Kedilerde Anestezi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

18 Nisan 2022
3523
Kedilerde Anestezi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Anestezi, duyu eksikliği anlamına gelir ve Yunanca kökenli bir kelimedir. Genel ve lokal olarak ikiye ayrılmaktadır. Genel anestezi sırasında anestezi gören canlılar, bilinçsizdir. Çünkü anestezi işlemi, sinir fonksiyonlarını kısa süreliğine etkisiz hâle getiren ilaçlar ile yapılır. İşlem sürecinde kaslar gevşer ve acı ya da herhangi bir hissiyat söz konusu olmaz. Lokal anestezi de bilinçli bir şekilde cerrahi işlem görülür. Omurilikten yapılan anestezi işlemine ise epidural adı verilir. Kedilerde anestezi işlemini tıpkı bizler gibi görürler. Medikal işlemler öncesinde anestezi ilaçları alır ve kolayca tedavi edilmesi sağlanır. Tedavi dışında bakım uygulanacak bazı kediler anestezi ilaçları alabilirler. Anestezi sonrasında kedi hayatına kaldığı yerden devam eder. Ancak kısa bir süre etkilerini görebilir.

Narkoz yani anestezi denilince kedi sahipleri olarak çok fazla endişeleniriz. Bir diğer yandan birçok sorunun yanıtını ararız. Ancak her anestezi işleminin farklı olduğunu ve her kedide farklılık göstereceğini belirtmek isteriz. Bazı kediler hiçbir etkiye sahip olmazken bazıları kısa süreli de olsa anestezi etkisinde kalabilir. Patili dostlarımızın hayatlarını mutlu ve sağlıklı bir şekilde devam ettirmeleri için anestezili işlem gerekebilir.

Kedilerde anestezi riski

Kediler için anestezinin insanlarınkine benzediğini belirttik. Bunların yanı sıra risklerinin de aynı şekilde benzer olduğunu söyleyebiliriz. Hafif ve kısa süreli ya da uzun saatler süren işlemler nedeni ile anestezi almaları sonucunda etkiler görülebilir. Genel olarak hayvanlar anestezi sonucunda reaksiyon gösterme olasılığı oldukça düşüktür. Yüz binde bir ihtimale göre kalp durması, anestezi bölgesinde şişlik gibi çok küçük ve ölüme kadar gidebilen etkiler görülebileceği belirtiliyor. Fakat yapılan araştırmalar sonucunda kedilerin günlük yaşantılarında var olan ölüm ve yaralanma riski kadar düşük bir ihtimal olduğu ve araba ile seyahate çıkan kedilerin ölüm riskinden daha düşük olduğu da ortaya çıkmıştır.

Kedilerde anestezi riski, aç kalmaları ile de bağlantılıdır. Çünkü anestezi alan kediler yutma refleksinden uzaklaşırlar. Bu nedenle anestezi alırken ya da sonra kusmaları büyük bir ihtimaldir. Çünkü yutma refleksi yokken meydana gelen kusmalarda akciğere besin kaçma ihtimali bulunmaktadır. Bu risk gerçekleşirse hayati tehlikeye neden olan aspirasyon pnömonisine yol açabilir.

Kedilerde anestezi riski ve yan etkileri arasında böbrek, karaciğer hastalıkları, görme bozuklukları ve felç geçirme gibi ciddi sorunlar yer alır. Fakat belirttiğimiz gibi bu etkilerin görülme oranı oldukça düşüktür. Ancak hiç risk yoktur, diyemeyiz. Çünkü nefes alıyorsak her zaman risk vardır. Anestezilerin yan etkilerini düşürmek için birçok önlem alınabilir. Ki bu önlemler tedavilerin bir parçasıdır.

Anestezi risklerini azaltmak mümkün mü?

kedilerde anestezi riski

Anestezi almadan önce kedilerin sağlık durumlarını öğrenmek, tahlil yapmak ya da tıbbi geçmişinde var olan sorunları gerekli kişilere bildirmek oldukça önemlidir. Kedilerde anestezi risklerini azaltmak için işlemi yapacak olan kişiler elbette gerekli olan prosedürü uygular. Ameliyat öncesinde;

  • kan tahlili
  • idrar tahlili
  • tıbbi geçmiş hakkında bilgi
  • röntgen sonuçları

gibi önemli bilgilere bakılır ve kedi sahiplerinden istenir. Böylece potansiyel problemlerin önüne kolayca geçilebilir. Kedilerin genel sağlık durumu farklı olabilir. Bazıları alerjik bir bünyeye sahiptir. Bazıları kolayca hasta olabilirken bazılarının vücutları çok daha dirençlidir. Ancak her ne olursa olsun, kedi anestezi riski için her uzman kişi gerekli olan işlemleri uygular.

Kedilerde var olan bazı sağlık sorunları anestezik komplikasyon riskini etkiler. Kalp, karaciğer ya da böbrek gibi önemli hastalıklara sahip kediler için risk daha yüksektir. Ancak yapılan tahliller herhangi bir riskin oluşmaması için oldukça önemlidir. hayati riskin var olup olmadığı kan tahlil sonuçlarına bakılarak yüksek olasılıkla anlaşılır.

Kedilerde anestezi riski yaş ve kilo durumları ile de bağlantılıdır. Yaşlı kedilerin anestezi yan etkisine sahip olma riski daha yüksek olduğu için ek olarak elektrokardiyogram ve göğüs röntgeni gibi işlemlere tabi tutulurlar. Böylece kalp ve akciğerlerinde tehlikeye neden olabilecek herhangi bir riskin var olup olmadığına bakılır.

Anestezi risklerini en aza indirmek için işlem öncesinde ilaç ve serum gibi yardımcı medikaller hazırlanır ve kenarda tutulurlar. Böylece işlem sırasında meydana gelebilecek kardiyovasküler sorun ya da solunum yetmezliği gibi sorunların başarılı şekilde tedavi edilmesi sağlanır. Hazır olarak kenarda tutulan ilaçlar gerektiğinde kullanılır ve erken müdahale ile risk azalır.

Anestezi sonrası

Pek çok kedi sever anestezi işleminden çok sonrasını düşünür. Ameliyat hazırlığı gibi sonrasında da yapılması gerekenler için hazırlık yapılır. Ancak bu konuda deneyimli olmayan kedi severler için kedilerde anestezi etkisi kaç saat sürer ve ne zaman uyanırlar gibi soruların yanıtına ulaşmak çok önemlidir.

Anesteziden uyanma süreleri kediden kediye göre değişir. Kedinin kilosu ve yaşı da uyanma süresini etkiler. Ancak kedilerin neredeyse hepsi 24 saat sonra eski yaşantısına geri döner. Anestezi sonrasında kedilerin hemen yemek yemesi doğru değildir. Bu nedenle işlemi yapan kişi tarafından kedinize ne zaman mama vermeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Ki kediler aç olduğunu anlamazlar. Uykulu ve yorgun görünürler. Bazı kedilerde iştahsızlık da görülebilir. Belirttiğimiz gibi kısa süre sonra etkiler yok olur ve eski yaşam kalitelerine sahip olurlar.

Yapılan cerrahi müdahaleye uygun şekilde kedilerin dinlenmesi ve ihtiyaçlarını gidermesi için tavsiyeler almak önemlidir. Medikal işlemler ve kedinin sağlık durumuna uygun olarak yaşamına devam etmesi için kedi sahiplerine görevler düşer.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde anestezi her zaman risklidir. Ki bu risk oldukça küçüktür. Hayatta nefes aldığımız sürece pek çok risk ile karşılaşırız. Ayrıca yapılması zorunlu olan işlemlerin daha kolay ve başarılı geçmesi için anestezi gerekebilir.

Kediler anesteziden belirli bir saat sonra uyanırlar. Ancak aldıkları anestezi miktarı, yaşları, kiloları ve tıbbi geçmişleri gibi pek çok etkene bağlı olarak uyanma süreleri değişir. Her kedi farklı bir süreç içerisinde uyanır. Tıpkı bizler gibi.

Narkoz alan kedi için ne zaman yemek yiyeceğini işlemi yapan uzmanlar tarafından belirtilir. Bazıları 6 bazıları 8 e bazıları daha uzun süre sonrasında yemek yiyebilir. Ki bazı kediler anestezi etkisi ile iştahsız olabilir. Ancak kısa süre içerisinde normal yaşantılarına geri dönerler.

Narkozlu yani anestezili kediye ne zaman su verilmesi gerektiği hakkında bilgiyi almak için işlemi yapan kişiye sormak gerekir. Anestezinin etkisinin geçmesi gerekir. Bu etki 8 saat ile 24 saat arasında bir süreçte son bulur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Ayşegül
Haz 25, 2023 / 03:34

Merhaba benim kendimi kısırlaştırma operasyonu sonrası gözünü Bir gözünü açamıyor ve kızarıklık


Veteriner Hekim
Haz 25, 2023 / 13:40

Merhaba bazen anestezinin etkisindeyken yaşadıkları göz kuruluğu sonrasında bu tarz durumlara sebep olabilir. Kedinizin gözünde bir enfeksiyon olmadığından emin olmak için veteriner hekiminize göstermelisiniz. Kedilerde göz enfeksiyonları ilerleyip körlüğe bile sebep olabilir.


Ali ekşi
Tem 30, 2023 / 10:48

Merhaba kedim erkek 3 kg kısırlaştırdık ama 24 saat geçti an itibariyle birşey yemiyor yürürken hala narkozlu olduğu belli ne kadar sürer bu süreç ne yapmalıyım su dahi içmiyor


Veteriner Hekim
Ağu 9, 2023 / 18:26

Merhaba kediniz hala bu belirtileri sürdürüyorsa mutlaka veteriner hekiminize kontrole götürmelisiniz