Kıl kurdu aileleri ve evcil hayvanları nasıl etkiler?

4 Mayıs 2021
2074
Kıl kurdu aileleri ve evcil hayvanları nasıl etkiler?

Çok yaygın bir bağırsak paraziti olan kıl kurdu (iplik kurdu), tıp literatüründe enterobiasis olarak da bilinir. Daha çok okul çağındaki çocuklarda görülen kıl kurdu, genel olarak insanlar için ortak bir sorundur. Hastalık Kontrol Merkezlerine göre kıl kurdunun, ABD’de en yaygın solucan enfeksiyonu olarak görüldüğünü belirtmeliyiz. Peki kıl kurdu nedir? Kıl kurdu neden olur? Kıl kurdu aileleri ve evcil hayvanları nasıl etkiler? İşte tüm bu ve benzeri soruların cevapları burada! 

Kıl Kurdu Nedir? 

Minik parazitik solucanların neden olduğu bir bağırsak enfeksiyonu olan kıl kurdu, her yıl milyonlarca insanı etkiler ve özellikle okul çağındaki çocuklarda oldukça yaygın olarak görülür. Yaklaşık 5 – 10 milimetre uzunluğunda beyaz ve krem renkli olarak bilinen bu kurtların, küçük iplik parçaları gibi göründüğünün ve 6 haftaya kadar yaşadığını söylemeliyiz. Genel olarak kıl kurtları kaşıntı ve rahatsızlık hissi verir ve tedavisi kısa sürer. 

Kıl Kurdu Neden Olur?

Parazitik solucanlara ait yumurtalar, yanlışlıkla yutulursa bulaşıcı bir enfeksiyona yol açar. Bu yumurtalar, yiyecek, içecek ya da parmaklar yoluyla ağza taşınır ve birkaç hafta içerisinde ince bağırsakta yetişkin kurtlara dönüşür, ardından da kalın bağırsağa yerleşir. Aynı zamanda kıl kurdu yumurtaları, kirli ellerde, yüzeylerde ve nesnelerde de görülebilir. Peki kıl kurtları nerede sık sık bulunur? 

  • Havlu
  • Kıyafetler ancak daha çok iç çamaşırı ve pijamalar
  • Yatak örtüsü
  • Tuvaletler
  • Banyodaki yüzeyler
  • Bardaklar
  • Yiyecekler ve yiyecek kapları
  • Oyuncaklar
  • Mutfak tezgahı
  • Okuldaki sıralar
  • Kum havuzu

İnsanlara Kıl Kurdu Bulaşır mı? 

Kaşınan Kız Çocuğu

Vücuda yerleşen kıl kurtları, 1 – 2 ayın sonunda yumurtalarını anal bölgeye bırakır. Bu durum haliyle insanda kaşıntı yaratır. Kişi bu bölgesini kaşımaya başladığında ise, yumurtalar parmaklara yapışır ve bu sefer de tırnakların altına yerleşir. Böylece elimizle değdiğimiz her yere bu parazit taşınır. Oyuncaklar, yatak örtüleri, klozetler, yiyecekler, sıvılar, giysiler v.b şeyler… 

Öte yandan kıl kurdu enfeksiyonu daha çok 5 – 10 yaş arası çocuklarda yaygın olarak ortaya çıkar. Çocuklardan da kısa sürede diğer aile üyelerine, bakıcılara, okul ya da çocuk bakım merkezlerindeki diğer çocuklara yayılır. Ancak 2 yaşından küçük çocuklarda nadir görüldüğünün altını çizelim. 

Bunun dışında huzurevi veya çocuk esirgeme kurumu gibi kalabalık alanlarda kıl kurdu enfeksiyonunun ortaya çıkması da oldukça yüksektir. 

Evcil Hayvanlara Kıl Kurdu Bulaşır mı? 

Evde yer alan kediler ya da köpeklerden kıl kurdunun bulaşıp bulaşmadığını merak eden insanlara, gönül rahatlığı ile kurtların hayvanlardan buluşmadığını söylemeliyiz. Yani çocuğunuza ya da size, evde bulunan evcil hayvanlardan bir kıl kurdunun bulaşması neredeyse imkansızdır. Fakat zoonoz yani hayvanlardan insanlara geçebilen parazitler mevcuttur. Hem evcil hayvanlarınızı hem de kendinizi bu parazitlerden korumak için küçük dostlarınızın iç-dış parazit uygulamalarını düzenli yaptırmaya özen göstermelisiniz.

Kıl Kurdunun Belirtileri

Kıl kurdunun belirtileri arasında; anal bölgede kaşıntı, uykusuzluk, huzursuzluk ve rahatsızlık hissi, aralıklı karın ağrısı ve mide bulantısı gibi semptomlar yer alıyor. 

Kıl Kurdunun Zararları 

Kıl kurdunun ciddi zararları yoktur. Nadir olarak kadın ürüme organlarında enfeksiyonlara neden olabilir ve iltihaba yol açabilir, idrar yolu enfeksiyonlara yol açabilir, kilo kaybı yaşanmasına neden olabilir, apandisite neden olabilir ve kaşıntının olduğu bölgelerde cilt enfeksiyonuna neden olabilir. Ancak bu saydıklarımıza çok nadir olarak rastlanır. 

Kıl Kurdu Nasıl Önlenir? Kıl Kurdundan Kurtulmak

Ev Temizliği ve Kedi

Kıl kurdundan korunmak için yapılması gereken en önemli şey kişisel hijyene dikkat etmek. Çocuklarınızın ve kendi hijyeninize maksimum özeni göstermelisiniz. Çocuklara elleri kirliyken ağızlarına kesinlikle sokmamaları, yere düşen yiyeceklerin yenmemesi, meyve sebzelerin doğadan bile olsa yıkanmadan yenmemesi tembihlenmeli. Sokaktan gelen ebeveynler de ellerini yıkamadan, üstünü değiştirmeden çocuklarına dokunmaktan kaçınmalı…

Oldu ki bu parazitten korunamadınız ve size bulaştı… Tedavi süresi boyunca yapmanız gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz; sabahları anal bölge temizliği yapmanız, düzenli olarak günlük çamaşır ve yatak çarşaflarınızı değiştirmeniz, çamaşırlarınızı sıcak suyla yıkamanız, kaşınmaktan kaçınmaya çalışmanız, ellerinizi sık sık yıkamanız ve çocuklarınızın bakımını eksiksiz yapmanız gerekmektedir. 

Aynı zamanda tırnaklarınız kısa olmalı ve tırnaklarınızı ısırmamanız gerekiyor. Sıkı bir iç çamaşırını tercih etmeli ve düzenli olarak her gün çamaşırınızı değiştirmelisiniz. Nitekim pijamalarınızı da sürekli olarak değiştirmelisiniz. Ayrıca evdeki tüm alanları temizlemelisiniz. 

Kıl Kurdu Tedavisi 

Kıl kurdundan kurtulmak için yapılabilecek en etkin yöntem bir pediatri uzmanına başvurup ilaç kullanımına başlanmasıdır. Kullanımına başlanan ilaç, evde bulunan diğer aile üyelerince de kullanılmalıdır. Onlara da buluşmaması adına!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.