Napolyon Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Napolyon Kedisi Resimleri
Minuet olarak da bilinen Napolyon, İran ve Munchkin kedi ırkları arasında melez olan karışık bir cins kedidir. Kısa boyu nedeniyle Napolyon Bonapart’a atıfta bulunarak adlandırılan bu sevimli kedi birçok cüce boylu kedi ırklarından belki de en sevimli olanıdır. Uysal, sevgi dolu, oyuncu ve sahibine karşı sadık bir kedi cinsi olan Napolyon hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Munchkin ve İran kedisi ırkları arasında melez bir cins kedi olan Napolyon, birçok cüce kedi ırklarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Cüce boyu nedeniyle ünlü politikacı Napolyon Bonapart’a atıfta bulunarak isimlendirilen bu sevimli kedinin en iyi özelliklerinden bazıları sevgi dolu, oyuncu, uysal ve sahibine karşı son derece sadık olmasıdır. Kökeni, genel görünümü, beslenme ve sağlığı gibi başlıklara geçmeden önce sizlere bu şirin kedinin kişiliğinden bahsetmek istiyoruz…

Onu ilk gördüğünüzde eminiz cüce boyuna, tatlı yüzüne ve uysal bakışlarına vurulacaksınızdır. Tıpkı İran kedisi gibi uysal ve kalbinizi yumuşatacak uysal bakışlara sahiptir. Zaten mizaç olarak da İran kedisiyle benze özelliklere sahiptir; sevimli, uysal, iyi huylu ve sahibine sadık.

Minuet olarak da bilinen Napolyon kedisi hakkında ilk söyleyeceğimiz şey onun fazlasıyla nazik, sevecen ve insan odaklı oluşudur. Evet, narin bir kedi olan Napolyon yeterince naziktir ve insan dostlarıyla şahane uyumuyla bilinmektedir. Bu özelliğini hem Munchkin hem de İran kedisinden aldığı net olarak ortadadır. İnsan dostlarıyla yakın bağlar kurabilen Napolyon bu bakımdan insan odaklı bir kedi ırkıdır. İlk başka kendisiyle en çok ilgilenen kişi olmak üzere evin diğer üyeleriyle yakın bağlar kurabilme gayreti içerisindedir. Ailesiyle vakit geçirmekten, onlarla oyunlar oynayıp yanlarında olmaktan asla geri durmaz. Gördüğü ilgi ve sevgi karşısında aile üyelerine cömertçe kendi sevgisini vermeye hazırdır.

İnsan odaklı bir kedi türü olduğundan dolayı bulunduğu ortamda genellikle insan dostlarının ne yaptığını merak edercesine onları takip etme eğilimindedir. Buradan da onun aslında ne kadar meraklı bir kedi olduğu sonucunu çıkarabiliriz. Ayak altında dolaşmayıp insan dostlarına zorluk çıkarmasa da neler olup bittiğini anlamlandırabilmek için mutlaka takipten vazgeçmez, özellikle sahibini bir odadan diğerine takip etme gayreti içerisine girer. Bununla beraber, merakını gidermek için tırmanma ve yüksek yerlere zıplama gibi bir takım yaramazlıklar da yapabilmektedir. Dolayısıyla, Napolyon kedisinin olduğu bir evde açıkçası tırmalama direği ve kedi ağacı gibi mobilyaların olması bir bakıma iyi olacaktır. Yüksek yerlere zıplayıp risk teşkil etmemesi için de kırılabilecek dekor eşyaların kaldırılması önerilir.

Kapalı yaşam alanlarına son derece uygun bir kedi türü olan Napolyon meraklı ve cüce boyuna rağmen hareketli yapısıyla oyuncu da bir kedi olma özelliği taşır. Özellikle insan dostlarıyla birlikte vakit geçirmekten hoşlanan bu cins her türlü oyuna kolayca ayak uydurabilme kabiliyetine sahiptir. Onu lazerle oda içerisinde aktif tutabilir, her kedinin bayıldığı kedi nanesi içeren oyuncaklarla dakikalarca oyunlar oynamasını sağlayabilirsiniz. Oyunlara olan yatkınlığı, merakı ve zekâsı onu aslında eğitilebilir de bir kedi türü yapmaktadır. Eğitimi kolay bir ırk olan Napolyon kedisine tipik tuvalet eğitimi ve tasmalı yürüyüş eğitimi verilebilir, henüz yavruyken bir dizi davranışsal komutlar kendisine uygulanabilir.

Napolyon’un insan odaklı bir kedi türü olduğundan bahsetmiştik. Onun sıcak kişiliği aynı zamanda küçük çocuklar, diğer küçük evcil hayvanlar ve hatta iyi huylu eğitilmiş köpeklerle de yakın bağlar kurabilmesini mümkün kılmaktadır. Emekleyen bir bebekle dahi ona zarar vermeden vakit geçirebilir, onunla oyunlar oynayabilir. Aynı şekilde diğer cins evcil kedilerle bölge savaşlarına girmeden uyumlu bir şekilde bir arada yaşayabilir, iyi huylu evcil köpeklerle gayet iyi dostluklar kurabilir.

Her defasında onun insan odaklı bir kedi olduğunun altını çiziyoruz. Bunu tekrar tekrar hatırlatıyoruz çünkü Napolyon kedisi ne yazık ki uzun süreler yalnız kalmaya gelememektedir. Kendisiyle ilgilenilmediğinde, oyunlar oynanmayıp sevgi gösterilerinde bulunulmadığı zamanlarda strese girebiliyor. Dolayısıyla, Napolyon kedisi yalnız yaşayan kişiler, günün çoğunu dışarıda geçirmek durumunda kalan aileler ve ilgilenemeyecek durumda olan yaşlı çiftler için pek de uygun bir kedi türü olduğu söylenemez. Tam aksine, Napolyon kedisi kalabalık çocuklu aileler ve diğer küçük evcil hayvanların da olduğu evler için son derece uygundur. Ona ayıracak bolca vaktiniz varsa Napolyon kedisi de bu ilginin karşılığını fazlasıyla size verecektir.

Alışılmışın dışında cüce boylu bir kedinin sıcaklığını, yakın dostluğunu, muzipliğini ve uysallığını evinizde hissetmek istiyorsanız Napolyon kedisi sizin için iyi bir tercih olabilir.

Tarih

Minuet kedisi olarak da bilinen Napolyon kedisi İran ve Munchkin ırkları arasında melez bir cinstir. Cüce kedi ırkları arasında yer alan Napolyon nispeten yeni bir ırktır. Tarihi 1990’lı yıllara dayanan Napolyon kedisi doğal bir kedi ırkı değil, melezdir ve sevimliliğini İran Pers kedisinden alırken, cüceliğini de Munchkin kedisinden almaktadır.

Napolyon kedisinin ortaya çıkışı Joe Smith adlı bir köpek yetiştiricisinin 1996 yılında Wall Street Journal’da Munchkin kedileri hakkında okuduğu bir makale sonucu gerçekleşmiştir. Bu kısa bacaklı cüce kediyi gören Joe Smith daha sonra Munchkin ile İran kedisi ırklarına dayalı bir kedi yetiştirmeye karar vermesiyle Napolyon kedisi ortaya çıkmıştır.

Bu çiftleşmeden doğan kediler Joe Smith’in beklediği gibi cüce boylu ve İran kedisinin tatlı yüz ifadesine sahipti. Bunun üzerine bu cinsin üreme programı devam etmiş, Teri Harris adlı bir başka yetiştirici de onun popülerleşmesine yardımcı olmuştu.

Napolyon’u ilk olarak 2011 yılında Uluslararası Kedi Derneği (TICA) tanımıştır. TICA dışında Napolyon kedisini tanıyan başka hiçbir kuruluş bulunmamaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

İran kedisi ve Munchkin kedisinin bir melezi olan Napolyon tatlı, oyuncak bebek yüzlü ve kısa bacaklı cüce bir kedidir. Orta boy kedi sınıfında yer alan Napolyon, sıkı kasları olan güçlü ve sağlam bir kedidir. Hareket kabiliyetine hiçbir şekilde engel teşkil etmeyen son derece iyi gelişmiş bacaklara sahiptir. Yuvarlak bir kafa, hoş, tatlı bir yüz ifadesine sahiptir. Burnu kısa, kulakları birbirinden ayrı, küçük ila orta büyüklüktedir. Gözleri iri tanelidir.

Kafa

Bu cinste görünüşte ilk dikkati çeken şey onun tatlı, sevimli yüzüdür. Napolyon, yuvarlak bir kafa yapısına sahip olup çok tatlı bir yüz ifadesi bulunmaktadır. Yanaklar hafif dışa çıkıktır. Yeterince gelişmiş bir çene yapısına sahiptir. Alından burun ucuna hafif bir eğim görülür. Bıyık pedleri ve bıyıkları belirgindir.

Kulaklar

Genellikle orta ile küçük, uçları yuvarlak birbirinden ayrı yuvarlak kulakları vardır. İki kulak arası mesafe yaklaşık 1,5 kulak genişliği kadardır. Tabanda geniş olan kulaklar uçlara doğru hafif sivrilerek yuvarlak görünümde son bulur. Dik ve açık olan kulaklar Napolyon kedisine uyanık bir görünüm katar. Kulak içlerinde tüylenmeler görülebilir.

Gözler

Küçük, yuvarlak kafada sevimli yüz ifadesini tamamlayan şüphesiz iri taneli açık ve parlak renkli gözleridir. Napolyon kedisi iri taneli, yuvarlak ve etkileyici bir göz yapısına sahiptir. Bu cinsin gözlerinin parlak bir renge sahip olması ve renk çeşitliliğinin her zaman kürk rengine uygun olması beklenir. Genellikle kahverengi, yeşil ve mavi göz renklerinde olabilmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Napolyon kedisi cüce kedi ırkları arasında yer almaktadır. Bu ırkın en belirleyici özelliği onun kısa bacaklarıdır. Atası Munchkin kedisi gibi kısa bacaklı bir ırk olan Napolyon iyi gelişmiş bir bacak yapısına sahiptir. Arka bacaklar ön bacaklardan biraz daha uzundur. Kısa bacaklı olmasına rağmen hareketli bir yapıya sahiptir. Bu ırkın standart versiyonu kısa bacaklıdır ancak standart olmayan bazı Napolyon kedileri uzun bacaklı doğabilmektedir.

Kuyruk

Düz, vücuduna orantılı orta boyda bir kuyruk yapısına sahiptir. Tabanda kalın başlayan kuyruk uçlara doğru hafif sivrilerek son bulur. Kuyruğu da tıpkı vücudu gibi, özellikle karın kısmındaki tüy uzunluğuna benzer olup uzun tüylü kuyruğu vardır.

Tüy

Bu ırk kısa ve uzun tüylü olmak üzere iki farklı kürk yapısına sahiptir. Kısa tüylü Napolyon kedileri yoğun, yumuşak tüylü, uzun tüylü Napolyon kedileri ise yumuşak fakat kalın bir kürk yapısına sahiptir. Tüyleri kolayca keçelenmediğinden, bakımı nispeten kolay bir kedidir.

Renk

Napolyon kedi ırkı çok geniş bir renk çeşitliliğine sahiptir. Hemen her renk ve desende görülebilmektedir. Gri, saf beyaz, sarman benzeri turuncu, kaplumbağa kabuğu, leylak ve çikolata rengi dâhil olmak üzere tüm renklerde görülebilmektedir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Napolyon eğitilmesi kolay ırklardan biridir. Kısa bacaklarına rağmen oldukça hareketli bir kedi olan Napolyon kedisi gün içerisinde hem kendi kendini meşgul edecek kadar oynak hem de diğer evcil cinslerle veya insan dostlarıyla vakit geçirebilecek kadar isteklidir. Ona bir dizi temel evcil kedi davranışlarını içeren eğitimleri öğretmek uzun zaman almayacaktır. Zaten uysal ve insan odaklı bir mizaca sahip olduğu için eğitilmesi de haliyle kolaylaşıyor. Tuvalet eğitimi, tasmalı yürüyüş eğitimi kolayca öğretilebilir, tırnak kesimi, tüy bakımı, göz ve kulak temizliği gibi süreçlere kolayca alıştırabilirsiniz. Ev içerisinde onu zihinsel olarak uyaracak interaktif oyuncakların ve tırmalama direği ile bir kedi ağacının olması tavsiye edilir.

Genel olarak sağlıklı bir ırk olarak bilinen Napolyon iyi koşullarda bakıldığı sürece, gelişiminin sağlıklı sürdürülmesi ve bakımlarının da düzenli olarak yapılmasıyla 10 ila 15 yıl arası yaşayabilmektedir. Uzun süre yalnız kalmaya gelemeyen bu cins ilgisizlikle birlikte stres, düzensiz beslenmeyle birlikte direnç kaybı ve aksatılan bakımlarıyla hastalıklara açık hale gelecektir. Bu da yaşam süresini ister istemez daha kısaltacaktır.

Napolyon kedisi genel olarak sağlıklı olsa da İran ve Munchkin ırklarının muzdarip olduğu katarakt ve polikistik böbrek hastalığı gibi sağlık sorunlarına karşı komplikasyon geliştirebilir. Bunun dışında alerji gibi genel kedi sorunlarıyla da karşı karşıya kalabilmektedir. Mutlaka aşılarının tam, veteriner ziyaretlerinin de düzenli olarak yapılması gereklidir.

Diğer tüm kedi ırkları gibi Napolyon ırkı da yaklaşık 8-12 ay arası östrus dönemi olarak da bilinen kızgınlık dönemine girer. Bu süreler ırk, beslenme, iklim vb. faktörler nedeniyle değişiklik gösterse de 8. aydan sonra kızgınlık dönemine girdiğine dair davranışlarında bir dizi farklılıklar gözlemlenecektir. Kızgınlık dönemi iki hafta kadar sürmektedir ve çiftleşme de bu dönemin herhangi bir gününde gerçekleşebilmektedir. Kedilerinin çiftleşmesini istemeyen kişiler kısırlaştırma işlemi hakkında bilgi sahibi olabilirler.

Sağlıklı ve gelişimini tam olarak tamamlamış Napolyon dişisi ilk doğumunda 2, sonraki doğumlarında en az 4 yavruya kadar doğum yapabilmektedir. Doğum sonrası mutlaka hem anne kedi hem de yavru kedilerin bir süre dikkatle takip edilmesi olası sağlık sorunlarına erken müdahale için önerilmektedir.

Yetişkin bir Napolyon kedisi 2,5 ila 4 kg ağırlığa ve 27-32 santim arası bir boya erişmektedir. Tam olarak gelişimi 1 yaşından sonra olmaktadır.

Her zaman olduğu gibi her kedi için gerekli olan en iyi kedi maması Napolyon kedisi için de tercih edilmelidir. Etobur olan kedilerin diyetini hayvansal gıdalar oluşturur. Dolayısıyla, içeriğinde hayvansal gıdalar olan protein değeri yüksek hazır ticari mamalar Napolyon kedisini beslemek için tercih edilebilir. Konserve yaş mama ve kuru kedi mamalarından tercih edebilir, yaşına göre olanı satın alabilirsiniz. Obeziteye karşı kedinizin ileriki yaşlarında beslenmesi veteriner hekimlerce belirlenen ölçülerde olması gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Kediler mama dışında taze sebze ve meyve de yiyebilmektedir. Bununla beraber protein değeri yüksek haşlanmış yumurta gibi besinler tüketebilmekte, karbonhidrat değeri düşük tahıllardan yiyebilmektedir. Mama dışında bir takım besinler yiyebilse de, zararlı olabilecek besinlerin de olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla, kedilerin mama dışında yiyebileceği besinler hakkında iyice bilgi sahibi olunmalıdır. Blogumuzda bu konu hakkında detaylı olarak yazılmış içerikler mevcuttur. Mutlaka okumanızı öneririz.

Napolyon tıpkı eğitimi gibi bakımı da kolay olan bir kedi ırkıdır. Kısa ve uzun tüylü olabilen Napolyon kedisi neyse ki yumuşacık tüylerden oluşan bir kürk yapısına sahiptir. Dolayısıyla, haftada yalnızca iki defa kaliteli bir fırça yardımıyla tüylerini fırçalamak tüylerinin genel bakımı için yeterli olacaktır.

Tüy bakımının yanı sıra diğer evcil kediler için de gerekli olan rutin tırnak kesimi, göz ve kulak temizliği ve ağız bakımı da Napolyon kedisine kolay bir şekilde uygulanabilir, söz konusu bu bakımlar esnasında herhangi bir huysuzlanma belirtisiyle karşı karşıya kalınmaz.

Özellikle uzun tüylü Napolyon kedisi kısa tüylü olanına kıyasla gözle görülür bir tüy dökülmesi yaşayabilmektedir. Tüy dökülmesi daha çok mevsim geçişlerinde, sağlıksız beslenme ve strese bağlı olarak yaşanabilmektedir. Mutlaka tüylerinin bakımı aksatılmamalı, yüksek kaliteli mamalarla beslenmeli ve kedi üzerinde ilgi eksik edilmemelidir.

Nispeten yeni bir ırk olan Napolyon sevimli yüz ifadesi, şirin mi şirin cüce görünümü ve uysallığı ile ortaya çıktığı günden bu güne pek çok kedi yetiştiricisinin ve ailelerin sahiplenmeyi düşündüğü kedilerden biridir. Kapalı yaşam için son derece uygun bir kedi olan Napolyon insan odaklıdır ve kalabalık aileler, diğer evcil hayvanların olduğu evlere uyum sağlayabilme mizacına sahiptir. Dolayısıyla, arkadaş canlısı yapısı onu farklı aile gurupları ve evcil hayvanlı büyük aileler için mükemmel bir kedi yapmaktadır. Yaşına, tüy rengine, cinsiyetine ve kişilik özelliklerine bağlı olarak 1000 ila 2000 dolar arası değişen bir maliyete sahiptir. Bu cinsin popülaritesi her geçen gün artmaktadır ve fiyatının da gelecek yıllarda artması muhtemeldir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.