Köpekleri Tıraş Etmenin Püf Noktaları Nelerdir?

11 Ağustos 2022
1076
Köpekleri Tıraş Etmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Köpekleri tıraş etmenin püf noktaları, en iyi şekilde bu işin uzmanları olan Petibom Pet Kuaförü tarafından bilinir. İşi uzmanına bırakmak zamandan tasarruf etmenin yanı sıra huzur anlamına gelir. Çünkü doğru tıraş işlemi sayesinde pek çok patili dost kaşıntı ve sıcaklık gibi sorunlar konusunda daha rahattır. Tıraş işleminin faydaları oldukça fazladır. Eğer köpeğiniz tıraş işlemine uygun bir tüy yapısına sahipse bu işlemi kendiniz de yapabilirsiniz. Ancak köpeğiniz ve siz stresli olmamalısınız. Bu gibi işlemler için rahat olmak işin daha kolay uygulanmasına katkı sağlar.

Bazı köpek ırkları oldukça uysal ve cana yakındır. Hareketli olmamaları nedeni ile tıraş işlemi sahipleri tarafından yapılabilir. Burada son kararı elbette evcil hayvan sahipleri vermelidir. İşlemin zorluğunu göze almak, sağlık koşullarını unutmamak ve köpeğin psikolojisini de kötü yönde etkilememek önemlidir. Aradaki iletişim güçlü ise ve her iki tarafta kendinden emin ise köpekleri tıraş etmenin püf noktaları kısmına geçebiliriz.

Köpek nasıl tıraş edilir?

Köpek tıraşı için dikkat edilmesi gereken önemli püf noktalar bulunmaktadır. Eğer hiç tecrübeniz yoksa birkaç video izlemenizi tavsiye ederiz. Bunun yanı sıra kullanımı en kolay olan köpek tıraş ekipmanı almalısınız. Aksi takdirde işlem sizi zorlayabilir. Ekipmanı sterilize etmeli ve patili dostunuza ikram etmek için ödül atıştırmalıklarını bir kenarda tutmalısınız. Patili dostunuz atıştırmalıkları görmemeli. Göz önünde bulunan leziz yiyecekler hareketli kalmalarına neden olabilir. Ancak eğitimini verdiyseniz işlem sırasında uslu durursa sonunda ne olacağını iyi bilirler.

Köpek nasıl tıraş edilir sorusunun ilk yanıtı hangi yöne doğru kesim yapmanız gerektiğinden emin olmanız gerektiğidir. Yaralanmayı önlemek için doğru yönde kesim yapmalısınız. Ayrıca tahriş önlemek amacı ile krem kullanmanızı tavsiye ederiz. Enfeksiyon ya da kızarıklık gibi pek çok sorunun önlenmesi için evcil hayvan dostu kremler oldukça iyidir.

Uygun ekipman alın ve hazırlayın

Bir köpeği tıraş etmek için ekipman satın almadan önce bir uzmana danışmalısınız. Köpek tımarına aşina olmasanız da, bir köpeği tımar etmek için ihtiyaç duyacağınız bazı temel araçlar vardır. En önemli araç, arkasında en az 3 cm tüy bırakan bir köpek tıraş makinesidir. En iyi sonuçları elde etmek ve köpeğinizi rahat ettirmek için doğru ekipmana sahip olmak önemlidir. Bu ekipman aynı zamanda güvenlik için de gereklidir. Ergonomik olmalı, sessiz çalışmalı ve kolay ısınmamalı.

Köpekleri tımarlamak için temel araçları satın aldıktan sonra, diğer temel öğelere yatırım yapmaya başlamalısınız. Gözler ve kulaklar için temizleme kitlerine yatırım yapın. Ayrıca, köpeğinizin gözlerinin şampuanla lekelenmesini önleyen özel göz damlaları satın alın. Farklı köpek kürkü türleri farklı taraklar ve fırçalar gerektirir, bu nedenle ince tüylü köpekler için geniş dişli bir tarak ve yoğun kürklü köpekler için kalın bir fırçaya yatırım yapmalısınız. Ayrıca, köpeğinizin tüylerinin matlaşmasını önlemek için tel tarak ve fırça almayı düşünün.

Tıraş sonrası banyo için uygun şampuan ve krem unutulmamalıdır. Köpek tıraşı öncesi ve sonrasında tarama için de uygun bir tarak unutulmamalıdır. Tıraş makinesi evcil hayvanlar için özel üretilenlerden olmalıdır. Kendi makineniz ile bu işlemi yapmamalısınız. Köpek derisi oldukça narin ve incedir. İnsanlar için üretilen tıraş makineleri ciltlerine zarar verebilir.

Köpeğinizi tarak ile tarayın

köpekleri tıraş etmenin püf noktaları

Köpek tıraşı işlemi öncesinde tüyleri taramak oldukça önemlidir. Topaklanan ve keçe şeklindeki bölgeleri açmak, işlemin başarılı bir şekilde tamamlanmasını sağlar. Eğer bunu yapmazsanız patili dostunuz acı çekebilir. Topaklanan tüyler makineye girerse deriyi çeker.

Tıraş işlemi bitince banyo sonrasında da köpek tüyleri fırçalanmalıdır. Ancak kızarıklık oluşumunu önlemek için dilerseniz birkaç gün sonra bu işlemi yapabilirsiniz.

Cildini gözlemleyin

Fırçalama yaparken köpeğinizin cildini gözlemlemelisiniz. Yara ya da enfeksiyon var mı, diye bakmalısınız. Eğer ciltte sorun varsa tıraş işlemini ertelemeniz gerekebilir. Veteriner yardımı ile cilt sorunlarını öncelikle olarak çözmelisiniz. Tıraş işleminin bir faydası da cildin daha kolay görünmesidir. Bu nedenle tıraş olan köpeklerin ciltlerinde sorun olup olmadığını anlamak kolaydır.

Pire ve kene gibi parazitler de aynı şekilde gözlemlenmelidir. Bu gibi sorunlarda pire damlası kullanılmalıdır. Aksi takdirde köpeğiniz büyük bit sorun ile karşı karşıya kalabilir. Özellikler pireler çok hızlı bir şekilde ürerler.

İşleme en hassas bölgeler ile başlayın

İşleme ilk olarak hassas kısımlar ile başlamak, zor yerlerin çabucak bitmesi anlamına gelecektir. Kalan kolay kısmı daha erken tıraş edeceğinizden emin olabilirsiniz. Kuyruk ve kuyruk altı gibi hassas alanlar ilk planda ve çok hassas bir şekilde tıraş edilmelidir. Zaman geçtikçe köpeğiniz sıkılacağı için kaba kısımların tıraşı daha kolay olacaktır.

En az üç cm uzunluk bırakmaya dikkat edin

Her köpeğe göre uzunluk değişse de bu kural unutulmamalıdır ve en az 3 cm kadar uzunluk bırakılmalıdır. Deneyim sahibi olmayanlar için bu en kolay köpek tıraş şeklidir. En az 3 cm kesim yapan bir makine alınırsa işlem kolaylaşır. Yaralanma riski azalır.

Hangi yöne kesmeniz gerektiğinden emin olun

İşte bu madde oldukça önemli. Köpekleri tıraş etmenin püf noktaları arasında hangi yöne kesim yapılması gerektiği ilk sırada yer almalıdır. Tüylerin ne yöne çıktığı ve ne yöne kesilmesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

İşlem sırasında birinden destek alın

Tecrübe sahibi olmayan herkes yanına bir destek almalı. Siz işlem yaparken arkadaşınız köpeği sakinleştirmelidir. Arada atıştırmalık vermeli ve onunla konuşmalı. Ses ve titreşim ne kadar az stres oluşturursa o kadar iyi bir işlem olacaktır. Başarıya ulaşmak için destek ekip şart.

Makine sıcaklığına dikkat edin

Kullandığınız makine zamanla ısınacaktır. Bu nedenle sıcaklığı kontrol etmeniz önemlidir. Arada mola vermek, köpeği rahatlatmak ve makineyi soğutmak anlamına gelir.

Yıkama ve kurutma işlemi yapılmalı

Tıraş işlemi bittiğinde köpeğinizi yıkamalısınız. Etrafta kesik ince tüylerin yayılmaması için bu şart. Ayrıca köpeğinize kaşıntı yapabilirler. Yıkama işlemi için su ılık olmalıdır. Şampuan kullanılacaksa içeriğine dikkat edilmelidir. Kurutma için köpeğin tepkisine önem verilmelidir. Bazı köpeklerin kurutma makinesi sesine verdiği tepki yüksek olabiliyor.

köpekleri tıraş etmenin püf noktaları

Stresli ve endişeli köpekler için işi uzmanına bırakın

Köpeğinizi tıraş etmeye karar verdiğinizde, bunu yapmanın en iyi yollarını düşünmeniz gerekir. Köpeğiniz stresli ve endişeli ise onu bir Pet Kuaförüne götürmenizi tavsiye ederiz.  Deneyimli ve kaliteli bir Pet Kuaför hizmeti köpeğinizin sağlıklı, mutlu ve huzurlu olmasına destek verecektir. En iyi şekilde bakımları yapılan köpekler ölü tüylerden kurtulur. Kaşıntı gibi sorunlardan uzun süre uzaklaşır. Kısaca Kaliteli bir Pet Kuaför firmasının nasıl olması gerektiğinden bahsedelim;

  • İlk sırada sevgi yer almalı. Evcil hayvanları gerçekten sevmeliler.
  • Kullanılan ekipman temiz ve yeni olmalı.
  • Firma içi ve çalışanların üzeri temiz olmalı.
  • İşlem öncesi ve sonrasında evcil hayvanlar ile ilgilenime dikkat edilmeli. 

Sizlere tavsiyemiz Petibom Köpek Kuaförüdür. Bir kez bu deneyimi yaşadığınızda diğer işlem için randevu almak isteyeceksiniz. Kaliteli ve keyifli bir petkuaför hizmetini yaşamak için her zaman davetlisiniz.

Bazı durumlarda, bir deri parazitinin varlığını kontrol etmek için bir köpeği tıraş etmek gerekir. Bu, enfeksiyonu kontrol etmek ve sorunlu bölgeye erişmek için gerekli olabilir. Bu gibi durumlarda, kürkün profesyonel bir kuaför tarafından tıraş edilmesini düşünmelisiniz.

Tıraş sebebi ne olursa olsun, köpeğinizin kürkünü çıkarmadan önce bir veterinere danışmanız önemlidir. Ayrıca  temiz ve sağlıklı tutmak için kürkünü ne zaman kesmeniz gerektiği konusunda size tavsiyede bulunacaktır.

Köpekler ne zaman tıraş edilmeli?

Yavru köpekler beşinci ay itibari ile tıraş işlemine uygundur. Elbette buna veterinerler karar vermelidir. Ay ya da yaş için bir sınırlama olmasa da bazı ırkların tıraşa uygun olmadığı bilinmelidir. Köpeğiniz tıraşa uygunsa beş aylık olduğunda tıraş işlemine başlayabilirsiniz. Tüy dökme mevsimi yaklaştığında tıraş işlemleri daha sıklaşır.

Köpek tıraşındaki son püf nokta hava durumuna bakmaktır. Her sene farklı iklim koşulları bizleri bekliyor. Bazı yazlar daha sıcak ya da nemli geçebiliyor. Bu durumu konum da etkiliyor. Bu nedenle Sıcaklık durumunu kontrol ederek tıraş konusuna kendiniz karar vermelisiniz.

Tıraş konusu değişse de bakım için düzen olmalıdır. Eğer düzeni bozar ve ihmal ederseniz, köpeğinizin tüylerindeki canlılık değişebilir. Parlak ve canlı tüyler için bakım şarttır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.