İçindekiler
Kaprofaji dışkı yemek için kullanılan tıbbi bir terimdir. Kötü, ancak köpekler arasında hiç de nadir görülmeyen bir davranıştır. Köpeğiniz başka hayvanların dışkısını yerse, parazit bulaşma riski de söz konusudur.
Çoğu koprofaji vakası tamamen davranışsal görünse de, bu duruma neden olabilecek veya katkıda bulunabilecek çok sayıda tıbbi problem vardır. Tamamen davranışsal bir teşhis yapılmadan önce bu problemler dışlanmalıdır.
Besinlerin emiliminde azalmaya yol açan sindirim sistemi hastalıklarına neden olan veya köpeğin dışkısının çekiciliğini artıran herhangi bir tıbbi sorun, koprofajiye yol açabilir. Zayıf sindirilebilir bir diyet, yetersiz beslenme ve sindirim enzimi eksiklikleri veya parazitler gibi emilimi azaltan tıbbi durumlar, yetersiz beslenmeye veya vitamin ve mineral eksikliklerine ve dolayısıyla iştah artışına ve muhtemelen dışkı yemeye neden olabilir.
Yetişkin köpekler dışkı yemeye başladığında, besinlerin emilim bozukluğundan veya diyet beslenme yetersizliklerinden de kaynaklanabilir. Ayrıca diyabet, Cushing hastalığı, tiroid hastalığı veya steroid gibi bazı ilaçlarla tedavi gibi iştah artışına neden olabilecek herhangi bir durum köpeğinizin dışkısını yemesiyle sonuçlanabilir. Aşırı kalori kısıtlamasına tabi tutulan veya dengeli beslenmeyen köpekler de dışkılarını yemeye başlayabilir.
Koprofaji, bazı yavru köpeklerde yaygın bir sorundur. Genellikle yetişkinlik döneminde iyi beslenme, uygun yönlendirme ve gözetim ile düzelir. Yalnız bırakıldığında, yavru köpekler her şeyi merak ettiklerinden dışkısını basitçe araştırmaya, onunla oynamaya ve hatta dışkısını yemeye başlayabilir.
Zaman geçtikçe, yavruların çoğu sonunda yemeğin dışkıdan daha lezzetli olduğunu öğrenir ve hayatlarının geri kalanında dışkı yeme alışkanlığından vazgeçerler. Bazı yaşlı köpek yavruları birkaç ay boyunca dışkı yemeye devam edebilir, ancak çoğu ilk yıldan sonra alışkanlıktan kurtulur.
Koprofaji, bazı durumlarda köpekler için anormal bir davranış değildir. Anne köpekler, doğal olarak kendi yavrularının dışkısını yerler. Bu davranış, yuvada hijyenik olmayan koşulların gelişmesini engellediği için hayatta kalma avantajı sağladığından bu içgüdüsel bir durumdur.
Erken müdahale, davranışın uzun vadeli bir alışkanlık haline gelme olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Modası geçmiş, insanlık dışı ve yararsız bir eğitim tekniği olan “köpeğin burnunu”, evi kirlettiğinde dışkısına sokmak koprofajiyi daha da teşvik ediyor olabilir.
Köpeklerin gıda maddelerini çalması, çöp kutularına baskın yapması ve çiğnemesi veya çoğu insanın olağandışı ve hatta iğrenç olduğunu düşündüğü gıda dışı maddeleri yemesi alışılmadık bir durum değildir. Kedi dışkısı ve diğer bazı hayvanların dışkıları, dışkı atıkları aslında köpekler için ilgi çekicidir. Otçulların dışkısını yiyen köpekler sindirilmiş bitki örtüsüne çekilebilir. Dışkılar köpekler için rahatsız edici değildir. Çevrelerini araştırırken sürekli ilgi duydukları kokulardan biridir.
Koprofajinin birkaç farklı şekli vardır, ancak hangi şekli olursa olsun, altta benzer dürtüler ve tercihler yatmaktadır.
Sadece kendi dışkısını yiyen köpekler
Sadece diğer köpeklerin dışkısını yiyen köpekler
Sadece kışın donmuşsa dışkı yiyen köpekler
Sadece çeşitli diğer türlerin dışkısını yiyen köpekler, genellikle kediler
Koprofaji, en iyi şekilde, dışkıya erişimi engelleyerek, evcil hayvanın eşyalarını iyice temizleyerek ve köpeğiniz dışarıdayken sürekli gözetim altında tutularak düzeltilebilir. Herhangi bir dışkı koklama veya incelemenin ilk belirtisinde, köpek sert bir komutla veya tasmayı hızlı bir şekilde çekerek durdurulmalıdır.
Eğer köpeğe eliminasyonun hemen ardından sahiplerine gelmesi ve özel bir yemek ikramı için oturması öğretilirse, yeni davranış kalıcı bir alışkanlık haline gelebilir.
Yaşam tarzı zenginleştirme de yararlıdır. Köpeğinizin bol bol egzersiz yaptığından ve her gün sizinle bol bol kaliteli zaman geçirdiğinden emin olun.
Bunun dışında yetersiz beslenme, sindirim sistemi hastalıklarına bağlı emilim bozuklukları ya da vitamin ve mineral eksiklikleri gibi bir durum söz konusuysa bu durum tedavi edilmeden dışkı yemenin önüne geçilemez.
Diyette daha sindirilebilir veya farklı protein kaynakları olan bir diyet değişikliği faydalı olabilir. Kısıtlı kalorili diyetlerdeki köpekler, yüksek hacimli veya yüksek lifli formüllerde daha iyi sonuç verebilir. Bazı köpekler, besin sindirimini veya emilimini iyileştirmek için enzim takviyeleri eklenerek geliştirilebilir. Spesifik olarak, et yumuşatıcıları veya gıda katkı maddeleri şeklindeki sindirim enzimleri, protein sindirimini artırmaya yardımcı olabilir ve bu da köpeğiniz için daha lezzetsiz bir dışkı ile sonuçlanır.
Yukarıdaki önlemlerden bazılarının bazen kendi başlarına etkili olduğu görülse de, davranışı daha erkenden durdurmak için en az altı ay boyunca bütün bir önleme programını uygulamak en iyisidir. Bu süre zarfında, köpek dışkıya erişir ve onu yutarsa, bir miktar zemin kaybolacaktır.
Çevredeki ve eğitimdeki tüm bu değişikliklere rağmen, bazı köpekler koprofaji alışkanlığında ısrar ederler. Bu köpekler için kompulsif bozukluk teşhisi dikkate alınmaya değer olabilir. Bazı inatçı vakalar, insan anti-depresanlarının kullanımına yanıt verir. Ancak bu ilaçlar davranış alanında uzman bir veteriner hekim tarafından reçete edilmediği sürece kullanılmamalıdır.
Vakaların çoğunda, koprofaji, yönetim değişiklikleri (egzersiz, diyet ve denetimli açık hava gezileri) ve çevresel önlemlerin bir kombinasyonu yoluyla evde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir, ancak aynı şekilde maskelenen ara sıra tıbbi duruma karşı dikkatli olun (veteriner hekiminiz, bu tür koşulları ekarte etmeye yardımcı olabilir).
Evet hayvan dışkıları çok yoğun parazit ve parazit yumurtası barındırabilir. Köpeğiniz bu dışkıları yediğinde bu parazitler ona bulaşır.
Merhaba bazı söylediklerinizde haklılık payı olsa da köpek dostlarımız artık bizim yaşamımıza adapte olmuş ve içgüdülerinde de evcilleştirildiklerinden beri değişiklikler olmuştur. Dışkı yemek aslında psikolojik bir problem değil daha çok bir davranış bozukluğudur. Davranış bozuklukları, hayvanların hem insan yaşamına adapte olabilmeleri hem de onların sağlıklarını tehlikeye atacak durumlardan onları korumak amacıyla tedavi edilmesi gereken durumlardır. Bu amaçla da eğer bu problemin obsesif kompulsif bir hastalıktan kaynaklandığı tespit edilirse antipsikojenik ilaçlar kullanılabilir. Yazımızda da belirttiğimiz gibi köpeklerde kaprofaji psikolojik bir problem değildir. Ancak bazı psikolojik hastalıklar köpeklerde kaprofajiye neden olabilir.
Köpeği ve köpeğin doğasını doğru tanımak yaşanan vakalara doğru çözümler sunmayı sağlar. Bildiğimiz gibi köpeğin en gelişmiş duyu organı burnudur. Dışkı ise bir koku kaynağıdır. Sorumluluğunu tam olarak alamadığımız köpek ortamda dışkı yani koku varsa o kokuyu yok etmek için dışkı yer. Bu psikolojik bir problem değildir. Dolayısıyla bir köpek anti-depresan ilaç kullanmaya ihtiyaç duymaz. Köpek sebep sonuç bağı kurabilen ve dolayısıyla eğitilebilen bir canlı değildir. Bu nedenle köpeği ödül ile eğitemezsiniz sadece koşullayabilirsiniz. Köpeği ödül ile koşullamak ise köpeğin iç güdülerine zarar verir. Yazıda yazan pek çok bilgi doğru olmayan bilgiler içeriyor. Çünkü köpekleri insan bakış açısıyla yorumluyoruz. Bu da onların gerçekten tanımamızın önünde bir engel.