Köpeklerde olduğu gibi kedilerde de çikolata tüketimi olduğu takdirde zehirlenme durumu ile karşı karşıya kalınabilir. Bu sebeple kedinizi çikolatadan uzak tutmanız yararına olacaktır. Olurda başınıza böyle bir durum gelirse diye çikolata ne denli zehirlidir ve ne gibi durumlar ile karşı karşıya kalabileceğinize dair bir makale hazırladık. Tüm detaylara yazımızın devamında ulaşabilirsiniz;
İçindekiler
Eğer kediniz hatırı sayılır ölçüde çikolata yerse, kediler için oldukça toksik olan teobromin ve kafein maddelerini almış olur. Özellikle teobromin kedilerde oldukça yavaş emildiği için çok küçük miktarlar bile bir kedi için oldukça ciddi sonuçlara neden olabilir. İnsanlara kıyasla kedilere kafeine daha duyarlı canlılar olduğu için, vücutlarına kafein alımı olduğu vakit daha farklı sonuçları olmaktadır.
Böyle bir olayın meydana gelmesi durumunda, kedi hemen tedavi edilmez ise çeşitli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabileceği gibi ölüm bile gerçekleşebilir. Buna karşın her kedide görülen reaksiyonlar aynı şekilde ve şiddette olmamaktadır. Böyle bir durumla karşılaştığınızda her ne olursa olsun veteriner hekiminize gitmeniz en doğrusu olacaktır.
Kediler, çikolataya karşı duyarlı varlıklar olduğu için az miktarda da olsa çikolata yediklerinde bu semptomları çok net şekilde sergileyeceklerdir. İlk etapta ishal, kusma ve fazla enerji belirtileri ortaya çıkarken kısa zaman içerisinde müdahale edilmezse fazla su içme isteği, huzursuzluk, titreme ve öteki semptomlarda ortaya çıkmaya başlayacaktır.
Çikolata Türü | 3,5 kg kediniz için zehirli olabilecek minimum miktar |
Sütlü Çikolata | 32 gram |
Bitter Çikolata | 14 gram |
Yarı Tatlı Çikolata | 14 gram |
Pişmiş Çikolata | 5,5 gram |
Beyaz Çikolata | Korkulacak düzeyde değil! |
Her çikolata türünde farklı miktarda teobromin bulunmaktadır. 200 mg teobrominbir kedinin zehirlenmesi için yeterlidir. Tatlı, yarı tatlı, pişmiş, bitter çikolata ve beyaz çikolata olarak ayırabileceğimiz bu türlerin arasında en az zararsız olanı beyaz çikolatadır. Beyaz çikolatanın içerisinde, teobromin ve kafein miktarı daha düşüktür.
Öncelikle kediniz çikolata yediyse, vakit kaybetmeden veteriner hekiminiz ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Onun sizden alacağı bilgiler; ne zaman yediği, yediği ürünün adı, miktarı ve meydana gelen semptomların ışığında hekime gitmeniz gerektiği gibi evde yapabileceğiniz yöntemler ile de bu durumun üstesinden gelebilirsiniz. İlk olarak kusturma işlemi yapılabilir. Bunu ya veteriner hekiminiz yapar ya da size evde yapmanız gerektiğini söyler.
Çikolata zehirlenmesinin spesifik bir tedavisi bulunmamaktadır. Teobrominin vücutta kalma süresi uzun sürdüğü için tedaviyi 72 saate kadar devam ettirmek gerekebilir.
Kusturma, yapılacak ilk işlemlerdendir. Ancak hayvanın bilincinin yerinde olmadığı durumlarda bu işlem oldukça tehlikelidir ve yapılmamalıdır. Eğer çikolatanın yenmesinin üzerinden 2 saatten fazla geçmediyse ve hayvanın bilinci yerindeyse kusturma işlemi yapılabilir. Bunun için veteriner hekiminiz sizden kedinize 1-2 çay kaşığı hidrojen peroksit içirmenizi isteyebilir. Hidrojen peroksiti içirmek güç olabilir. Kedinizi bunun için aşırı zorlamak doğru değildir.
Veteriner hekime giderseniz, kusturma işlemi için farklı maddeler kullanılabilir. Kusturma işlemi dışında mide yıkaması uygulamaları yapılabilmektedir. Teobrominin inaktif hale gelmesi için aktif kömür uygulamaları yapılabilir.
Daha şiddetli durumlarda ise solunumu ve kalbi destekleyici uygulamalar yapılmalıdır. Nöbet ve kasılmalar kontrol altında tutulmalıdır. Kan ve idrar tahlilleri için sıvı tedavisi yapılmasının yanı sıra EKG çekilerek kalp ritmi kontrol edilebilir. Çikolata zehirlenmesi birçok organı etkilediğinden dolayı erken ve etkin tedavinin yapılması oldukça önemlidir.
Çikolata tüketilmesinin ardından gerekli tedavi yapılmayan durumlar maalesef ki ölüm ile sonuçlanabilmektedir.
Bu çok basit ve gayet engellenebilir bir olaydır. Kediler meraklı hayvanlar olduğu için ortalıkta gezinmeyi ve hatta mutfakta bir keşfe çıkmayı oldukça severler. Kolay bir çözüm olarak çikolata ve çikolataya dair ne varsa, her şeyi sıkıca kapatın ya da ulaşamayacağı bir yere kaldırın. Böylelikle bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
* Petibom Blog olarak, makalelerimizin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu ve herhangi bir tıbbi yönlendirme yapmadığımızı belirtmek isterim. İşin özüne gelecek olursak; kedinizin sağlığı için çikolatayı ondan uzak tutun veya kedinizi çikolatadan uzak tutun da diyebiliriz. 🙂
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar