Sarman Özellikleri ve Bakımı

Sarman Resimleri
Sarman kedisi gerek sokakta gerekse her evde sıklıkla rastlayabileceğiniz kedi türlerinden biridir. Üstelik oldukça kolay bir şekilde sahiplenebileceğiniz bu kediler size çok yakın bir ev arkadaşı olurlar. Sarman cinsi kedilerin tam olarak belli bir ırkı bulunmamaktadır. Sadece tüy renklerinden dolayı ayrı bir sınıflandırmaya tabi tutulmuşlardır. Yani bu demek oluyor ki aslında farklı kedi ırklarında da Sarman cinsine rastlamak mümkün olmaktadır. Sarman kedilere en çok Tekir cinsi kedilerde rastlanılmaktadır. Bu yüzden de Sarman kedileri Tekir cinsinin bir alt sınıfı olarak da bilinirler.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Sarman kedisinin kendine has çok farklı karakter özellikleri bulunmamaktadır. Tekir cinsinin bir alt sınıfı olduğu düşünüldüğünden dolayı karakter olarak da birbirlerinden pek de farklı değillerdir. Aralarında bazı belli başlı belirgin farklar bulunsa da genel olarak renk ve bakışları dışında Tekirler Sarmanlara eşdeğer niteliktedir.

Sarman kediler genel olarak umursamaz tavırlarıyla ön plandadırlar. Bu huylarına rağmen Sarman cinsleri sahiplerine oldukça bağlılardır. Sarmanlar aynı zamanda çoğu kedi cinsinden çok daha zekidirler. Bulundukları ortama hemen adapte olabilme özelliğine sahiptirler. Bununla birlikte çok fazla oyuncu oldukları da bilinir. Özellikle de taktikleri ile karşısındakini çok şaşırtabilir. Bir anda evin en tatlı üyesi olurken, 5 dakika sonra gözlerindeki öfkeyi direkt olarak gözlemleyebilmek mümkün. Sarman cinsi kediler patilerini oldukça aktif bir şekilde kullanırlar. Evin sevimli üyesi olmadığı zamanlarda Sarmanlardan gelecek patilere karşı bir tık dikkatli ve temkinli olmayı denemeniz gerekir.

Sarmanlar karakter olarak tuvalet eğitimine çok yatkın kedilerdir. Bu yüzden eve ilk geldiği zaman bile direkt olarak tuvalet eğitimi verilebilir. Oldukça zeki ve her şeyi anında kavrayabilen yapıları içgüdüleri ile birleşince tuvalet eğitimi vermek çok da uzun sürmez.

Sahibine fazlasıyla düşkün olan Sarman cinsleri evde en iyi sahibi olan insanla anlaşır. Karakter olarak çok cana yakın ve sevimlidirler. Sarman cinsi kedilerin genel olarak karakterlerini özetlemek çok zor olsa da çok ilgiye muhtaç olmadıklarını söylemek mümkündür. Özellikle de sarılmayı hiçbir şekilde sevmeyen Sarmanlara çok fazla ilgi gösterdiğiniz zaman bunalarak sizi kendisinden uzaklaştırabilir. Bu yüzden ilginizi çok da abartmadan ona ihtiyacı olan sevgiyi gösterdiğiniz takdirde Sarmanlar sizi daha çok sevecektir.

Sarmanlar eve kolayca alışabilen kedidirler. Alıştıkları zamansa evi tamamen sahiplenme huyları bulunmaktadır. Sahiplenme süreci tamamlandıktan sonra ise Sarmanlar adeta evin kralı haline gelirler. Bu durumda artık onun kırılacağı, üzüleceği bir hareket yaparsanız tepki göstermekten çekinmeyecek, kontrolün onda olduğunu hissettirmek için birtakım davranışlar sergileyecektir.

Çocuklarla arası da oldukça iyi olan Sarman kediler için yetişkinlerle olan bağları üzerine dediğimiz her şey çocuklarla olan ilişkileri için de geçerlidir. Özellikle de küçük yaştaki çocuklarınız fark etmeden kedinize zarar verebilecek davranışlarda bulunabilir. Bu yüzden onlara nazik olmayı ve ilk başta uzaktan sevmeyi öğretebilirsiniz.

En çok sahiplenilen kedi olarak da bilinen Sarman cinsleri eğitim olarak en az ama aynı zamanda da en çok sorun yaşayabileceğiniz kediler arasında yer alıyor. Bunun sebebi de Sarman cinslerinin duygu durumunun pek de stabil olmamasından dolayı kaynaklanıyor olmasıdır. Onu ve duygu durumunu rahatlatmak adına yapabileceğiniz bazı şeyler de bulunmuyor değil;

  • Sarman kedileri sevilmekten hoşlansalar da genellikle egoist hayvanlardır. Dolayısıyla egolarını tatmin etmek için onları az ama iyi sevdiğiniz zaman size karşı olan tutumlarının inanılmaz derecede değiştiğini göreceksiniz.
  • Sarmanlar kendilerine ait ayrı bir alanlarının olmasına bayılırlar. Bu yüzden dilerseniz ona özel bir yatak ve küçük bir yaşam alanı oluşturursanız, çok bıktığı ve bunaldığı zamanlarda oraya giderek yalnız başına kalabilir.
  • Oyuncakları seven Sarman cinsi kedileri eğitirken bu kedi oyuncaklarından da kolayca faydalanabilirsiniz.

Karakter olarak görebileceğiniz diğer tüm ev kedilerinden çok daha sinirli bir mizaca sahip olan Sarmanlar, bu mizaçlarına rağmen yine de sahipleriyle oldukça güzel anlaşmayı başarırlar. Ayrıca sizi belki de tüm iletişim yollarından daha farklı bir şekilde anlayarak iletişim kuran Sarmanlar, kendisine hoşlanmadığı bir şey yapıldığı zaman bunu hemen anlar ve tepki göstermeye başlar. Bu yüzden onun huyuna gitmeli ve böyle bir duygu durumuna sahip olduğunu bilerek aksiyon almanız gerekir.

Tarih

Sarman kedileri belki de tarihte kendisine en fazla rastlanılan kedi türlerinden biridir. Oldukça sevimli olan bu kediler gerek her evde gerekse dışarıda karşınıza direkt olarak çıkabilecek bir kedi türüdür. Bu yüzden de genellikle ilk başta kedi sahiplenmeyi düşünenler seçimlerini Sarman’dan yana kullanmayı tercih ediyorlar.

Sarman cinslerinin tarihçesi tam olarak bilinmese da 14 ya da 15. yüzyıla kadar uzandığı bazı kaynaklar tarafından söylenmektedir. Aynı zamanda Sarman cinsinin ait olduğu coğrafya ya da bölge de kesin olarak bilinmemektedir. Fakat Fransa’ya kadar uzanan bir kökeninin olduğu edinilen bilgiler arasındadır. İlk olarak 14. yüzyılda Fransa’da rastlanıldığı söylenen Sarman cinsi kediler, Tekir ile de çok sık karıştırılır çünkü Sarmanların büyük çoğunluğu esasında Tekir cinsi kedilerden oluşmaktadır. Bu nedenle aslında Tekir cinsi kediler ile Sarmanların tarihi kökenleri birbirlerine pek benzerdir de diyebiliriz.

Tekir kedileri tarihte Afrika ve Avrupa ile ilişkisi olan bir kedidir. İlk keşfedildikleri zaman oldukça saldırgan olan bu kediler, Afrika ve Avrupa’da bulunan vahşi yerel kedilerinin kökenine doğru uzanmaktadır. Sarman cinsi kedilerin ise Afrika ve Avrupa’nın bu yerel vahşi kedilerinin çiftleşmesi sonucu oluştuğu söylenmektedir. Her gün dışarı çıktığımızda kendisine rastladığımız bu Sarman cinsi kediler aslında bu iki cinsin bir melezi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Sarman cinsi kedilerin vücutları genellikle sarı-turuncu ve beyaz renklerinin karışımı ile oluşmuştur. Beyaz olan kısım vücudunun alt kısmıdır. Tüylerinin sarı-turuncu olduğu kısım ise göbek ve ayaklarıdır. Turuncu olan alanlar da aslında tam olarak turuncu olmamakla beraber şerit halinde desenlere sahiptir. Beyaz olan kısımlar ise düz beyazdır, genel olarak şeritli ve dalgalı desenler sarı kısımlar içinde bulunmaktadır.

Kafa

Sarman cinsi kedilerin kafaları ortalama bir boyuttadır. Diğer bazı kedilere oranla daha küçük bir kafa yapısı olduğunu söyleyebileceğimiz Sarmanlar, renkli gözlere ve pembe-kırmızı bir buruna sahiptir. Burunlarının kenarlarında ince beyaz bıyıkları olan bu türün kulakları da kafalarının hemen üzerinde sağ tarafta yer alır.

Kulaklar

Kulakları da oldukça sarı renkte olan Sarmanlar, çok iyi duyarlar ve çok iyi ses takip ederler. Vücudun en sarı kısımlarından bir tanesi olan kulaklar çok keskin bir şekle sahiptir. Üçgen biçimindeki bu kulakların arasındaki mesafe de oldukça fazladır. Kulak çevresi sarı tüyler ile çevriliyken kulak içine doğru ise beyaz tüyler görülmektedir.

Gözler

Sarman kedilerinin göz rengi cinsten cinse değişiklik gösterebiliyor. Özellikle en çok rastlanan renklerden bir tanesi de sarı renktir. Kendi tüyleri gibi sarı renkteki gözleri de sahibini daha ilk bakışta etkilemeye yetiyor!

Bacaklar ve Ayaklar

Sarman kedilerinin ayakları ne çok büyük ne çok küçüktür diyebiliriz. Çok kaslı bir iskelet yapısına sahip olmamasına rağmen bacakları çok kuvvetli olan Sarman kedileri çok da hızlı koşarlar. Patileri beyaz, bacakları ise sarı renkte olan Sarman cinslerinin patileri de dokunduğunuz zaman fark edeceğiniz üzere yumuşacıktır.

Kuyruk

Sarman cinsi kedilerin kuyrukları belki de en tatlı ve en sarı vücut bölgelerinden bir tanesidir. Düz fakat uzun bir kuyruğa sahip olan Sarmanların kuyruğunun aralarında beyaz renkler de görülebilmektedir.

Tüy

Tüy konusunda Sarman kedileri biraz farklı olabilmektedir. Özellikle yavru iken Sarman cinslerinin tüyleri çok daha sarıdır. Fakat olgunlaşıp büyüdükçe tüylerinin sarılığı yerini aralara atılan beyazlara bırakmaktadır. Tam olarak sarı diyemeyeceğimiz tüyler aynı zamanda turuncu renge de pek bir yakın tondadır. Gözleri ile uyumlu tüyleri çok da uzun değildir. Fakat çok karışmasın diye haftada mutlaka 3 kez tımarlanmaya ihtiyaç duyarlar.

Renk

Sarman cinsi kedilerin renkleri genelde 2 ya da 3 renkli oluyor. En çok rastlayacağınız Sarman kedisi renkleri turuncu-beyaz olmaktadır. Vücudunun belli kısımları beyaz desenlerle kaplı olan Sarmanların vücut rengi de hafif turuncuya çalan bir sarıdır diyebiliriz.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Sarman kedileri eğitime en açık kedi türlerinden biridir. Onu eğitirken sevgi dolu davranırsanız ve sadece istediklerini yerine getirirseniz yanınızdan hiç ayrılmayacak ayrıca istediğiniz tüm komutları yerine getirebilecektir. Eğitim için oyuncaklar, aparatlar ve ödül mamaları kullanabilirsiniz. Tuvalet eğitimi için de kum kullanmalısınız. Kaliteli ve kokulu bir kum kullanmak hem kedinize hem de size ekstra bir fayda sağlayacaktır. Sizden aldığı aksiyonlara göre eğitim süreci belli olacak olan Sarmanlar, henüz yavru iken alındığında eğitime çok daha açık olurlar.

Sarman kedilerinin de ortalama yaşam süresi her kedide olduğu gibi bakımına ve çevre koşullarına göre değişiklik gösterir. Ortalama yaşam süreleri genellikle 10 ila 18 yıl arasındadır. Fakat bu aralık kesin olmadığı gibi bunun altına inebilir ya da üstüne de çıkabilir. Hareketli bir yaşama sahip olmalarına rağmen içine kapanabilen Sarman cinsi kediler, çok fazla yemek yediği ve hareket etmediği zaman obezite tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Bu durumda yaşam süreleri düşmekle beraber artık hareket edemeyecek bir hale de gelebilirler. Aşılarını yaptırır, güzelce besler ve ondan ilginizi eksik etmezseniz yaşam süresini 20’li senelere çıkarmanız bile mümkündür.

Sanıldığının aksine Sarman kedisi bir cins değil, tüy renklerini ifade eden bir tabirdir. Bu nedenle de birçok kedi ırkı Sarman kedisi olabilir. Dolayısıyla sağlık durumları ile ilgili net bir bilgi vermek mümkün değildir. Sarman kedisinin taşıdığı kalıtsal hastalıklar kedinin cinsine göre değişiklik gösterir. Birçok kalıtsal hastalığa yatkınlığı olabileceği gibi çok sağlıklı da olabilirler. Sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için bakımları ve temizlikleri aksatılmamalı, beslenmelerine dikkat edilmeli, aşıları ve veteriner kontrolleri ihmal edilmemelidir.

Sarman kedileri de diğer tüm kediler gibi kızgınlık dönemine girmektedir. Bu dönemde çiftleşmenin gerçekleşebileceği bir süreç yaşanabilir. Doğumundan sonraki 6. ayda başlayan kızgınlık dönemi kısırlaştırma işlemi yapılmadığı takdirde sene içerisinde birden çok kez tekrar eder.

Sarman kedisinin yetişkinlik boyutlarına ulaşması ve kızgınlık dönemine girmesi farklılık gösterir. Hamilelik dönemi tüm kedilerde olduğu gibi ortalama 63 gün sürer. Gebelik süresi boyunca bakımları aksatılmamalı beslenmesine dikkat edilmelidir. Sağlıklı bir şekilde doğum gerçekleştiren Sarman kedisi, bir doğumda ortalama 4 yavru dünyaya getirir. Doğumdan yaklaşık 2 ay sonra tekrar hamile kalan Sarman kedisi yılda 3 kez doğum yapabilir.

Sarman kedisinin boyutları ve ağırlıkları geniş bir aralığa sahiptir. Genel olarak evcil bir kedi boyutlarında olan Sarman kedisi ortalama 3,5 – 4,5 kg ağırlığındadır. Uzunlukları ise ortalama 30 – 35 cm boyutlarındadır. Beslenmesine, yaşam koşullarına ve çevre koşullarına göre daha büyük boyutlarda olabilir.

Sarman kedilerinin sağlığını korumak adına protein ağırlıklı beslemek doğru olacaktır. Protein bakımından zengin mamalar ve besinler verebileceğiniz Sarmanların hem sindirim sistemi hem de gelişimi olumlu yönde etkilenecektir. Yemek seçmeyen Sarmanlar evde ona verdiğiniz hemen her şeyi yiyebilir. Ancak durumu abartıp önüne geçilmezse uzun vadede sağlık açısından olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.

Pro Plan gibi kaliteli mamaların içerik bakımından oldukça zengin mamaları onların sağlığı ve gelişimi için en uygun seçimlerden bir tanesi olacaktır. Etçil bir tür olan Sarman kedilerine vermemeniz gereken bazı yiyecekler de bulunur. Örneğin salatalık midesini bozma potansiyeline sahip bir besindir. Ayrıca salam, sosis gibi ürünler de her ne kadar midesini direkt olarak etkilemese de dolaylı olarak sağlığına zararlı olmaktadır.

Orta boyutlardaki Sarman kedisi besin değeri yüksek kuru mamalarla beslenmelidir. Obeziteye yatkınlıkları nedeniyle öğünlerine ve porsiyonlarına dikkat edilmelidir. Tembel olmaları ve hareket etmekten hoşlanmadıkları için kilo almaya meyillidirler. Beslenmesine ek olarak hareket etmeye teşvik etmeli, egzersizleri aksatılmamalıdır. Mama tercihi gelişim dönemine uygun olmalı, vitamin, mineral, protein içerikleri yeterli düzeyde olmalıdır. Kimi Sarman kedilerine ev yemekleri zarar vermezken, kimi Sarman kedisinin ise sindirim sistemini bozabilir.

Sarman kedilerinin bakımı aslında hiç de zor değildir. Eğer sabırlı biriyseniz, Sarman kedileri size çok iyi bir yoldaş olacaktır. Sadece sizi zorlayabilecek olan bazı durumlar karşısında onları anlayışla karşılamalı ve aşırı tepki vermemelisiniz. Düzenli olarak sağlığı ile ilgilenmeli, tüylerini taramalı ve onunla vakit geçirmelisiniz. Düzenli olarak okşamanız ise minik dostunuzu çok mutlu edecektir. Ondan alacağınız aksiyonlara göre sizin de kendi aksiyonlarınızı belirlemeniz minik dostunuzun uzun vadede duygu durumunun daha iyiye gideceğine işaret eder.

Sarman kedisinin tüy dökme eğilimi, kedinin cinsine göre değişiklik gösterir. Uzun tüylü Sarman kedisi daha çok tüy dökerken, kısa tüylü Sarman kedisi daha az tüy dökecektir. Tüy bakımları genel olarak haftada 2 kez olmalı, tüy dökme mevsiminde ise bu bakımların sayısı arttırılmalıdır.

Sarman kedi fiyatları oldukça değişkenlik gösterebiliyor. Henüz yavruyken aldığınız Sarman kedisi uygun fiyatlı olurken daha büyük yaşlarda eğitilmiş olan Sarmanların fiyatları bir miktar daha yüksek olabilmektedir. 500 ila 1500 TL aralığında bir fiyat ile sahip olabileceğiniz Sarmanlar pet shoplarda ya da internet üzerinde satılmaktadır. Fakat bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin önemi yadsınamaz. Barınaklarda sizin ve sıcak yuvanızın talibi olan bir sürü küçük dostunuz var. Satın almak yerine sahiplenerek siz de onları mutlu edebilirsiniz.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Leyla
Haz 18, 2022 / 03:34

Evcil sarman kedileri pek güvenilir diyemem, hele de sokak kedilerine. Gözümü çıkaracaktı sokak kedilerinden bu türde olan biri, erkekleri çok yaramaz, saldırgan ve obur oluyor. Dişi olunca uyku, uyku he bir de uyku. Dişi olanlar 7/24 mırıldıyor. İşe gidiceğim: ”mrr, mrr.”, yemek yiyeceğim: ”mrr, mrr.”, yemek yapacağım: ”mrr, mrr.”, uyuyacağım: ”mrr, mrr.”. Dişi sarmanların hayatları, mırıldamaktan ibaret gibi bir şey ya hu!