Köpekler neden kaşınır? Köpek kaşıntısı nasıl geçer?

15 Eylül 2022
1487
Köpekler neden kaşınır? Köpek kaşıntısı nasıl geçer?

Köpekler pek çok neden ile kaşınır. Ancak en yaygın olanlarından biri alerjidir. Bu duruma pire, gıda alerjisi veya faktörlerin bir kombinasyonu neden olabilir. Köpeğinizin kaşıntılı cildine neyin neden olduğunu öğrenmek için belirtileri göz önünde bulundurmak önemlidir. Çünkü beslenme konusundaki ufak bir değişiklik ile dahi sorun çözülebilir.

Köpekler neden kaşınır?

Köpeklerde kaşıntı, pire ve keneler gibi parazitler, alerjiler, cilt bozuklukları ve hormonal dengesizlikler dahil olmak üzere bir dizi nedenin sonucu olabilir. Daha ciddi sorunlardan kaçınmak için köpeğinizin durumunu veterinerinizle görüşmeniz önemlidir.

Gıda alerjileri ve hassasiyetleri, köpeklerde kaşınmanın iki yaygın nedenidir. Neyse ki, tedavileri kolaydır. Sadece köpeğinizin mamasının ihtiyaç duyduğu besin ve minerallerde yüksek olduğundan emin olmanız gerekir. Evcil hayvan maması etiketleri yanıltıcı olabilse de, köpeğinize yeni bir diyet vermeden önce içindekileri kontrol etmeli ve en iyi köpek mamaları arasından birini tercih etmelisiniz. Alışveriş yaptığınız firmada burada önemli bir etken elbette. Güvenilir olmayan bir yerden alışveriş yapmak kaliteli de olsa mamanın değerini düşürür, fayda yerine zarar getirir.

Köpeklerde kaşıntılı cildin diğer olası nedenleri arasında bakteriyel veya maya enfeksiyonları bulunur. Bunlar belirli gıda bileşenleri, çevresel alerjenler veya çeşitli başka şeyler tarafından tetiklenebilir. Bir veterineri ziyaret etmek, tahrişin nedenini belirlemenize yardımcı olabilir ve köpeğinizi tedavi etmek için size bir reçete verebilir.

Pire

köpeklerde kaşıntı

Pireler köpeğiniz için bir takım sorunlara neden olabilir. Kızarıklığa ve köpeğinizin kaşınmasına neden olabilirler. Ayrıca köpeğinizin vücudunun bazı bölgelerinin çiğnenmesine, tahriş olmasına ve hatta kanamasına neden olabilir. Bir veteriner köpeğinizin pire alerjisi olup olmadığını belirleyebilir ve köpeğinize buna göre davranabilir. Pire alerjileri tek seferlik bir şey değildir, bu nedenle sorunu erken tedavi etmek ve köpekleri pirelerden korumanın yollarını bilmek önemlidir.

Köpeğinizi mümkün olduğunca sık yıkamalısınız. Bunun nedeni pire yumurtalarının aylarca hayatta kalabilmesidir. Köpeğinizi düzenli olarak yıkayamıyorsanız, ilaçlı şampuana yatırım yapmak en iyisidir. Ayrıca evinizdeki diğer evcil hayvanları pirelerden uzak tutmanıza yardımcı olacaktır. Pireleri tedavi etmenin ve geri dönmelerini önlemenin en etkili yolu pire ve kene önleyici ilaçlar kullanmaktır. Veterineriniz köpeğiniz için en iyi ilacı yazacaktır.

Pire önleyici şampuanları denediyseniz ve herhangi bir gelişme bulamadıysanız, veterineriniz başka bir ilaç türü önerebilir. Veteriner, pireleri kontrol edebilecek ve köpeğinizi ısırmasını önleyebilecek bir ürün reçete edecektir. Ürünü, kendiniz de dahil olmak üzere evinizdeki tüm evcil hayvanlar üzerinde kullanmanız gerekecektir. Ayrıca, veterineriniz kaşıntıyı hafifletmek için kaşıntı önleyici bir ilaç reçete edebilir. Bu ilaç reçeteli bir alerji ilacı veya steroid olabilir.

Gıda alerjisi

Gıda alerjisi belirtileri her zaman belirgin değildir. Ancak en iyi hareket şekli veterinerinizi ziyaret etmektir. Kapsamlı bir fizik muayene yapacak ve size köpeğinizin sağlık geçmişi ve son maruziyetleri hakkında sorular soracaktır. Ayrıca köpeğinizin semptomlarının diğer nedenlerini ekarte etmek için kan testleri isteyecektir. Köpeğiniz cilt veya kulak enfeksiyonu belirtileri gösteriyorsa, bir veteriner ayrıca bir gıda alerjisinden şüphelenebilir.

Gıda alerjilerinden muzdarip köpeklerde genellikle kaşıntı ve sindirim bozuklukları görülür. Ayrıca saldırganlık ve aşırı yalama belirtileri gösterebilirler. Sığır, tavuk, kuzu, soya ve buğday alerjileri en yaygın olmasına rağmen, diğer maddeler de köpeklerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Gıda alerjisini test etmek için veterineriniz bir eliminasyon diyeti önerebilir. Bu diyet, sekiz ila on iki hafta boyunca belirli bir protein veya karbonhidrattan oluşur. Kesin nedeni bulmak için yavaş yavaş yeni bir yiyecek sunmayı da deneyebilirsiniz. Gıda alerjisi semptomları, yeni bir gıdayı hızlı bir şekilde işleyememekle de tetiklenebilir.

Diğer Alerjiler

Köpeğinizin alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız, ilk adımınız veterinerinizden randevu almaktır. Alerjik reaksiyonlar, cilt de dahil olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde iltihaplanmaya neden olur. Bu iltihaplanma hapşırma, kızarıklık ve hatta kusmaya neden olabilir. Şiddetli vakalarda köpeğiniz öksürük ve ishal gibi solunum problemlerinden de muzdarip olabilir.

Bir veteriner, köpeğinizin alerjilerini teşhis edip tedavi edebilir ve ayrıca size bir tedavi planı verebilir. Genellikle bu, evcil hayvanınızın alerjisinin spesifik kaynağını belirlemek için birkaç testin uygulanmasını içerir. Bazı durumlarda, evcil hayvan alerjileri için ev ilaçları etkili olabilir. Alerjiye belirli bir gıda veya alerjen neden oluyorsa, köpeğinizin diyetine tıbbi mantar gibi bir takviye eklemeyi düşünün.

Polen alerjileri, köpeklerde cilt iltihabının en yaygın nedenidir. Bununla birlikte, kulak iltihabının başka potansiyel nedenleri de vardır. Alerjeni köpeğinizin diyetinden çıkarabilmeniz için tanımlamanız önemlidir.

Kuru cilt

köpek kaşıntısı nasıl geçer

Köpeklerde kuru cilt, birçok evcil hayvan sahibinin uğraştığı yaygın bir durumdur, ancak buna çeşitli faktörler neden olabilir. Çevresel alerjiler, düşük kaliteli diyetler ve aşırı banyo, hepsi soruna katkıda bulunabilir. Evcil hayvanınız kuru cilt belirtileri gösteriyorsa, doğru teşhis için bir veterinere görünmeniz önemlidir.

Köpeğinizin diyetini ve şampuanını değiştirmek de dahil olmak üzere köpeklerde kuru cilt için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Kuru cilt, anti-alerjenik bir diyet veya gıda denemesi ile tedavi edilebilen bir gıda alerjisinin belirtisi de olabilir. Veterineriniz ayrıca bir anti-alerji ilacı da reçete edebilir. Aynı şekilde, bakteri veya mantar enfeksiyonları antibiyotik veya parazit önleyici ilaçlarla tedavi edilebilir.

Köpeklerde kuru cilt için başka bir tedavi, köpeğinizin diyetine sağlıklı katı ve sıvı yağlar eklemektir. Bu nispeten basit bir işlemdir ve köpekler genellikle onları memnuniyetle karşılayacaktır. Çok hızlı bir şekilde köklü bir değişiklik yaparsanız sorun daha da kötüleşebileceğinden, bu yeni gıdaları ve takviyeleri kademeli olarak tanıttığınızdan emin olun. Sorun devam ederse, bir veteriner köpeğiniz için eliminasyon tarzı bir diyet planı oluşturabilir ve kuru cildin altında yatan nedenleri test edebilir.

Kulak akarları ve enfeksiyonları

Köpeğiniz kulak akarlarından veya enfeksiyonlarından muzdaripse, veterineriniz akarları tedavi etmek ve gelecekteki istilayı önlemek için topikal bir ilaç önerebilir. Ayrıca ikincil enfeksiyonlar için antibiyotik reçete edebilir. Köpeğinizin ikincil bir enfeksiyonu olduğundan şüpheleniyorsanız, veterinerinizle bir takip randevusu planlamanız önemlidir.

Kulak akarları köpekler için yaygın bir sorundur. Bu mikroskobik organizmalar tipik olarak kulak kanalında yaşar ve kulak çevresindeki deriye de yayılabilir. Ayrıca kulak çevresinde iltihaba neden olabilirler ve evcil hayvanınızın kulaklarına zarar verebilirler. Çıplak gözle görülemeseler de mikroskop yardımıyla teşhis edilebilirler.

Köpeğinizin yatağını her zaman temiz tutmalı ve enfeksiyon belirtileri için iki ila üç haftada bir köpeğinizin kulaklarını kontrol etmelisiniz. Köpeğiniz sık sık kulak temizliği yapıyorsa, kuaförün kullandığı ekipmanı da temizlediğinizden emin olmalısınız. Ayrıca, durumu tedavi etmek için veterineriniz tarafından önerilen ev ilaçlarına uymalısınız.

Uyuz

Uyuz, köpeklerde mikroskobik akarların neden olduğu ağrılı bir durumdur. Bu parazitler köpeğin derisine girer ve şiddetli kaşıntıya neden olur. Genellikle bir veteriner tarafından görülmezler, ancak bir köpekten diğerine yayılabilirler. Köpekler ayrıca, kontamine yatak takımları veya diğer hayvanlarla etkileşime girerek uyuz ile sözleşme yapabilirler.

Uyuza iki tür mikroskobik akar neden olur: Sarcoptes ve Demodex. Bu akarlar deriye girerek kaşıntı ve saç dökülmesine neden olur. Şiddetli vakalarda, akarlar püstül veya kanama üretebilir. Akarlar, en yaygın yerleri kulakların kenarları olmasına rağmen, köpeğin vücudunun herhangi bir bölümünü etkileyebilir.

Uyuz genellikle topikal bir ilaç uygulanarak tedavi edilirken, köpeğinizi doğal ilaçlarla tedavi etmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin, doğal gıda katkı maddeleri ve banyoları deneyebilirsiniz. Bunlar işe yaramazsa, akarları kontrol etmek için bir veterinere de danışabilirsiniz. Uyuz teşhisini erken almak, enfeksiyonun ilerlemesini önleyebilir.

Keneler

Keneler de pireler gibi büyük bir sorundur. Neyse ki onları da önlemek ve yok etmek mümkündür. Köpeğinizin derisini kontrol ederek kene olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Tüylü yapı nedeni ile kontrolü net yapamıyorsanız bir veterinere gidebilirsiniz. Kaşıntı deride daha farklı sorunlara neden olabilir. Köpeğinizin psikolojisini bozabilir. Rahatsızlık arttıkça köpeğiniz huzursuzlaşabilir.

Köpek kaşıntısı nasıl geçer?

köpekler neden kaşınır

Köpeğinizin kaşıntılı derisine yardımcı olmak için çeşitli doğal  ürünler kullanabilirsiniz. Bunlara dengeli bir diyet, papatya ve yeşil çay da dahildir. Aloe vera’yı köpeğinizin cildine bile uygulayabilirsiniz. Alternatif olarak köpeğinize poşet çay ile banyo yaptırabilirsiniz. Ancak bu çözümler kaşıntının azalması ve köpeğinizin rahatlaması içindir. Bu nedenle veteriner danışmanlığı almanız sizi çözüme daha çabuk ulaştıracaktır.

Kaşıntılı Köpekler İçin Doğal Ev Çözümleri

Kaşıntılı köpekler için veteriner danışmanlığı almak elbette en iyisidir. Ancak randevu sürecine kadar köpeğinizi rahatlatmak için doğal yöntemlerden destek alabilirsiniz. Evde bakılan aloe vera bitkisi, beslenmenin değişimi, kabartma tozu ve elma sirkesi gibi yapabileceğiniz pek çok şey var. Ancak kaşıntı nedeni ile ciltte tahriş olabilir. Bu nedenle sirke gibi asitli ürünleri tahriş yoksa kullanmalısınız.

Dengeli beslenme

Köpeğiniz için dengeli bir diyet seçmek çok önemlidir. Piyasada pek çok kaliteli köpek maması bulunsa da köpeğiniz için uygun olanı seçmeniz gerekir. Tıbbi geçmiş, yaş, kilo ve ırk gibi pek çok özellik göz önünde bulundurulmalıdır. Çoğu zaman, bir köpeğin kaşıntılı derisi, yiyeceğe karşı olumsuz bir reaksiyondan kaynaklanır. Bu tür reaksiyona kutanöz ters gıda reaksiyonu denir ve buğday veya belirli proteinler gibi bileşenlerden kaynaklanabilir.

Kaşıntıyla mücadele etmek için köpeğinize tercihen balıktan yapılmış yeni bir protein diyeti vermeyi deneyin. Bu tür yiyecekler cildi rahatlatacak omega yağ asitleri bakımından zengindir. Diğer bir diyet türü ise kuzu eti ve sebzelere dayalıdır. Bu yiyecekler de tahıl içermez, bu nedenle hassas mideleri olan köpekler için harikadır.

Köpeğiniz için dengeli bir diyet, iltihabı azaltabilen ve cildi yatıştırabilen bol miktarda omega-3 yağ asidi içermelidir. Ayrıca yaygın alerjenlerden de uzak olmalı. Hipoalerjenik köpek maması çeşitleri içerisinden birini tercih ederek köpeğinizin dengeli beslenmesini sağlarken günlerini kaşıntısız ve huzurlu bir şekilde geçirmesini sağlamak mümkün.

 Aloe Vera

Aloe Vera, kaşıntılı köpek derisi için iyi bir doğal çözümdür. Bu bitkinin iç jeli, cildi yatıştırdığı ve iyileşmeyi desteklediği bilinen amino asitleri içerir. Antibakteriyel ve antifungal özellikleri, cilt alerjilerini ve enfeksiyonlarını tedavi etmek için mükemmel bir seçimdir. Ayrıca iltihabı azaltır ve yaraları ve sıcak noktaları iyileştirmek için kullanılabilir.

Aloe Vera, kaşıntılı köpek derisi için topikal bir ilaç olarak kullanılabilir. Etkilenen bölgelere onları yatıştırmak ve alerjenleri çıkarmak için uygulanabilir. Evde varsa bitkinizden bir dal koparıp uygulayabilirsiniz.

Aloe kullanırken, jeli köpeğinize uygulamadan önce ellerinizi yıkadığınızdan emin olun. Toksinler içerebilir, bu nedenle köpeğinizin ağzına uygulamaktan kaçının. Aloe bitkisindeki saponinler evcil hayvanınız için toksik olabilir, bu yüzden dikkatli kullandığınızdan emin olun. Emziren yavrularda da ishale neden olabilir.

Papatya ve Yeşil Çay

Papatya kaşıntılı cildi rahatlatmak için etkili olsa da, cilt enfeksiyonları için her derde deva değildir. Şiddetli iltihaplı cilt vakaları için veterinerinize danışılmalıdır. Veterineriniz, köpeğinizin kaşıntılı derisinin temel nedenini bulmanıza da yardımcı olabilir.

Papatya gibi bitki çayları, tahriş olmuş cildi yatıştıran anti-mikrobiyal özelliklere sahiptir. Etkilenen bölgeye sürmeden önce çay birkaç dakika demlenebilir. Köpeğinizin cildini yatıştırmak için çay poşetleri de kullanabilirsiniz.

Kuru ve kaşıntılı ciltler için başka bir doğal ev çaresi kenevir yağıdır. Omega-3 yağ asitleri açısından zengindir ve kuru cildi ve kaşıntıyı giderebilir. Aynı zamanda anti-inflamatuardır. Bitki ayrıca köpeğinizin kaşıntılı deriyle baş etmesine yardımcı olabilecek eser mineraller içerir.

Yukarıda bahsedildiği gibi papatya köpeğiniz için güvenli bir bitkisel ilaçtır, ancak kediler için aynı şey söylenemez. Papatya özleri kedilerde kanama bozukluklarına neden olabilir. Bununla birlikte, doğru dozda verildiğinde köpekler için güvenlidir. Köpeğiniz papatyadan yan etkiler yaşıyorsa, bunu veterinerinizle tartışmalısınız.

 Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı kaşınan köpekler için doğal bir tedavi yöntemidir. Köpeğinizin cildinde ince bir beyazlık olarak uygulanır ve evcil hayvanınızı yıkamadan önce beş dakikaya kadar bırakılabilir. Evcil hayvanınız kuruduktan sonra, fazla yağı çıkarmak için şampuanlayın. Küçük yavrularınız için küçük bir miktar kullanabilirsiniz.

Köpekler, dış parazitler ve maya enfeksiyonları dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan kaşıntılı deri alabilir. Hindistan cevizi yağı antimikrobiyal ve antiviral özelliklere sahiptir, bu da onu bu enfeksiyonlar için etkili bir tedavi haline getirir. Ayrıca köpeğinize nemli dermatit olarak da bilinen sıcak noktalar konusunda yardımcı olabilir. Güvenli ve ucuzdur, bu da onu, cildi tahriş olan köpekler için ideal bir çözüm haline getirir.

Hindistan cevizi yağı iki tipte mevcuttur: rafine edilmiş ve rafine edilmemiş. Rafine edilmemiş tür, en taze hindistancevizlerinden yapılır ve en yüksek besin seviyelerini korur. Rafine hindistancevizi yağı ise daha düşük kaliteli hindistancevizi ile yapılır ve rafine etme sürecinde kimyasallar içerebilir.

Elma sirkesi

Elma sirkesi, köpeklerde çeşitli cilt rahatsızlıkları için harika bir doğal anti-inflamatuar tedavidir. Cilde dışarıdan uygulanabilir veya ağızdan alınabilir. Az miktarda elma sirkesi pamuk yardımıyla tahriş olan bölgeye sürülebilir. Cildi nemlendirmenin gerekli olduğunu düşünüyorsanız, solüsyona yeşil çay eklenebilir. Ancak sirkeyi açık yaraya sürmeyin çünkü yanabilir. Bu nedenle ciltte tahriş varsa kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Elma sirkesinin bir başka kullanımı da pire kontrolü içindir. Cilde uygulanabilir veya köpeğinizin mamasına karıştırılabilir. Bu yöntemi kullanırken dehidrasyonu önlemek için sirkeyi suyla karıştırdığınızdan emin olun. Ek bir bonus olarak, elma sirkesi, köpeğiniz için faydalı olduğu başka bir alan olan sindirim sistemi için iyidir.

Elma sirkesi köpeklerde kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için de kullanılabilir. Kulakları temizlemek için seyreltilmiş elma sirkesi kullanmak, aşırı maya büyümesini azaltacak ve cildin pH’ını yeniden dengeleyecektir. Ayrıca enfeksiyonlarla savaşmak için önemli olan kulakların kurumasına da yardımcı olabilir. Bununla birlikte, elma sirkesini çiğ bir yara üzerinde kullanmaktan kaçınmalısınız, çünkü bu yanacak ve yaranın açılmasına neden olacaktır. En iyi sonuç için sirkeyi yüzde 50 suyla seyreltin.

Karbonat

Köpeğinizin kaşıntılı cildini yatıştırmak için basit bir evde çare arıyorsanız, kabartma tozu denemek isteyebilirsiniz. Anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve doğal bir asit nötrleştiricidir. Köpeğinizin cildine uygulayabileceğiniz bir macun yapmak için kullanabilirsiniz. Macun kaşıntılı bölgeye uygulanmalı ve yaklaşık 20 dakika kalmasına izin verilmelidir. Daha fazla rahatlama için, iki yemek kaşığı bir çay bardağı su ile karıştırarak bir sprey de yapabilirsiniz. Daha sonra gerektiğinde macunu köpeğinizin derisine püskürtebilirsiniz.

Kabartma tozu ve su karışımı tahriş olmuş kırmızı bölgeleri yatıştırmaya yardımcı olabilir. Ancak, tahriş veya enfekte olmuş cilt üzerinde kullanmamalısınız. Kabartma tozunun etkili bir koku giderici olduğuna dikkat etmek de önemlidir, bu nedenle zaten kirli bir noktaya uygularsanız köpeğinizin paltosuna zarar vermez.

Kaşıntı İçin Veterineri Ne Zaman Aramalısınız?

Evcil hayvanınızdaki kaşıntı, çeşitli hastalıkların bir uyarı işareti olabilir. Bir veteriner bu semptomları tanımlamanıza ve doğru tedaviyi reçete etmenize yardımcı olabilir. Bu rahatsızlıklardan bazıları bulaşıcıdır, bu nedenle evcil hayvanınızı mümkün olan en kısa sürede kontrol ettirmeniz çok önemlidir. Bu semptomları tespit ederseniz, evcil hayvanınızın daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olabilirsiniz.

Köpeğinizin kalıcı bir kaşıntı sorunu varsa, veterinerinizi görmenin zamanı gelmiş olabilir. Köpeklerde aşırı kaşıntının birçok nedeni vardır. Nedeni belirledikten sonra, veterineriniz en iyi tedaviyi reçete edebilir.

Köpeklerde kaşıntılı cildin diğer bir yaygın nedeni maya ve bakteriyel enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir, ancak en yaygın olarak deri kıvrımlarında görülür. Bunlar köpeğinizde rahatsızlığa neden olabilir ve genellikle tedavi edilebilir. Ev ilaçlarının etkisiz olduğu durumlarda veteriner tedavisi önemlidir.

Sıkça sorulan sorular

Köpeğiniz kaşınıyorsa pire ve kene kontrolü yapmalısınız. Başka belirti varsa bir kenara not etmeli ve veterinerinize bildirmelisiniz. Kaşıntının altta yatan nedeni pire, kene, kuru cilt ya da alerji olabilir. Köpeğinizin huzursuzluğunu gidermek ve kaşıntıyı azaltmak için doğal çözümleri uygulayıp veteriner randevunuza kadar köpeğinizi rahatlatabilirsiniz.

Köpeklerde kaşıntıyı elma sirkesi, karbonat, aloe vera ve hindistan yağı gibi doğal çözümler keser. Ancak ciltte tahriş varsa kullanılacak ürüne dikkat edilmelidir. Bu çözümler geçici ve kaşıntıyı önlemek içindir. Bu nedenle altta yatan sorunu bir an önce bulmak ve çözüme ulaşmak için veterinere gitmek en iyisidir.

Köpekler stresten kaşınabilir. Ancak diğer stres belirtileri var mı, diye köpek gözlemlenmelidir. Kaşıntı nedeni farklı bir sorun olabilir. Köpeklerde kaşıntı alerji, pire, kene ve uyuz gibi sık rastlanan problemlerden dolayı görülmektedir. Köpeğinizin stresli olduğunu düşünüyorsanız onunla daha fazla ilgilenmeli, meşgul olması için bolca oyuncak vermelisiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Cem
Haz 4, 2023 / 16:07

Ben köpeğimin kaşıntısı için kullanmadığım ilaç organik ürün kalmadı
En son bi sohbet esnasında bana birinin tavsiyesi üzerine kuru Kekik kullanmamı söyledi.
Sadece yattığı ev içinde oynadığı yere serp dedi ve 3 gün sonra sonuç aldım
Şimdi minik yavrum yemeği bile iştahla yiyiyor uykusu bölünmüyor
Ben kullandım rahat ettik
O kaşınıyor diye benim halim ondan berbattı