Köpekler soğukta üşür mü?

14 Mart 2022
2866
Köpekler soğukta üşür mü?

Kalın bir kürke sahip oldukları için köpeklerin üşüyüp üşümediği çok sık düşünülmektedir.  Bu nedenle “Köpekler soğukta üşür mü” sorusunu çok sık duyarız. Tüyler, köpeklerin vücut ısılarını dengede tutar. Bu nedenle her köpek sahibi, patili dostunun tüy sağlığını önemser. Yaz aylarında vücudu serin tutan ve dengeyi koruyan tüyler, hava koşulları derece olarak çok fazla düştüğünde köpeklerin kürkü dediğimiz tüylerle kaplı olan kısmı vücut ısılarını yeterli derecede korumayı başaramaz bir hâle gelir.

Köpekler yaz aylarında bile üşüyebilir. Evet! Şaşırtıcı gibi gelse de yavru köpekler hangi mevsimde doğarsa doğsun annelerin sıcaklığına ihtiyaç duyarlar ve diğer kardeşleri ile daima birlikte uyurlar. Adeta birbirlerine sarılırlar. Bunun için yavru köpek ve ailesinin bakımı oldukça dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Köpekler Üşür mü?

Kış yaklaşmadan önce tıpkı karıncalar gibi bizde hazırlıklar yaparız. Çünkü vücut ısımız soğuğa dayanıklı değildir. Kalın montlar alır ve şapkalar takarız. Köpeklerin gövdesi tüylerle kaplı olsa da onlar da üşüyebilir. Husky gibi kalın kürke sahip olanlar dışında köpekler soğuk hava koşullarında üşür.  Bu nedenle özellikle kar yağması gibi sıcaklığın iyice düşmesine neden olan zamanlarda bahçemiz varsa, köpeklere kulübeler yapmak, parklara yiyecekler bırakmak ve zorda kalan köpekleri gerekirse eve getirip bakmalıyız.

Sibirya kurdu gibi köpekler soğuk iklim koşullarına uygun olan kürk yapısına sahiptir. Vücut sıcaklıkları soğuk havalarda bile kolay kolay düşmez. Ancak sokak köpekleri ya da diğer köpekler üşür mü sorularının yanıtları daima aynıdır.

Tıraş edilen köpeklerin tüyleri kısaldığı için evcil köpekler de evde üşür. Tüy problemi ev halkı için oldukça zordur. Bu nedenle patili dostlarını düzenli olarak tıraş ettirirler. Ancak kış aylarında kısa olan tüyler üşümelerine neden olabilir.

Köpekler ev çok sıcakken birden bahçeye çıkıp üşürlerse hipotermi yaşayabilirler. Hipotermi ciddi bir sağlık sorunudur. Ayrıca köpeklerin üşüme hissi süreklilik kazanırsa, bulunduğu ortam soğuk olmadığı hâlde üşüyorlarsa, sağlık sorunu yaşama olasılıkları yüksektir. Bu yüzden köpeklerin üşüme belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz.

Köpeğin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?

Bizler üşüdüğümüzde titrer, zor konuşur ve rahat bir şekilde hareket edemeyiz. Köpekler de üşüdüklerinde konuşamasa da bunu bize bildirmek için birkaç sinyal verebilir. Ayrıca bizler de patili dostlarımızı gözlemleyerek bunu anlayabiliriz. Ancak belirtmek isteriz ki, köpeğinizin üşüme belirtileri onun ne kadar çok üşüdüğü ile bağlantılı olarak farklılık gösterebilir. İşte üşüyen köpek belirtileri…

Titreme

Köpekler üşür ise vücudu istemsiz bir şekilde titremeye başlar. Bir diğer titreme nedeni ise, vücudun ısısını arttırmaya çalışması için verdiği tepkidir. Ancak köpeklerde titreme stres belirtisi de olabileceği için tireme dışında başka bir belirti olup olmadığını da gözlemlemeniz gerekmektedir.

Uyku ve kıvrılma

Üşüyen insanlar kıvrılıp yatar. Bu kendimizi bir an önce ısıtmamız için yaptığımız bir harekettir. Köpekler de üşüdüklerinde kendini en sıcak şekilde tutmak için genellikle aldığı uyku şeklini daha da sıkı tutmaya çalışır. Bunu yaparken de titremesi devam eder. Çünkü hava şartları soğuk olduğu için tüyleri yeterli derecede bedenini ısıtamıyor.

Köpekler, soğuk ortamlarda iken her zamankinden daha fazla uyumaya başlayabilir. Bu çok fazla abartılı değilse, normal bir durum olabilir. Dışarıda kar yağarken köpeğinizin evde sıkılması ile daha fazla uyumak istemesi normaldir. Ancak sokak köpekleri üşür ve her zamankinden daha fazla uyursa, bu hipotermi belirtisi olabilir. Çünkü hipotermi belirtilerinin arasından belirgin ölçüde daha fazla uyku yer alır. Uyku süresinin artması ve uyku isteğinin çoğalması devam ediyorsa, diğer hipotermi belirtileri olup olmadığına bakılmalıdır. Nefes almakta zorluk ve hareket edememe önemli belirtilerden birkaçıdır.

Uyuşukluk ve Hareketsizlik

köpeklerde üşüme belirtileri

Üşüdüğümüzde vücudumuzdaki kan daha yavaş pompalanır. Bu nedenle hareket etmekte zorluk çekeriz. Kaslarımız yorulur ve adeta uyuşuruz. Köpekler de aynı şekilde! Bizler bazen dinlenmek, TV izlemek ve başka nedenlerle koltuğumuza uzanmak isteriz. Köpekler ise enerjik canlılardır. Onlar şekerleme saatleri dışında hep aktiftir. Evde hep pati sesleri duyulur. Duyulmadığı zamanlar bir problem olduğunun sinyalini verir bizlere. Çünkü köpeklerin büyük kısmı uyuşukluğu sevmez.

Üşüyen köpekler nasıl kıvrılarak yatar ise bu yatışlar uykudan çok ısınmak içindir. Ayrıca kalkmaya ve hareket etmeye genellikle güçleri yoktur.

Denge kuramama

Dışarı çıktığınızda sokak köpeklerinin yürüyüşlerinde dengesizlik fark ederseniz, bu patilerine ağırlıklarını vermeden yürümeye çalıştıkları için olduğunu zamanla fark edebilirsiniz.  Soğuk zemine basmak hiç de hoş değildir. Bu nedenle üşümemek için patilerinin üzerine yük vermeden yürümeye çalışırlar.

Soğuk kulaklar ve kuru burun

Köpek ve kedilerin kulakları soğuksa, bulundukları ortam soğuk demektir. Bu nedenle evcil hayvan bakımında deneyimli olan sahipleri patili dostlarının kulaklarının ısısını sıklıkla kontrol ederler. Ancak kulak soğukluğu zamanla geçebilir. Köpek ve kediler evin birçok bölgesinde bulunabilir. Bunun yanı sıra koştuklarında da rüzgar nedeni ile kulakları soğuyabilir. Köpeğinizi sıcak bölgeye çağırdıktan sonra kulaklarını tekrar kontrol etmelisiniz. Kulakları dışında karın bölgeleri de soğuksa köpeğiniz üşüyor demektir.

Köpeklerin burunları daima nemlidir. Bu oldukça doğal ve sevimlidir. Ancak üşüyen köpeklerin burunları kuruyabilir.

Huzursuzluk ve tuhaf sesler

Köpekler üşüdüklerinde huzursuz olurlar. Çünkü bu duruma alışık değiller ve ne yapacaklarını bilmiyorlar. Onlar bizler gibi kışa hazırlık yapma konusunda eğitimli olmadıkları için kış aylarında köpekleri beslemek ve onlara yardımcı olmak çok önemlidir.

Sıcak bir alan ararken sızlama şeklindeki sesler çıkartırlar. Özellikle yavru köpekler üşür ise ağlamaya benzeyen şekilde ses çıkartırlar. Bazıları gün boyunca havlar. Bu adeta bir yardım çağrısıdır.

Köpeklerde Üşümeyi Etkileyen Faktörler

Köpekler üşür. Ancak her köpek aynı derecede üşümez. Köpeklerde üşümeyi etkileyen pek çok faktör bulunur. Bu faktörlerin ilki ise tüy yapılarıdır. Bazı köpekler çift ve bazıları ise tek katmanlı tüylere sahiptir. Çift katmanlı tüylere sahip olan köpek cinsleri arasında Golden Retriever, Samoyed, Huskies, Sibirya kurdu yer almaktadır. Ayrıca bu köpek cinsleri için tıraşa da gerek duyulmaz. Bir diğer yandan soğuk hava koşulları onlar için zorlu geçmez. Diğer köpekler için soğuk havada süveter gibi ihtiyaçlar oluşurken onları kürkleri korur ve vücutları hep sıcak kalır.

İnce tüylü köpekler için ısının düşmesi oldukça kötüdür. Çünkü çok üşürler. Tüy yapıları dışında tüy renkleri de üşümeyi etkiler. Çünkü az renkte tüye sahip olanlar yaz aylarında daha avantajlı iken koyu renkli tüy rengine sahip patili dostlarımız kış aylarında avantaj sahibi olur. Güneş ışınları koyu renkleri daha fazla ısıtır ve bu ısı kış aylarında köpeklere yardımcı olmaya devam eder.

Küçük bir bedene sahip olan köpek ırkları daha fazla üşürler. Çünkü daha kolay ısı kaybederler. Ayrıca tüyleri daha kısa olanlar da aynı şekilde daha fazla üşür.

Kilo genellikle köpeklerin sağlığı bir problem iken üşümelerine engel olduğu için kış aylarında kilolu köpeklerin daha az üşüdüğünü söyleyebiliriz. Fazla kilo faydalı gibi düşünülse de köpek sağlığını korumak için veterinere danışarak uygun bir diyet ile gerekli kiloya sahip olması sağlanmalıdır. Köpekler enerjik canlılardır. Bu nedenle hareket kabiliyetlerinin azalmaması çok önemlidir.

Bizlerde olduğu gibi köpeklerde de yaşlanma bazı değişikliklere neden olabilir. Örneğin, yetişkin bir köpek iken üşümeyen köpekler bile yaşlandıklarında üşüyebilir. Ayrıca yavru ve hasta köpeklerde vücut ısılarını dengelemekte zorluk yaşadıkları için yetişkin köpeklere göre daha fazla üşürler.

Hava Koşulları ve Köpeklerde Üşüme

Köpeklerin üşüdüğünü belirten ipuçlarını sizler ile paylaştık. Ayrıca hangi köpeklerin daha fazla üşüdüğünden de bahsettik. Böylece köpekler üşür mü sorusunu en çok aranan sorular ile birlikte yanıtladık. Bu bilgilere ek olarak köpeklerin üşümesini hava koşullarının da etkilediğini belirtmek isteriz.

Soğuk havalar köpekler için zordur. Ancak soğuk hava ve nem birleştiğinde etki çok daha fazla olur. Bunun yanı sıra hava 7 derece iken bulutlu bir hava söz konusu olduğunda aynı şekilde üşümeleri artar. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda soğuk ve rüzgarlı havadır. Rüzgâr köpekleri çarpabilir. Bu nedenle havanın sadece soğuk olmasına bakılmamalıdır. Bulutlu havada güneş saklandığı için köpeklerin üşüyeceği bilinmelidir.

Üşüyen Köpek Nasıl Isıtılır?

sokak köpekleri üşür mü

Köpeğinizi yürüyüşe ya da bahçeye çıkartıp havayı dikkate almadıysanız, üşüdüğünü fark etmeniz uzun sürmez. Bu nedenle onu ısıtmak istersiniz. Ayrıca dışarıda üşümüş bir köpek gördüğünüzde de onu ısıtmak isteyebilirsiniz. Köpekler üşüme belirtileri fark ettiğinizde listedeki önlemleri dikkate almanızı tavsiye ederiz.

  • Ev dışındaki geçirdikleri zaman dilimi kısıtlanmalı: Köpeğinizin hasta olmaması için kötü hava koşullarında dışarıda kaldığı süre kısıtlanmalıdır. Sokak köpekleri için yardım yapmak istediğinizde kısa süreli de olsa bir müddet evinize almaya çalışabilirsiniz. En azından bir canın hasta olmasını önleyebilirsiniz. Bunu yapamayanlar battaniye ile dışarıdaki köpekleri örtebilir. Onlara kulübe yapabilir ve mama desteği ile aç kalmalarını önleyebilirler.
  • Köpek giysileri satın alabilirsiniz: Özellikle küçük boyuta sahip olan köpek ırkları için soğuk havalar için özel üretilen köpek giysileri bulunmaktadır. Üstelik bu giysiler dışında köpek ayakkabıları bile bulmak mümkün. Vücut ısılarını dengede tutmak, patilerinin üşümesini önlemek ve hastalıklara karşı onları korumak için köpek giysileri oldukça etkilidir. Köpek patikleri, elbiseleri ve koruyucu giysilerini bulmakta güçlük çekmeyeceğinize eminiz. Çünkü ülkemizde bu tarz ürünler artık çok fazla sayıda üretiliyor.
  • Pati temizliği yapılmalı: Kar yağdığında köpek patilerinde buz, kar ve buz çözücüler birikir. Bu birikim daha fazla üşümelerini ve rahatsız olmalarına neden olur. Bu nedenle patilerini yalamak isterler. Köpeklerin dışarıdan içeriye girerken patileri silinmelidir. Bakterileri yalamaları onlar için çok tehlikelidir. Buz yalamaları da aynı şekilde onları hasta edebilir. Parmak arasındaki tüyleri keserek patilerin buzlanmasını önlemek mümkündür.

Sokak Köpekleri Üşür mü?

Soruyu en başından yanıtlamış olsak da köpekler üşür , diye belirtsek de sokak köpekleri üşür mü sorusu oldukça fazla sorulduğu için ayrı bir başlık olarak ele almak istedik. Sokak köpekleri ne yazık ki üşür. Sığınacak bir yer bulamazlarsa, mutsuz, ağlamaklı ve çok üşüyerek geçirirler zor günlerini. Tek dertleri de üşümek değildir. Aç ve susuz kalırlar ayrıca. Bu sorunlar arttıkça hayatları tehlike altına girer. Bu tehlikede bizimde payımızın olması ne kötü, değil mi? Vücut ısılarını dengeleyebilmeleri için sokakta köpeklere soğuk hava koşullarında destek olmalıyız. Sadece yaz aylarında mama ve su kabı bulundurmak yeterli değildir. Soğuk hava onlar için çok daha zordur.

Sıkça Sorulan Sorular

Köpeklerin ayakların ısı değişim sistemi bulunur. Kan kalpten ayaklara indiğinde biraz daha ısınır ve kalbe döner. Ayrıca bazı köpeklerin tüyleri çift katmanlı ve kalındır. İnce tüylü, küçük boyuta sahip ve açık renkte tüyleri olanlar ne yazık ki soğuk hava koşullarına çok fazla dayanamaz ve üşürler. Her köpeğin üşüme belirtisi farklı olduğu gibi her biri farklı derecelerde üşür.

Köpekler 7 derecenin altındaki hava koşullarında üşümeye başlarlar. Bu nedenle küçük, yaşlı, yavru ve hasta köpeklerin 0 derecenin altındaki hava koşullarında içeride kalması gerekmektedir.

Yavru köpekler soğuktan çok fazla etkilenirler. Özellikle yenidoğan ve anne sütü içenlerin vücut ısıları çok çabuk düşer. Kış aylarında doğum yapan anne köpeklere yardım etmek oldukça önemlidir. Anne yavrularını yemek aramak gibi nedenlerle yalnız bırakmamalıdır. Bu yüzden soğuk havalarda sokaktaki canlıları unutmamız gerekiyor.

Yavru köpeğin üstü eğer bulunduğu ortam soğuksa örtülmelidir. Annesi olmayan yavru köpeklerin bakımı sahipleri tarafından yapılacağı için köpeğinizin vücut ısısını düzenli olarak kontrol etmenizde fayda var. Kulak ve karın kısmı soğuksa köpeği sıcak bir alana almak ya da üzerini örtmek gereklidir.

Köpek titremesi, soğuk ve stres nedeni ile olur. Korkmuş ve sizden kaçan bir köpek görürseniz, başkaları tarafından kötü muameleye maruz kalmış olabilir. Ancak hava soğuksa köpeğin üşüme ihtimali çok daha yüksektir. Köpeği örtmek, sıcak bir alana almak ve ona yiyecek vermek gibi sorumlu olduğumuz şeyleri soğuk hava koşullarında yapmayı unutmamalıyız.

Terrier uzun ve ince tüylü ayrıca küçük bir yapıya sahip olan köpek cinsidir. Bu nedenle soğuk hava koşullarına dayanamazlar. Bulundukları ortamdaki hava soğuduğunda çok çabuk üşürler. Kış aylarında onlara özel kıyafetler giydirmek gerekir. Tüyleri uzun olsa da soğuk havalarda üşüyeceklerini unutmayın.

Golden Retriever soğuğa karşı dayanıklı bir köpek cinsidir. 5 dereceye kadar soğuğa dayanabilirler. Daha da fazlasını dayandıklarını belirten pek çok kişi vardır. Ancak elbette onlarda belli derece sonrasında üşümeye başlarlar.

Her köpeğin farklı bir sıcaklık derecesine dayanma gücü olduğu için bu soruyu net olarak yanıtlamak mümkün değil. Ortalama olarak 7 dereceye kadar köpeklerin üşümedikleri belirtilmiştir. Ancak küçük köpekler diğerlerine göre çok daha çabuk üşürler. Ayrıca ince tüy yapısına sahip olanlar çift katmanlı köpekler kadar soğuğa dayanıklı değildir.

Köpekler kulübede üşür ya da üşüyemez cevaplarını net olarak vermek mümkün değil. Çünkü kulübenin hammaddesi ve hava durumu üşümeyi etkileyen faktörlerden sadece ikisidir. Köpeğin tüy yapısı, boyutu ve hangi renkte tüylere sahip olduğunun yanıtları da aynı şekilde üşüyüp üşümeyeceğini bildirebilir. Elbette sokakta ve karlar üzerinde yatması çok daha zorlu olduğu için kulübede kalması köpekler için daha avantajlı olacaktır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.