Sokak köpekleri ne yer? Beslerken nelere dikkat edilmeli?

31 Mart 2022
4934
Sokak köpekleri ne yer? Beslerken nelere dikkat edilmeli?

Sokak köpekleri için üzülüyorsanız, yalnız değilsiniz. Islak burunlu ve patili dostlarımızı bizler de dışarı bırakmak ve özellikle aç kalmalarını istemiyoruz. Ancak elimizden yettiğince yardım eli uzatarak onlara destek olmaya çalışıyoruz. Onlar için en büyük destek beslenmelerini karşılamak olduğu için “Sokak köpekleri ne yer ” sorusunu çok sık duyuyoruz. Neyse ki çeşit olarak zenginiz. Sokakta kalarak verdikleri hayatta kalma savaşına destek olmak için bütçemizi aşmamıza da gerek yok üstelik. Çünkü köpek mamaları için pek çok kampanya düzenleniyor. Bunun haricinde mama dışında verilebilecek pek çok köpek besini de evlerimizde mevcut. Dolaplarımızı karıştırarak onlar için leziz ev yapımı mamalar hazırlayabiliriz. Elbette öncelikle onlar içi sağlıklı gıdaları öğrenmemiz gerekir. Bu konuda size rehberlik etmekten memnuniyet duyarız.

Sokak köpekleri ne yemeli?

Sokak köpekleri için mama ilk sırada yer alır. Ancak sokakta yaşayan patili dost sayısı çok fazla olduğu için bizler her birine yetişemiyoruz. Bu oldukça üzücü bir durum. Her patili dosta mama alamasak da onlara verebileceğimiz birçok yiyecek içerisine kuru ya da yaş mama ekleyebiliriz. Sokak köpeklerini beslerken dikkat etmemiz gereken önemli faktörler bulunur. Beslenme ile sağlıkları doğrudan bağlantılı olduğu için üzerinde durulması gereken önemli hususlardır. Bu bilgileri yazımızın son kısmında belirttik. Altının çizilmesi gerekenleri maddeler hâlinde açıklayalım…

  • Tutarlı davranmaya çalışın.

Sokak köpeği ne yer, diye düşünürken köpeklerin ne kadar sadık olduklarını hatırlamanızı tavsiye ederiz. Çünkü onları bir kez beslediğinizde sizi daima bekleyecek ve gelmenizi bekleyecektir. Bu nedenle birkaç kez besledikten sonra terk edilen canlıların ne kadar zor durumda kaldıklarını unutmayın. Onlar bize muhtaç.

  • Bir yer seçin ve daima aynı yerde besleyin.

Köpekler bulundukları bölgeleri işaretler ve doydukları alanı da asla terk etmezler. Gezinme nedenleri açlıktır. Bu nedenle köpekleri beslediğiniz alanı belirlemeli ve daima aynı yerde beslemelisiniz. Açık bir alan onlar için uygundur. Hem kimse rahatsız olmaz hem de köpekleri aramakla uğraşmazsınız.

  • Köpekler için zararlı olan yiyeceklerde kaçının.

Köpekler ne yer, konumuzda patili dostlarımız için zararlı besinlerden de söz ettik. Bu nedenle köpeklerin yiyebileceği besinleri tercih ederken makalemize göz atabilirsiniz. Bizler için faydalı olan yiyecekler, onlara büyük zararlar verebilir. Ayrıca etobur canlılar oldukları için sebze ve meyve gibi besinlerin az miktarda verilmesi önerilir.

  • Mama dışındaki verilecek besinlerin haşlanmış olmasına dikkat edin.

Mama dışında verilecek olan besinleri haşlamanız köpekler için en sağlıklı şeklini gerçekleştirdiğiniz anlamına gelir. Tuzlu, yağlı ve salçalı besinler onlar için zararlıdır. Haşlanmış makarna, tavuk ve et suyu ile beslenmeleri gerekir.

Sokak köpekleri mama dışında ne yer?

sokak köpeklerine ne verilir

Tüm köpekler için en sağlıklı beslenme mama tüketimi ile olur. Ancak sokak köpekleri için mama sahibi olmayanlar, elbette doymaları ve sağlıklı beslenmeleri için bir şeyler yapabilirler. Ayrıca bazı sokak köpekleri mama yemeyebilir. Buna alışkın olmadıkları için kuru mama onlara tuhaf gelebilir. Bu nedenle köpeklerin yiyebileceği sebze ve meyveler, ev yemekleri, süt ürünleri ya da ekmek gibi besinler ile onlar için ev yapımı köpek maması hazırlayabilirsiniz. Hazır ya da ev yapımı olan pek çok yiyecek çeşidi sokak köpeklerine verilebilir.

Ev yemekleri

Ev yemekleri bazen artar. Misafir gelecek, diye bazen abartır ve fazla fazla yaparız. Ancak üzülmeye gerek yok. Sokaktaki misafirlerimiz olan patili dostlar için ev yemekleri de uygundur. Ancak köpekler ne yer yazımıza göz atarak onlar için uygun olan ürünleri içerdiğinden emin olmanızı tavsiye ederiz. Bunu yanı sıra tuzlu ya da yağlı olmamaları gerekir. Kızartmaları köpeklere vermenizi tavsiye etmeyiz. Ancak artık olan ve özellikle et ürünü içeren yemekleri tuzsuz haşlama makarna ya da pirinç ile karıştırabilirsiniz. Buna imkânı olmayanlar ekmek doğrayabilir. Ancak yemeğin su oranına göre ekmek eklemenizi tavsiye ederiz. Kuru ekmek köpeklerin boğazında kalabilir ve onlar için büyük bir fayda sağlamaz. Sadece doymalarını sağlar. Yemek için bir yere gittiğinizde ve çeşitli nedenler sonucunda yemeğinizi tüketemezseniz, yemeğinizi atmak yerine köpeklerle paylaşabilirsiniz.

Önemli not: Yanmış, bozulmuş, kızartılarak yapılmış ya da çok tuzlu olan yemekler köpeklere verilmemelidir. Paylaşacağınız yiyecekleri kendinizde yiyebiliyor olmalısınız. 

Makarna ve pirinç pilavı

Makarna doyurucu ve besleyici bir gıdadır. Üstelik köpekler makarnaya bayılır. Ayrıca pirinç pilavı da yiyebilirler. Ancak az miktarda olmalıdır. Yaş köpek maması ya da konserve ton balığı gibi makarnaya protein ekleyebileceğiniz ve köpeklerin yiyebileceği besinler ile makarna faydalarını ikiye katlayabilirsiniz. Üstelik karınları da doyar.

Makarna ve pirinç pilavı sadece haşlanarak hazırlanmalıdır. Üzerine tuz ya da yağ eklenmeden pişirilmelidir. Böylece köpekler zarar görmezler. Çünkü tuz ve yağ onlar için zararlıdır. Ancak evde pişirilmiş olan makarna çeşitleri üzerinden kaynamış su dökülüp süzülerek köpeklere verilebilir elbette. Pirinç pilavı ve makarna içerisine protein içeren bir besin ekleyerek patili dostları mutlu etmeyi unutmayın.

Kemiksiz haşlama tavuk eti

Kemiksiz çiğ ya da pişmiş tavuk eti sokak köpekleri ne yer sorusunun leziz yanıtlarından biridir. Ancak çiğ et ürünleri riskli olduğu için imkanı olanlara pişirerek vermelerini tavsiye ederiz. Salmonella ve listeriya gibi bakterilere maruz kalmamaları için tavuk etinin haşlanarak verilmesi en sağlıklısı olacaktır.

Pişmiş yumurta

Çiğ yumurta köpekler için zararlıdır. Yumurtanın taze olduğuna emin olmamız mümkün değildir. Ayrıca haşlanarak sokak köpeklerine vermek çok daha kolay yemelerini sağlayacak ve daha fazla doymalarına neden olacaktır. Pişmiş yumurtaya ek olarak makarna, pirinç pilavı ve köpeklerin yiyebileceği sebzeler karıştırabilir. Sebze yemeği yaptıysanız, suyunu süzerek üzerine haşlanmış yumurta ekleyerek daha doyurucu olmasını sağlayabilirsiniz.

Balık (özellikle ton balığı)

Balık köpekler için çok faydalı bir besindir. Parıl parıl parlayan tüylere sahip olmalarını sağlar. Elbette daha pek çok faydası bulunur. Hamsi, somon, istavrit ve uskumru gibi ömrü kısa olan ve taze balıkları haşlama, buğulama yaparak ya da ızgarada pişirerek sokak köpeklerine yedirebiliriz. Hamsi gibi balıkların fiyatları oldukça uygundur. Bu nedenle Evimize alırken küçük bir miktar sokak köpeklerine de alabiliriz. Ayrıca bizler balığın büyük bir kısmını ayırır ve yemeyiz. Bu nedenle ayırdığımız kısmı büyük kılçıklardan ayırarak köpeklere verebiliriz. Balığın ayrılan kısımlarını haşlayıp, kemiklerinden ayırmalı ve daha doyurucu olması açısından ekmek ile buluşturarak sokaktaki patili dostlarımıza verebiliriz. Evde balık pişirmeyi sevmeyenler hazır ton balığı alarak makarna ya da ekmek ile birleştirerek köpeklere verebilir. Sokak köpekleri ton balıklı makarnaya bayılır ve severek yer bu nedenle ne şekilde hazırlanması gerektiğini düşünmenize gerek kalmaz. Çünkü ton balığı kılçıksızdır. Makarnayı da haşlamanız kısa sürdüğü için bir sokak köpeği maması hazırlamanız on beş dakikanızı alır sadece.

Muz

Muz protein içeren bir meyvedir. Sokak köpekleri etobur canlılar oldukları için protein ağırlıklı olarak beslenmeleri gerekir. Ancak muz gibi şekerli besinleri sınırlı tüketmeleri onlar için en sağlıklısı olacaktır. Bu nedenle muzu yoğurt ile karıştırarak protein oranını arttırmak mümkün. Ayrıca yoğurtlu muz yiyen köpekler vitamin ve mineral kazanımı sağlarlar. Muz dışında köpekler, elma, armut, çilek, balkabağı, yaban mersini ve karpuz yiyebilir.

Önemli not: Küçük miktarda verdiğinize emin olmanız gerekir. Meyveler, sebze ve protein bakımından düşük olan her gıda köpeklere az miktarda verilmelidir. Köpekler için beslenme protein ağırlıklı olmalıdır.

Süt ürünleri

Pastorize ya da kaynatılmış süt ve ürünleri sokak köpeklerine verilebilir. Eğer doyurucu olmasını istiyorsanız, süt içerisine ekmek doğrayabilirsiniz. Elbette ekmek pişmiş olmalıdır. Çünkü çiğ ekmek hamuru köpekler için zararlıdır. Yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri köpeklere güvenle verilebilir. Ancak belirttiğimiz gibi sütün pastorilize edilerek üretildiklerinden emin olmanız gerekir. Kaşar, beyaz peynir, ev yoğurdu, çeçil peynir gibi süt ürünleri konusunda pek çok çeşide sahibiz.

Ekmek ile yemek suyu

Evde kemik suyu ya da et suyu pişirdiğinizde üzerine ekmek doğrayarak sokak köpeklerine hediye edebilirsiniz. Hem sağlıklı beslenmiş hem de doymuş olurlar. Artık et sulu yemekleri de aynı şekilde ekmek ile karıştırılabilir.

Yavru sokak köpeği ne yer?

yavru sokak köpekleri ne eyr

Yavru sokak köpekleri çok hızlı bir şekilde büyür. Bu nedenle dengeli beslenmesi gerekir. Ayrıca yetişkin köpeklerden daha sık acıkır ve beslenir. Ne kadar iyi şekilde beslenirse kemik gelişimi ve sağlığım da bir o kadar iyi olur. Ancak diyeti diş çıkarması ile de bağlantılıdır. Çünkü diş çıkarmamış ve annelerinden ayrı olan köpeklerin süt tozu ile beslenmeleri gerekir. İki aylık olduktan sonra mama yemeye başlayabilirler. Ayrıca mama dışındaki besinlerden de verebilirsiniz. Elbette köpekler için uygun olmalılar.

Yavru köpekler iki aylık olduktan sonra günde 4 kez beslenmelidir. Buna ihtiyaçları var. Hareketli yapılarının yanı sıra büyümeleri için daha sık beslenmeleri gerekir. Eğer evde mama hazırlıyorsanız, gelişimlerini destekleyici besinler içermesi gerekir. Yavru köpekler için kuru mama önerilir. Kuru mama yiyen yavru köpeklerin daha rahat nefes aldıkları araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Ayrıca kuru mama diş sağlıklarını destekler. Kullanımı kolay olduğu için çoğu köpek sahibi kuru mama tercih eder. Çünkü kuru mama soğumaz ve hemen bozulmaz.

Annesinden ayrı olan yavru köpekler için süt tozu alacaksanız, petshop marketleri tercih etmelisiniz. Uygun dozda vermeyi de unutmamalısınız. Dişleri çıkan köpekler süt tozu sonrasında et sulu makarna gibi yemeklerle de beslenebilir. Ancak ne kadar vitamin ve minerale ihtiyaç duyduğunu ve hazırladığınız öğünün ne kadarını karşıladığını hesaplayabilmeniz neredeyse imkansızdır.

Sokak köpeklerini beslerken nelere dikkat edilmeli?

  • Sokak köpekleri için verilecek olan neredeyse her besin ekmek içerir. Ancak ekmeklerin küflü ya da çiğ olmaması gerekir.
  • Ev yemekleri bayat ya da bozuk olmamalıdır. Günlük olarak tükettiğiniz yemekleri paylaşmalısınız.
  • Sokak köpekleri tavuk yer ancak tavuğun haşlanması tavsiye edilir. Göğüs eti ya da kemiksiz olduğundan emin olmalıyız. Pişmiş tavuk kemikleri oldukça zararlıdır.
  • Balık köpekler için çok faydalıdır. Ancak kılçıksız balık tüketmelerini sağlamamız gerekir.
  • Köpekler için soğan ve sarımsak tüketimi çok zararlıdır. Bu nedenle yemek içerisinde soğan ya da sarımsak varsa, yemeğin sadece suyunu köpeklere vermelisiniz.
  • Yavru köpekler iki aylık olana kadar anne sütü ile beslenmelidir. Yağlı sütü sindirmeleri oldukça zordur. Yavru köpekler annelerinden ayrı ise süt tozu ile beslenmeleri önerilir.
  • Bizler için sağlıklı olan gıdalar köpeklere zarar verebilir. Bu nedenle sokak köpekleri için uygun olmayabilir. Vereceğiniz her yemek çeşidi ya da besin için araştırmalı yapmanız gerekir.
  • Çikolata, üzüm çeşitleri, kiraz, avokado, ksilitol, ekmek hamuru gibi birçok besin köpekler için zararlıdır.
  • Beslediğiniz köpeklere bir kap su vermeyi unutmayınız. Sokaktaki canlılar açlığa susuzluktan daha fazla dayanırlar. Bu nedenle sağlıklı beslenmelerine destek verdiğinizde su içmelerine de aynı şekilde destek olmanız gerekir. Su için özel bir kap gerekmez. Çünkü devirebilirler. Kullanmadığınız bir kaba su ekleyerek doyduktan sonra içmelerini ve susuzluklarını gidermelerini sağlayabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında susuz kalmaları onlar için büyük sıkıntılar doğurur.

Birçok insan gıdası köpekler için güvenli ve besleyicidir. Bununla birlikte, daha büyük miktarlar sağlık sorunlarına yol açabileceğinden, genellikle köpekleri yiyeceklerle ılımlı bir şekilde beslemek gerekir. uygun şekilde ve miktarda hazırlanan besinler ile sokak köpeklerini mutlu edebilirsiniz. Onlar sadık canlılardır. Bir kez mama uzattıkları eli asla unutmazlar. Bu nedenle karşınıza çıktıklarında sizi tanıdıkları için şaşırmayın. Ayrıca onları beslemeniz karşılığında bolca sallanan kuyruk ve sevgi gösterisi alacağınızı da belirtmek isteriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Sokak köpekleri ekmek yiyebilir. Ancak kuru ekmek, onlar için risklidir ve çok büyük bir fayda kazanımı sağlamaz. Dengeli bir şekilde beslenmeleri için et suyu içerisine ekmek doğranabilir, Peynirli ya da yoğurtlu ekmek karışımı yaparak yiyeceklerinin besin değeri arttırılabilir.

Sokak köpekleri, köpekler için üretilen kuru ya da yaş mama çeşitlerini yiyebilirler. Tarihi geçmemiş olan özellikle de taze mamalar tercih edilmelidir. Bu nedenle kaliteli ve güvenli bir yerden alışveriş yapmak oldukça önemlidir. İsteyenler evlerinde köpek maması hazırlayabilir. Protein ağırlıklı ve köpeklere uygun olan gıdalar uygun şekilde hazırlanmalı ve yeterli miktarda köpeklere sunulmalıdır.

Sokak köpekleri makarna yer ve çok sever. Bu nedenle sokak köpeğine makarna verilir, diyebiliriz ne çeşit makarna olduğu önemli değildir. Yemeklerin bozuk ya da bayat olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Makarna haşlandıktan sonra üzerine ton balığı, tavuk eti ya da köpek maması eklenerek hem sağlıklı hem de doyurucu mama hazırlanabilir.

Köpekler için salam zararlıdır. İşlenmiş olan et ürünlerinin köpeklere verilmemesi gerekir. Kusma ya da ishale neden olabilir. Uzun vadede salam tüketen köpeklerin kansere yakalanma riski artar.

Sokak köpeklerine elbette yaş mama verebilirsiniz. Yaş mama az miktarda ise ve daha fazla patili dost doyurmak isterseniz, makarna haşlayarak mamayı üzerine dökebilirsiniz.

Sokak köpekleri birçok hayvan sever sayesinde yemek bulabiliyor. Ancak bulabilenlerin sayısı ne yazık ki az. Bu nedenle çöp kutularını karıştırmak zorunda kalıyorlar. Kapalı çöp kutularını açamıyorlar, bağlı çöp poşetlerini de aynı şekilde! Bu nedenle zayıflıyor ve hayatta kalmak için yemek arıyorlar.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.