Kedilerde giardia: belirtileri ve tedavisi

27 Ağustos 2021
2566
Kedilerde giardia: belirtileri ve tedavisi

Kedilerde sıklıkla görülebilen Giardia, tedavisi olan bir hastalıktır. Genelde evde ya da kediler arasında yayılan bu hastalık, diğer bağırsak hastalıkları ile aynı belirtilere sahiptir. Bu sebeple veteriner hekimler tarafından teşhisin konulması ve tedavi edilmesi gerekir. Giardiazis olan bir kedi tamamen iyileşebilirken, altında yatan herhangi bir sağlık durumuna bağlı olarak evcil kedinizin iyileşmesi daha da zorlaştırabilir.

Giardia Nedir?

giardia paraziti

Kedilerin ince bağırsaklarında yaşayan küçük ve tek hücreli organizmaların yol açtığı bir hastalık olan Giardiazis, duruma göre her canlıda farklı ölçülerde hissedilebilir. Genellikle ciddi sağlık problemlerine neden olmasa da bazen şiddetli ağrı belirtileri ile birlikte bazı kedilerde ishal, uyuşukluk ve dehidrasyon gibi ciddi problemler de baş gösterebilir.

Kedilerde Giardiazis Belirtileri

Giardia  taşıyıcısı olan her kedi hastalanmaz. Eğer hastalanacak olurlarsa, en sık görülen belirtilerinden biri ani başlayan ya da daha kronik olan ishaldir. İshal, kötü kokulu olabilirken sulu, yeşil renkte ve bazen de kanlı olabilir. Bu parazitler, bağırsak duvarına bağlanarak ilerleyen durumlarda kusmaya da sebep olabilir. Belirtilerin süresi birkaç hafta kadar sürebildiği için kedinizde yavaş ve kademeli şekilde kilo kaybı da görülebilir. Bunun sebebi bağırsaklardaki emilim bozukluklarına ve ishalle beraber kaybedilen sıvıdır.

Çoğu zaman ateş semptomu baş göstermezken, bazen de görülebilir. Bu hastalık kedinizin yaşamını tehdit etmezken, yavru kedilerde, yaşlı kedilerde ya da Feline Immunodeficiency Virus (FIV) veya Feline Lösemi Virüsü (FeLV) enfeksiyonları ile sorunlu hastalıklar geçirerek bağışıklık sistemi zarar görmüş olan kedilerde daha şiddetli olabilir. Pek çok kedi asemptomatik taşıyıcılar olacağından bir hastalık belirtisi yaşamayacaktır.

Giardiazis Nedenleri

Hem insan hem de hayvanlara bulaşabilen Giardiazis’in nedeni  Giardia intestinalis parazitinden kaynaklanmaktadır. Kedinize bulaşması için bu parazit ile enfekte olmuş yiyecek ve içeceği yemeleri ya da enfekte olmuş başka bir hayvanın dışkısından bulaşması gerekir. Parazit kedinizin vücuduna girdikten sonra bağırsak duvarlarına yapışır ve ürer.

Kedilerde Giardia Teşhisi

Eğer kedinizi Giardia ile enfekte olduysa ve ishal olmaya başladıysa, kısa süre içerisinde susuz kalacaktır. O sebeple olabildiğince en kısa süre içerisinde veteriner hekim tarafından tedavi edilmelidir. Veteriner hekiminize hastalığın belirtilerinin ne zaman başladığı ve ishalin hangi sıklıklarda olduğunu net bir şekilde söylemelisiniz. Veteriner hekiminiz size dışkının kokusu ve nasıl bir yapıda olup olmadığını soracaktır. Dolayısıyla bu bilgilere sahip olmanız gerekir.

Buna ek olarak ishalin bir sebebi de diyet değişikliğinden kaynaklandığı için kedinize uyguladığınız diyeti de öğrenmek isteyecektir. Eğer yakın bir zamanda değişiklik yapmadıysanız, bu ihtimali eleyecektir. Net bir teşhis için kedinizin dışkısının incelenmesi gerekmektedir. Bunun için bir parça dışkı numunesi alınacak ve yüzdürme testi uygulanacaktır. Sonucunda kedinizde giardia varsa, parazit kendisini gösterecektir. Fakat bu yöntem tek başına net sonuç vermez. Daha fazla test uygulanmalıdır. Tam bir netice için üç farklı güne ait dışkı numuneleri test edilmelidir. Bunların yanında hızlı test kitleriyle giardiazis teşhisi konulabilmektedir.

Giardiazis’in Tedavisi

Tespit edilen giardia parazitleri, yaygın olarak metronidazol ile tedavi edilmektedir. Fakat fenbendazol dahil olmak üzere farklı etken maddeli ilaçlar kullanılarak da üstesinden gelinebilir. Kedilere hap genelde bölünerek verilir. Acı tadı daha aza indirgemek için farklı yöntemler mevcut. Hastalığın belirtilerinden ishal ve kusma kedinizde dehidrasyona yol açacağından iyileşme sürecinde bolca su içtiğinden emin olmalısınız. Su alımının az olduğu durumlarda serum tedavisi uygulanması gerekebilir.

Giardiazis Nasıl Önlenir?

Kedinizin tuvalet kabını temizlerken dışkılarını dikkatli şekilde almalı, kabı güzelce temizlemeli ve dezenfekte etmelisiniz. Böylelikle diğer kedilere bulaşmasını engelleyebilirsiniz. Bunu yaparken klorlu ağartıcı çözeltisi kullanabilirken, Giardia’nın bulunduğu yüzeyler buhar yardımı ile de temizlenebilir. Eğer kediniz enfekte olduysa, tekrardan bir enfeksiyonun meydana gelmemesi için önleyici olmalısınız. Olabildiğince kedinizi yıkayın ve semptomlar geçene dek onu izole edin. Özellikle birçok kedinin bir arada bulunduğu ortamlarda Giardia’nın çok hızlı bir şekilde yayılabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Giardia İnsanlara Bulaşabilir Mi?

İnsanlarda da en sık rastlanan bağırsak paraziti enfeksiyonu, kedilerden insanlara bulaşabilen potansiyel bir risktir. Bunun yanı sıra bir diğer bulaşma riski de kontamine su kaynaklarıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde Giardia için bir aşı var mı?

Giardia için bir aşı yoktur.

Giardia kedilere bulaşır mı?

Kediler arasında yaygın olarak bulaşıcı olan Giardia, kediler ile köpekler arasında da gerçekleşebilir.

Giardia’nın bulaşma yolu nedir?

Eğer Giardia mikropları yutulursa, bu hastalık ile enfekte olunabilir. Kolaylıkla yayılır ve bir canlıdan diğer bir canlıya kontamine su, yiyecek, yüzeyler veya nesneler yoluyla geçebilir. İnsanlara bulaşma durumu ise kontamine içme suyu, göller, nehirler veya havuzlar yolu ile olur.

Giardia kakası kedilerde nasıl görünür?

Kediler Giardia etkisi ile kilo kaybeder, kronik olarak ishal ve yağlı dışkı meydana gelir. Bu dışkı yumuşak yapışan sulu yapıya dönüşebilir ve rengi çoğu zaman yeşilimsi iken bazen de kan görmek mümkündür. Ayrıca kedilerin dışkılarında yoğun olarak mukus görülür.

Giardia kedilerde kendi kendine geçebilir mi?

Diğer bağırsak hastalıkları ile aynı belirtilere sebep olduğundan ancak bir veteriner hekim tarafından net şekilde tanı konularak tedavi edilmelidir. Giardia eğer kedinin ek bir hastalığı yoksa tamamen tedavi edilebilir.

Giardia’dan kurtulmanın tek yolu nedir?

Belirtiler artmaya başladığı zaman genelde Metronidazol (Flagyl) ile tedavi edilir.

Kedimin beni yalamasından giardia kapabilir miyim?

Kısa ve net cevap; hayır. Ancak yüzünüzü yalarsa elbette ki bir risk barındırır.

Kediler Giardia’yı köpeklere geçirebilir mi?

Eğer enfekte olmuş bir kedinin dışkısı ile temas edilirse veya dökülen bulaşıcı kistler yutulursa geçer.

Giardia’dan kurtulmak zor mu?

Bulaştığı çevrede temizleme zordur. Fakat evcil hayvanınızın enfekte olma olasılığını en aza indirgemek için kedinizin dışkısını evinizden ya da bahçenizden iyi şekilde temizlemelisiniz.

Giardia yüzeylerde ne kadar süre yaşayabilir?

Doğrudan güneş ışığı alarak kuruyan ve sıcak ortamlarda bulunan Giardia yalnızca birkaç gün yaşayabilir. Soğuk havalarda ise göl ve su birikintileri üzerinde 1 ila 3 ay kadar yaşayabilirler.

Giardia kedilerde yaygın mı?

Giardia kedi, köpek ve insanlar başta olmak üzere birçok memelilerde sık olarak görülebilen protozoan parazit çeşididir.

Giardia’dan ilaçsız kurtulabilir misin?

İçme suyunu en az 10 dakika boyunca kaynatarak içerisinde beş damla kadar tentürdiyot eklenir ve yarım saat kadar beklenir. İyot, bu paraziti yok edebilecek bazı kimyasal ürünlerden daha da etkilidir.

Giardia bağırsaklara ne yapar?

İnce bağırsak mukozasına yapışan Giardia, vücutta ishale sebep olarak sindirilmiş olan gıdalardan yağ ve karbonhidrat emilimine etki eder.

Tedavi edilmeyen giardia ne kadar sürer?

Tedavi edilmeyen Giardia, 6 haftalık bir süreden daha da uzun sürebilir.

Giardia uzun vadeli sorunlara neden olabilir mi?

6 yıl geçmesinin ardından irritabl bağırsak sendromu ve kronik yorgunluk ile daha da ciddi problemler baş gösterebilir.

Kedilerde Giardia’yı tedavi etmek ne kadar sürer?

Dışkıdan temizlenmesi 3 ila 5 gün sürerken, belirtilerin yok olması ise 5 ila 7 gün alır.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir;

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.