Kedilerde kiraz göz (cherry eye) nedir? Nasıl tedavi edilir?

3 Mayıs 2021
2917
Kedilerde kiraz göz (cherry eye) nedir? Nasıl tedavi edilir?

Genellikle köpeklerde ve tavşanlarda rastlanılan kiraz göz, nadiren de olsa kedilerde karşılaşılan bir hastalıktır. Bu hastalık, kedinizin gözünü ve çevre dokularını etkileyerek pek çok lezyona sebep olabilir. Böyle bir durumda, hangi belirtileri gözlemlemeniz gerektiğini ve ne yapılacağını bilmeniz önemlidir. 

Kedilerde kiraz göz nedir? 

Üçüncü göz kapağına dokularla bağlı olan ve göz yaşı üretimini sağlayan ‘harder bezi’, enfeksiyon gibi sebeplerden dolayı büyüyüp üçüncü göz kapağının dışarı doğru dönmesine neden olur. Bu durum ise gözün köşesinde kiraz şeklinde pembe veya kırmızı renkte bir et parçası oluşmasına ortam hazırlar. Bu tabloya kiraz gözü (cherry eye) adı verilmektedir. 

Kedilerde kiraz göz belirtileri nelerdir? 

Bir kedi gözünün iç köşesinde meydana gelen pembe ya da kırmızı et parçası muhtemelen kiraz gözüdür. Bu etli çıkıntı genelde pembe bir kabarcık olarak da nitelendirilir ve bir kedinin gözünün bir bölümünü tıkayacak kadar büyük olabilmektedir. Geçici veya kalıcı olabilen kiraz gözünü gözlemlemek aslında oldukça kolaydır. Asıl dikkat edilmesi gereken nokta, kiraz gözünün yol açabileceği hastalıklardır. Kiraz göz, dışarıdan pembe bir kabarcık olarak gözlemlenebilse de şu semptomları da içerebilir:

  • Kuru göz
  • Tahriş
  • Kornea iltihabı
  • Kornea ülseri
  • Gözleri kapatamama

Kedinizin gözündeki pembe et parçası büyükse, gözün kapatılamamasına neden olabilir. Bu durum, kedi dostunuzu strese sokacağı gibi göz kuruluğuna da zemin hazırlar. 

Kedilerde göz kuruluğu, yeterince gözyaşı üretiminin olmamasıyla karakterizedir. Kedilerin üçüncü kapağı, gözyaşı üreten bir bez (harder) içermektedir. Bu bez, iltihaplı bir çıkıntı haline geldiğinde ise göz mevcut kayganlığını yitirmektedir. Göz kuruluğuna bağlı gelişebilecek iltihap, tahriş ve kaşıntı gibi rahatsızlık verici semptomların yanı sıra göz yüzeyinde kornea ülseri gibi ciddi tablolar da meydana gelebilir. Kornea ülseri oldukça ağrılıdır ve tedavi edilmezse kalıcı göz hasarına ve korneanın yırtılmasına dahi neden olabilir.

göz muayenesi ve kedi

Kedilerde kiraz göze neden olabilecek faktörler 

İltihap: Kiraz gözünün en yaygın nedenlerinden biri, üçüncü göz kapağında yer alan ‘harder’ bezinin iltihaplanmasıdır. Bu bez iltihaplandığında şişer, tersyüz olur ve gözün köşesinde bir çıkıntı şeklinde görünür. 

Göz yuvasının boyutu: Brachycephalic veya smushed face kediler (basık veya düz suratlı) anatomik yapıları dolayısıyla küçük bir göz yuvasıyla doğar ve bu hastalığı geliştirebilir. 

Retinakulum sorunları: Retinakulumun görevi, harder bezini yerinde tutan tendonları stabilize etmektedir. Görevini yapmadığı takdirde ise bez dışarı doğru çıkabilmektedir. 

Bilinmeyen nedenler: Bazı kedilerin kiraz gözüne yakalanma sebebi veya neden öyle doğdukları bilinememektedir. 

Kedilerde kiraz gözü nasıl tedavi edilir? 

Kiraz gözü tedavisi, vakanın ciddiyetine göre değişkenlik göstermektedir. Bazı durumlarda tedaviye hiç gerek duyulmazken bazı kronik ve ciddi sorunlarda ameliyat dahi önerilebilmektedir. Zira kiraz gözü gelip geçici olabileceği gibi kronik bir sorun haline de gelebilmektedir. Kiraz göz vakasında, kornea ülseri gibi ikincil sorunların meydana gelmemesi için harder bezinin dikkatli bir şekilde göz yuvasına geri konması gerekmektedir. Veteriner hekiminizin yapacağı bir cerrahi operasyon, bezin işlevselliğini geri kazanmasına ve gözün kayganlaşmasına olanak sağlayacaktır. 

Kedinizde kiraz göze bağlı olarak bir problem geliştiyse; hekiminiz tedavide özel merhem veya göz damlalarından yararlanmak isteyebilir. Kiraz gözü uzun vadede tedavi edilmediği zaman onarılması bir daha mümkün olmayabilir. Gözyaşının hiç üretilemediği durumlarda bezin ameliyatla alınması gerekebilmektedir. 

Kedilerde kiraz gözün önüne nasıl geçilir? 

Maalesef bu durumu önlemenin kesin bir yolu yoktur. Özellikle zayıf, yırtık bir retinakulumla ya da küçük bir göz yuvasıyla doğan kedilerde bu durumun oluşması oldukça muhtemeldir ve önlenmesi pek mümkün değildir.

İlginizi çekebilir: Kedilerde glokom (göz tansiyonu): Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.