Kedinizi Doğacak Bebeğinize Hazırlamak İçin İpuçları

25 Eylül 2021
2262
Kedinizi Doğacak Bebeğinize Hazırlamak İçin İpuçları

Kedi ve yenidoğan bebek Bir bebek bekliyorsanız, kedinizi bu yeni bebek ile tanıştırma konusunda gergin hissedebilirsiniz. Ancak kedilerin ve bebeklerin mutlu bir şekilde aynı evin içerisinde yaşayabileceğini unutmamalısınız. Tabii ki bunun sürmesi için her şeyin yolunda gittiğinden emin olmanız ve bir hazırlık yapmanız gerekmektedir. Yeni bebeğinizin gelişi için evinizi hazırlarken, bir yandan da kedinizi yaklaşan değişikliklere hazırlamanız lazım. Bunu ne kadar erken yaparsanız o kadar iyi. Erken hazırlık, tüm ailenin uyum içinde bir arada yaşamasına ve kedinizi hem stresten hem de istenmeyen davranışlardan uzak tutmasına yarayacaktır. Peki bebeği kediye tanıtmak için ne yapmalısınız? İşte bebeği ve kediyi güvende tutmanız için ipuçları…

Bebek Gelmeden Önce Nasıl Hazırlık Yapılır?

  • Sağlık önlemleri alın: Toksoplazmoz hastalığı, kedilerden insanlara yayılabilen bir tür parazittir. Dolayısıyla anneden henüz doğmamış bir bebeğe de bu hastalık bulaşabilir. Bu parazit türü, doğmamış bir bebekte körlük, sağırlık ve hidrosefali gibi pek çok sağlık sorunana yol açabilir. Bu nedenle kedinizden size bulaşmasını engellemek adına sokak kedilerinden uzak durun ve kedinizi içeride tutun. Çöp kutularını ya da bahçe kapılarını tutarken mutlaka eldiven giyin.
  • Kademeli değişiklikler yapın: Evinizi yeni bebek için hazırlarken, kediniz ile vakit geçirmek ve onu bir bebek için hazırlamakta oldukça önemlidir. Bunun için de saydığımız adımları izlemenizi ve uygulamanızı tavsiye ederiz.
  • Kedinizi bir bebek tarafından ele alınacak şekilde hazırlayın: Bazı kediler sevilmeyi nasıl seviyorsa, bazı kediler de sevilmeyi hiç sevmez. Bunun için kedinizi daha sık dokunulmaya alıştırın ve sevip sevmediği şeylere uyum sağlamaya çalışın. Bebeğinizin kedinizi rahatsız etmesini ya da yakalamasını önlemek için, bebeğiniz daha hareketli hale geldiğinde müdahale etmeye her zaman hazır olun.
  • El oyunları oynamaktan kaçının: Kediniz elleriniz ile oyun oynamayı seviyorsa ve buna alıştıysa, en kısa süre içerisinde bunu bırakın. Kediniz nazik bile olsa, yanlışlıkla bebeği üzebilir ya da yaralayabilir. Kedinize yalnızca oyuncaların oyun için olduğunu öğretmeniz gerekmektedir.
  • Kedinizi bebek seslerine alıştırın: Bebeğiniz doğana kadar kedinize guruldayan, cıvıldayan ve çığlık atan bebeklerin ses kayıtlarını dinletin ve bu seslere yavaş yavaş alışmasını sağlayın. İlk olarak kısık sesle dinletin ve kediniz yeni seslere alıştıkça sesi yükseltin. Ancak bu işlemi yaparken kedinizi strese sokmamalısınız. Bunun için oldukça yavaş ilerleyin.
  • Bebek kokularını ve nesneleri evinize yerleştirin: Kediler çoğunlukla kokular sayesinde güvenirler. Bu yüzden bir bebek ve bebeğin eşyaları, onu ilk etapta rahatsız edebilir. Bebek gelmeden önce, kedinizin uyum sağlayabilmesi ve alışabilmesi için evinize bebek tozları, şampuanları ve formülü yerleştirin. Bebek ürünlerini kendi cildinize sürün ve kedinizin yeni kokular ile olumlu ilişkiler sağlamasına yardımcı olun.

Bebek ve Kedi Nasıl Tanıştırılır?

Hastaneden eve geldiğiniz zaman pek çok farklı şeyle karşılaşabilirsiniz. Örneğin; ziyaretçiler, hediyeler, yeni rutinler vs… Ancak bebeği ve kediyi tanıştırmak için ayrı bir zaman yaratmanız gerektiğini unutmamalısınız. Birbirlerini barışçıl bir şekilde selamlamak için sadece üçünüzün (siz, bebek ve kedi) olduğundan emin olun ve bunun için sessiz bir ortam yaratın. Kedinizin sizinle bir bağlantı kurması ve bebekle kesintisiz olarak tanışması için ona biraz zaman tanıyın. Bunların dışında kedinize keşfedebileceği sessiz ve güvenli bir yerde, bir bebek battaniyesi ya da bir parça giysi bulundurun. Bu şekilde kedinizin bebeğe kendiliğinden ve daha hızlı bir şekilde alışmasına yardımcı olacaksınız. Eğer sokulmayı seven bir kediniz varsa, yeni doğan bebeğiniz kafasını hareket ettiremediği için bunun bir risk oluşturacağını bilmelisiniz. Çocuğunuzu ve kedinizi aynı anda denetleyemeyeceğiniz için siz yokken odanın kapısını mutlaka kapalı tutun.

Dikkat Edilmesi Gerekenler!

  • Hijyen: Yeni doğmuş bir bebeğiniz olduğu için, kedinizi temiz ve haşerelerden uzak tutmanız büyük önem taşıyor. Önleyici reçeteleri uygulayın ve veteriner hekiminiz ile düzenli olarak taramalar yapın. Ayrıca kirli bebek bezleri, kedinizi kendi pisliğini yaratmaya teşvik edebilir. Bu nedenle kirli bebek bezlerini ya da giysilerini her zaman uygun yerlere koyarak temiz tutmaya özen gösterin.
  • Emniyet: Kediniz ve bebeğiniz her ne kadar birbirine alışsa da, onları her ihtimale karşı yalnız bırakmamalısınız. Herhangi bir kazayı engellemek adına, kedinizin bebeğinizi görmesine ya da duymasına izin vermek için bir sineklik kapı kullanabilmeniz mümkün. Yeni yürümeye başlayan çocuklar, kediler için stres yaratabilir. Bu yüzden bebeğiniz büyüdükçe ikisini de gözetim altında tutmalısınız. Gerektiği takdirde kedinize bebekten uzak kalabileceği sessiz ve güvenli bir yer yaratabilirsiniz.
  • Sabır: Kedinizin ve bebeğinizin birbirine alışması ve arkadaş olması zaman alabilir. Bu nedenle ikisine karşı da sabırlı olun. Kedinizin bebekten uzak durmayı tercih edebileceği fikrine de her zaman açık olun. Kedi ve bebeğin hem güvende hem de mutlu olduğundan emin olmak için onlara zaman ayırın.

Sıkça Sorulan Sorular

Bir bebeğin ya da çocuğun uyuduğu odalara kedilerin girmesine sakın izin vermeyin. Bir kedi, bebeğin yüzüne yakın bir konumda uyuyabilir ve bu bebeğin nefes almasını zorlaştırabilir.

Kedinizi içeride ve dışarıdaki başıboş kedilerden uzak tutun, çocuğunuzun kedi kumuna dokunmasına izin vermeyin, çöp kutusu değişikliği yaptığınız zaman ellerinizi yıkayın ya da eldiven giyin, kedinize çiğ et vermeyin çünkü bu kedinizin toksoplazmoza neden olan parazite yakalanmasına neden olur.

Kediler artık ilgi odağı olmadığı için yeni doğan bebekleri kıskanabilir. Bebek gibi büyük yaşam farklılıkları ile rutinler büyük ölçüde değişeceği için, bazı kediler biraz kıskançlık gösterebilir. Hatta stresle ilgili davranışlar gösterebilirler.

Çocuğunuz burnunu çekerse, hapşırırsa ya da kedilerin etrafında gözlerini ovuşturursa, bu bir kedi alerjisi olduğuna işarettir. Ancak bunu anlamanın en iyi yolu, deri testi ya da kan testi gibi alerji testlerinin yapılmasıdır.

Her evcil hayvan yeni bir bebeğe farklı bir tepki verir. Bazı kediler bebeğin ağlamasından tamamen rahatsız olmazken, diğerleri daha stresli olabilir.

Kedilerin bebekler ile uyuması güvenli değildir. Bebekler, evcil hayvanlar ya da battaniye gibi diğer şeyleri yüzlerinden kaldırma yeteneğine sahip olmadıkları için nefes almada zorluk çekerler. Bu yüzden bir kedinin istenmeden bebeği boğması mümkündür.

Kedilerin bir bebeği kötü niyetle ve bilerek boğma ihtimalleri çok düşüktür. Ancak yine de kediler bir bebekle yalnız bırakılmamalı veya birlikte uyumalarına izin verilmemeli.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.