Köpek İdrarı Kokusu Nasıl Temizlenir?

13 Mart 2022
3005
Köpek İdrarı Kokusu Nasıl Temizlenir?

Bir patili dost edinmek oldukça eğlencelidir. Sabah yüzümüzü yalayarak uyandıran ve onunla oynamamız için sevimlilik konusunda sınır tanımayan bu zeki canlılar, hayatımızda büyük bir yere ve öneme sahiptir. Ancak bazı zamanlarda bizi zorlayabilir ya da başımıza dert açabilirler. Bu dertlerin başında tuvalet kazaları gelir. Ne yazık ki köpeğin yavru ya da yetişkin olması idrar kokusunun etkisini değiştirmez. Köpek idrarı (çişi) kokusu oldukça kötüdür ve nasıl temizlenir ya da giderilir sorusunun yanıtı ev halkının sağlığı, günlük rutin hayatına devam etmesi için oldukça önemlidir.

Tuvalet kazaları bazen sağlık problemleri, tuvalet eğitiminin tamamlanmaması gibi köpeğe bağlı olan nedenlerle oluşurken bazen de köpek sahiplerinin ihmalleri nedeni ile de gerçekleşebiliyor. Sonuç itibari ile her köpek sever aynı sorun ile karşılaşabiliyor. Sorunlar çok farklı şekilde gelişse de çözüm tek bir yolda kesişiyor.

Köpek İdrarı Nasıl Temizlenir?

Köpekler, dışarıya adım attığı an itibari ile birçok yere idrar bırakırlar. Çünkü idrarlarında bulunan feromon ile diğer canlılara birçok mesaj iletirler. İletişim yolları oldukça tuhaf olsa da diğer köpeklere kendi sınırlarını ve onların idrar yapabilecekleri noktaları bu şekilde belirtirler.

Göz atmanız gereken ürünler,

Fakat kendi aralarında iletişim kurmaları için oldukça keskin kokuya sahip olan köpek idrarı evde bir damla dahi yere değdiğinde büyük sorunlar oluşmasına neden olabiliyor. Köpek idrarı etkili şekilde temizlenmezse kokusu kalıyor ve patili aile üyesi bir dahaki tuvaletlerini aynı yere yapabiliyorlar. Bu yüzden köpek çişi temizleme konusunu önemsiz görmemek gerekiyor.

Köpek idrarında amonyak üreten bakteriler yer almaktadır. Bu nedenle kötü kokar. Etrafta bir damla dahi köpek idrarı yer aldığında kokusunu kolayca alabilirsiniz. Köpek idrarı enzimatik temizleyiciler ile etkili şekilde temizlenir ancak halıda ya da parkede nasıl kullanacağınızı bilmeniz gerekir. Her farklı nesne için farklı bir malzeme gerekebilir. Enzimatik temizleyiciler enzimleri ve proteinleri oldukça iyi bir şekilde yok eder. Bu nedenle idrar kokusundan kolayca kurtulabilirsiniz. Üstelik bir sonraki tuvalet kazasını da büyük ölçüde engellemiş olursunuz.

Bir köpek besleyen aileler için çok sayıda koku ve leke giderici ürün bulunmaktadır. Ancak ürünün küçük bir tester kutusu alınarak öncelikle denenmesini tavsiye ederiz. En azından bir yere sürüldüklerinde 15 dakikalık temas süreleri olmalıdır. Küçük bir alanda test edilen ürünler iyi yanıt verdiğinde satın alınmalılar.

köpek idrarı nasıl temizlenir

Köpek İdrarını Hemen Kurulayın

Köpek idrarı nasıl temizlenir sorusunun yanıtı birkaç adımdan oluşmaktadır. Tuvalet kazasını kısa süre içerisinde fark edip harekete geçmek temizliğin en etkili şekilde gerçekleşmesi açısından çok önemlidir. Köpek idrarı yani çişi temizlemek için ilk adım kurulamaktır. Bu özellikle bayanlar tarafından oldukça iyi bilinen bir temizlik başlangıcıdır. Özellikle halı ve koltuk gibi eşyaların üzerine bir şey döküldüğünde ilk olarak kurulama işlemi yapılır. Köpek idrarı temizlerken ilk işlem olarak kurulama yapmalıyız. Nedenleri;

  • Bu sıvının daha fazla yayılması ve eşyanın içine girmesini önlemek içindir.
  • Eğer idrarı direkt olarak nemli bez ile silerseniz, bez sıvıyı içine çekemeyecektir.
  • Zaten nemli olduğu için daha fazla alana yayılmasına neden olacaktır.
  • Bir de daha iyi çıkması için nemli bez ile iyice bastırarak temizlik yaparsanız, idrar sünger gibi bir malzemeye sahip eşya içerisine daha da fazla girecek ve temizliğin olumlu olma ihtimali azalacaktır.

Bu nedenle köpek idrarı temizliği için ilk adım kurulamadır. Havlu kağıdı ile idrar kurulanmalıdır.

Sabunlu bez kullanın

Kurulama sonrasında ılık su ve sabun ile temizliğin gücünü arttırmak gerekir. İdrarlı bölgeye ılık ve sabuna temas etmiş olan temiz bez uygulanmalıdır. Bölge nemli bezle silinerek temizlenmelidir. Ardından idrar kokusunun yok olması, silinen alanın çabuk kuruması için camlar ya da kapılar açılmalıdır. Halı ya da kilim gibi eşyalar kalın olduğunda idrarı derine çekebiliyor. Bu nedenle farklı ürünlerin kullanılması gerekmektedir.

Kolay temizlenebilen alanlardan ılık su ve sabun kullanımı ile etkili temizlik sağlanabilir. Dileyen koku giderme konusunda oldukça iyi olan karbonatı köpek idrarı temizlendikten sonra, alana serpebilirsiniz. Ayrıca sirke ve su birebir oranında karıştırılarak zemine sürülürse, köpekler asla bir daha o bölgeye tuvaletini yapmaz. Çünkü köpekler sirke kokusundan nefret eder. Bu karışım tuvalet kazası üzerinden uzun süre geçmiş olsa da işe yarayacaktır.

Ahşap Zeminlerden ya da Halılardan Kurumuş Lekeler Nasıl Temizlenir?

Parkeden, köpek çiş kokusu nasıl çıkar sorusunu çok sık duyarız. Çünkü evde meydana gelen tuvalet kazaları genellikle parke üzerinde gerçekleşir. Evde kimse yokken ya da kimsenin görmeyeceği bir alana yapılmış olan idrar zamanla kurur ve kokar. Bu durum hem ev halkı hem de köpekler için oldukça zordur. Köpekler tuvalet konusunda çekingen oldukları için görülmeyen alanlarda tuvalet atıkları bulunması daha büyük olası ihtimaldir. Bun fark ettiğinizde artık çok geç olduğunu düşünüp üzülebilirsiniz. Hiç endişelenmeyin! Çünkü kurumuş olan köpek idrar lekelerinin çıkarılması için hidrojen peroksit içeren bir temizleyici kullanıldığında idrar lekeleri ve kokusu kolayca giderilir.

Kurumuş idrar temizliği için birkaç kez işlem yapmak gerekmektedir. Hidrojen peroksit içeren temizleyici kullanıldıktan yaklaşık yirmi dakika sonra enzimatik temizleyici ile kokuların ve lekelerin tamamen yok olmasını sağlamak mümkün.

Köpek Yataklarından, Yastıklardan ya da Çarşaflardan Köpek İdrar Kokusu Nasıl Temizlenir?

Köpek yatakları ya da yastık gibi ürünler emicilik konusunda oldukça etkilidir. Bu nedenle eşyanın boyutu küçükse çamaşır makinesinde yıkanması gerekir. Elbette öncelikle idrarlı kısım üzerine enzimatik temizleyici sıkılmalı ve biraz bekletilmelidir. Ardından makinede öncelikle durulama yapılmalı ve sıktırma yapmadan yeni bir program ile yıkanmalıdır.

Yatak ve yastık gibi ürünlerden en etkili kurtulma yolu bu şekildedir. Olumlu sonuç alma ihtimali oldukça yüksektir. Buna rağmen idrar kokusu ya da lekesi geçmediyse kuru temizleme hizmeti alınması gerekmektedir. Bu durum tuvalet kazası üzerinden çok uzun süre geçmiş olması ile karşılaşılan oldukça üzücü bir sonuçtur.

Kronik Sorunlarla Başa Çıkmak İçin Destek Alabilirsiniz

Köpeğinizin tuvalet kazası yaşama sıklığı arttığında ya da sağlık sorunu olduğunu düşündüğünüzde teşhis ve tedavisi için veteriner hekiminize gitmeniz gerekmektedir. Erken tedavi ile sorunlar çok çabuk çözüleceği gibi tuvalet kazalarının sık olması aile hayatını ve düzenini olumsuz etkileyecektir. Ayrıca olası davranışsal ya da fiziksel sorunların çözümü patili dostlarımız için önemlidir. Onların huzurlu bir hayat sürmesi için problemlerini göz ardı etmemeliyiz.

Olumlu Pekiştirmenin Gücüne Başvurun

Tuvalet eğitiminde ve diğer eğitimlerde oldukça etkili olan olumlu pekiştirmeyi tuvalet kazalarında da kullanabilirsiniz. Oldukça sevimli ve masum olan köpeklerin tuvalet kazaları karşısında asla katı olmamalıyız. Sabırlı olmalıyız. Onlara ceza vermemeliyiz. Her köpek kum kabını kullandıklarında onları övmeli ve ödüllendirmeliyiz. Tuvalet eğitimi aldığı halde sık sık kaza yaşayan köpekler için veteriner hekimlerine danışmalıyız.

Sıkça Sorulan Sorular

Köpek idrarı kokusu eğer köpekte idrar yolu enfeksiyonu varsa, ölü balık kokusuna benzetilir. Sağlıklı olan köpek idrarı ise amonyak gibi kokar. Köpek idrarı olan özellikle kapalı alanlarda koku nedeni ile durmaktan rahatsız olabilirsiniz. Bu nedenle köpeğinizin tuvalet kazası yaşayıp yaşamadığını kokudan kolayca anlayabilirsiniz. Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz.

Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler. Köpek idrarı olan bölge temizlendikten sonra bir daha tuvalet kazası olmaması ya da köpeğin aynı yere tuvaletini yapmamasını istiyorsanız, bu durumu kesinleştirmek için sirke ile temizlik yapabilirsiniz.

Köpek çişi, içerisinde yer alan amonyak nedeni ile kokar. Hormon, bakteri, ürik asit ve amonyaktan oluşan köpek idrarı kesin bir kokuya sahiptir. Hasta olan köpeklerin idrarı kokusu çok daha farklı ve ağır olabilir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonu yaşayan köpeklerin idrarı çok ağır koktuğu için köpeği sık sık bahçeye çıkartmak en iyisi olacaktır.

Köpek idrarı zararlıdır. Buharlaşırsa ve bu buhara maruz kalırsak, akciğerlerimiz, gözlerimiz ve birçok organımız tehlike altına girer. Ayrıca köpek idrarı kaza ile içilir ya da temas edilirse, temas edilen alan yıkanmalıdır. İçildiğinde ağzın su ile çalkalanması ve ardından hastaneye gidilmesi gereklidir.

Halıdan köpek çişi temizlemek için öncelikle ıslak alan kuru bir bez ile silinmelidir. Ardından sabunlu bez ile silinmelidir. Halı yıkama makinesi kullanmak, hidrojen peroksit içeren bir temizleyici madde kullanımı ardından enzimatik temizleyici ile üzerinden geçmek temizliğin tamamlanmasını sağlayacaktır. Temizlik sonrası camları açarak ıslak alanın kurumasını sağlayabilirsiniz.

Köpek eve tuvaletini yaparsa, idrarlı bölge hemen temizlenmelidir. İlk önce kirli alan kağıt havlu ile kurulanmalıdır. Daha sonra sabunlu bez ve ılık su ile temizlik yapılmalıdır. Halı ya da koltuk gibi alanlar için enzimatik ve hidrojen peroksit içeren temizleyiciler kullanmak gerekmektedir. Son olarak camları açıp idrar kokusundan kurtulmak ve ıslak alanının iyice kurumasını sağlamak gereklidir.

Köpek çişi temizliği için en etkilisi beyaz sirke yani elma sirkesi kullanmaktır. Eğer evinizde temizlik için özel üretilenler varsa, içerisinde elma bulunduğundan emin olabilirsiniz. Sirkenizi kendiniz yaptıysanız, temizlik daha etkili olacaktır. Doğal yolla temizlik yapıp köpek çişinden hızlıca kurtulabilirsiniz.

Köpeğiniz eve işiyorsa onu asla cezalandırmamalısınız. Köpek kum kabı ve kumu alarak ona eğitim vermeniz gerekir. Köpekler eğitim alarak kuma tuvalet ihtiyaçlarını yapabilirler. Eğer bir kez tuvaletini yaptıkları bölge iyi bir şekilde temizlenmezse, köpek aynı yere tuvaletini yapmaya devam eder. Koku yetenekleri güçlüdür ve onlar ilişkisel hafızaları sayesinde ihtiyaçlarını giderirler. Tuvalet kokusu varsa, oraya tuvaletini yapması gerektiğini düşünür ve yapar. Bu nedenle kirli olan alan çok iyi şekilde temizlenmelidir ve köpeklerin sevmediği amonyak ile sirke tarzı bir ürün ile köpeği alandan uzaklaştırmak önemlidir.

Koltuktan köpek çişi temizlemek sahipleri için zorlayıcı olabilir. En etkili temizlik halı yıkama makinesi ile yapılanlardır. Öncelikle ıslak alan kağıt havlu ile kurulanmalıdır. Ardından sabunlu bez ile koltuk iyice silinmelidir. Koltuğun kumaşına zarar vermeyen bir enzimatik temizleyici ile temizliği kolaylaştırmak mümkündür.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

nesil
Tem 14, 2023 / 14:44

bahçede beslenen köpek kulübelerinde koku nasıl giderilir. lütfen yardı


Veteriner Hekim
Tem 16, 2023 / 19:38

Eğer yazımızda yazan yöntemlerden sonuç alamadıysanız profesyonel temizlik firmalarından yardım alabilirsiniz.