Köpeklerin Kum Kabı Kullanarak Tuvaletini Yapması

11 Mart 2022
2413
Köpeklerin Kum Kabı Kullanarak Tuvaletini Yapması

Kedilerin tuvalet eğitimi almaları ve temiz olmaları, sahipleri için oldukça büyük bir avantajdır. Ancak köpek severlerinde bilgi sahibi olarak patili dostlarına aynı eğitimi verebileceğini belirtmek isteriz. Evet, yanlış okumadınız! Özel bir kum kabı kullanarak köpeklerin tuvaletini yapması hiç de zor değil.

Kedi sahiplerine özenenler, yazımızı okuyarak müjdeli haberi diğer dostları ile paylaşabilir. Elbette öncelik olarak köpeklerin tuvalet ihtiyaçlarını kum kabı kullanarak gidermelerinin mümkün olup olmadığını kendileri de denemeli. Şaşırtıcı olan bu gerçek ile kısa sürede yüzleşmek için makalemizin derinliklerine doğru ilerleyebilirsiniz.

Köpeklerin kum kabı kullanarak tuvaletini yapması mümkün müdür?

Büyük bir merak konusu olan bu sorunun yanıtı olumludur. Köpekler, eğitim konusunda kedilerden daha fazla heveslidir. Bir kedi eğitimi oldukça zorken tuvaletlerini nereye yapacaklarını çabucak öğrenmeleri tuhaf mı sizce? Aslında, değil. Çünkü kediler de köpekler de zeki canlılardır. Sadece kedilerin karakter yapıları nedeni ile eğitim almaları zordur.

Her şeyi öğrenme konusunda hevesli olan patili dostlarımıza tuvalet eğitimini de verebiliriz elbette. Tuvalet için sürekli dışarı çıkmak bazen zor olabilir. Bahçeli bir evde oturmayanlar için bu daha da zor bir ihtiyaçtır. Ancak özel kum kabı kullanarak köpekleri tuvalet ihtiyaçlarını gidermeleri için eğitmek, hem keyifli hem de kaliteli bir zaman dilimi olacaktır sizin için.

Bir kum kabı satın alın

Köpeğinize tuvalet eğitimi vermek için öncelikle bir ku kabı satın almalısınız. Dayanıklı malzemeden yapılmış ve yeterince büyük bir kap olduğundan emin olmalısınız. Bazı köpek türleri minyon ve küçük olduğu için alanı dar olanlar daha küçük bir tercih yapabilir. Ancak eğitimin kolay olması için kabın büyük olması avantaj sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Derin olmayan bir kum kabı aldığınızdan emin olmanızı tavsiye ederiz. Çünkü köpekler tuvaletlerini yaptıktan sonra toprağı çizme dediğimiz (üzerini örtme)  alışkanlıklarını yerine getirirler.

Unutup derin bir kap seçti iseniz, içine çok fazla kum koymamalısınız. Derin olması nedeni ile kum oranı fazla olan kap kullanımı oldukça zordur. Köpeğinizin ortalığı dağıtmasını ve kirletmesini istemiyorsanız, sığ ve geniş kap tercih etmelisiniz. Uygun yüksekliğe sahip olan kum kaplarını kullanan patili dostlarımız özgürce hareket edebilecek ve zarar görmeyeceklerdir.

Köpek kumu satın alın

Kedi kumu kullanımı sizi zora sokacağı için köpek kumu satın almalısınız. Köpek kumu seçenekleri fazla olduğu için farklı şekil ve malzeme seçmekte özgürsünüz. Sadece kedi kumu almamanız gerektiğini hatırlamalısınız. Kedi kumunda köpekleri rahatsız eden kokular yer almaktadır.

Kötü koku oluşmasından endişe duyanlar için belirtmek isteriz ki kum kabını doldurduğunuzda kabın alt kısmına karbonat koyabilirsiniz. Böyle kötü koku oluşumu engellenmiş olur. Dilerseniz bir kez karbonat koymadan deneyin ve bir dahaki kum doldurma işleminde karbonat ekleyin. Fark sizi şaşırtacaktır.

Kum kabını doğru yere koyun

Köpek kumu ve kabı alındıktan sonra dikkat edilmesi gereken bir diğer faktör kabın nereye konulacağıdır. Köpeğinizin çok fazla zaman harcadığı ancak ulu orta bir yer olmamalıdır. Siz TV izlerken köpeğiniz durumdan etkilenip tuvaletini rahatça yapamayabilir. Çünkü köpekler çekingen canlılardır. Tuvalet ihtiyaçlarını giderirken izlenmek istemezler. Pek çok hayvan aynı şekilde! Sokak kedileri ve köpekleri çok sıkışmadığı sürece ulu orta tuvalet ihtiyaçlarını yapmazlar.

Tuvalet ihtiyacının gidereceği bir alanda mama ve su kabı yer almamalıdır. Elbette bunu söylemeye gerek yoktur. Ancak belirtmek isteriz. Çünkü bu şekilde konulan kum kapları asla kullanılmaz. Beslenme ve tuvalet ihtiyaçlarını çok iyi ayırt edebilen zeki canlılardır köpekler.

Ayrıca, bu kabı kesinlikle hayvanın mama ve suyunun olduğu yerin yanına koymamanız gerektiğini söylemeye gerek yoktur; çünkü bu şekilde köpekler kum kabını asla kullanmazlar. Bir şeyi diğerinden gerçekten çok iyi ayırt ederler.

Onlara bir komut öğretin

Köpekler komut öğrenme konusunda çok başarılıdır. “Yakala” ve “Tut” gibi komutları çabucak öğrenirler. Kısa bir komut seçerek köpeğinizi yönlendirebilirsiniz. Örneğin; “Hadi yap” ya da “Rahatla” diyebilirsiniz.

Kum kabını tanıtmak için koklamasına izin verin. Ardından içine köpeğinizi koyup birkaç saniye bekleyin. Sonra bu işlemi birkaç kez tekrar edin. Bir zaman sonra kabın içerisine kendi girecektir. Güvenli bir yer olduğuna inanması için ona destek vermek önemlidir.

Onları cezalandırmayın

köpek kum kabı tuvalet eğitimi

Her zaman tuvaletini başka şekilde giderirken birden ortaya çıkan kap ve içinde yer alan tuhaf nesneler elbette köpeğinizi şaşırtacaktır. Bu nedenle ona izin vermeli ve sabırlı olmalısınız. Köpeğinizin tuvaletini dışarıda yapmaya devam etmesi oldukça doğal.

Kum kabına girince onu övüp ödül atıştırmalığı verirseniz, kısa süre içerisinde tuvaletini kum kabına yapması gerektiğini anlayacaktır. Siz de böylece sürekli dışarı çıkmak ya da yanınızda çöp poşeti bulundurmak zorunda kalmayacaksınız.

Köpeklerde tuvalet eğitimi

Köpeklerde tuvalet eğitimi hızlandırmak ister misiniz? O zaman biraz zor olsa da köpeğinizi dışarıya çiş yapmasını ve yaptığı çişi ya da kakayı gazete parçası ile almanızı ya da silmenizi söylemek zorundayız. Gazeteyi bir poşet içerisine koyun ve ardından kum kabının içerisine bırakın. Kokuyu fark eden zeki patili dostlar tuvalet ihtiyacı geldiğinde kum kabını kullanması gerektiğini daha kolay anlayacaktır.

Onları yakından izleyin

Beslenmeleri saatli olan köpeklerin tuvaletleri de aşağı yukarı aynı saattedir. Çünkü bunu uygulayan köpek sahipleri hangi saatlerde dışarı çıkması gerektiğini bilir. Ona öğrettiğiniz komutu tekrar ederek ve içerisine bir miktar köpek dışkısı ekleyerek eğitimi tamamlamak mümkün.

Bu bilgileri okuyan pek çok köpek sahibinin eğitimlerini tamamladıklarını belirtmek isteriz. İlişkisel hafıza konusunda oldukça yetenekli olan köpekler kum kabı, dışkı kokusu ve komutu hatırladıklarında ihtiyaçlarını sahipleri olmadan gidereceklerdir.

Olumlu pekiştirme kullanın

Kum kabını kullanan köpeklere övgü yapmayı sakın unutmayın. Böylece doğru bir hareket sergilediklerini anlayacak ve tuvalet ihtiyaçlarını daha mutlu bir şekilde gerçekleştireceklerdir. Dilerseniz onu daha çok teşvik etmek ya da ödüllendirmek için ödül maması da tercih edebilirsiniz. Ödül maması kadar köpekleri cesaretlendirebilecek başka bir şey olduğunu sanmıyoruz.

Köpeklerin bir kum kabı kullanarak tuvalet ihtiyacını giderebileceklerini artık siz de biliyorsunuz. Bu işin en mükemmel kısmı ise, büyük bir bütçe, uzun bir süre ya da çok fazla zamana ihtiyacınız olmayacak. Bir komut, uygun bir kap ve kum sizin için yeterli olacaktır. Sabırlı olmak ve olumlu pekiştirme için ödül maması kullanmak eğitimin hem kolayca tamamlanmasını hem de keyifli bir hâl almasını sağlayacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Evet, eğitim verildiği takdirde köpekler kuma tuvaletlerini yapabilirler. Ancak onlar için özel üretilen kum kabı ve kumun satın alınması gereklidir. Kedilere özel olanların kokuları köpekleri rahatsız ettiği için köpekler için özel olanları tercih etmeniz gerekir.

Köpekleri kuma alıştırmak için yavru ya da yetişkin olduğunu düşünmenize ve ekstra bir şey yapmanıza hiç gerek yoktur. Onlar, oldukça zeki ve eğitim konusunda iyi olan canlılardır. Yavru köpeği kuma alıştırmak için eğer ped kullanıyorsanız, tuvaletini yaptıktan sonra kum içerisine saklayabilirsiniz. Böylece kokudan tuvaletini nereye yapması gerektiğini anlayacaktır. Ayrıca ilk eğitim günlerinde sık sık kum içerisine girmesine teşvik etmeli ve tuvaletini yaptığında onu ödüllendirmelisiniz.

Evde tuvalet eğitimi alan köpeklerin diğer aile üyeleri gibi tuvaleti kullandığını duymuşsunuzdur. Ancak bu durum kolay değildir. Köpeğin boyutu ve tuvaletin hijyenik kalması aile üyelerini zorlayabilir. Eğitim almayanlar ise, yürüyüşe çıkartılmaz ve bahçeli bir evde yaşamıyorsa, çok fazla sıkıştıkları için herhangi bir yere tuvalet ihtiyaçlarını giderebilirler. Ki bu onların da hoşlandığı bir şey değildir. Bu gibi zorlukları yaşamamak için köpek kum kabı kullanmanızı tavsiye ederiz.

Köpekler, naftalin, acı biber, sirke, amonyak ve portakal gibi turunçgil kokuları yer alan hiç bir yere tuvaletini yapmaz. Onlar koku konusunda oldukça hassastır. Bu nedenle eğer kum kabına tuvaletlerini yapmaları istiyorsanız, köpek kum kabı ve kumu almalısınız. Çünkü köpekler, kedi kumuna da idrar yani çiş yapmaz.

Köpek sahibi olmanın ilk günleri zorlayıcı olabilir. Çünkü köpek ortama alışana dek ve aile de patili dostlarının düzenini öğrenene kadar sık sık temizlik yapmak gerekebilir. Bunu önlemek için köpeğin tuvaletinin geldiğini anlamaya çalışmalısınız. Bunun için de mamasını yedikten sonra en az yarım saat yürüyüş yaptırmak ve ardından sık sık kum kabının içine koymak gereklidir. Hem karnı doyan hem de karnındakileri yürüyüş ile sindiren köpeklerin tuvalet ihtiyacı kısa sürede gelecektir. Bunların yanı sıra zamanla köpeğinizin tuvaletini yaparken ne yaptığını gözlemleyip çözebilirsiniz. Genellikle aynı şekilde davranır ve aynı yolu takip ederler.

Köpekler, kedi kumuna alışamaz. Çünkü kedi kumu kokusundan hoşlanmazlar. Ayrıca kedi kumu onlar için uygun değildir. Uygun boyutta ve onlar için özel üretilen kum kabı ve kumunu almanız gerekir.

Köpek kuma oldukça kolay bir şekilde alıştırılır. Bunun için küçük bir komut öğretmek, ilk günlerde sık sık köpeği kum kabı içerisine koymak ve tuvaletini her yaptığında ödüllendirmek yeterli olacaktır. Eğer tuvaletini başka bir yere yaparsa, onu asla cezalandırmamalısınız.

Köpekler kuma kaka yapar. Bahçede iken nasıl toprağa tuvalet ihtiyaçlarını gideriyorlarsa, kum içerisinde de aynı şekilde giderirler. Ancak kum ve kum kabı kullanımı hakkında bilgi sahibi olunması gereklidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.