroskop altında incelemelidir. Sağlıklı köpek kakası da oyun hamuru gibi biraz katı olmalıdır. İdeal olarak, yuvarlarsanız daha küçük parçalara ayrılacağı için, içinde küçük yarıklar olan bir kütük biçimlerinde olmalıdır. Son olarak, sağlıklı kakanın üzerinde hiç kaplama yoktur. Hoş olmasa da, köpeğinizin dışkısını tazeyken gözlemlemek, düzensizlikleri yakalamanın en kolay zamanıdır.

 

Köpeklerde Dışkı İçeriği

İç parazitler: Bunlar uzun ve sıska olabilir veya küçük pirinç parçaları gibi görünebilir. Yine, yalnızca bunlar taze numunede görünüyorsa endişelenmelisiniz. Dışkı bir süre dışarıda kalırsa üzerinde parazitlerin gelmesi normal olabilir.

Tüy: Dışkıdaki büyük tüy kümeleri, aşırı bakım, alerji veya deri hastalığının bir işareti olabilir. Dışkıda ne sıklıkla tüy gördüğünüze dikkat edin ve veteriner hekiminizi bu konuda bilgilendirin.

Yabancı maddeler: Tüm köpekler bazen bazı garip şeyleri yuttuktan sonra, dışkılarında çimen, plastik, taş, kumaş ve hatta para gibi yabancı maddeler bulunabilir. Yuttukları yabancı cisimler her zaman kendiliğinden çıkartılamayabilir. Köpeğinizin dışkısında garip şeyler fark ederseniz, kapsamlı bir kontrol veya röntgen çekilerek muayene için veteriner hekiminize gitmelisiniz. Bazı durumlarda, köpeklerin sindirim yollarına yabancı cisimler sıkışmıştır ve bunları cerrahi olarak çıkarmaları gerekir. Bu nedenle, köpeğinizin kakasında kumaş veya plastik parçaları fark ederseniz hemen veteriner hekiminizi aramanız en iyisidir.

 

Köpeklerde Dışkının Üzerindekiler

Evcil hayvanınızın dışkısını çimden alıyorsanız, geride hiçbir iz kalmamalıdır. Mukus tabakası sıklıkla kalın bağırsak sorunlarına eşlik eder ve genellikle ishal ile birlikte oluşur. Köpeğinizin dışkısında bir günden fazla bu mukusu fark ederseniz, sonraki adımlarınızı ölçmek için veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.

 

Köpeklerde Dışkının Kıvamı

Çoğu veteriner hekim, dışkı kıvamını değerlendirirken, biri çok akıcı veya sıvı ve beşi sert ve silindir şeklinde olmak üzere birden beşe kadar bir ölçek kullanır. Köpeğinizin dışkısı biraz gevşekse telaşlanmayın. Köpeğinizin kakasını daha yumuşak ve daha yumuşak olmaya devam edip etmediğini görmek için izleyin ve sorun devam ediyorsa taze dışkı örneği ile birlikte veteriner hekiminize gidin.

 

Köpeğinizde sağlıklı gibi görünen dışkılar varsa, ancak başka hastalık belirtileri varsa (iştahsızlık, kusma, uyuşukluk vb.), evcil hayvanınızı ne zaman götürmeniz gerekiyorsa dışkı örneği almak yine de iyi bir fikirdir. Veteriner hekiminiz, dışkı örneğini mikroskop altına koyarak veya başka testler yaparak köpeğinizin hastalığıyla alakalı ipucu edinebilir.

köpeklerde dışkı kaka

Köpeklerde Dışkı Örneğinin Toplanması

Bahçenizde veya dışarıda yürüyüş yaparken dışkıları temizlemenin birçok farklı yolunu bulmuş olmanız çok muhtemeldir. Kaka kepçelerinden biyolojik olarak parçalanabilen özel torbalara kadar, konu köpek dışkısını temizlemek olduğunda ekipman sıkıntısı olmaz. Bu nedenle, veteriner kliniğine götürmek için sağlıklı bir köpek kakası veya sağlıksız bir dışkı örneği alırken, temiz bir torba kullandığınızdan, örneği nazikçe aldığınızdan ve kapaklı temiz, sığ bir plastik kaba koyduğunuzdan emin olun. Kliniğe götürene kadar numuneyi soğutun. Kaka toplanamayacak kadar suluysa, kıvamını göstermek için telefonunuzla birkaç net fotoğraf çektiğinizden emin olun. Ayrıca temiz bir sürüntü çubuğu veya plastik kaşık kullanarak ıslak kakanın bir kısmını bir kaba almayı deneyebilirsiniz.

Sıcakta veya çimenlerde uzun süre kalmış bir dışkı örneğini asla almayın. Bu örneklerde dışkının parçası olmayan kir veya parazitler olabilir. Unutulmaması gereken son bir şey: köpek kakasını hızlı bir şekilde temizlemek köpeğiniz için de faydalıdır. Arka bahçede çok fazla dışkı birikmesi, köpeğinizin kendi dışkısını yemeye başlamasına neden olabilir. Eldiven giyseniz veya çantayı elinizin üzerine koysanız bile, herhangi bir kakayı aldıktan sonra ellerinizi yıkamanız gerektiği de belirtilmelidir.

 

Normal Köpek Dışkısı

“Normal” rengin ne olduğu köpekten köpeğe, cinsten türe değişir ve yedikleri köpek mamasının türüne göre değişebilir. Genel olarak, renk orta kahverengi olmalı ve ne çok yumuşak ve sıvı ( ishal ) ne de rahat geçmesi için çok sert ( kabızlık ) olmalıdır

Köpeğinizin kakasını toplamak günün en keyifli kısmı olmayabilir, ancak neye bakacağınızı biliyorsanız, evcil hayvanınızın dışkısı bağırsak sağlığının yararlı bir göstergesi olabilir.

köpeklerde dışkı kaka

Köpeklerde Dışkı Renkleri ne anlama gelir?

Kahverengi Dışkı

Genel olarak, köpeğinizin dışkısı kahverengi olmalıdır, ancak renk köpeğinizin ne yediğine bağlı olarak değişecektir. Sağlıklı bir bağırsak hareketi sıkı olmalı ama çok sıkı olmamalıdır ve köpeğiniz günde birkaç defadan fazla olmamak üzere düzenli olarak dışkılamalıdır.

Yeşil Dışkı

Yeşil dışkı, köpeğinizin ot yediğini gösterebilir. Pek mantıklı olmasa da köpeklerin mideleri bozulduğunda veya hasta hissettiklerinde ot yediğine dair bir inanış vardır. Köpekler ayrıca sıkıldıkları, aç oldukları veya tadı beğendikleri için ot yiyebilirler, bu nedenle bu renkli dışkı her zaman endişe kaynağı değildir. Bir köpek ot yediğinde ana endişe kusmadır. Köpeğinizin ot yediğini ve kustuğunu fark ederseniz, veteriner hekiminize ulaşmalısınız.

Bununla birlikte, bağırsak parazitlerinin veya fare yemi zehirlenmesi durumlarında da yeşil dışkı görülebilmektedir. Bu durumlarda diğer belirtileri de iyi gözlemleyerek veteriner hekiminiz ile paylaşmanız çok önemlidir.

Sarı Dışkı

Sarıdan turuncuya dışkı hiçbir koşulda normal değildir ve büyük olasılıkla köpeğinizin safra kesesi, karaciğeri veya pankreasıyla ilgili bir soruna işaret eder. Köpeğinizin dışkısının sarımsı bir renge sahip olduğunu fark ederseniz, veteriner hekiminize gitmeniz gerekir.

Sarı mukuslu dışkı, özellikle köpeğinizin diyetini yakın zamanda değiştirdiyseniz , genellikle bir gıda alerjisi durumunda görülebilir.

Pembe Dışkı

Ani kusma ve ishale neden olan ve ölümcül bir hastalık olan hemorajik gastroenterit durumlarında görülebilir. Bu durum acil müdahale gerektirdiğinden bir an köpeğinizde pembe dışkı farkederseniz onu bir an önce veteriner hekiminize götürmelisiniz. Bu tür dışkı yavru köpeklerde kanlı ishal hastalığında görülebilir.

Parlak Kırmızı Dışkı ve Dışkıda Kan Damlaları

Parlak kırmızı renk, sindirim sistemi yolundaki, özellikle de alt sindirim yolundaki sindirilmemiş kandan kaynaklanır. Köpeğinizin kakasındaki kan damlaları, kolit (kolon iltihabı), rektal yaralanma , anal kese enfeksiyonu veya kanser belirtisi olabilir.

 Siyah veya Koyu Kırmızı Dışkı

Koyu kırımızı veya siyah dışkı sindirilmiş kanı temsil eder. Bu tür dışkılar oldukça sık görülen yavru köpeklerdeki kanlı ishal hastalığında görülebilir. Bunun dışında özellikle siyaha yakın dışkılama mideden veya daha üstünden kaynaklı bir kanama durumunda görülebilir. Bu genellikle bir ülser veya parazit sorunu olduğu anlamına gelir, ancak başka sağlık sorunlarına da işaret edebilir. Birçok insan ilacı, özellikle aspirin, köpeklerde mide ülserine neden olabilir. Ayrıca uzun süre alındığında mide ülseri riskini artıran köpeklere özel ilaçlar da vardır

Evcil hayvanınızın dışkısında kan fark ederseniz veya dışkısı koyu ve katran gibiyse, mutlaka veteriner hekiminize  gitmeniz gerekiyor.

Gri veya Yağlı Görünümlü Dışkı

Yağlı görünen, parıldayan veya büyük, yumuşak miktarlarda çıkan dışkı, Ekzokrin Pankreas Yetmezliğini (EPI) gösterebilir . Genellikle yetersiz sindirim olarak adlandırılan EPI, pankreasın yağları sindirmek için gerekli enzimleri üretmediği bir hastalıktır. EPI tedavi edilebilir, bu nedenle veteriner hekiminize görünün. Köpeklerde gri, yağlı kakanın nedeni yağlı bir diyet olabilir.

köpeklerde dışkı kaka

Köpeklerde Dışkı Kıvamı

Rengin yanı sıra, köpeğinizin dışkısının boyutu ve kıvamı da sindirim sağlığı hakkında çok şey ortaya çıkarabilir.

Sert dışkı, köpeğinizin kabızlık veya dehidrasyondan muzdarip olduğunu gösterebilir. Köpeğinizin yeterince su aldığından emin olun.  Sıvı dışkı, köpeklerde ishal belirtisidir ve izlenmelidir. Bununla birlikte, bu durum hafifse ve bir veya iki gün içinde düzelirse, özellikle köpeğiniz kusmuyorsa, iştahı iyiyse ve normal davranıyorsa, genellikle endişelenmenize gerek yoktur.

Köpeklerde Dışkı Kontrolünde Yapılması Gerekenler

  1. Köpeğiniz kaka yaptığında, dışkıyı renk, içerik, tutarlılık ve kıvam yönünden inceleyin.
  2. Eğer bir anormallik varsa dışkı örneği ve köpeğinizi veteriner hekiminize götürün
  3. Yürüyüşlerde veya arka bahçede köpek kakasını hemen temizleyin.
  4. Köpeğinizin dışkısı büyük ölçüde değişirse, köpeğiniz kendi kakasını yemeye başlarsa, eve yaparsa veya 24 saatten fazla kaka yapmadıysa derhal veteriner hekiminize bildirin.

Köpek kakası hakkında konuşmaktan hoşlandığımız bir konu değil ama köpeğinizin genel sağlığının iyi bir göstergesi olabilir. İşaretleri erken yakalamak, onları sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir.

Sık Sorulan Sorular

Neyse ki, köpeğinizin kakasında beyaz lekeler olarak görünen tenyalar dışında pek çok şey yoktur. Beyaz noktalar aslında pirinç veya susam taneciklerine benzeyen tenya yumurtalarıdır. Bu durumlarda, sadece köpeğinizin solucanını temizlemek işe yarayacaktır. Pireler genellikle tenya taşır, bu nedenle köpeğinizi pire için kontrol etmek ve pire kontrolü uygulamak, tenyaların tekrar oluşmasını önlemeye yardımcı olmak için önemlidir. Solucanlar , özellikle tenyalar , kedinizin dışkısında genellikle beyaz pirinç taneleri gibi görünür. Bu tedavi edilebilir, bu yüzden veterinerinize bakın.

Kahverengi: Sağlıklı bir yavrunun bağırsak hareketleri çikolata renginde olmalıdır . 

Gastrointestinal parazitler (genellikle ‘solucanlar’ olarak adlandırılır) ile enfeksiyon genellikle gevşek dışkıya veya mukuslu ishale neden olur . Kırbaç kurdu ve yuvarlak kurt yaygın suçlulardır. Giardia ve cryptosporidium, genellikle köpek kakasının mukusla kaplanmasına neden olan iki mikroskobik parazittir.

Her köpek farklıdır. Günde bir veya iki kez dışkılama normal kabul edilir. Ancak bazı köpekler alışkanlık olarak ikiden daha fazla kere de dışkı yapabilir. Eğer köpeğinizin fazla dışkı yaptığını düşünüyorsanız mutlaka dışkıyı kıvam, renk ve içerik yönünden değerlendirmelisiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.