Bir mekanda ya da evimizin bahçesinde oturmuş yemeğimizi yerken etrafta bir ya da birden fazla kedinin gelip yemeğimize sulandığına şahit oluruz. Hatta dayanamayıp bir parça koparıp mutlaka önlerine atıyoruz. İyi niyet ile yapılan bu hareket, aslında kediler için oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor.
Zira kedilerin kendilerine özel, iyi içeriğe sahip mamalar ile beslenilmesi gerekiyor. Biz nasıl onların yemeklerinden tüketmiyorsak onların da bizim yiyeceklerimizden tüketmemeleri gerekiyor. :) Buna ek olarak kendi mamaları dışında verilen bu yiyecekler iştahlarında açılmaya sebep olacaktır. Bu durum, ilerleyen dönemlerde obeziteye sebep olabilmektedir.
Unutmayalım ki insan besinleri kediler için yararlı değildir! Bu yiyeceklerin içinde kediler adına zehirli olan ürünler de yer alabiliyor. Aman ne olacak canım diye vereceğiniz bir gıda kediniz için ölümcül sonuçlar doğurabilir. Eğer bir kedi besliyorsanız hangi yiyeceklerin zehirli olduğunu bilmeniz son derece önemli bir konudur.
İçindekiler
Yeşil domates ile yeşil çiğ patates, kedilerde gastrointestinal sistem reaksiyonuna sebep olabilecek nitelikte olup içerisinde zehirli alkaloid barındırmaktadır. Bilhassa yaprak ve gözve kısımları zehirliyken hazır mamalarda olması sizi korkutmasın. Olgunlamış ve az miktar konulan domatesin hiçbir zararı olmayacaktır.
Köpekler için zararlı olduğu kadar kediler için de aynı derecede zararlıdır. Çikolatanın içerisinde kakao bitkisinde bulunan teobromin maddesi bulunur. Bu kimyasal bileşen bitter ve şekersiz çikolata içerisinde en yüksek konsantrasyona sahiptir. Bu nedenle özellikle bitter çikolata, sütlü ve beyaz çikolataya kıyasla çok daha fazla zehirlidir.
Kediniz kazara çikolata yediyse kusma, ishal, ateş, kasların titremesi, karın ağrısı, kalp ritminde değişiklik, su tüketiminin fazlalaşması gibi semptomlar açığa çıkacaktır. Eğer kedinizde bunları fark ederseniz derhal veteriner hekiminize danışın!
Üzüm ve kuru üzüm içerisinde halen daha miktarı belirlenemeyen zehirli madde olması sebebiyle kedinize bunları vermemeniz konusunda uyarmamız gerekiyor. Öylesine tehlike arz ediyor ki, kediniz küçük bir miktar dahi yese kısa süre içerisinde böbrek yetmezliği gibi can sıkıcı hastalığa davetiye çıkaracaktır.
Yemesinin üzerinden 12 saat geçtiyse kusma eyleminde bulunabilirken 24 saate varan zaman diliminde ise; iştah kaybı, halsizlik, karın ağrısı ve idrarında azalma gibi etkilere yol açabilir. Kimi kediler için herhangi bir soruna neden olmasa bile bunun bilinemeyeceği için her halükarda kedinize üzüm veya kuru üzüm vermemeli ya da ulaşabileceği noktalarda bırakmamalısınız.
İşin aslına bakıldığın avokado meyvesi insanlar için oldukça sağlıklı ve besleyici bir besin maddesi olsa da kediler için ise az miktarda zehirlidir. Tohumu, ağaç kabuğu, yaprakları ve bizzat kendisi kediler tarafından yendiği zaman ishal ve kusma gibi belirtilere sebep olacak olan persine sahiptir. Özellikle herkesin çok sevdiği Meksika sosu guacamole tüketiyorsanız ulu orta bırakıp kedinizin yemediğinden emin olmalısınız!
Alkolün her bir türü kediniz için zehirli olacağı gibi kazara bardağınızdan içtiği bir yudum öülmcül nedenler yaratmaz. Ancak evinizde alkol tüketiyorsanız, bardağınızı kedinizin ulaşabildiği bir noktada bırakmamaya veya döküldüyse temizlemeye özen gösterin. Titreme, kusma, ishal, nefes almada güçlük, koma ve hatta ölüm gibi sonuçlar doğuran alkol tüketimi olduysa kısa süre içerisinde bir hekime gidin.
Soğan, kedilerin sahip olduğu alyuvar hücrelerini yok eden ve Heinz vücut anemisine yol açan bir maddeyi içerisinde barındırmaktadır. Soğangiller ailesinin bir diğer üyesi olan sarımsak yine aynı maddeleri daha az ölçüde bünyesinde barındırır. İçerisinde azıcık soğan ve sarımsağın bulunduğu bir yemeğin kedinize büyük ölçüde zararı dokunmayacaktır.
Fakat çiğ halde soğan ve sarımsak yemeleri sindirim sistemlerini irrite ederek son derece tehlikeli bir hal alabilmektedir. Eğer kediniz bu besinlerden tükettiyse enerjisinde azalma, iştah problemi, diş etlerinde renk solması, turunca yada kırmızı renklerde idrar yapar. Bu durum dahilinde vakit kaybetmeden veteriner hekimine götürmelisiniz.
Süte değinmek gerekirse zehirli olmasa dahi bazı yan etkilere yol açabilir. Yetişkin kedinizin beslenme düzeni dışına çıkarak süt vermeniz gereksiz olacaktır. Zira pek çok kedi laktoz intoleransına sahip olduğundan laktoz, sindirim sisteminde kramp, rahatsızlık ve gaz oluşumuna sebep olur. Eğer kediniz sütten vazgeçemiyorsa haftada iki, en fazla üçü geçmeyecek şekilde yarım yağlı ve laktozsuz süt verebilirsiniz.
Kafein kediniz için oldukça zararlı bir maddeyi içerisinde barındırmaktadır. Kediniz bir anlık dikkatsizlik sonucu bu ürünü tüketirse ölümcül sonuçlara yol açacak tehlikeler ile karşı karşıya kalabilir ve bunun ne yazık ki bir panzehiri de yoktur. Kalp çarpıntısı, kas titremesi, huzursuzluk gibi tepkileri görürseniz hızlı şekilde çözüme kavuşturmak için adım atmalısınız.
Çiğ yumurta kediniz üzerinde iki farklı probleme sebebiyet verebilmektedir. İlki gıda zehirlenmesi iken öteki ise, yumurtanın beyazında bulunan avidinin, B7 vitaminin (biotinin) alımına engel olmasıdır. Bu da kediniz için deri hastalıklarına davetiye çıkartır.
Kedinize ksilitol ile tatlandırılmış olan yiyeceklerden yedirmeyin! Şeker, sakız ve unlu mamuller içerisinde bulunan bu madde; insülin değerlerinde artış, kan şekerinde düşüş ve karaciğer yetmezliği gibi etkiler yaratır.
Mantarın içerisindeki zehirli bileşenler kedinizin vücut sistemine büyük ölçüde zarar verebilir. Bu nedenle mantar kedinizden ne kadar uzak olursa kediniz o kadar sağlıklı olur diyebiliriz.
Bilinen en yaygın bilgilerden biri de kedilerin çiğ balık sevdiğidir. Bu doğru konserve ton balığı kediniz için besleyici bir madde olsa da çiğ balık yemek de bir o kadar zararlı olabilir. Bunun sebebi çiğ yiyecekler üzerinde üremesi muhtemel birçok zararlı bakterinin olmasıdır. Üzeri bakteri dolu çiğ bir yiyeceğin kediniz tarafından yenmesi gıda zehirlenmesine sebep olacaktır. Ayrıca çiğ balığın içerisindeki bir takım enzimler B1 vitaminini siler atar ancak B1 vitamini vücut fonksiyonlarının doğru biçimde çalışabilmesi adına oldukça önemlidir.
Kedinizin sağlığını tehdit eden bir takım insan yiyeceklerini yemesini engellemek adına aşağıda vermiş olduğumuz adımları izleyin;
Eğer kedinizin yememesi gereken bir besini yediğini fark ettiyseniz, ilk etapta ne kadar miktarda tükettiğini tespit etmeye çalışın. Akabinde zehrin kediniz üzerinde gösterdiği semptomları yakından inceleyin ve derhal veteriner hekiminizi arayarak gözlemlerinizi aktarıp, yapmanız gereken hamleyi öğrenin.
*Evet artık kedinize kıyamayıp ucundan kopararak verdiğiniz yiyeceklerin aslında onlar için ne denli tehlike arz ettiğini bu makalemiz vesilesiyle öğrenmiş oldunuz. Kediler için hazırlanan gıdaların onlar adına daha besleyici olduğu hususunu atlamayın sakın! Biliyoruz onu çok seviyor ve o masum bakışlara dayanamayıp yemeğini paylaşıyorsun ancak eğer onu gerçekten seviyorsan hayır diyebilmelisin. Böylece daha uzun seneler seninle beraber sağlıkla yaşamasını sağlamış olursun.
Çok faydalı.