Yetişkin kediler yavru kedi mamasını yiyebilir mi?

16 Ekim 2021
2254
Yetişkin kediler yavru kedi mamasını yiyebilir mi?

Belirli koşullar altında yetişkin kedilere, yavru kedi maması verilebilir. Eğer yetişkin kediniz yanlışlıkla yavru kedi maması yerse ve herhangi bir zararı olup olmadığını bilmek istiyorsanız, bunun endişelenmenizi gerektirecek bir şey olmadığını belirtelim. Kedinizin mutlu ve uzun bir yaşam sürmesini istiyorsanız, kedinizin ihtiyaç duyduğu özel beslenme gereksinimlerini bilmeniz ve anlamanız bu doğrultuda çok önemlidir.

Bu bilgiyi özümseyen kedi sahipleri, kedilerini besledikleri yiyecek türünün hayatları boyunca değiştiğini fark ederler. Örnek verecek olursak; 12 aya kadar kediler için yavru kedi maması önerilir ve ardından yetişkinler için formüle edilmiş mamalara geçilir. Peki yavru kedi mamasını yetişkin bir kediye vermek kötü bir fikir mi? Yetişkin kediler yavru kedi mamasını yiyebilir mi? İşte detaylar…

Yavru Kedi Maması ve Yetişkin Kedi Maması Arasındaki Farklar

Kalori Sayısı

Yavru kedi maması, yetişkin kedi mamasına göre daha çok kalori içerir. Bunun nedeni ise, yavru kediler hala büyüdüğü ve vücutlarında olgun kedilerinkinden çok daha fazlası olduğu içindir. Bu sebepten dolayı da daha yüksek bir enerji gereksinimlerine sahiptirler. Öte yandan yavru kedilerin kalorileri hızla yakan enerji topları olmalarına yardımcı olmaz ve kalori açığından kaçınmak için çok fazla yiyecek tüketmeleri gerektiği anlamına işaret eder. Ancak küçük mideye sahip oldukları için, çok fazla yemek yiyemezler. Bu nedenle yiyeceklerini yüksek kalorili hale getirmek gerekir.

Bunun dışında yetişkin kediler daha fazla büyüyemeyeceği için, yiyeceklerinin bakım amaçlı olması gerekir. Olgun kediler, yavru kediler kadar oyuncu olmadıklarından dolayı çok fazla enerjide harcamazlar. Bu yüzden mamalarında yavru kedilerinki kadar kaloriye ihtiyaç duymazlar. Ayrıca kullanılmayan kalorilerin yağa dönüştürüldüğünü de hatırlatmamızda fayda var. Sağlıksız kilo alımını teşvik ettiği için, yüksek kalorili bir diyeti yetişkin kedilerde uygulamamanız gerekir. Buna ek olarak hamile kedilerin, doğmamış bebeklerine bakmasından dolayı yüksek kalorili bir diyete ihtiyaçları vardır. Ortalama bir yetişkin kedi, her gün vücut ağırlığının 1 kg başına 50 – 70 kaloriye ihtiyaç duyar. Kediniz için ideal günlük gereksinimleri konusunda veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz.

Protein Miktarı

Yavru kediler, doku oluşturma sürecini kolaylaştırmak adına mamalarında daha yüksek protein seviyelerine ihtiyaç duyarlar. Ticari kedi mamalarının yetişkin kedi mamalarından daha yüksek protein içeriğine sahip olmasını açıklar nitelikte.

Yağlar ve Yağ Asitleri İçeriği

Kediler zorunlu etobur oldukları için, sadece et ve et ürünlerini tüketirler. Bundan dolayı da kedi sahipleri, kedilerinin yiyeceklerinden gerekli tüm besinleri almasını sağlamakta zorluk çekebilir. Bu da özellikle yağlar ve yağ asitleri söz konusu olduğunda daha çok geçerlidir. Nişasta tüketemeyen kedilerin, enerji almak için yüksek miktarda diyet yağına ihtiyaçları vardır. Özellikle de yavru kediler, çok aktif olduklarından dolayı diyetlerinde çok daha yüksek yağa ihtiyaç duyarlar. Optimal büyüme ve gelişme için de yağ asitlerinin oldukça önemli bir payı vardır. Aynı zamanda bu organ fonksiyonlarını da destekler. Son olarak yavru kedi maması, yetişkin kedi mamasına göre daha yüksek yağ ve yağ asidi içerir.

Minerallar ve Vitaminler

Yaşı ne olursa olsun herhangi bir kedinin sağlıklı kalabilmesi adına, mineral ve vitamin alması gerekir. Özellikle yavru kedilerin kemik oluşturma sürelerini kolaylaştırmak için iki kat daha fazla fosfor ve kalsiyum alması gerekir. Bu yüzden yavru kedi maması, yetişkin kedi mamasına göre bu minerallerin daha yüksek seviyelerine sahiptir.

Yavru Kedi Mamasının Yetişkin Kedilere Faydası Var mı?

Yavru kedi ile yetişkin bir kedinin beslenme profilini karşılaştırdıktan sonra, yetişkin bir kedinin yavru kedi maması yemesine gerek yoktur. Ancak yavru kedi mamasının, yetişkin bir kedi için faydalı olacağı belli zamanlar da vardır. Yetişkin kedilerin yaşı geçtikçe, aralarından bazıları iştahlarında azalma yaşarlar ve kilo kaybına neden olan bir dizi hastalığa duyarlı hale gelirler. Eğer yaşlı kediniz iştahsızlık yüzünden kilo veriyorsa, ona yavru kedi maması verebilirsiniz. Bu şekilde kedinizin günlük kalori ihtiyacını karşılamak için çok fazla yemesine gerek kalmaz. Hem böylelikle kediyi zorla beslemek zorunda kalmamış olacaksınız.

Bunun dışında kedi mamasının yağlı yapısını, kediler aşırı derecede lezzetli bulur. Bu lezzet kedinizin yeniden yemesini sağlamak için tek başına yeterlidir. Hatta aynı şey seçici kediler için bile geçerlidir. Bazı kediler ilgilerini çekmeyen yiyecekleri yemezler ve bu da kilo vermelerine neden olur. Eğer sizin de kediniz böyle bir durumdan muzdaripse, yavru kedi mamasını geçici bir çözüm olarak kedinize verebilirsiniz. Ancak yaşlı kedinizi, yavru kedi maması diyetine sokmadan önce mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.

Yetişkin Bir Kediye Yavru Kedi Maması Nasıl Tanıtılır?

Mama yiyen gri kedi

Yavru kedi maması ya da ikramlarının yetişkin kedinize iyi geleceğini düşünürseniz, bunu kedinize yavaş yavaş tanıtın. Kalorideki ani artış, gastrointestinal sorunlara neden olabilir. Bu yüzden ani değişiklikler yapmaktan kaçının. Bu geçişi gerçekleştirmenin en iyi yolu ise, standart mamalarının eşit parçalarını yavru kedi mamaları ile karıştırmaktır. İki hafta boyunca bu şekilde devam edin ve daha sonra yavru kedi mamasının porsiyon boyutunu artırın. Tüm öğünler saf yavru kedi mamasından oluşana kadar normal mamayı azaltmaya devam edin.

Yaşlı Bir Kediyi Yavru Kedi Mamasıyla Beslemek Tehlikeli mi?

Bunun cevabına genel olarak hayır diyebiliriz. Yetişkin ya da yaşlı kedilerin ara sıra veya kısa bir süreliğine yavru kedi maması ile beslenmesi zararlı değildir. Ancak kediniz sadece yavru kedi maması ile beslenirse, işte o zaman riskler başlar. Yavru kedi maması, yetişkin mamasından en az %30 daha yüksek kalori içerir ve kediniz uzun süre düzenli olarak yavru kedi mamasını tüketmesi aşırı kilo almasına neden olur. Yavru kedi maması çoğu kedi için sağlıklı olmasına rağmen, yağ ve kalorilerdeki artış kilo alımına yol açar. Diğer besinlerdeki artışın, kedinize herhangi bir zararı yoktur. Çünkü çoğu kedi fazla besinleri dışkı yoluyla atacaktır. Öte yandan kediniz herhangi bir ilaç kullanıyorsa ya da bir sağlık sorunu yaşıyorsa, yavru kedi mamasını vermeden önce bazı besinlerdeki artışın tehlikeli olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Hangi Kıdemli Kediler Yavru Kedi Mamasından Faydalanır?

Yaşlı kedilerde kilo kaybı, tıbbi durumlar, iştahsızlık ve diğer sorunların bir sonucu olarak en yaygın endişe kaynağıdır. Kilo kaybı ile mücadele etmenin bir yolu ise kalorileri atmaktır. Ancak bunu kedinizi zorla beslemeden yapmanız gerekmektedir. Yavru kedi maması ise bunu yapmamın en etkili yollarından biridir. Haftada bir avuç öğünü yavru kedi maması ile değiştirerek, kedinizin kalorisini, sağlıklı yağlar ve proteinin artmasını sağlamış olacaksınız. Pek çok kedi de zaten yavru kedi mamasının tadını beğendiği için tüketmekte sıkıntı çıkarmaz. Bunun dışında bazı kediler, yaşlandıkça yiyecek konusunda seçici olurlar. Eğer kediniz de bunlardan biri ise, yukarıda da bahsettiğimiz gibi yavru kedi mamasını tercih edebilirsiniz.

Birçok kedi yavru kedi mamasının yağlı tadını beğeniyor olabilir. Ve kedinizde sırf bu yüzden bu mamayı yemek istiyorsa, buna izin verebilirsiniz. Kediniz yaşlandıkça düzenli beslenmesi oldukça önemlidir ve yavru kedi maması yemesi gerekiyorsa yine bu durumda da izin verebilirsiniz. Yavru kedi mamasındaki artan yağ, protein ve besinler ile başa çıkmak için kedinizin sağlığının iyi olması gerekir. Bu nedenle yavru kedi mamasına geçmeden önce, veteriner hekiminiz ile ilgili bu konuda mutlaka iletişime geçin. Veteriner hekiminiz ise, kedinizin yeni diyetinin onlar için işe yarayıp yaramadığından emin olmak için kan tahlili isteyecektir.

Hangi Yaşlı Kediler Yavru Kedi Maması Yememelidir?

Kalori, yağ, protein ya da besin maddelerindeki artış ile daha da kötüleşecek tıbbi durumları olan aşırı kilolu kediler, yavru kedi mamasını yememelidir. Eğer kediniz aşırı kilolu ise, yapmak isteyeceğiniz en son şey kalorisini artırmaktır. Ara sıra yavru kedi maması vermek iyi olabilir ancak normal bir yemek olarak kesinlikle vermemelisiniz. Bunun dışında kedinizin diyetinde büyük değişiklikler yapmadan önce, kedinizin herhangi bir sorunu olup olmadığını öğrenmek için veteriner hekiminize gitmelisiniz. Söylediğimiz gibi ara sıra yavru kedi mamasını kedinize verebilirsiniz. Ancak buradaki asıl soru, kedinizin diyetinin düzenli bir parçası haline geldiğinde sorun yaratıp yaratmayacağıdır.

Kıdemli Kedinizin Diyetine Yavru Kedi Maması Eklemek

Bir geçiş süreci olmadan kedinizin diyetinde büyük değişikliğe asla gitmemelisiniz. Kedinize günde bir kutu yavru kedi maması verirseniz, kediniz mide rahatsızlığı, kusma ya da ishal gibi sorunlar ile karşılaşabilir. Bu nedenle kedinizin eski mamasını eşit miktarda yeni mamasına karıştırarak başlamanız en güvenli yoldur. Bu işlemi birkaç defa tekrarlayın ve daha sonra eski yiyeceklerin bir kısmını çıkarın. Kediniz yavru kedi mamasını tek seferde yemeye başlayana kadar bu şekilde devam edin. Bu işlem kedinizin zevkine ve sindirim sistemine göre birkaç gün ya da birkaç hafta kadar sürebilir. Özellikle yaşlı kedilerde bu işlem daha uzun sürebilir ve daha zor olabilir. Bu nedenle bir gecede bir sonuç beklemeyin.

Çözüm;

Sonuç olarak yetişkin kediler yavru kedi maması yiyebilir. Ancak yoğun kaloriden dolayı yetişkin kedilerde obeziteye neden olabileceği için çok fazla önerilmez. İştah sorunu olan hamile ya da yaşlı kediler, yavru kedi maması ile beslenmesi gereken iki yetişkin kedi grubudur. Sağlıklı yetişkin kedilerin yavru kedi maması yememesi gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yavru kedi maması yemek yetişkin kediye ekstra kalori aldırmaktan başka bir zarar vermez. Ancak yavru kedilerin, yetişkin kediler için formüle edilmiş mamaları kesinlikle tüketmemesi gerekir. Onları ayrı odalarda beslemek ve yemeklerini yedikten sonra mama kaplarını almak en iyi yollardan biridir.

Yavru kedi mamasına mutlaka sadık kalın, yetişkin kedi mamasına değil. Yavru kedilerin doğru besinlere ve vitaminlere ihtiyacı vardır ve dolayısıyla bunlar yetişkin mamalarında farklılık gösterir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.