Evcil hayvanlarda Cuterebra nasıl tedavi edilir?

6 Mayıs 2021
1204
Evcil hayvanlarda Cuterebra nasıl tedavi edilir?

Cuterebra, çok yaygın olarak görülmese de evcil hayvanlarda ortaya çıkan bir parazit türüdür. Cuterebra hakkında herhangi bir şey bilmiyor ve ne olduğunu merak ediyorsanız, doğru adreste olduğunuzu bilmelisiniz. Cuterebra nedir? Evcil hayvanlarda Cuterebra belirtileri nelerdir? ve Evcil hayvanlarda Cuterebra nasıl tedavi edilir? gibi soruların yanıtını öğrenmek için okumaya devam edin!

Cuterebra Nedir?

Cuterebra cinsinin sineklerinin sebep olduğu ve Cuterebriasis denilen bulaşıcı bir hastalıktır. Büyük kurtçuklara benzeyen Cuterebra’nın renklerinin ise kirli beyaz olduğunu ekleyelim. Yetişkin sinekler yumurtalarını çimenler üzerine bırakırlar. Yumurtalar açılır ve parazitler konağa geçerek derisinin içine doğru ilerler. 2-3 cm boyutlarına erişebilen bu parazitler konağın derisinde kendi yollarını oluşturabilirler. Ara konaklarından ayrılıp toprağa geçen parazitler köpekler ve kediler tarafından enfekte ot sapları arasından geçerken alınırlar. Parazit uygun bir bölge bulana kadar deri üzerinde ilerler. Daha sonra vücudun doğal deliklerinden içeri girerler. Bunun yanında deri üzerinde var olan bir yara içinde de ilerleme olabilir. Burada bir nefes deliği oluşturan parazit yaşam döngüsüne devam etmek adına evcil hayvanların üzerinde görünene dek yaklaşık bir ay boyunca burada kalır ve büyümeye devam eder.

Evcil Hayvanlarda Cuterebra Belirtileri

Evcil hayvanların üzerinde Cuterebra larvalarını bulmak oldukça zordur. Ancak deri altında küçük bir delik bulunan şişlik görürseniz, bunun en belirgin özellikleri olduğunu bilmelisiniz. Öte yandan bu şişliği yırtılmış bir apse ile karıştırmamalısınız. Şişliğin yanı sıra biraz da kedinizde ya da köpeğinizde karşılaşabileceğiniz diğer semptomlardan bahsedelim.

Evcil hayvanlar şiş olan yeri yalamaya çalışır ve şiş olan bölgeye dokunulduğunda ağlar, nöbet geçirir, aşırı derecede hapşırır, uyuşuk ve depresif olur, anormal derecede vücut ısıları ya çok yüksek ya da çok alçak olur ve körlük ya da üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanırlar. Ayrıca sokakta yaşayan hayvanların bu konuda çok hassas olduklarını ancak dışarıda dolaşan hayvanların her zaman risk altında olmadığını da ekleyelim.

Cuterebra’nın Nedenleri

Evcil hayvanınız eğer bot sineği yumurtaları ile temas halinde bulunursa, ne yazık ki bu parazit ile tanışmış olacaklar. Kedi ya da köpek dışarıda yuvarladığında ya da kemirgenlerin yaşadığı toprakları kazdığında bu parazit ile temas etme şansları oldukça yüksek.

Evcil Hayvanlardan İnsanlara Cuterebra Bulaşır mı? 

İnsanlar Cuterebra istilasına uğrayabilir ancak evcil hayvanlardan bulaşarak değil. Eğer tavşan ya da kemirgen yuvalarının yakınındaki toprakla temas ederseniz, evcil hayvanınızda da olduğu gibi sizde larvalara maruz kalabilirsiniz. Ancak deri altındaki larvaların oluşturduğu yaralar insanlarda çok nadir olarak görülür. Zaten insanlara bulaşan Cuterebra, ”tesadüfi istilalar” olarak bilinir. Çünkü direkt olarak insanları hedef alan Cuterebra sineği, sadece Güney Amerika’da bulunur.

Cuterebra Tedavisi

Öncelikle evcil hayvanınızı Cuterebra’dan kurtarmak için bir veteriner hekim yardımına ihtiyacınız olduğunu söyleyelim. Çünkü evcil hayvanı tedavi etmek için önce bu paraziti bulmak gerekir. Bunun yanında yukarıda da bahsedildiği gibi sadece deriyle alakalı değil solunum sistemi, sinir sistemi ve göz ile ilgili lezyonlar da olabilir. Her biri için ayrı ayrı işlemler yapılması gerekir.

Deride gördüğünüz şişliği ezip sıkmaya çalışmamanız gerektiğini özellikle belirtelim. Öte yandan bu paraziti çıkarmaya çalışırken, tamamen çıkarılmazsa ve geride parçalar kalırsa bu kötü sonuçlar verebilir, unutmayın! Bunun dışında Cuterebra çıkarıldığında, delik steril tuzlu su ile yıkanmalıdır ve deliğin düzgün bir şekilde iyileşmesi için şişlikten bir miktar ölü doku kesilmelidir. Tüm bu işlemlerin yanı sıra antiparaziter ve antibakteriyel ilaçlar da verilebilir. Fakat deliğin dikilmemesi gerektiğini unutmadan hatırlatalım.

Cuterebra Nasıl Önlenir?

Evcil hayvanınızın bu parazite yakalanmasını önlemek için, genel olarak onları evde tutmak gerekir. Tabii onları evde tutmak o kadar kolay bir durum değildir! Sürekli olarak dışarıda vakit geçirmeyi seven bir dostunuz varsa, özellikle de yaz ve sonbahar aylarında, onları kemirgenlerden ve kemirgenlerin bulunduğu topraklardan uzak tutmanız gerektiğini söylemeliyiz. Öte yandan evcil hayvanınızın derisinin altında bir şişlik görürseniz, ciddi sonuçlara yol açmadan bir an önce onu veteriner hekime götürüp kontrol ettirmelisiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.