Kedilerde mastitis, diğer hayvanlardakinden farklı değildir. Kısırlaştırılmamış dişi kedilerde daha sık görülebilirken kısırlaştırılmış kedilerde de görülebilme ihtimali vardır. Kedinizin bazen oldukça ağrılı olabilen bu hastalığa yakalandığını düşünüyorsanız, en kısa zamanda onu bu acılardan kurtaran çözümlere başvurmalısınız.
İçindekiler
Yazımızı okuyorsanız muhtemelen mastitisin ne olduğunu biliyorsunuzdur ancak biz gene de kısaca mastitisin tanımı ile yazımıza başlayalım: Mastitis, dişi hayvanlarda -nadir olarak erkeklerde de görülebilir- hayvanlarda meme bezinin (memenin) yangılanması ile seyreden, meme bezlerinde şişlik, ısı artışı ve ağrı ile seyreden bir hastalıktır. Herhangi bir memeli hayvanda görülebilir. Mastitise genellikle enfeksiyöz etkenler de eklenir. Ancak mastitis, enfeksiyöz etkenler olmadan da (non-septik mastitis) gerçekleşebilir. Bu mastitis türü (non-septik mastitis) genelde süt üretiminin olduğu ancak sütün indirilemediği doğumdan önceki veya hemen sonraki dönemlerde gerçekleşir. Mastitis genellikle gebelik döneminde gözlense de hormonal değişimlerin yaşandığı yalancı gebelik durumlarında da görülebilir.
Çoğu durumda anne kedinin bağışıklık sistemi bakterilerle savaşmada yeterli olur ancak annenin yeterli ve doğru beslenmemesi, aşırı stresli olması ya da diğer sebepler bağışıklık sisteminin bakterileri yeterli oranda temizlemesine engel olabilmektedir. Kedilerde meme enfeksiyonu nedenleri hakkında fikir sahibi olmak, hastalığın tedavisinin kolaylığı ve hızı açısından çok önemlidir:
Bazı mastitis durumlarında herhangi bir enfeksiyon belirtisi olmasa da hemen hemen bütün mastitis vakalarında bazı belirtiler gözlenir:
Annenin genel durumu tedavinin gidişatında önemli rol oynamaktadır. Sütün renginde herhangi bir değişiklik yoksa ve annenin genel durumu iyiyse veteriner hekiminizin kontrolüyle herhangi bir işlem uygulanmadan mastitis kendiliğinden geçebilir. Sütün renginin değiştiği ve memeden irin-kan geldiği durumlarda yavrular anneden ayrılmalıdır ve özel olarak beslenmelidir.
Mastitise bakteriyel etkenler karışmış ise veteriner hekiminiz tarafından önerilecek olan antibiyotiklerin kullanımı ile tedavi gerçekleşebilir. Enfeksiyonun ve semptomların ortadan kakması için ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçlar da reçete edilebilir. Morarmış ve gangren olmuş memelerin operasyonla alınması gerekebilir. Daha şiddetli mastitis vakalarında kedinizin tedavisi için hastaneye yatırılması gerekebilir.
Veterineriniz, enfekte olmuş süt bezinin elle sağılmasını önerebilir. Bu uygulama, rahatsızlığın azalmasını sağlarken, kan akışını teşvik ederken hastalığı iyileştirir. Genellikle her 6 saatte bir uygulanması tavsiye edilir. Nasıl yapacağınız konusunda veteriner hekiminizden mutlaka bilgi alın.
Hastalık esnasında emzirmek anne için çok ağrı vericidir. Hastalığa yakalanan anne yavrularını yeteri kadar besleyemediğinden hem anne hem de yavru kediler için doğru beslenme çok önemlidir. Böylece annenin sağlığı ve kedilerin gelişimi garanti altına alınmış olur.
Mastitis prognozu çoğunlukla olumlu geçer. Hastalığın tamamen iyileşmesi, uygun tedavi yöntemleri uygulandığı taktirde yaklaşık 2-3 hafta sürer. Şiddetli gerçekleşen mastitis vakalarında bile tedavi süreci iyi geçer. Biraz gecikmeli de olsa hastalık vücuttan tedavinin harfiyen uygulanması ile kolayca atılır.
Yavru kedilerin pençelerinin ve ağızlarının temizliğine çok dikkat etmelisiniz. Pençeler ve ağızlar memelere çok fazla temas eder. Bu organlardaki idrar ve dışkı kalıntıları anne kedide mastitis oluşmasına neden olabilir.
Yavru kedilerin bütün memeleri emmelerini sağlamak da yapılacak şeylerden biridir. Böylece anne kedideki ani süt birikiminin önüne geçerek büyük bir tedbir almış olursunuz.
Kedinizde mastitis belirtileri varsa bir veteriner hekim tarafından görülmesi gerekecektir ancak kedilerde evde mastitis tedavisi noktasında uygulayabileceğiniz bazı yöntemler de bulunuyor: Ilık, ıslak bir bezle kibarca memeyi silerek memeyi temiz tutabilirsiniz.
Kedinizin yatağını sık sık temizleyerek bakterilerin oluşmasını önleyebilirsiniz. Anne kediler yavrularını emzirirken çoğunlukla yataklarında uzandıkları için meme başlarını bakteriyel tehlikelere karşı savunmasız bırakır.
Merhaba Erhan bey, en yakın veterinere başvurmanızda fayda var bu konuda.
Merhaba Erhan bey
Veterinere götürmenizde fayda var.
Kedimin memesinin ucunun yan kısmında delik oluştu ve iltihap gibi sıvı geliyor bazen kanla karışık boşaltım az miktarda nasıl tedavi uygulayabilirim
Merhaba Aslı hanım
Öncelikle kendiniz müdahaleden önce bir veterinere başvurmanızda fayda var.
merhabalar, kedim kısır ancak tüm memeleri cok sis. veterinere goturdum. igne ile birtanesinin icinden cekti. ve sut oldugunu gorduk. biraz bekliyelim dedi. 1 ay oldu memeler hala cok sis. kedimin keyfi yerinde herhangi bir agrisi yok gibi. dahada beklemelimiyim yoksa antibiyotik tedavisi lazim mi?
Bu anlattığnız durum kısır olmayan kedilerde olduğunda sebep yalancı gebelik olabiliyor. Ama sizin kediniz kısır ise 1 aydır memelerinin şiş olması normal değil. Daha fazla beklemeden bir veteriner hekim tarafından muayene edilmesini tavsiye ederim.
Kedim doğum yaptı 5 bebeğimiz var 3 memesinden süt gelmio meme ucu körelmiş ne yapabilirim.
Veteriner hekiminize gitmeniz gerekir. Veteriner hekiminiz kedinize pansuman yaparak tekrar süt gelmesini sağlamaya çalışacaktır.
Anne kedim dogumdan once baska bebeklerı emzırdı kendısı dogum yaptı ve aksamına memeleri kör oldu hemen veternere goturdum ılac tedavısı oldu 1 hafta boyunca ama hala memelerı yok ne yapmam lazm aceba acıl yardım(bebeklerımız bu sıra öldü)acıdan emzıremedı annesı
Kedinizi görüp onu muayene eden veteriner hekiminizin verdiği taalimatlara uymanızı tavsiye ederiz. Geçmiş olsun
Selam benim kedimde aynen öyle onun yavrularını köpek parçaladı tedavi yapılmazsa nolur? Ölürmü?😢
Merhaba eğer kedinizde mastit oluştuysa maalesef kendi kendine geçmez. Mutlaka veteriner hekiminize gidip kedinizi göstermelisiniz. Ölüm olasılığı düşük olsa da kediniz için çok ağrılı bir durumdur. İlerleyen şiddetli durumlarda hayati tehlike de söz konusu olabilir.
Benim kedimin yavruları öldü kedimde bu hastalıktan oldu hangi ilaçları tavsiye edersiniz?
Merhaba çok geçmiş olsun ama maalesef kedinizin memelerinin durumunu görmeden bir ilaç tavsiyesinde bulunamayız.
Merhaba kedim doğum yaptı yavru kediler 40gunlukte emmeyi bıraktı bı kaç gündür anne kedinin goguslerinin şişliğini farkediyorum ne yapmalıyım kendiliğinden geçer mi
Emmiyorlarsa kendiliğinden geçmesi düşük olasılık bir veteriner hekime götürmenizi ve memelerini kontrol ettirmenizi öneriririz.
Merhaba benim kedim 3 aylık biz onu dışarda bayağı bi hırpalanmış şekilde bulduk neyse aldık evimize veterine götürdük aşılarını yaptırdık sonra 1 ay faln geçti göğüslerinde yumru gibi şişlik oldu veterine götürdük gebe olduğunu öğrendik ama kedimiz daha küçük çok şaşırdık haliyle doktor antibiyotikli krem verdi onu kullanıyoruz ama çok şişti göğüsleri ne yapacağız bilmiyorum
Merhaba veteriner hekiminizin oluşturduğu reçeteyi uygulamanızı ve iyileşmiyorsa yine kedinizin takibini yapan hekim ile iletişime geçmenizi öneririz. Kedinizi görmeden bir yönlendirme yapmamız doğru olmayacaktır.
Merhaba, Kedim erkek memesi sismis durumda ve dokundurtmuyor icinden sıvı akmıyor bu durumda ne yapmam gerek?
Kedinizi veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir. Erkek kedilerde de meme iltihaplanması görülmektedir. Muayene edildikten sonra durumuna uygun ilaç ve takviyelerle kolayca iyileşecektir.
Kedinin memesi kenarları şişti sıvı vardı ucunda bugün yok inmiş şişlik dişi kedi ne yapmam lazım